Cand ducem copilul la nutritionist? | recomandari si sfaturi

cand ducem copilul la nutritionist

banner-peg-perego-miababy

Un nutritionist va poate ajuta sa stabiliti un plan alimentar optim pentru cresterea si dezvoltarea copilului. Iata cand ducem copilul la nutritionist si cum ne poate ajuta.

CUPRINS:

1. Importanta alimentatiei sanatoase la copii
2. Obezitatea infantila
3. Cand poate fi indicat sa ducem copilul la nutritionist?
4. Ce implica un consult la nutritionist?

Importanta alimentatiei sanatoase la copii

O alimentatie sanatoasa are un efect major asupra sanatatii copilului, ajutandu-l sa se mentina la o greutate sanatoasa si sa evite o varietate de probleme de sanatate. De asemenea, alimentatia optima este implicata in sanatatea mentala si emotionala a copilului. Alimentatia sanatoasa sustine cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului pana la varsta adulta.

banner-peg-perego-miababy

Poate fi util sa implicati copiii in cumparaturi si pregatirea meselor. Ii puteti invata despre diferite alimente si despre cum sa citeasca etichetele alimentelor. Pentru a se mentine sanatosi si la o greutate sanatoasa, copiii trebuie sa fie activi fizic si sa consume cantitatea potrivita de nutrienti pentru a echilibra energia pe care o folosesc. Din alimentatia celor mici nu trebuie sa lipseasa:

  • fructe;
  • legume;
  • leguminoase;
  • cereale integrale;
  • carne si peste;
  • lactate;
  • oua;
  • nuci si seminte.

Copiii ar trebui sa limiteze consumul de alimente care contin grasimi saturate, sare in exces sau zahar adaugat. De asemenea, ar trebui sa fie incurajati sa consume suficienta apa si trebuie limitat aportul de sucuri de fructe.

alimentatie sanatoasa copii

Relatia sanatoasa cu alimentele

Este important sa retineti ca cei mici nu se nasc cu o pofta pentru alimente nesanatoase si cu o aversiune pentru broccoli sau alte legume. Aceste preferinte se formeaza in timp, deoarece sunt expusi la tot mai multe alegeri alimentare nesanatoase. Cu toate acestea, este posibil sa schimbam si sa reprogramam preferintele alimentare ale copiilor, astfel incat acestia sa dezvolte o relatie sanatoasa cu mancarea.

Cu cat introducem mai devreme alegeri sanatoase si hranitoare in dieta unui copil, cu atat vor putea mai usor sa dezvolte o relatie sanatoasa cu alimentele. Concentrati-va pe alimentatia generala, mai degraba decat pe anumite alimente. Copiii ar trebui sa consume cat mai multe alimente naturale, integrale, minim procesate – alimente cat mai apropiate de forma lor naturala – si mai putine alimente ultraprocesate. De asemenea, este important ca parintii si ingrijitorii sa fie un model de urmat. Cei mici invata cel mai bine din exemplele pe care le vad in jur si imita ceea ce vad.

cursuri puericultura

Obezitatea infantila

Obezitatea infantila este o problema medicala grava care afecteaza copiii si adolescentii. Kilogramele in plus cresc riscul pentru multe probleme de sanatate care erau considerate candva probleme ale adultilor – diabet, hipertensiune arteriala si colesterol marit. Obezitatea in copilarie poate duce, de asemenea, la stima de sine scazuta si la depresie.

Una dintre cele mai bune strategii de reducere a obezitatii infantile este imbunatatirea obiceiurilor de alimentatie si exercitii fizice. Tratarea si prevenirea obezitatii infantile ajuta la protejarea sanatatii copilului acum si in viitor. Problemele legate de stilul de viata – prea putina activitate si prea multe calorii din alimente si bauturi – sunt principalii factori care contribuie la obezitatea infantila. Insa, si factorii genetici si hormonali ar putea juca un rol. Obezitatea infantila cauzeaza adesea complicatii in ceea ce priveste bunastarea fizica, sociala si emotionala a copilului. Complicatiile fizice ale obezitatii infantile pot include diabet tip 2, colesterol marit, hipertensiune arteriala, dureri articulare, probleme respiratorii, boli hepatice. In plus, copiii se pot confrunta cu un risc mai mare de depresie si probleme cu stima de sine.

miababy magazin

Daca sunteti ingrijorat de greutatea copilului, discutati cu medicul. Medicul va lua in considerare istoricul de crestere si dezvoltare al copilului, istoricul familiei de greutate in functie de inaltime si diagramele de crestere. Acest lucru va poate ajuta sa determinati daca greutatea copilului se afla intr-un interval nesanatos.

Nu uitati ca este important ca parintii sa fie un exemplu cand vine vorba despre alimentatie si stil de viata. Regulile alimentare trebuie sa fie pentru toata familia, dar si regulile si recomandarile privind activitatea fizica, timpul petrecut in fata ecranelor etc.

stil alimentar sanatos la copii

Cand poate fi indicat sa ducem copilul la nutritionist?

Un nutritionist va poate oferi voua si copiilor sfaturi de specialitate in materie de nutritie si dieta. Excesul de greutate corporala nu este singurul motiv pentru care poate fi util sa ducem copilul la nutritionist. Dobandirea obiceiurilor alimentare sanatoase de la o varsta frageda este esentiala pentru ca acestea sa reziste toata viata. Astfel, daca ducem copilul la un nutritionist, ne putem asigura ca aceste creste si se dezvolta corect, atat fizic, cat si psihic. In plus, mentinerea unei alimentatii variate si sanatoase ajuta la prevenirea problemelor de sanatate pe termen scurt si lung. Acestea includ excesul de greutate si obezitatea, malnutritia, intarzierile de crestere, anemia si cariile dentare. Pe termen lung, ajuta la prevenirea obezitatii, bolilor cardiovasculare, diabetului si a unor tipuri de cancer.

Parintii sunt esentiali in acest proces de invatare. Ne putem invata copiii sa fie sanatosi, dar daca parintii nu au un stil de viata sanatos, va fi dificil sa schimbam aceste obiceiuri la copii. Alimentele nutritive si obiceiurile alimentare sanatoase in copilarie si adolescenta pun bazele sanatatii si bunastarii de-a lungul vietii. Un nutritionist sau dietetician ii poate oferi copilului sfaturi privind alimentatia sanatoasa si va poate ajuta sa aflati cum sa schimbati in bine stilul alimentar al intregii familii.

Beneficii

Nutritionistii va pot ajuta sa stabiliti un plan alimentar sanatos daca cel mic se confrunta cu anumite probleme, cum ar fi:

  • alergii alimentare si intolerante alimentare;
  • diabet de tip 1 si diabet de tip 2;
  • tulburari de alimentatie;
  • obezitate;
  • malnutritie si probleme de crestere;
  • afectiuni gastrointestinale etc.

Copiii cu boli precum diabet, astm, boli digestive, autism, sindrom Down, epilepsie sau orice alta boala neurologica sau metabolica ar trebui sa fie dusi la un nutritionist. Asta pentruca dieta lor trebuie adaptata la starea de sanatate. Daca a fost diagnosticat cu orice intoleranta (lactoza, fructoza, gluten etc.), alergie sau boala celiaca, nutritionistul va va recomanda ce alimente poate sau nu sa consume. Se recomanda un plan alimentar personalizat si daca cel mic practica un anumit sport, pentru ca cerintele energetice si de macronutrienti vor fi diferite. De asemenea, se recomanda si in cazul familiilor vegetariene sau vegane, astfel incat copiii sa aiba o alimentatie completa fara deficiente.

In plus, nutritionistul va poate ajuta sa imbunatatiti alimentatia celui mic in cazul in care este mofturos la masa. Poate fi util sa mergeti la nutritionist si imediat ce se incepe diversificarea.

rol nutritionist

Ce implica un consult la nutritionist?

Nutritionistul va analiza dieta actuala a copilului, obiceiurile alimentare si activitatea fizica. De asemenea, se va tine cont de istoricul medicul si de rezultatele anumitor analize de sange, de inaltime, greutate. Va va ajuta sa identificati greselile pe care copilul le are in alimentatie si stilul sau de viata si ulterior se vor pune bazele unui stil alimentar sanatos. Inainte de consultatie este indicat sa faceti o lista cu istoricul medical al copilului, ce medicamente si suplimente ia, ce intrebari legate de alimentatie aveti, un jurnal alimentar pe 5-7 zile. In jurnalul alimentar notati toate alimentele si bauturile consumate, cantitate, la ce ora, metodele de gatit folosite.

Nutritionistul ofera planuri de nutritie personalizate pentru ca cel mic sa aiba o alimentatie adecvata. Planurile de alimentatie sunt personalizate, adaptate pentru a satisface cerintele fiecarui copil si tinand cont de gusturile sale, preferintele alimentare, alimentele care nu ii plac si convingerile acestuia. Se concentreaza pe optimizarea aportului alimentar pentru a sustine nevoile nutritive ale organismului. In functie de evaluarea nutritionala initiala si de starea medicala a copilului, pot fi programate consultatii de monitorizare.

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/childhood-obesity/symptoms-causes/syc-20354827
(2) https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/dietitian

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *