bebelusul la 6 luni

Bebelusul la 6 luni

bebelusul la 6 luni

Bebelusul la 6 luni – o varsta care aduce pentru cel mic multe schimbari, inclusiv un puseu de crestere, un salt mental si modificari in stilul alimentar, pentru ca se incepe diversificarea – daca nu s-a inceput pana acum.

CUPRINS:

1. Dezvoltarea bebelusului la 6 luni
2. Ingrijirea bebelusului la 6 luni
3. Cresterea bebelusului la 6 luni
4. Alimentatia bebelusului la 6 luni
5. Simturile bebelusului la 6 luni
6. Somnul bebelusului la 6 luni
7. Plansul si comunicarea bebelusului la 6 luni
8. Articole utile

Dezvoltarea bebelusului la 6 luni

Iata ca bebe a ajuns la varsta de 6 luni. Acum, conexiunile cerebrale sunt mult mai puternice si apar noi abilitati. Se imbunatateste functia motorie, miscarea, coordonarea. Majoritatea bebelusilor se pot rostogoli la 6 luni, ceea ce inseamna ca trebuie sa fie mereu supravegheat. Incepe sa stea singurel in fundulet, initial sprijinindu-se in maini, iar unii bebelusi chiar incep sa se tarasca.

La aceasta varsta, invata cum sa atraga atentia in alte moduri decat plansul. De asemenea, incep sa inteleaga emotiile din tonul vocii, de exemplu daca le vorbesti bland sau rastit. Unii bebelusi la aceasta varsta pot intelege cateva cuvinte, cum ar fi „baita” si pot recunoaste propriul nume.

De la 6 luni pot sa erupa primii dintisori – prima data apar incisivii centrali, de pe maxilarul inferior. De asemenea, in saptamana 26 are loc si saltul mental 5 – axat pe relatii, cand bebe incepe sa inteleaga mai bine ce inseamna distanta si relatiile tip cauza-efect.

ingrijire bebe 6 luni

Ingrijirea bebelusului la 6 luni

  • La 6 luni se recomanda o vizita la pediatru, cand bebelusul va primi si vaccinarile optionale daca e cazul – rotavirus si antipneumococic. Efectele secundare ale imunizarilor sunt in general usoare si pot include febra usoara, roseata la locul injectiei, somnolenta.
  • Medicul va efectua si masuratori (greutate, lungime, perimtru cranian) – pentru graficele de crestere, va examina functiile motorii, dezvoltarea sa etc.
  • Medicul pediatru poate recomanda si controale oftalmologie si un control de ortopedie – e indicat adesea cand bebe incepe sa stea in fundulet si sa se ridice pe piciorute.
  • Faceti baita bebelusului evitand folosirea de produse dure de ingrijire. Schimbati des scutecul pentru a preveni iritatiile de scutec.
  • Aveti grija si la sanatatea copilului, semnele de boala si masurarea temperaturii etc. – temperatura normala la bebelusi de 6 luni este de 36-38 grade celsius.
  • Chiar daca nu au aparut dintisorii, curatati gingiile bebelusilor cu o periuta de dinti moale inca de la nastere.
  • Unii parinti pot apela la premergator, dar Academia Americana de Pediatrie nu recomanda utilizarea lor, deoarece prezinta risc de cadere si nu sustin dezvoltarea copilului. In schimb, incurajati copilul sa invete sa stea tinandu-i in piciorute sustinut.
  • Copilul trebuie transportat in masina doar in scaunul auto, ce trebuie adaptat in functie de varsta sa.
  • Unii bebelusi pot incepe sa mearga de-a busilea deja, astfel ca trebuie sa securizati casa pentru a preveni accidentarile. Cei mici au tendinta de a apuca si de a trage diferite obiecte, asa ca trebuie sa aveti grija la acest aspect.

Cresterea bebelusului la 6 luni

dezvoltarea la 6 luni

La 6 luni bebelusul ia in greutate cu aproximativ 113-142 g/saptamana, iar greutatea unui copil la aceasta varsta este in general de 6,4-9,7 kg daca e baietel si 5,8-9,2 kg daca e fetita. In ceea ce priveste lungimea, bebe creste cu aproximativ 1-2 cm/luna. Lungimea unui bebe la 6 luni e de aproximativ 63,6-71,6 cm daca e baietel si 61,5-70 cm daca e fetita. Circumferinta craniana creste cu aproximativ 0,3 cm/luna de-acum, si bebelusul la 6 luni va avea perimetrul cranian de aproximativ 41-45,6 cm daca e baietel si 39,7-44,6 cm daca este fetita.

La 6 luni are loc si un puseu de crestere – bebe are nevoie de mai multa hrana in general si pot fi si unele schimbi ale somnului.

Alimentatia bebelusului la 6 luni

Alaptarea la san trebuie continuata pana la varsta de 1 an, dar de la 6 luni se introduc si alimente solide in general. Alaptarea la san trebuie facuta in general de 6-9 ori in 24 ore, iar daca e hranit cu biberon – cu 120-150 ml/hranire. Daca e hranit cu formula de lapte, de obicei de la 6 luni se trece pe formula de lapte praf de continuare. Se recomanda adesea un program de masa bebe 6 luni, care pe langa alaptari sa contina 1 masa cu solide.

Diversificare bebe 6 luni

Daca nu ati inceput deja diversificarea pana acum, se recomanda in general introducerea alimentelor solide de la 6 luni. Incepeti cu cereale fortificate cu fier amestecate cu lapte matern sau formula. Pe masura ce copilul se adapteaza la solide, introduceti fructe si legume – introduse pe rand, cum ar fi piure de morcov, piure de cartof dulce. Asteptati cateva zile de fiecare data cand introduceti un aliment nou pentru a va asigura ca nu este alergic la acel produs.

Daca celui mic nu-i place un aliment nou, asteptati cateva zile si apoi incercati din nou – gusturile lor se pot schimba de la o zi la alta. Nu ii oferiti bebelusului miere pana la cel putin 1 an, deoarece poate contine spori de bacterii ce pot cauza botulism. De asemenea, laptele de vaca nu trebuie administrat mai devreme de varsta de 1 an.

Puteti prepara acasa alimentele pentru bebelus – prin fierbere si pasare. De asemenea, puteti sa apelati la piureri sau alimente gata de consum pentru bebelusi, dar asigurati-va ca nu contin zahar adaugat, conservanti sau coloranti.

alimentatie bebe 6 luni

Bebe e pregatit pentru solide?

Desi majoritatea bebelusilor incep sa manance solide in jurul varstei de 6 luni, mancarea pentru bebelusi poate fi introdusa oriunde intre 4 luni pana la 8 luni. Toti bebelusii se dezvolta diferit, iar unii bebelusi pot fi mai pregatiti sa inceapa sa manance solide decat altii. Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda identificarea urmatoarelor semne la micutul e pregatit pentru alimente solide:

  • isi sustine capul singur;
  • deschide gura cand ii duceti mancarea aproape;
  • poate manca din lingurita;
  • arata interes pntru mancare.

Simturile bebelusului la 6 luni

Se imbunatateste in continuare vederea – copilul la 6 luni poate privit mai atent si examineaza mai bine obiectele. Raspunde la zgomote rapid, intoarce capul repede cand aude ceva, face diferenta adesea intre vocile de sex masculin si feminin ale adultilor. E interesat de tot felul de texturi si forme.

Somnul bebelusului la 6 luni

Majoritatea bebelusilor la 6 luni dorm mai mult noaptea si au treziri mai rare pe timpul noptii. Pana la 6 luni, multi bebelusi dorm toata noaptea si au 2-3 somnuri ziua. Daca bebe nu doarme asa bine noaptea, asta nu inseamna neaparat ca ceva este in neregula. Ar putea insemna doar ca bebelusul se dezvolta la o alta perioada de timp sau are nevoi diferite de somn. Factori precum un puseu de crestere sau eruptia dentara ar putea intrerupe somnul copilului noaptea.

Unii parinti constata ca bebelusii incep sa doarma putin mai bine noaptea, odata ce incep sa manance solide – este doar un alt semn ca cel mic creste. Bebe 6 luni se trezeste des noaptea? La 6 luni are loc un puseu de creste – care pe langa o nevoie mai mare de hrana poate fi asociat si cu unele schimbari de somn, comportament, stari de nervozitate si agitatie.

somnul la 6 luni

Antrenamentul pentru somn la 6 luni

De la 6 luni se poate incepe antrenamentul pentru somn sau sleep training. Daca vreti sa incurajati auto-linistirea si adormirea, se poate incepe antrenamentul pentru somn – un exemplu fiind metoda Ferber sau metoda „plansului controlat” (dezvoltata de pediatrul Richard Ferber). Implica punerea copilului in patut cat este inca treaz. Daca cel mic plange, asteptati o perioada mai lunga de timp noaptea inainte de a merge pentru a-l linisti. Aceasta metoda functioneaza bine pentru unele familii, dar poate fi necesar sa experimentati mai multe metode diferite de somn inainte de a gasi metoda care functioneaza cel mai bine pentru voi.

Alte metode sunt:

  • metoda rutinelor pozitive – implica ritualul pentru somn ca bebe sa se obisnuiasca cu activitatile care preced somnul (baita, povestea de seara, hranirea etc.);
  • metoda extinctiei – bebe se pune in patut cand e inca treaz, dar somnolent si nu se intervine pentru a-l linisti cand plange;
  • metoda extinctieti in prezenta parintelui – parintele sta langa patut pana adoarme copilul, pe un scaun, si isi muta scaunul putin cate putin pentru ca treptat sa paraseasca camera si cel mic sa ramana sa doarma singur.

Rutina de somn

Puteti construi o rutina de somn astfel:

  • expunerea copilului la lumina dimineata si evitarea surselor de lumina seara – pentru a sustine productia de melatonina;
  • evitarea expunerii copilului la ecrane – in primii 2 ani de viata este contraindicata expunerea copiilor la ecrane digitale;
  • activitati relaxante inainte de somn, ca o baita;
  • folosirea luminii slabe si evitarea sunetelor puternice seara sau inainte de culcare;
  • copilul sa doarma in acelasi loc cand e acasa;
  • sa fie pus in patut cat e inca treaz, ca sa adoarma acolo si sa se trezeasca tot acolo;
  • evitarea hranirii sau a leganatului pentru a-l adormi.

Siguranta la somn

Acum, cand bebelusul se poate rostogoli, il poti gasi dimineata pe burtica, desi la culcare era pe spate. La 6 luni, multi bebelusi incep sa se rostogoleasca din spate in fata, ceea ce poate fi o preocupare pentru multi parinti atunci cand vine vorba de somn. Riscul de sindrom de moarte subita la sugari este mult mai mic de la 6 luni decat a fost in primele luni de viata. Cu toate acestea, este bine sa evitati sa aiba in patut animale de plus, jucarii, perne si alte articole moi de acest tip deocamdata.

In prezent, AAP recomanda parintilor sa-si puna mereu bebelusii sa doarma pe spate, dar nu este necesar sa mutati copilul daca se rostogoleste in timpul somnului. Puteti folosi un sac de dormit pentru bebe in timpul lunilor mai reci. De asemenea, mentineti temperatura rece si confortabila pentru a nu se supraincalzi.

Plansul si comunicarea bebelusului la 6 luni

La 6 luni bebelusul incepe sa comunice tot mai mult, gangureste si chiar scoate anumite sunete „ba”, „ga”. Recunoaste propriul nume, diferentiaza mai bine vocile, intelege sensul anumit cuvinte si isi foloseste vocea pentru a atrage atentia celor din jur sau pentru a exprima sentimente.

Recunoaste si raspunde fericit la fetele cunoscute, se uita atent dupa zgomote puternice, plange cand ii este teama, este activ social, zambeste si raspunde la interactiune. De asemenea, isi exprima fericirea, placerea, tristetea, nemultumirea.

In continuarea, copilul plange adesea pentru ca simte un disconfort, cum ar fi ca trebuie schimbat scutecul, are o durere fizica, ii este foame, somn, e suprastimulat.

Articole utile

Graficele de crestere ale copilului
Puseuri de crestere la copii – ghid complet pentru mamici
Etapele dezvoltarii copilului – ghid pentru parinti
Salturile mentale la copii – saptamanile minune
Alaptarea la san | Tot ce trebuie sa stii
Alimentatia artificiala a bebelusului
Eruptiile dentare la copii: Cand apare febra de la dinti?
Scaunul auto pentru copii – cum sa il alegi
Cerealele in diversificarea alimentatiei bebelusului
Piureuri pentru bebelusi – ghid complet si retete
Diversificarea alimentatiei bebelusului
Mancare bebelusi – Ghid complet pentru alimentatia bebelusilor