bebelusul la 9 luni

Bebelusul la 9 luni

bebelusul la 9 luni

Bebelusul la 9 luni descopera tot mai mult lumea inconjuratoare, e mult mai activ si incearca tot felul de alimente si texturi noi. Merge in general de-a busilea si chiar poate face primii sai pasi. Iata tot ce trebuie sa stii despre cresterea si ingrijirea copilului la 9 luni.

CUPRINS:
1. Dezvoltarea bebelusului la 9 luni
2. Ingrijirea bebelusului la 9 luni
3. Cresterea bebelusului la 9 luni
4. Alimentatia bebelusului la 9 luni
5. Simturile bebelusului la 9 luni
6. Somnul bebelusului la 9 luni
7. Plansul si comunicarea bebelusului la 9 luni
8. Articole utile

Dezvoltarea bebelusului la 9 luni

De la aceasta varsta, bebelusul la 9 luni incepe tot mai mult sa isi manifeste trasaturile de personalitate, de la incapatanare sau fericire pana la determinare. La aceasta varsta, bebelusii invata despre lumea din jurul lor si despre ei insisi prin explorare. Poate intelege sensul cuvantului „nu” si analizeaza atat limbajul vorbit, dar si limbajul corpului si expresiile faciale.

Isi pierde reflexele de nou-nascut si castiga mai multe abilitati motorii fine si brute. Se rostogoleste, se taraste sau merge de-a busilea, si chiar poate avea un stil unic de a merge astfel. Adesea se ridica neasistat si chiar poate face primii pasi. Apuca obiecte strans in manuta, imita cuvinte, face cu manuta etc.

Exploreaza cum functioneaza lucrurile, isi aminteste unde sunt anumite obiecte din casa, ii place sa deschida si sa inchida obiecte.

Ca jocuri pentru bebelusi la aceasta varsta pot fi utile jucarii ce presupun introducerea obiectelor unul in altul, mutarea obiectelor dintr-un recipient in altul, jocul cu blocuri colorate de plastic sau lemn, jucarii cu piese mobile, ca roti, parghii sau usi, jucarii cu sunete etc. Exemple de jucarii bebe 9 luni includ si jucarii de sortare, inele de stivuire sau jucarii pentru baita. De asemenea, copilul poate initia jocuri de trecere, oferindu-ti jucarii si apoi luandu-le inapoi.

In saptamana 37 are loc saltul mental 6 axat pe categorii. Cel mic invata acum despre gruparea elementelor.

dezvoltare 9 luni

Ingrijirea bebelusului la 9 luni

  • Acordati atentie igienei bebelusului si produselor de ingrijire folosite.
  • Schimbati des scutecul copilului pentru a preveni iritatiile.
  • Puteti incepe sa dezvatati copilul de suzeta, treptat, initial incurajand limitarea folosirii in timpul zilei.
  • La 9 luni se recomanda un control pediatric de rutina pentru masuratori, vaccinari optionale si examinari/teste.
  • Curatati gingiile si dintisorii copilului cu o perie speciala.
  • Copilul trebuie transportat in masina doar in scaunul auto, care trebuie adaptat varstei sale.
  • Pentru ca bebelusul creste si e tot mai activ, e esential sa securizati casa pentru a preveni accidentarile. Folositi sisteme de securizare pentru dulapurile cu produse chimice, produse de curatenie, securizati prizele si scarile din interior. Nu lasati obiecte mici la indemana copiilor si nici obiecte plasate pe suprafete, care pot fi trase usor de copil.

ingrijire 9 luni

Cresterea bebelusului la 9 luni

La 9 luni are loc un alt puseu de crestere – ultimul puseu din primul an de viata al copilului. In aceasta etapa copilul trece printr-o crestere rapida in greutate. E asociat si cu un salt mental (saltul mental 6 – categorii), astfel ca pot aparea modificari de somn, cerere mai mare de hrana si unele semne de iritabilitate si nervozitate. Bebelusul la 9 luni ia in greutate aproximativ 85-113 g/saptamana. Va cantari, in medie, la 9 luni aproximativ 7,2-10,9 kg daca e baietel si 6,6-10,4 kg daca e fetita, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Retineti ca aceste valori sunt estimative, si fiecare copil are ritmul propriu de crestere si dezvoltare. In ceea ce priveste lungimea, copilul la 9 luni masoara aproximativ 67,7-76,2 cm daca e baietel si 65,6-74,7 cm daca e fetita. Perimetrul cranian creste cu aproximativ 0,3 cm luna aceasta. In medie, conform OMS, perimetrul cranian la 9 luni e de aproximativ 42,6-47,4 cm daca e baietel si 41,3-46,3 cm daca e fetita.

Alimentatia bebelusului la 9 luni

Intre 8 – 12 luni, copilul are nevoie de 750-900 calorii pe zi. Jumatate dintre acestea – aproximativ 400 – 500 calorii – ar trebui sa provina din laptele matern. Asta echivaleaza cu aproximativ 720 de mililitri de lapte matern in fiecare zi. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alimentatia exclusiv la san in primele 6 luni de viata si apoi continuarea alaptarii pana la varsta de cel putin 12 luni, impreuna cu introducerea alimentelor solide.

Daca din diverse motive nu puteti alapta sau laptele matern nu asigura necesarul de nutrienti, se poate apela si la formula de lapte praf.

Diversificarea la 9 luni

E important ca noile alimente sa fie introduse treptat si cate un singur aliment la un moment dat. Urmariti semnele unei alergii alimentare, care pot include eruptii cutanate, diaree, gaze si varsaturi. Nu fortati copilul sa mnance si aveti rabdare. Daca intr-o zi refuza un aliment, e posibil ca a doua zi sa il accepte. Oferiti o varietate de alimente si incurajati auto-hranirea – auto-diversificarea. Oferiti-i si o lingurita din plastic special sau silicon pentru a se hrani singur, desi la inceput va fi folosita mai mult pentru joaca. Puteti oferi si o cescuta cu cioc – canita sippy pentru a incuraja astfel consumul independent de lichide fara biberon. Introduceti alimente de texturi diferite treptat – budinci, piureuri, iaurt etc. Daca pana acum se recomandau alimente cu texturi fine, de-acum se pot oferi si alimente mai consistente treptat. Asta inseamna categoria de alimente semi-solide cu mici „cocoloase” – alimente numite „lumpy food”.

Fii atent la constipatie: cerealele si bananele sunt alimente populare pe care le consuma bebelusii la aceasta varsta, dar pot duce la constipatie. Daca cel mic incepe sa intampine dificultati cu miscarile intestinale, incercati sa adaugati prune sau alte fructe si sa limitati o parte dintre alimentele care pot duce la contipatie pentru un timp.

E important ca mesele sa fie luate in familie pentru a incuraja un astfel de comportament alimentar sanatos. Incurajati copilul sa incerce noi alimente si sa manance incet, fara a lua inghitituri mari. Astfel invata despre auto-reglarea aportului de alimente.

alimentatia la 9 luni

Alimente recomandate la 9 luni

Copilul poate consuma fructe, legume, cereale, inclusiv malai, lactate (iaurt natural, branzica calcica, telemea), galbenus de ou, carne de pui sau curcan si chiar carne de porc in cantitati mici si fara grasime. Puteti adauga si cantitati mici de peste ca somon, macrou, pastrav, hering – maximum 75 g saptamanal. Se pot prepara piureuri pentru bebelus, supe si alimente finger food – alimente taiate in bucati mici cu care cel mic se poate hrani singur. Evitati administrarea de sucuri de fructe. Se recomanda in schimb fructele proaspete ca atare, taiate in bucati mici sau sub forme de piureuri. De la 9 luni se pot administra si paste fainoase fierbe bine si cu sos, briose preparate in casa cu cereale permise celui mic.

Simturile bebelusului la 9 luni

Aceasta este o etapa vitala pentru dezvoltarea senzoriala. Bebelusul incepe sa exploreze lumea tot mai mult si acum dispune si de mobilitatea fizica pentru a face acest lucru. Incepe sa exploreze obiecte folosind mainile si gura, isi testeaza forta ridicand diverse obiecte si se concentreaza mai bine pe obiecte aflate la distante diferite. Toate simturile sunt mult mai bine dezvoltate si acum poate experimenta mai usor forme, dimensiuni si texturi.

Somnul bebelusului la 9 luni

Somnul bebelusului la 9 luni inseamna in general 11-12 ore noapte, uneori cu treziri, si la care se adauga 2-3 somnuri de zi. Daca cel mic doarme bine noaptea, factori precum boli, eruptia dentara si puseele de crestere pot provoca tulburari temporare ale somnului. Nu va descurajati daca bebelusul trece prin unele probleme de somn temporare – bebe 9 luni somn agitat, dar fiti consecvent in rutinele de culcare. Copilul trebuie pus la somn in patutul sau cat e inca treaz, dar somnolent. Evitati sa il alaptati sau hraniti pentru a adormi.

Daca inca dormiti in aceeasi camera cu bebelusul, 9 luni este o varsta potrivita pentru a muta copilul intr-un patut, in propria sa camera.

Rutina pentru somn pentru bebelusul la 9 luni si nu numai poate sa includa baita calda inainte de culcare, schimbarea in pijamalute, cititul unei povesti de seara, un cantecel de leagan, masaj etc. Atmosfera pentru culcare trebuie sa fie una linistita, fara stimuli, fara zgomote sau lumini puternice. Poate aparea anxietatea de separare ce poate modifica rutina de somn. E nevoie de consecventa si rabdare pentru a trece peste aceasta etapa. Puteti incerca mai multe metode de sleep training pentru a ajuta copilul sa adoarma singur.

somnul la 9 luni

Plansul si comunicarea bebelusului la 9 luni

Multi bebelusi la 9 luni „vorbesc” foarte mult in stilul lor – unele cuvinte sunt reale si pot fi intelese, dar majoritatea sunt doar sunete aleatorii. Copilul intelege insa tot ce se intampla in jurul sau in mare parte. E important sa comunicati cu el, sa ii explicati lucruri si sa il incurajati sa comunice. Plansul apare in general cand e speriat, cand are nevoie de ceva, cand simte un disconfort.

Poate incepe sa aiba o jucarie preferata si isi da seama ca atunci cand face anumite sunete sau miscari provoaca rasul celor din jur. Astfel, va incepe sa scoata tot felul de sunete amuzante. Pe de alta parte, apare anxietatea de separare care poate fi o problema la aceasta varsta. Bebelusul poate exprima o teama fata de oameni si lucruri pe care nu le-au vazut niciodata sau pe care le vad rar. De exemplu, poate incepe brusc sa planga ori de cate ori bunica vine in vizita sau cand luminile se sting inainte de culcare. Asta din cauza faptului ca memoria si constientizarea copilului se imbunatatesc. Din acelasi motiv, veti vedea probabil ca incepe sa planga usor cand incercati sa-i luati ceva. Vestea buna este ca bebelusii de 9 luni sunt distrasi cu usurinta si plansul nu dureaza mult.

Articole utile

Diversificarea alimentatiei bebelusului
Mancare bebelusi – Ghid complet pentru alimentatia bebelusilor
Diversificarea naturala – Totul despre autodiversificare
Eruptiile dentare la copii: Cand apare febra de la dinti?
Jucarii bebelusi – 10 sfaturi pentru a alege jucarii sigure pentru copilul tau
Salturile mentale la copii – saptamanile minune
Etapele dezvoltarii copilului – ghid pentru parinti
Graficele de crestere ale copilului
Puseuri de crestere la copii – ghid complet pentru mamici
Sughitul la bebelusi – cauze si solutii