bebelusul la 8 luni

Bebelusul la 8 luni

bebelusul la 8 luni

Bebelusul la 8 luni se dezvolta tot mai mult, apar noi achizitii motorii sau cognitive, incearca noi texturi, noi gusturi la alimente si se imbunatateste dezvoltarea emotionala.

CUPRINS:

1. Dezvoltarea bebelusului la 8 luni
2. Ingrijirea bebelusului la 8 luni
3. Cresterea bebelusului la 8 luni
4. Alimentatia bebelusului la 8 luni
5. Simturile bebelusului la 8 luni
6. Somnul bebelusului la 8 luni
7. Plansul si comunicarea bebelusului la 8 luni
8. Articole utile

Dezvoltarea bebelusului la 8 luni

La 8 luni, in general copilul poate sa se aseze singur, desi uneori trebuie sa fii pe faza si sa il prinzi, se apleaca pentru a ridica jucarii sau alte obiecte, se rostogoleste, se ghemuieste, se rasuceste si multe altele. Se taraste si merge de-a busilea, in general,  si daca e tinut in picioare, pune presiune in talpi si se sprijina. Se dezvolta tot mai mult fizic, se imbunatatesc abilitatile motorii, mai ales abilitatile motorii fine. Exploreaza tot ce e in jur, se opreste cand aude ca ii spui „nu”, isi exerseaza capacitatea de a tine obiecte cu 2 degete, de a mesteca sau musca. Poate sta fara suport, tine mai multa greutate pe picioare, se sprijina mai bine in maini.

Bebelusii de la aceasta varsta tocmai au descoperit cauza si efectul si le va placea sa experimenteze cum sa faca lucrurile sa se intample. E atras de jucariile interactive (jocuri bebe 8 luni) care sa ii permita sa aiba o actiune dupa cauza si efect, cum ar fi apasarea unui buton si zgomotul produs sau deschiderea unei cutii pentru a vedea o jucarie in interior. Exemple de jucarii bebe 8 luni includ si jocuri din lemn  – cuburi colorate, jucarii interactive, carticele colorate, muzicale sau senzoriale etc.

La aceasta varsta in general apar primii dintisori, daca nu au aparut deja: de obicei incisivii centrali de pe maxilarul superior si maxilarul inferior.

dezvoltarea la 8 luni

Ingrijirea bebelusului la 8 luni

  • Schimba scutecul la timp pentru a preveni iritatiile de scutec.
  • Spala gingiile si dintii copilului cu o perie speciala.
  • Protejeaza copilul de radiatii solare.
  • Incurajeaza miscarea copilului – incurajeaza-l sa se miste, sa exploreze, sa isi dezvolte forta musculara, sa faca miscari mai complexe etc.
  • Ai grija de siguranta copilului in casa si nu numai, pentru ca cel mic sa nu se raneasca.
  • In masina copilul trebuit tinut doar in scaunul sau special, adaptat in functie de varsta.
  • Unii parinti aleg sa inceapa antrenamentul la olita sau sa ii invete pe cei mici cate ceva despre asta – sa il aseze pe olita, sa il incurajeze sa elimine urina si fecalele in olita, sa asocieze nevoia de a urina sau defeca cu olita etc.

Cresterea bebelusului la 8 luni

cresterea la 8 luni

Cresterea din jurul varstei de 8 luni incepe sa fie mai putin accelerata, astfel ca bebe va creste cu 85-113 g/saptamana. Bebelusul la 8 luni cantareste aproximativ 7-10,5 kg daca e baietel si 6,3-10 kg daca e fetita, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Cresterea va fi masurata si monitorizata pe graficele de crestere. Depinde de predispozitia genetica, de nivelul de activitate fizica, de modul de alimentare, calitatea si cantitatea alimentelor consumate si functionarea sistemului digestiv si hormonal ce regleaza dezvoltarea.

Cat timp bebelusul nu poate sta singur in picipare, se masora lungimea, nu inaltimea sa. Se foloseste un infantometru, iar cand se masoara stand in picioare (cand va fi mai mare) se va folosi un stadiometru. In luna 8 bebelusul va creste in lungime cu aproximativ 1-2 cm. In general, bebelusul la 8 luni are lungimea de 66,5-74,7 cm daca e baietel si 64,3-73,2 cm daca e fetita. Lungimea depinde si de factori genetici si de functionarea sistemului endocrin – hormonii care influenteaza cresterea in lungime a celui mic, dar si de alimentatie si starea generala de sanatate. De asemenea, un nivel optim de somn influenteaza cresterea copilului in lungime. Asta pentru ca hormonul de crestere este activat in timpul somnului.

Perimetrul cranian la bebelus este numit si circumferinta fronto-occipitala sau circumerinta capului. La aceasta varsta circumferinta va creste cu aproximativ 0,3 cm pe luna. Bebelusul la 8 luni are adesea perimetrul cranian de 42,2-46,9 cm daca e baietel si 40,9-45,9 cm daca e fetita.

Alimentatia bebelusului la 8 luni

La 8 luni trebuie sa se continue alaptarea la san sau administrarea de formula de lapte praf – ca principala sursa de hrana, la care se adauga alimentele solide – diversificarea. Bebelusul la 8 luni are nevoie de 750 – 900 de calorii pe zi. Dintre acestea, 400- 500 ar trebui sa provina din laptele matern sau din formula. Asadar, acestea sunt alimentele de baza. Pentru ca bebe a crescut si la fel si nevoile sale nutritionale, se ofera si mese cu alimente solide. Copilul trebuie alaptat la 3-4 ore sau aproximativ 720 – 900 ml lapte – aproximativ 180-240 ml pe biberon.

Puteti sa ii dati copilului sa bea si din canita cu cioc – canita sippy – chiar daca la inceput va fi mai mult o joaca si cam tot lichidul va ajunge pe masuta. Este un mod de a-l familiariza cu canita si se va obisnuit treptat. De asemenea, este indicat ca cel mic sa fie hranit in scaunul sau special, la masa din bucatarie, pentru a forma obiceiuri bune de masa.

diversificarea la 8 luni

Diversificarea la 8 luni

Pe langa laptele matern si formula de lapte, copilul are nevoie si de alimente solide: cereale pentru bebelusi, piureuri de legume, fructe, carnita. Exemple de piureuri pentru 8 luni includ piure de morcov, piure de dovleac, piure de cartof dulce, piure de broccoli, piure de mazare cu cartof, piure de pui cu morcov, branzica de vaci, branzica calcia etc. Se poate adauga si carnita – bine fiarta si pasata sub forma de piure. Se recomanda 2 – 3 mese de solide – poate fi una la pranz, dupa-amiaza sau o gustare seara – mancare bebe 8 luni seara, si se poate alege autodiversificarea.

Finger food” la 8 luni

Finger food” sunt „alimentele degetel” sau taiate in bucatele mici, cu care cel mic se poate hrani singur. Se introduce de la 8-9 luni, odata ce copilul isi dezvolta abilitatea de a apuca mancarea cu doua degetele. Aceasta abilitate sedezvolta de asemenea pe masura ce bebe mananca mai mult singur. Alimentele trebuie sa fie bine gatite, ca sa fie moi si taiate in bucati mici – de dimensiunea unui bob de mazare. Introduceti la inceput cateva bucatele – 4 sau 5 pe o tavita. Oferiti-i doar alimente sanatoase adaptate varstei lui. Nu oferiti pufuleti, prajiturele sau dulciuri. Copilul are nevoie de alimente nutritive, nu de calorii goale.

Mancarea trebuie sa fie usor de manevrat, dar sa nu prezinte pericol de sufocare. Legumele ar trebui sa fie gatite, astfel incat sa fie suficient de moi pentru a le lua usor si trebuie taiate in bucati foarte mici. Prezentati-i bebelusului o varietate de alimente, chiar si unele care nu i-au placut in saptamana anterioara. Nu fortati copilul sa manance, dar realizati ca poate fi nevoie de 10 sau mai multe incercari inainte ca un copil sa accepte un nou aliment.

Exemple de alimente „finger food includ bucatele mici de broccoli fiert bine, bucatele mici de ardei fiert, bucatele mici de conopida fiarta, cartof dulce, pastarnac, morcov, sfecla rosie, dovleac, fasole verde, cartof, vanata – toate gatite bine si taiate in bucatele mici. Dintre fructe amintim: mar, pepene galben, avocado, afina, piersica, nectarina, pruna, zmeura – toate curatate de coaja sau seminte si taiate in bucati mici, inclusiv afinele taiate in sferturi.

Riscul de sufocare cu alimente si reflexul de gag

Riscul asociat cu autodiversificarea si alimentele finger food este cel de sufocare, daca bebelusului i se dau alimente prea mari sau mananca prea repede. De asemenea, alteori bebe pare ca se ineaca, dar nu este asa. Este reflexul de gag – bebelusul isi face greata singur sau se obisnuieste cu textura, ce il poate gadila. Reflexul de gag inseamna ca bebelusul incearca activ sa elimine mancarea si suna ca si cum s-ar ineca, se inroseste la fata, scoate alimentele din gura si isi indreapta gatul in fata ca si cum i-ar fi greata, tuseste si scuipa alimentele. Cand se ineaca, in schimb, bebelusul nu scoate sunete, apare cianoza (invinetirea la fata) si copilul tuseste activ sau nu poate tusi daca apare blocaj.

Evitati alimentele cu pericol de sufocare si care NU sunt potrivite pentru copil:

  • bucati mari de alimente;
  • alimente crude tari sau in bucati mari;
  • boabe de strugure, fructe de padure intregi, rosii cherry;
  • stafide sau fructe uscate;
  • alune, nuci, seminte;
  • paine prajite;
  • bucati mari de branza sau carne;
  • popcorn, covrigei, chips-uri, bomboane etc.

Simturile bebelusului la 8 luni

La 8 luni bebelusul vede mai bine de aproape si de departe, observa mai bine detaliile. E atras de texturi de tot felul, ii place sa atinga obiecte de tot felul pentru a explora.

Somnul bebelusului la 8 luni

somnul la 8 luni

Este obisnuit ca un copil de 8 luni sa doarma in total aproximativ 15 ore in 24 ore. Aproximativ 11 ore dintre acestea ar trebui sa fie noaptea. Copilul inca se trezeste noaptea, dar doarme repede de obicei. Unii bebelusi chiar dorm toata noaptea intre 10 – 12 ore la 8 luni. Un program tipic de somn include doua somnuri de zi care insumeaza aproximativ 3,5 ore.

In rutina de culcare e bine sa includeti baita, povestea de seara, un cantecel. Puneti copilul in patutul sau cat e inca treaz, dar somnolent, pentru a adormi singurel si pentru a incuraja obiceiuri bune de somn.

Regresia de somn la 8 luni

Unii bebelusi incep sa se trezeasca mai mult noaptea in jurul varstei de 8 luni. Uneori apare in asociere cu noi achizitii sau pentru ca apare anxietatea de separare – tulburari de somn bebe 8 luni. La aceasta varsta, micutul tau a dezvoltat un sentiment de permanenta a obiectelor, ceea ce inseamna ca intelege ca nu dispari cand iesi din camera. Ei si-au dat seama ca actiunile lor provoaca anumite lucruri. Cand plang, stiu ca te vei intoarce in camera si ii vei lua in brate.

E nevoie de rabdare si consecventa, reintroducerea treptata a rutinei de somn care functiona. „Sleep training” la 8 luni sau antrenamentul de somn se axeaza adesea pe rutine pozitive de somn si autolinistirea copilului.

Plansul si comunicarea bebelusului la 8 luni

De obicei plange cand simte un disconfrot – scutec ud, foame, durere, supratimulare, somn etc. Poate plange si pentru ca apare anxietatea de separare si pentru ca apare si intelege notiunea de cauza si efect – stie ca daca va plange va fi luat in brate, de exemplu. De asemenea, poate fi vorba de disconfort din cauza eruptiei dentare, e suprastimulat, ii e prea cald, vrea atentie.

Copilul isi arata tot mai mult personalitatea, se dezvolta emotional si social, invata sa isi exprime mai bine sentimentele, fricile si raspunde la expresiile faciale ale celor din jur. Invata tot mai mult sensul anumitor cuvinte, intelege mai bine limbajul corpului.

Atasamentul la 8 luni

La 8 luni creierul copilului se dezvolta tot mai mult, se imbunatateste memoria si se poate observa formarea de atasamente mai puternice fata de persoanele sale preferate, fata de jucarii si carti. Bebelusul ar putea chiar sa prefere o anumita persoana. Anxietatea de separare si anxietatea in jurul strainilor sunt destul de frecvente la aceasta varsta. E important sa stii ca sunt parti normale ale dezvoltarii copilului. Aceasta etapa destul de emotionala la care a ajuns copilul poate dura pana la varsta de 2 ani. Dar vestea buna este ca, de asemenea, este de foarte scurta durata cand se intampla. Cel mai probabil, cei mici vor fi distrasi destul de repede odata ce ai plecat.

Bebelusul incepe sa invete conceptul de sine atunci cand se uita in oglinda si se recunoaste. Aceasta etapa este, de asemenea, responsabila pentru atasament. Creierul micutului este ca un „burete”, asa ca experimenteaza prin tot felul de stimuli la care e expus – sunete, imagini, actiuni.

Articole utile

Graficele de crestere ale copilului
Mancare bebelusi – Ghid complet pentru alimentatia bebelusilor
Piureuri pentru bebelusi – ghid complet si retete
Diversificarea alimentatiei bebelusului
Diversificarea naturala – Totul despre autodiversificare
Intarcarea copilului – metode eficiente
Salturile mentale la copii – saptamanile minune
Etapele dezvoltarii copilului – ghid pentru parinti
Igiena corecta a dintilor bebelusilor