Este perfect normal ca dupa nastere sa apara o serie de modificari in ceea ce priveste viata intima a partenerilor. Afla totul despre viata sexuala dupa nastere, in articolul de mai jos.
Cand nasteti, copilul trece prin cervix si prin vagin (numit si canalul de nastere), astfel ca vaginul se intinde pentru a permite trecerea bebelusului. Uneori, tesutul cutanat dintre vagin si anus (perineu) se poate rupe sau poate fi taiat de catre medic pentru a permite copilului sa iasa. Aceasta se numeste epiziotomie.
Durerile in timpul actului sexual sunt frecvente dupa nastere, fiind date de uscaciunea si sensibilitatea vaginului, leziuni ale tesutului date de nastere sau de anumite interventii in timpul nasterii. Dupa nastere, de obicei, femeile resimt vaginul slabit sau mai uscat decat de obicei si au dureri vaginale sau dureri perineale in timpul actului sexual.
Citeste si despre sexul in sarcina.
Cuprins:
Problemele in ceea ce priveste viata intima dupa nastere pot fi date de:
Dupa nastere pot aparea si o serie de probleme de natura medicala, cum ar fi prolapsul uterin sau vaginal.
Principalele modificari dupa o nastere sunt:
Vaginul poate fi de dimensiuni mai mari, poate fi mai larg si mai moale, poate sa arate umflat – de obicei, umflarea se reduce dupa cateva zile de la nastere.
Dupa o nastere naturala, vaginul nu va mai avea aceeasi dimensiune si forma ca inainte. Medicii recomanda exercitii pelvine – uneori numite exercitii Kegel – care ajuta la tonifierea muschilor vaginali si a muschilor pelvini. Acest lucru poate ajuta la prevenirea incontinentei urinare (scurgeri de urina) si poate ajuta vaginul sa fie mai ferm. Nu este neobisnuit ca femeile sa experimenteze incontinenta dupa nastere, dar exercitiile ce vizeaza musculatura pelvina pot ajuta la reducerea acestor efecte.
Exercitiile Kegel pot fi efectuate oriunde – presupun contractarea musculaturii pelvine, a anusului și vaginului; contractați musculatura (aproximativ 5-10 secunde) si relaxati, usor, ulterior repetati de 10 ori, in serii de 4-6 ori pe zi.
Este normal ca vaginul sa fie mai uscat decat de obicei dupa nastere. Acest lucru este dat de nivelul mai scazut de estrogen din corp, comparativ cu nivelul din timpul sarcinii.
Pentru mamele care alapteaza, nivelul de estrogen este mai scazut decat al celor care nu alapteaza si uscaciunea poate fi mai pronuntata.
Daca uscaciunea vaginala persista si produce diconfort in timpul actului sexual, puteti apela la produse lubrifiante. Daca folositi prezervative din latex sau poliizopren, asigurati-va ca lubrifiantul este pe baza de apa, deoarece produsele pe baza de ulei, cum ar fi cremele si lotiunile pot creste riscul ca prezervativele sa se rupa. Dupa nastere, scaderea tonusului muscular in zona vaginului ar putea reduce placerea resimtita in timpul sexului – ceea ce poate influenta nivelul de excitare.
De obicei, aceasta zona este inflamata dupa nastere, si disconfortul se reduce dupa 6-12 saptamani. Disconfortul si durerea pot fi mai intense daca ati suferit leziuni sau incizii si cusaturi la acest nivel in timpul nasterii.
Nasterea in sine si grija privind un nou-nascut pot duce la epuizare fizica. Daca sunteti prea obosita, oferiti-va timp pentru a va reface si a va obisnui cu viata de mamica.
Daca nu aveti dorinta de a avea relatii intime la scurt timp dupa nastere, discutati cu partenerul si explicati-i temerile si ceea ce simtiti. Incercati sa mentineti intimitatea in alte moduri, comunicati cu partenerul deschis si fiti atente la semnele si simptomele depresiei postpartum – cum ar fi iritabilitatea si furia intensa, oboseala persistenta, lipsa dorintei de viata si dificultatea de a comunica eficient cu bebelusul. Daca credeti ca s-ar putea sa aveti depresie postpartum, adresati-va medicului. Tratamentul prompt poate favoriza recuperarea.
Este foarte normal sa nu simtiti nevoia de a face sex in primele saptamani sau luni dupa nastere. La trei luni dupa ce au nascut un copil, aproape noua din zece proaspete mamici au diferite probleme care le impiedica sa aiba relatii intime ca inainte. Pentru inceput, probabil ca va simtiti epuizata din cauza lipsei de somn si a sarcinilor care apar odata cu nasterea copilului. Daca alaptati, modificarile hormonale pot reduce dorinta sexuala.
Perceptia asupra propriului corp se poate schimba, veti avea nevoie de timp pentru a va recupera si pentru a va obisnui cu modificarile pe care sarcina le-a adus corpului. Daca va nelinistiti in legatura cu sexul, anxietatea va intensifica constientizarea cu privire la starile de disconfort.
Alaptarea poate reduce libidoului pe baza modificarilor hormonale ce apar. Alaptarea este benefica pentru copil si pentru mama, dar poate afecta viata sexuala. Alaptarea constanta sau pomparea laptelui matern poate creste sensibilitatea sanilor si reduce dorinta sexuala.
In general, se recomanda evitarea contactului sexual in primele 4 – 6 saptamani dupa nasterea naturala sau prin cezariana. Cu toate acestea, este important sa discutati cu medicul inainte de reinceperea vietii sexuale. Mai ales in cazul unei operatii cezariene, leziunile perineale sau epiziotomia duc la recomandarea de evitare a contactului sexual timp de minimum 6 saptamani dupa nastere.
Dupa nastere, corpul se afla intr-o faza de vindecare in care sangerarea se opreste, leziunile se vindeca si colul uterin se inchide. Nu este recomandat un raport sexual prea devreme, mai ales in primele doua saptamani, din cauza riscului de hemoragie postpartum sau infectie uterina.
Aproximativ jumatate dintre cupluri incep sa aiba iar relatii intime dupa 8 saptamani de la nastere. Unele cupluri incep mai devreme, in timp ce altele asteapta mai mult si nu exista o „reteta perfecta”. Pana la 12 saptamani, aproximativ trei sferturi dintre cupluri si-au reluat viata sexuala. Daca ati avut o operatie cezariana sau ati suferit o incizie, epiziotomie sau alte probleme legate de vindecare, este posibil sa fie necesara o perioada mai lunga de recuperare.
Indiferent daca ati nascut prin nastere vaginala sau prin operatie cezariana, corpul va avea nevoie de timp pentru a se vindeca. Medicul va va spune, in functie de starea de sanatate, la cat timp dupa nastere va puteti reincepe viata sexuala – adesea, intre 4 si 6 saptamani dupa nastere. Acest lucru permite inchiderea colului uterin, prevenirea si oprirea sangerarii postpartum si vindecarea tesutului. Unele femei se simt pregatite pentru a-si relua viata intima la cateva saptamani de la nastere, in timp ce altele au nevoie de cateva luni – sau chiar mai mult. Factori cum ar fi oboseala, stresul si teama de durere, toate pot avea un impact asupra dorintei de a avea relatii intime.
Odata ce va simtiti pregatite pentru a va relua viata sexuala, puteti incerca diferite pozitii in care puteti controla profunzimea penetrarii. Daca ati suferit o operatie cezariana, evitati acele pozitii care pun presiune pe zona afectata.
Unul dintre cele mai mari obstacole in calea reluarii activitatii sexuale este oboseala coplesitoare care insoteste ingrijirea unui nou-nascut. Timp de cateva luni, majoritatea nou-nascutilor necesita hranire la fiecare 2-3 ore. Lipsa de somn a proaspetelor mamici poate reduce dorinta sexuala.
Cand sunteti gata sa va reincepeti viata sexuala, va trebui sa luati in considerare contraceptia. Chiar daca alaptati si menstruatia nu a revenit, puteti ramane gravida inca o data dupa trei saptamani de la nastere.
Sexul dupa sarcina necesita o metoda sigura de contraceptie – chiar daca alaptati. Pentru a reduce riscul de complicatii ale sarcinii si alte probleme de sanatate, unii medici si specialisti sugereaza sa asteptati cel putin 18 – 24 de luni dupa nastere inainte de a incerca sa ramaneti iar insarcinata.
Puteti apela la pilule contraceptive sau dispozitive contraceptive interne.
Metodele contraceptive care contin atat estrogen cat si progesteron – cum ar fi pilule combinate – prezinta un risc crescut de formare a cheagurilor de sange la scurt timp dupa nastere. Este bine sa incepeti sa utilizati pilule combinate pentru prevenirea sarcinii si alte tipuri de pilule hormonale dupa 6 saptamani de la nastere. Cu toate ca se spune ca pilulele care contin atat estrogen cat si progestin diminueaza productia de lapte matern la femeile care alapteaza, cercetarile recente sugereaza ca acest lucru nu este adevarat.
Recuperarea fizica dupa nastere este similara atat pentru nasterile naturale, cat si pentru cezariana, dar procesul de recuperare va fi foarte diferit in zona abdominala pentru mamele care au trecut prin interventie chirurgicala. Incizia propriu-zisa ar trebui sa fie vindecata dupa sase saptamani postpartum, dar este normal ca femeile sa mai resimta un disconfort in zona respectiva. Unele femei prezinta amorteala sau furnicaturi timp de multe luni dupa operatie. Acest lucru este in general normal, atata timp cat durerea nu creste si nu este insotita de alte simptome, cum ar fi febra.
Referinte:
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
View Comments
Am născut acum o lună prin Cezariana.tocmai acum după o lună am avut primul contact sexual.dar îmi e frică acum de o infecție.cum îmi dau seama daca am vreo infecție,cum se manifesta???va rog aștept un ras
Ce se intampla daca dupa nastere o perioadă de câteva luni nu ai contact sexual ? Organismul suporta modificări? Sunt cauze ?
Dupa nastere menstruatia vn imediat?sms
Buna ziua! Am nascut cum 3 luni, iar in urma epiziotomiei efectuate dupa nasterea naturala am dureri in timpul contactului intim cu partenerul. Cred ca cusatura este facuta prea stramt. Ma puteti indruma cu un sfat, mai exact ce poate fi facut pentru a detensiona zona?
Buna am nascut si eu acum cinci luni si alaptez , dar mi a venit ciclul menstrual pe 28 03 2023 si ma tinut 3 zile ciclul si pe 1 am avut act sexual cu iubitul meu si el a ejaculat in minee dar eu nuu este posibil sa raman insarcinata ? Va rog din suflet sa imi raspundeti