Tusea la copii – tipuri, cauze, tratament

tusea

banner-peg-perego-miababy

Tusea este o reactie reflexa de curatare a cailor respiratorii. Afla tot ce trebuie sa stii despre tusea la copii – de la tipuri, cauze si pana la tratament – totul in randurile de mai jos!

CUPRINS:

  1. Ce este tusea?
  2. Cat dureaza tusea la copii?
  3. Ce cauzeaza tusea la copii?
  4. Tipuri de tuse la copii
  5. Siropuri de tuse pentru copii – sunt recomandate sau nu?
  6. Remedii naturiste pentru tusea la copii
  7. Sfaturi pentru calamrea tusei la copii
  8. Cand trebuie sunat medicul?

Ce este tusea?

Tusea este o reactie reflexa de curatare a cailor respiratorii de mucus si iritanti, cum ar fi praful sau fumul. O tuse uscata inseamna ca nu produce flegma sau mucus gros, iar tusea cu expectoratii inseamna o tuse productiva, cand se elimina mucusul. Tusea este unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolilor in copilarie, si de cele mai multe ori nu indica probleme grave. De fapt, tusea este un reflex sanatos si important care ajuta la protejarea cailor respiratorii in gat si in piept.

In cele mai multe cazuri, puteti ameliora simptomele de tuse si respiratie suieratoare la domiciliu. Cu toate acestea, copilul poate avea nevoie de asistenta medicala urgenta daca simptomele devin mai grave. Tusea poate afecta uneori respiratia.

banner-peg-perego-miababy

Cat dureaza tusea la copii?

Tusea este frecventa la copii, mai ales atunci la prescolari. In cele mai multe cazuri, tusea se reduce complet dupa 1-3 saptamani de la debutul ei, dar o tuse care dureaza mai mult de 4 saptamani nu este normala si poate fi un semn de afectiune toracica.

La adulti si copii, tusea este descrisa ca fiind tuse acuta (pe termen scurt) daca dureaza pana la 2 saptamani. O tuse care dureaza intre 2 si 4 saptamani se numeste tuse acuta prelungita, iar tusea care dureaza mai mult de 4 saptamani este considerata tuse cronica.

Ce cauzeaza tusea la copii

Ce cauzeaza tusea la copii?

In general, tusea este cauzata de infectii cu virusuri si se reduce fara tratament.

Tusea acuta (pe termen scurt) este cauzata, in general, de o infectie la nivelul tractului respirator superior, cum ar fi:

cursuri puericultura

Daca este o infectie a tractului respirator inferior, sunt afectati plamanii si caile respiratorii inferioare, iar exemplele include bronsita sau pneumonia.

Tusea cronica poate fi cauzata de:

miababy magazin
  • astm;
  • unele medicamente;
  • iritanti, cum ar fi fumul de tigara, praf, fum;
  • arsuri la stomac.

Anumite boli genetice pot provoca tuse prin distorsionarea pasajelor de respiratie; mucusul gros care insoteste fibroza chistica cauzeaza, de asemenea, tuse persistenta. Tusea poate fi data si de un corp strain la nivelul tractului respirator, cum ar fi o jucarie inghitita sau inecarea cu anumite alimente.

Tipuri de tuse la copii

Cele mai frecvente tipuri de tuse sunt:

Tuse productiva

Este tusea care produce mucus, fiind de cele mai multe ori cauzate de raceala sau gripa. Apare adesea in asociere cu rinoree (secretii nazale), nas infundat si oboseala. Este acel tip de tuse in care organismul lucreaza pentru a elimina mucusul din nas, gat, caile respiratorii si plamani. Tusea productiva poate fi acuta si dureaza mai putin de 3 saptamani sau cronica si dureaza mai mult de 4 saptamani la copii. Pe langa raceala sau gripa, poate fi data si de pneumonie, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), inclusiv emfizemul si bronsita cronica, bronsita acuta sau astm.

Tuse seaca

Tusea uscata este o tuse care nu produce mucus. Se poate simti ca un disconfort si un gadilat in partea din spate a gatului, declansand reflexul de tuse. Este adesea dificil de controlat si poate fi prezenta pe termen lung. Tusea uscata apare deoarece exista inflamatie sau iritatie in tractul respirator, dar nu exista exces de mucus pentru a tuse. Este cauzata in general de infectii ale cailor respiratorii superioare, cum ar fi o raceala sau o gripa, dar si de laringita, amigdalita, sinuzita, astm, alergii, expunere la iritanti, medicamente etc.

Tuse paroxistica

O tuse paroxistica este o tuse cu atacuri intermitente de tuse violenta, necontrolabila. Este extenuanta si dureroasa, afectand respiratia si cauzand senzatie de voma. Tusea convulsiva sau tusea magareasca este asociata cu tusea paroxistica cu atacuri intense de tuse. De asemenea, este asociata si cu astmul, BPOC, pneumonia, tuberculoza etc.

Tuse cu wheezing

Tusea cu wheezing sau respiratie suieratoare poate fi un semn al unei inflamatii la nivelul cailor aeriene inferioare, iar sunetul specific este produs la expir. De cele mai multe ori este data de astm sau bronsita.

Tuse seaca la copii noaptea

Tusea seaca la copii noaptea este de obicei data de astm, deoarece caile respiratorii devin mai predispuse la umflaturi pe timp de noapte. Mai mult decat atat, raceala poate provoca, de asemenea, un episod de tuse pe timp de noapte, deoarece mucusul care vine de la nas poate curge in jos in gat si poate provoca tuse pe timp de noapte.

Tuse persistenta

Tusea poate dura saptamani daca este cauzata de o infectie a sinusurilor, de alergie sau de astm. Tusea cauzata de raceli poate persista si in cazul in care virusul nu se elimina cu usurinta. Orice tuse care dureaza mai mult de 3 saptamani devine o tuse persistenta si necesita control de specialitate. O tuse persistenta poate fi cauzata de o infectie a tractului respirator pe termen lung, cum ar fi bronsita cronica, de astm, de o alergie, expunere la iritanti, rinita, sinuzita etc. 

Siropuri de tuse pentru copii – sunt recomandate sau nu?

Medicamentele care se presupune ca ajuta la reducerea tuseu (medicamente antitusive) includ, de obicei, unul sau mai multe dintre aceste ingrediente, printre care:

  • benadril;
  • dextrometorfan;
  • codeina sau hidrocodona.

Nu trebuie administrate celor mici siropuri pentru tuse fara recomandarea medicului, nu trebuie administrate copiilor mai mici de 6 ani. In acelasi timp, nu exista suficiente dovezi care sa arate ca aceste siropuri de tuse sunt eficiente. Se considera ca fiind dulci, contin sucroza, glucoza sau miere care duc la un efect placebo. Asa arata si rezultatele unei meta-analize ale carei rezultate au fost publicate in jurnalul Pulmonary Pharmacology and Therapeutics (2002), ce a aratat ca efectele medicamentelor antitusive, inclusiv siropurile, sunt date de efectul placebo in proportie de 85%, doar in 15% dintre cazuri fiind vorba de actiunea ingredientelor active. Cercetarile sugereaza ca efectul placebo este dat de neurotransmitatorii pentru opioizii endogeni, ceea ce explica efectul aparent analgezic al acestora. 

Remedii naturiste pentru tusea la copii

Remedii naturiste pentru tusea la copii

Astfel de remedii pot reduce severitatea simptomelor, dar nu trateaza cauza tusei. Astfel de remedii naturiste pentru tusea la copii includ:

  • Ceai cu miere – mierea poate ameliora tusea la copii, in unele cazuri. Se amesteca o lingurita de miere in ceai cald, administrandu-se de 2-3 ori pe zi. Nu se administreaza miere copiilor mai mici de 1 an.
  • Ghimbirul – Ghimbirul poate reduce o tuse uscata sau astmatica, deoarece are proprietati antiinflamatorii. De asemenea, poate reduce greata si durerea. Compusii antiinflamatorii din ghimbir pot relaxa membranele cailor respiratorii, reducand tusea. Se poate prepara ceai din ghimbir ce poate fi indulcit cu o lingurita de miere.
  • Aerosoli pentru tuse la copii – Aerosolii pot fi eficienti in reducerea tusei, in general cu ser fiziologic, dar uneori, la indicatiilr medicului, si cu dexametazona sau alt ingredient. De asemenea, se pot face inhalatii cu ierburi sau uleiuri esentiale, cum ar fi ulei de eucalip sau ulei de rozmatin sau cimbru.
  • Ceaiul de cimbru poate fi eficient in reducerea tusei, datorita antioxidantilor. Se folosesc 2 lingurite de planta uscata la o ceasca cu apa, infuzand 10 minute.
  • Ceai de ceapa – Un alt tip de ceai ce poate fi util include cunoscutul ceai de ceapa pentru copii preparat dintr-o ceapa cu tot cu coaja fiarta in 200-300 ml apa 10 minute, consumat de 2-3 ori pe zi. Tot din ceapa se poate prepara un sirop de ceapa pentru tuse – 2-3 cepe mari se toaca marunt si se amesteca cu 150 ml apa si 80-100 g miere, se fierbe amestecul cateva minute si dupa racire se administreaza cate 2-3 lingurite pe zi.
  • Sirop de ridiche neagra pentru tuse seaca – Acest remediu este des folosit pentru tuse. Se foloseste o ridiche neagra medie careia i se indeparteaza partea de sus si se face o scobitura in interior, unde de adauga 2 linguri de miere sau zahar. Dupa ce se formeaza siropul in aproximativ 12 ore, se administreaza cate o lingura de sirop de 3 ori pe zi celor mici.
  • Comprese pentru tuse la copii – eficiente pot fi si compresele calde aplicate pe zona pieptului si a gatului, cu ceai de musetel sau cu miere.

In functie de cauza tusei, uneori pot fi indicate antibiotice, dar doar la indicatiile medicului, sau medicamente ca acetilcisteina, sau unguente cu camfor si uleiuri esentiale care sa reduca congestia, sa elibereze caile respiratorii si sa amelioreze tusea. Copilul are nevoie de odihna, consumul crescut de lichide si o alimentatie usoara si echilibrata.

Sfaturi pentru calmarea tusei la copii

Iata cateva recomandari pentru ingrijirea unui copil cu tuse:

  • Cel mic are nevoie de liniste si de odihna pentru a se recupera. Feriti copilul de zgomote si agitatie si incercati sa il mentineti calm in ciuda disconfortului cauzat de tuse.
  • Oferiti-i mai mai multe lichide pentru o hidratare optima.
  • Evitati expunerea copilului la iritanti, ca fumul de tigara.
  • Puteti folosi un umidificator pentru camera celui mic, pentru a usura somnul.
  • Nu administrati antitusive sau antibiotice fara recomandarea medicului.
  • Oferiti-i celui mic alimente usoare, ca supe sau piureuri, care sa fie consumate cu usurinta si sa nu ii cauzeze disconfort, durere sau greata. 

Cand trebuie sunat medicul?

Daca tusea persista timp de 3 saptamani fara semne de ameliorare, este indicat un consult medical urgent. De asemenea, trebuie sunat medicul in urmatoarele cazuri:

  • tusea se agraveaza;
  • in zona gatului sunt umflaturi sau anumite formatiuni dezvoltate;
  • copilul pierde in greutate;
  • tusea este severa;
  • respiratia este dificila;
  • cel mic are dureri in piept;
  • febra nu se reduce;
  • copilul are dificultati la inghitire;
  • vocea copilului este afectata;
  • copilul tuseste cu sange;
  • pielea copilului capata o culoare albastruie – cianoza – urgenta medicala!
  • copilul are mai putin de 3 luni si tuseste de cateva ore;
  • copilul prezinta semne de deshidratare – ameteli, somnolenta, gura uscata, piele uscata, plans fara lacrimi sau cu lacrimi putine, copilul urineaza putin;
  • copilul refuza alimentele.

Referinte:

miababy magazin
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

1 Comments on “Tusea la copii – tipuri, cauze, tratament”

  1. buna seara! baietelului meu de 5ani tuseste cal de o luna precizez faptul k nu are febra nu i curge nasul….am primit 2tipuri de tratamente dar fara résultat al 2 fiind un antibiotic amoxiclina……nu stiu ce i as mai putea da sa i treaca multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *