Alaptarea

Laptele matern este recomandat ca sursa unica de nutritie pana la aproximativ 6 luni, sau formula pentru sugari (lapte praf) daca nu puteti sa alaptati din diferite motive. Alaptarea este importanta si ii ofera copilului cantitatea optima de proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine si minerale. Alaptarea produce anticorpi si alti factori imunitari si ajuta la protejarea impotriva infectiilor si bolilor.

Laptele matern este amestecul optim de nutrienti pentru sugari. Este o sursa importanta de anticorpi, factori antimicrobieni, enzime si factori antiinflamatori impreuna cu acizii grasi (care sustin dezvoltarea optima a creierului).

Diversificarea

Sugarii sunt de obicei pregatiti sa consume alimente solide la varsta de aproximativ 6 luni. Cand introduceti un aliment nou, puteti identifica orice alimente care provoaca alergii. Reactiile alergice includ o eruptie cutanata, diaree sau varsaturi.

Alimente interzise bebelusilor

  • Nu ii dati copilului miere inainte de 1 an. Mierea poate contine bacterii care pot provoca botulism la copii.
  • Evitati laptele de vaca inainte de varsta de 1 ani, deoarece nu are toate substantele nutritive necesare pentru copii si bebelusii nu-l pot digera cum trebuie.
  • Nu i se ofera copilului bauturi sau alimente nepasteurizate (cum ar fi sucuri, lapte, iaurt sau branzeturi) – acestea pot creste riscul de infectie cu E. coli – o bacterie daunatoare care poate provoca diaree severa.
  • Nu sunt indicate anumite alimente care pot provoca sufocarea, cum ar fi bomboane, popcorn, nuci intregi si boabe de struguri (daca nu sunt taiate in bucati mici).
  • Bebelusilor se recomanda sa nu li se administreze sucuri de fructe inainte de varsta de 1 an, deoarece acesta contine prea multe zaharuri.