Cerealele in diversificarea alimentatiei bebelusului

Cerealele in diversificarea alimentatiei bebelusului 1

banner-tommee-tippee-miababy

De la varsta de 4-6 luni, bebelusul are nevoie de lapte matern si alimente solide pentru o dezvoltare sanatoasa. La aceasta varsta, sistemul digestiv al unui copil este suficient de dezvoltat pentru a digera o gama larga de alimente. Astfel, e pregatit pentru inceperea diversificarii

Diversificarea este necesara pentru a furniza energia si substantele nutritive esentiale necesare cresterii si dezvoltarii bebelusului, pe langa laptele matern sau laptele praf.

Cuprins:

Iata cateva sfaturi pentru o diversificare corecta:

  • Introduceti treptat alimente solide in meniul copilului de la varsta de 4 – 6 luni. Organizatia Mondiala a Sanatatii si Academia Americana de Pediatrie recomanda ca bebelusii sa fie alaptati exclusiv in primele 6 luni, insa alte organizatii profesionale si de sanatate publica recomanda inceperea administrarii alimentelor solidelor de la 4 – 6 luni. Alimentele solide nu trebuie introduse niciodata inainte de varsta de 4 luni.
  • Concentrati-va pe carne, leguminoase, legume si cereale fortificate. Carnea este o sursa buna de fier si zinc, leguminoasele sunt bogate in proteine si fier, iar legumele si cerealele sunt un pachet de nutrienti. Produsele lactate, cum ar fi branza si iaurtul, sunt, de asemenea, importante, dar ar trebui oferite in cantitati limitate.
  • Alimentele se introduc, unul cate unul. Asteptati 2-3 zile intre introducerea alimentelor noi, pentru a putea urmari simptomele unei alergii alimentare. De asemenea, alimentele solide trebuie introduse in cantitati mici.
  • Oferiti alimente cu texturi diferite, la inceput cu textura moale, si crescand treptat.
  • Evitati sucurile de fructe care nu aduc un beneficiu real, fiind mai mult o sursa crescuta de zaharuri.
  • Glutenul se introduce treptat, la fel si alimentele alergene.
  • Aveti grija la alimentele care pot creste riscul de sufocare si inecare.

Primele alimente introduse

Primele alimente introduse sunt cereale bebelusi, branza calcica si legumele.

banner-tommee-tippee-miababy

  • La 4-5 luni se adauga legume si fructe (banane, mere, cartof, morcov, telina etc.), cereale fara gluten, carne – cereale si piure;
  • La 5-8 luni se continua cu piureuri de legume, fructe, cereale fara gluten, carne, supe de carne, branza de vaca, galbenus de ou, ficat, iaurt;
  • In perioada 8-12 luni se continua cu alte legume si fructe, cereale, carne, peste, lactate.

 

Cerealele in alimentatia bebelusului

Mai multe despre cereale in alimentatia bebelusului: https://mamisicopilul.ro/cereale-bebelusi/

👉 Nu uitati sa va abonati la newsletterul Mami si Copilul! La abonare veti primi 3 carti digitale gratuite: http://mamisicopilul.ro/newsletter

Posted by Mami si Copilul on Wednesday, August 15, 2018

 

Cand se recomanda diversificarea?

Se recomanda ca diversificarea sa fie initiata dupa 4-6 luni de viata. Diversificarea inainte de 4 luni nu are avantaje, ba are chiar riscuri, reducand aportul de nutrienti necesari si crescand riscul de boli. Atentie! Alaptarea la san sau cu formula de lapte praf nu trebuie intrerupta.

De la varsta de 4 – 6 luni, apar urmatoarele schimbari care ii permit copilului sa tolereze alimente solide:

  • Tractul intestinal al sugarului se dezvolta imunologic si incepe sa protejeze copilul de eventuali alergeni.
  • Sistemul digestiv are capacitatea de a digera si de a absorbi proteine, grasimi si carbohidrati, altele decat cele din laptele matern si formulele de lapte.
  • Rinichii sugarilor dezvolta capacitatea de a elimina deseurile din alimente cum ar fi carnea.
  • Copilul dezvolta mecanismele neuromusculare necesare pentru recunoasterea si acceptarea unei linguri, pentru a mesteca, inghiti alimentele non-lichide si pentru a aprecia schimbarile de gust si culoare.

4 luni sau 6 luni?

Ramane un semn de intrebare cand vine vorba de varsta exacta a inceperii diversificarii. 4 luni sau 6 luni? Organizatiile de sanatate se impart in doua tabere atunci cand vine vorba de recomandari privind alimentele solide: fie recomanda sa incepi intre 4 si 6 luni, fie dupa 6 luni.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca bebelusii sa inceapa sa primeasca alimente solide de la varsta de 6 luni, pe langa laptele matern, in timp ce Societatea Europeana de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie Pediatrica (ESPGHN) considera ca alimentele solide pot fi introduse de la varsta de 4 luni (niciodata mai devreme), si nici mai tarziu de 6 luni.

cursuri puericultura

Studiile au aratat ca introducerea alimentelor solide inainte de 3-4 luni poate creste riscul eczemelor, riscul de boala celiaca, riscul diabetul de tip 1, riscul afectarii pulmonare si cresterea greutatii corporale in copilarie. Odata cu introducerea alimentelor solide, creste riscul de expunere la agenti patogeni. Acest factor justifica recomandarea OMS pentru 6 luni de alaptare exclusiva.

Cel mai bine este sa tinem cont de faptul ca fiecare copil este unic si sa vedem daca acesta este pregatit pentru a fi hranit si cu alimente solide.

miababy magazin

Motivele pentru care se recomanda varsta de 4-6 luni:

  • Introducerea alimentelor solide inainte ca bebelusul sa aiba varsta cuprinsa intre 4 si 6 luni poate duce la un aport prea mare de calorii si poate creste riscul de alergii.
  • Copiii mai mici de 4-6 luni nu pot inghiti alimente solide, si apare riscul de a se ineca sau de a inhala alimentele.
  • Sugarii au reflexul de extrudare care ii face sa ridice limba si sa impinga orice obiect care patrunde intre buze, reflex care dispare de obicei la 4-5 luni.
  • De pe la 4 luni, majoritatea bebelusilor si-au dublat greutatea la nastere, asa ca atunci ca bebe si-a dublat greutatea de la nastere poate fi necesar sa se introduca alimente solide pentru a sustine cresterea si pentru a satisface foamea.

Semne ca poti incepe sa hranesti bebelusul cu lingura

Semne ca poti incepe sa hranesti bebelusul cu lingura

Cel mai bun moment pentru a incepe sa-i dai bebelusului alimente solide depinde nu numai de varsta copilului, ci si de capacitatea lui de a se ridica, de a sta, de a-si sustine capul si daca este conform etapei de dezvoltare.

Semne ca bebelusul este pregatit pentru diversificare:

  • posta sta singur sau daca este sprijinit;
  • are un control bun al capului si gatului;
  • are forta in maini, se sprijina pe coate;
  • are dorinta de a incerca texturi diferite de mancare si are instinctul de a duce lucruri la gura;
  • se inclina spre inainte si deschide gura cand i se ofera hrana si intoarce capul cand nu vrea mancare;
  • deschide gura si primeste lingurita in gura, dar si evita anumite obiecte solide sau alimente.

Tipuri de cereale bebelusi

Amidonul este probabil un constituent major din multe alimente adaugate in diversificare, si trebuie sa fie furnizat intr-o forma usor digerabila. Un consum prea mare de fibre dietetice mareste volumul ficatului, provoaca flatulenta si scade apetitul.

Copiii alaptati sunt  mai expusi riscului de deficit de fier, deoarece laptele matern este destul de scazut in fier. Cerealele comericalizate pentru copii sunt fortificate cu fier. Cu toate acestea, exista si alte surse de fier care sunt la fel de bune ca cerealele fortificate. Aveti grija la continutul de zahar adaugat si la vitaminele si mineralele din compozitie.

Cerealele integrale reprezinta o optiune excelenta, deoarece ofera o nutritie mai buna si copilul se va obisnui cu gusturile si texturile mai complexe decat cu versiunile procesate. In schimb, cerealele integrale contin fitati care par sa reduca absorbtia fierului.

Poti prepara cu usurinta cerealele direct acasa, folosind cereale integrale, si folosind tehnici de inmuiere a boabelor, clatire inainte de preparare (se reduc astfel si fitatii).

Iata mai multe despre principalele tipuri de cereale pentru bebe:

Orez

Cerealele de orez se administreaza de obicei dupa 4-6 luni. Cerealele de orez si orezul sunt alimente bogate din punct de vedere nutritiv, iar orezul brun este mai nutritiv decat orezul alb. Contine vitaminele B, acid folic, potasiu, fosfor, calciu etc. Se pot prepara piureuri din orez sau chiar boabe intregi bine fierte. Cerealele instant pe baza de orez se prepara conform instructiunilor de pe ambalaj. Se recomanda orezul brun deoarece orezul alb este rafinat si multe elemente nutritive au fost reduse. Piureul de orez poate fi combinat cu fructe, legume, iaurt sau carne, in functie de regulile diversificarii. Alege cu atentie marca de cereale de orez. 

cereale bebelusi humana

Mei

Meiul se poate administra de la 6-8 luni. Meiul este bogat in vitaminele B, potasiu, fosfor, magneziu, fier si este considerat chiar o sursa buna de proteine. Meiul este foarte versatil si poate fi folosit ca cereale, ca un pilaf sau in orice fel de mancare.

Atunci cand gatiti pudra pentru cereale de copii, folositi aproximativ 1/4 cana de pulbere la 1-2 cesti de apa – mai mult sau mai putin, dupa cum doriti. Daca inmuiati boabele de mei pentru cateva ore, il puteti gati ca pilaf. Meiul este relativ usor de digerat, contine fier, favorizeaza digestia si este bogat din punct de vedere nutritiv.

Quinoa

Quinoa poate fi introdusa de la varsta de 8-10 luni, desi multi copii il tolereaza inainte de 8 luni. Quinoa este un pachet de fibre, calciu, fier si acid folic. Se poate folosi quinoa intreaga, fulgi sau chiar faina de quinoa. Inainte de preparare se spala bine pentru a se reduce gustul amar. La 1/4 cana de praf de quinoa se folosesc de obicei 1-2 cesti de apa, iar la 1 ceasca de quinoa intreaga se folosesc 2 cesti de apa.

Cereale fortificate cu fier

Academia Americana de Pediatrie recomanda hranirea bebelusul cu formula fortificata cu fier si cerealele fortificate cu fier, in cazul copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 24 de luni. Asta pentru ca fierul este absolut necesar pentru a asigura necesarul de oxigen, ajuta la formarea hemoglobinei, care este sistemul de transport al oxigenului din sange, si previne anemia. Pana la 50% din fierul gasit in laptele matern va fi absorbit de tractul digestiv al unui copil, in timp ce doar 5% din fierul din alimentele fortificate cu fier, inclusiv formula, va fi absorbit in sistemul digestiv.

cereale pentru bebelusi

Cerealele uscate

Cerealele uscate pot fi preparate cu lapte matern sau formula pentru sugari pana se ajunge la consistenta dorita, moale, ca sa poate fi usor de inghitit si digerat. Acestea pot fi administrate dupa 6 luni, in functie de dezvoltarea copilului. In general, lichidul trebuie cald si cerealele se lasa la inmuiat. Se poate prepara si cu apa fierbinte.

Hrisca

Hrisca este bogata in fibre si contine fier, acid folic si chiar vitamina K. Poate fi introdusa in alimentatia bebelusului dupa 8 luni. Se pot folosi cereale din hrisca, boabele intregi fierte sau faina. Se pot face piureuri din hrisca, moi, care sunt usor de consumat. Iti recomandam cerealele Humana cu hrisca.

Orz

Orzul poate fi sub forma de cereale pentru bebelusi, poate fi preparat acasa, sub forma de piureuri sau in supe, tocane. Este usor de format o consistenta potrivita si este plin de nutrienti de care copilul are nevoie. Orzul poate sa fie introdus copiilor de la varsta de 4-6 luni. Orzul nu este un aliment alergic si este relativ usor de digerat. Contine o multime de fibre, aminoacizi, fier, cupru, vitaminele B, mangan, fier si fosfor.

miababy magazin

Importanta cerealelor in alimentatia bebelusului

Cerealele sunt importante in alimentatia bebelusului pentru ca furnizeaza calorii suplimentare si fier.

  • Cerealele sunt surse importante de fibre, carbohidrati, proteine, vitamine si minerale. Sunt surse benefice de calorii, esentiale ca parte a unei diete echilibrate si complete, pentru dezvoltarea si cresterea copilului.
  • Cerealele in doze normale protejeaza sanatatea digestiva a copilului si previn constipatia.
  • Cerealele sunt convenabile si sunt acceptate usor de copil, datorita texturii.

Cereale in biberon?

Nu se recomanda adaugarea de cereale in biberonul copilului. Cerealele din biberon pot duce la supra-alimentare. Bebelusii se nasc cu un mecanism care ii ajuta sa stie de cata hrana au nevoie. In primele luni ale vietii, ei iau indicatii din volumul care li se da. Daca aduagam cereale in biberon, distrugem acest mecanism. Fara sa ne dam seama, fortam copilul sa consume mai multe calorii decat are nevoie. Astfel, cerealele in biberon cresc riscul de obezitate, dar si de alergii. Contrar unor opinii, aceasta practica nu ajuta bebelusul sa doarma mai mult sau sa adoarma mai repede.

Greseli de evitat in diversificare

  • Initierea prea devreme sau prea tarziu. Nu se recomanda inceperea diversificarii mai devreme de 4 luni sau mai tarziu de 6 luni. Daca incepem prea devreme, organismul copilului poate sa nu fie pregatit pentru alimente solide, iar daca intarziem diversificarea, copilul poate fi privat de elementele nutritive necesare pentru o dezvoltare armonioasa.
  • Laptele de vaca, alimentele dure si mierea. Trebuie evitat laptele integral de vaca (laptele de vaca nu trebuie administrat ca o bautura pana la varsta de 12 luni), alimentele care pot provoca sufocarea (struguri, morcovi taiati mare, bomboane, popcorn) si mierea (creste riscul expunerii la o toxina periculoasa, toxina botulinica).
  • Alimentele gresite si in portii prea mari. Nu este bine sa se introduca anumite alimente prea devreme, care pot cauza balonare sau constipatie si rebuie sa se faca pauza cateva zile intre 2 alimente introduse in alimentatie. De asemenea, trebuie sa se inceapa cu doze mici pentru ca bebelusul sa se obisnuiasca treptat cu alimentul si sa se observe eventualele efecte adverse. De asemenea, nu se ofera copilului aceleasi alimente pe care le consuma un adult –  pot suprasolicita sistemul digestiv, pot cauza alergii, infectii sau sufocare.
  • Alimentele alergene. E necesar sa se evita alergiile alimentare. Trebuie intarziata administrarea alimentelor cu potential alergen, ca ouale, arahidele, nucile, pestele, dar nu foarte mult. Incepand cu 6 luni, pot fi introduse treptat alimentele alergene, dar sub supraveghere atenta. Daca in familie sunt persoane cu alergii, inseamna ca si bebelusul are mai multe riscuri de alergii si trebuie consultat alergologul. Alimentele alergene se introduc unul cate unul, intre alimentele fara risc de alergii, si in doze mici. In cazul in care copilul nu prezinta semne de alergie (inclusiv eczema) dupa alimentele initiale, pot fi introduse treptat alimente suplimentare, inclusiv alimentele ca ouale, arahidele, nucile, soia, graul, peste si crustacee.
  • Adaugarea de sare si zahar. Nu este nevoie sa adaugi zahar sau sare in alimente. Acestea pot cauza carii dentare si pot suprasolicita rinichii mici ai copilului.
  • Sucuri si alte bauturi nepotrivite. Bauturile racoritoare, sucurile de fructe, ceaiul si bauturile cu cofeina nu sunt adecvate pentru bebelusi. Laptele matern (sau formula) si apa sunt singurele lichide de care are nevoie bebelusul.

De ce nu sunt bune pentru sugari cerealele destinate copiilor mai mari si adultilor?

Evitati cerealele pentru copiii mai mari sau pentru adulti. Cerealele fortificate cu fier concepute pentru adulti sau copii mai mari nu sunt recomandate pentru sugari deoarece pot contine mai multe tipuri de cereale, contin mai mult sodiu si zahar decat cerealele pentru sugari, pot contine fier care nu este atat de usor de absorbit de copil ca fierul in cerealele pentru sugari si uneori contin mici bucati de fructe, cum ar fi stafide, smochine sau nuci care sunt greu de mestecat si ar putea provoca sufocare sau chiar alergii.

Intoleranta la gluten la copii

Intoleranta la gluten la copii

Intoleranta la gluten prezinta incapacitatea sau dificultatea unui organism de a digera corect alimentele cu gluten. Numita si celiachie sau boala celiaca, nu are tratament, fiind nevoie de limitarea sau evitarea consumului de gluten pe tot parcursul vietii.  Glutenul este acel element din cereale care le confera elasticitate. Unele persoane prezinta, insa, intoleranta la gluten. Atentie! Intoleranta este diferite de alergie. Intoleranta nu prezinta riscul de soc anafilactic. Boala celiaca sau intoleranta la gluten se manifesta prin diaree, stari de oboseala, balonare si flatulenta, afectarea dezvoltarii si a cresterii normale.

In general, se recomanda introducerea glutenului  la 5-6 luni, simultan cu alaptarea. Se introduc doze mici de gluten, cum ar fi 1-2 linguri cu cereale care contin gluten pe zi, crescand treptat dozele.

Conform ESPGHAN, riscul de celiachie este mai mare daca se introduce glutenul inainte de 4 luni, dupa 7 luni sau daca se introduc in alimentatie cantitati prea mari de gluten brusc.

Cerealele care nu contin gluten

Este important sa retineti ca persoanele cu intoleranta la gluten pot consuma cereale integrale.

Pentru cei cu intoleranta la gluten, consumul alimentelor cu gluten poate cauza simptome ca  balonarea, diareea si durerea de stomac.

Cele mai multe cereale au gluten, dar sunt disponibile si cereale fara gluten. Iata care sunt cateva exemple de cereale fara gluten:

  • Quinoa
  • Meiul
  • Ovazul
  • Hrisca
  • Amaranthul
  • Porumbul
  • Orezul brun

Recomandari de cereale bebelusi

Iata cateva recomandari de cereale hranitoare pentru bebelusi  – cereale bebelusi in functie de varsta si de continut:

1. Cereale Humana Orez cu lapte

Cereale Humana Orez cu lapte, 200g, 4luni+

Afla mai multe despre Cereale Humana Orez cu lapte

  • cereale fara adaos de zahar, cu necesarul de vitamine si minerale adecvate varstei;
  • contin vitaminele A, C, D si zinc pentru sanatatea sistemului imunitar, calciu pentru oase puternice si fier pentru formarea sangelui;
  • sunt usor de preparat – cu apa fiarta si racita, intr-un bol;
  • potrivite de la varsta de 4 luni daca se incepe diversificarea.

2. Cereale Aptamil 7 Cereale

Cereale Aptamil 7 Cereale, 250 g, 6 luni+

Afla mai multe despre Cereale Aptamil 7 Cereale

  • cereale bebelusi potrivite de la varsta de 6 luni;
  • sustin dezvoltarea sistemului imunitar si sanatatea creierului;
  • usor de preparat – cu lapte;
  • contin mai multe tipuri de faina de cereale, precum grau integral, ovaz integral, porumb, orz, secara integrala, mei integral si orez.

3. Cereale Milupa Buna Vise Placute 7 Cereale cu lapte si 4 fructe

Cereale Milupa Buna Vise Placute 7 Cereale cu lapte si 4 fructe, 250 g, 6 luni+

Afla mai multe despree Cereale Milupa Buna Vise Placute 7 Cereale cu lapte si 4 fructe

  • cereale bebelusi hranitoare potrivite pentru diversificare – echilibrarea alimentatiei;
  • contin 7 cereale (ovaz integral, grau integral, secara integrala, porumb, orz integral, mei interal, orez) cu lapte (degresat pulbere) si 4 fructe (pulbere de mar, para, portocala, banana);
  • potrivite de la varsta de 6 luni;
  • contin vitamina B1, vitamina D si calciu, fier;
  • nu contin conservanti, coloranti sau zahar adaugat;
  • se prepara cu apa.

4. Cereale Humana 5 Cereale si banane

Cereale Humana 5 Cereale si banane, 200g, cu lapte, 6 luni+

Afla mai multe despre Cereale Humana 5 Cereale si banane

  • cereale potrivite de la varsta de 6 luni;
  • fara adaos de zahar;
  • contin 5 cereale: grau integral, porumb, orez, ovaz, orz;
  • contin vitaminele A, C, D, si zinc, calciu, fier;
  • se prepara cu apa fiarta su racita.

5. Cereale Milupa Cereale Musli Jr 7 cereale cu 5 fructe

Cereale Milupa Cereale Musli Jr 7 cereale cu 5 fructe, 250 g, 1 an+

Afla mai multe despre Cereale Milupa Cereale Musli Jr 7 cereale cu 5 fructe

  • cereale potrivite de la varsta de 1 an;
  • contin vitamina B1 pentru eliberarea de energie;
  • nu contin conservanti, coloranti sau zahar adaugat;
  • se prepara cu lapte;
  • contin 7 cereale (fulgi si faina de ovaz, orez, grau, mei, porumb, orz, secara) si 5 fructe si pulbere de fructe (mar uscat, prune, banane, caise si stafide).

Referinte:

  • (1) Complementary feeding, link: http://www.who.int/nutrition/topics/complementary_feeding/en/
  • (2) Guiding principles for feeding non-breastfeed children 6 24 months of age, link: http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/43281/9241593431.pdf;jsessionid=E2D794BF1FE322B635E69321659CE4E9?sequence=1
  • (3) Infant and young child feeding, link: http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44117/9789241597494_eng.pdf?sequence=1
  • (4) The Whole Truth About Infant Cereals: 7 Science-Based Tips, link: https://scienceofmom.com/2014/10/14/the-whole-truth-about-infant-cereals-7-science-based-tips/
  • Signs Your Baby Is Ready for Solid Foods, link: https://scienceofmom.com/2015/05/28/4-signs-your-baby-is-ready-for-solid-foods/
  • The introduction of gluten into the infant diet. Expert group recommendations, link: http://www.analesdepediatria.org/en-the-introduction-gluten-into-infant-articulo-S2341287915001726
  • Introducing solids, link: http://www.health.gov.au/internet/publications/publishing.nsf/Content/gug-director-toc~gug-solids
  • COMPLEMENTARY FOODS, link: https://wicworks.fns.usda.gov/wicworks/Topics/FG/Chapter5_ComplementaryFoods.pdf
  • Complementary Feeding: A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition, link: http://www.espghan.org/fileadmin/user_upload/guidelines_pdf/con_28.pdf
  • Improving breastfeeding, complementary foods and feeding practices, link: https://www.unicef.org/nutrition/index_breastfeeding.html
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Cerealele in diversificarea alimentatiei bebelusului”

  1. Fetița de 5luni nu se mai satura cu lapte praf și am început să i introduc cate o lingura de cereale pt bebe de 6 +in sticla cu lapte praf gata preparat și așa reușesc să o satur.Sper sa nu greșesc stet păreri.🙄

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *