Tusea convulsiva (tusea magareasca) la copii

tusea convulsiva la copii

banner-peg-perego-miababy

Tusea convulsiva, cunoscut sub numele de tuse magareasca sau Pertussis, este o infectie respiratorie foarte contagioasa. Aflati tot ce trebuie sa stiti despre tusea convulsiva din randurile de mai jos.

CUPRINS:

 1. Ce este tusea convulsiva la copii?
 2. Cauze
 3. Simptome
 4. Diagnostic
 5. Preventie
 6. Tratament
 7. Evolutia bolii
 8. Sfaturi

Ce este tusea convulsiva la copii?

Tusea convulsiva, cunoscut sub numele de tuse magareasca sau Pertussis, este o infectie respiratorie foarte contagioasa. De obicei, aceasta are ca rezultat perioade prelungite si repetate de tuse la copii si adulti. Aceste episoade de tuse pot continua timp de saptamani sau chiar luni dupa declansarea bolii.

Tusea prelungita duce la eliminarea aerului din plamani, ceea ce duce la un zgomot puternic. Acesta este motivul pentru care tusea convulsiva se numeste tuse magareasca. Cu toate acestea, cineva poate avea tuse convulsiva fara a produce un zgomot de acest tip. Aproximativ 50% dintre copiii cu varsta mai mica de un 1 care se confrunta cu tuse convulsiva necesita spitalizare. Sugarii nici nu au capacitatea de a tusi fortat, astfel ca respiratia devine grav afectata.

banner-peg-perego-miababy

Este cauzata de germeni care ajung in gat si plamani si ingreuneaza curatarea mucoasei din caile respiratorii. Copiii pot tusi atat de mult si atat de tare incat nu pot respira cum trebuie, iar sugarii chiar nu pot tusi si respiratia e blocata. In total, tusea poate dura intre 6 si 12 saptamani.

Bordetella pertussis

Genul Bordetella contine speciile Bordetella pertussis si Bordetella parapertussis, care provoaca tusea convulsiva la om. Alti membri ai genului sunt Bordetella bronchiseptica, provocand boli respiratorii la diverse animale si, ocazional, la oameni si Bordetella avium, precum si Bordetella hinzii, care cauzeaza afectiuni respiratorii la pasarile de curte si sunt foarte rar intalnite la om.

Tusea convulsiva este cauzata de obicei de Bordetella pertussis. Aceste bacterii se ataseaza la cilii care captusesc o parte a sistemului respirator superior. Bacteriile elibereaza toxine care afecteaza cilii si duc la inflamarea cailor respiratorilor. Bordetella pertussis produce un numar mare de astfel de toxine.

Bordetella parapertussis

Bordetella parapertussis poate provoca o forma mai usoara de tuse convulsiva. Tusea convulsiva este in cea mai mare parte asociata cu Bordetella pertussis, dar Bordetella parapertussis este, de asemenea, responsabila pentru aparitie acestei forme de tuse. Aceasta din urma are, in general, o prezentare clinica mai usoara, dar nu se poate distinge usor de infectia cu Bordetella pertussis prin simptome si de obicei nu este confirmata de testele de laborator. Din aceste motive, epidemiologia bolii provocata de Bordetella parapertussis este putin recunoscuta.

cursuri puericultura

Cauze

Tusea convulsiva este cauzata de bacteriile BordetellaBordetella pertussis si Bordetella parapertussis care pot patrunde in sistemul respirator. Daca o persoana care este infectata tuseste sau stranuta, poate transmite prin fluidele eliminate bacteria altor persoane, care o inhaleaza. Bacteriile se dezvolta pe captuseala (mucoasa) tractului respirator.

O persoana cu Pertussis poate fi contagioasa chiar inainte ca simptomele sa apara si sa ramana contagioase timp de pana la 2 saptamani dupa inceperea tusei.

miababy magazin

Tusea magareasca este o boala foarte contagioasa. De obicei, se raspandeste la ceilalti membri ai familiei. Este mai contagioasa in primele 2 saptamani, cand simptomele sunt similare cu ale unei raceli.

Tusea convulsiva poate afecta persoanele de orice varsta, dar cele cu risc crescut de a dezvolta boala include copii mai mici de 6 luni si persoanele care locuiesc impreuna cu o alta persoana ce are tuse convulsiva.

tusea convulsiva la copii

Simptome

Boala are nevoie de obicei de 1-3 saptamani pentru incubatie, copilul trecand de obicei prin trei etape. Fiecare copil poate resimti simptomele diferit. La sugari, tusea poate fi foarte greu de auzit. Sugarii pot avea o pauza in respiratie numita apnee in loc de tuse, ceea ce necesita interventie medicala.

Etapele si simptomele pot include:

Stadiul cataral (de multe ori dureaza 1-2 saptamani):

 • tuse usoara
 • febra usoara
 • stranut

Faza acuta (poate dura cateva saptamani)

 • tusea se agraveaza
 • tuse uscata si aspra
 • tuse care se incheie cu un suier respirator
 • copilul poate sa vomita cand tuseste
 • tusea poate fi declansata si de hranire, plans, joc etc.

III. Faza de recuperare

 • se reduc tusea si starile de voma
 • tusea se reduce in general in jurul celei de-a 5-a saptamani, dar poate continua ocazional pentru urmatoarele 1-2 luni

Uneori, bebelusii nu tusesc pentru ca nu au forta necesara, dar se inrosesc la fata si nu pot respira bine, tocmai din acest motiv – ceea ce duce la apnee.

Diagnostic

Tusea convulsiva este adesea diagnosticata pe baza simptomelor clinice. Daca este suspectata, este posibil sa fie efectuat un test pentru a confirma diagnosticul. Cu toate acestea, rezultatele pot dura ceva timp, astfel incat, in mod normal, se va initializa tratamentul pana la primirea rezultatelor.

Analiza secretiilor – In prima etapa, exista un test care poate identifica germenul (bacteria) pentru a confirma diagnosticul. Aceasta presupune prelevarea unei probe de secretii din nas sau gura pentru testare. In multe cazuri de tuse care persista de cateva saptamani, bacteria care a cauza tusea convulsiva a fost eliminata, dar tusea continua, de obicei, timp de alte cateva saptamani. Prin urmare, un test cu rezultat negativ, fara bacterii depistate, nu exclude diagnosticul de tuse convulsiva la cineva care a tusit si tuseste timp de cateva saptamani.

Teste de sange – De asemenea, poate fi efectuat un test de sange, in special la adulti, care detecteaza proteinele protectoare pe care le produce sistemul imunitar (anticorpii) ca raspuns la bacteria tusei convulsive.

Preventie

Cel mai bun mod de a preveni tusea convulsiva este vaccinul impotriva ei, care se administreaza in combinatie cu vaccinuri impotriva altor doua boli grave – difterie si tetanos – vaccinarea cu DTP. Suplimentar, e necesara protectia impotriva infectiei prin evitarea contactului cu persoane afectate.

Daca ati fost in contact cu o persoana care are tuse convulsiva, medicul poate recomanda antibiotice pentru a proteja impotriva infectiei in cateva cazuri:

 • femei insarcinate;
 • personal medical;
 • copiii mai mici de 12 luni;
 • stare medicala grava care prezinta risc de complicatii;
 • persoana locuieste cu cineva care are tuse convulsiva.

Imunizarea impotriva tusei convulsive este parte a programului national de imunizare. Vaccinul impotriva tusei convulsive sau antipertusis se administreaza (in combinatie cu vaccinuri impotriva altor boli) sub forma vaccinului Di-Te-Per – Difteric-Tetanic-Pertusis (DTP), ce face parte la noi in tara din cadrul programului national obligatoriu de vaccinare (la 2 luni, 4 luni, 11 luni, 6 ani si 14 ani).

Tratament

Medical

Tratamentul pentru tuse convulsiva depinde de varsta copilului si de cat timp are infectia.

Copii sub 6 luni care sunt foarte bolnavi si cei cu simptome severe vor avea, de obicei, nevoie de spitalizare. Tusea convulsiva poate pune viata in pericol pentru sugarii mai mici de 6 luni, astfel ca aproape intotdeauna au nevoie de tratament in spital. In timpul spitalizarii, un copil poate avea nevoie de aspiratie pentru a curata caile respiratorii. Se pot administra fluide intravenoase (IV) daca un copil prezinta semne de deshidratare sau are dificultati de alimentare.

Antibioticele – Unii specialisti medicali considera ca antibioticele sunt cele mai eficiente in reducerea duratei infectiei atunci cand sunt administrate in prima etapa a bolii, inainte de inceperea episoadelor severe de tuse. Ulterior, antibioticele pot impiedica raspandirea infectiei la alte persoane. Pentru cei diagnosticati in primele 3 saptamani de infectie pot fi prescrise antibiotice pentru stoparea raspandirii infectiei la alte persoane, dar nu se vor reduce simptomele. Pentru cei care au  tuse convulsiva de mai mult de 3 saptamani nu se vor prescrie antibiotice, de obicei, deoarece nu mai sunt contagiosi. Antibioticele utilizate in mod obisnuit pentru tuse convulsiva sunt claritromicina, azitromicina sau eritromicina.

Alte medicamente:

miababy magazin
 • Corticosteroizii cum ar fi betametazona (0,075 mg zilnic pe kilogram de greutate corporala) pot reduce severitatea si durata tusei, in special la sugari.
 • Albuterol (0,3 pana la 0,5 mg zilnic pe kilogram de greutate corporala) poate reduce severitatea tusei, de asemenea.
 • Nu se recomanda suplimente impotriva tusei sau alte antitusive, mai ales la copiii sub 2 ani.

Copilul are nevoie de odihna, de multe lichide, de curatarea mucusului si eventuale de medicamente pentru febra.

tusea convulsiva tratament

Tratament naturist pentru tusea magareasca

Persoanele cu tuse convulsiva au nevoie de antibiotice in general. NU inlocuiti tratamentul medicamentos cu ierburi si suplimente, in special cand vorbim de copii. Suplimentele, plantele medicinale si homeopatia se pot folosi doar la indicatiile medicului si doar in asociere cu tratamentul prescris de medic. Nu folositi doar metode naturiste de tratament pentru tusea magareasca. Nu exista studii care sa evidentieze eficiente unor ierburi specifice pentru a trata tusea convulsiva. Au unele efecte secundare si pot interactiona cu alte medicamente, deci este esential sa discutati cu medicul sau pediatrul inainte de a utiliza orice plante medicinale.

Exemple de tratamente naturiste si alte solutii ce pot fi folosite, dar doar la indicatiile medicului:

 • Suplimente ce stimuleaza imunitatea, ca Echinacea (Echinacea purpurea);
 • Ceai de musetel
 • Masaj cu ulei esential (camfor, cimbru, eucalipt si rozmarin) impreuna cu ulei (ulei din nuca de cocos, migdale, in, sau masline). Asigurati-va ca amestecul nu este prea puternic, deoarece poate irita pielea si sistemul respirator. NU administrati uleiuri esentiale pe cale orala deoarece pot fi toxice.
 • Masajul picioarelor poate fi relaxant si poate favoriza somnul, desi unii copilasi pot fi sensibili si deranjati de atingere.

Vaccin pentru tusea convulsiva – cand se face si cum se adminstreaza

Cea mai buna modalitate de a preveni tusea convulsiva este sa va imunizati copilul. In cadrul programului national de imunizare, copilul va primi imunizare impotriva tusei convulsive prin vaccinul Di-Te-Per – Difteric-Tetanic-Pertusis (DTP). Vaccinul DTP este un vaccin combinat care protejeaza impotriva a trei boli: difterie, tetanos si tuse convulsiva. Se administreaza la 2 luni, 4 luni, 11 luni, 6 ani si 14 ani – conform Calendarului national de vaccinare 2018.

Vaccinul se administreaza intramuscular si reactiile adverse sunt usoare, incluzand febra usoara sau uneori inrosire si umflatura la locul intepaturii. Imunizarea nu garanteaza faptul ca cel mic nu va face tuse convulsiva, dar reduce foarte mult riscul si eventualele complicatii. Copiii care au fost vaccinati si dezvolta totusi boala, au de obicei simptome mai usoare si se recupereaza mai repede. Legaturile dintre vaccin si diferite boli, ca autismul, sunt un mit si duc la intelegerea eronata a acestora. Vaccinarea este un mod extrem de important prin care poti proteja sanatatea si viata copilului.

Evolutia bolii

Tusea convulsiva este extrem de periculoasa pentru bebelusi si copii mici. Riscurile pentru copiii mai mici de 1 an includ:

 • necesitatea de spitalizare mai lunga;
 • pneumonie;
 • convulsii;
 • rar, leziuni cerebrale.

Tusea convulsiva netratata poate duce chiar la deces.

De obicei, tusea convulsiva incepe cu simptome ca de raceala, motiv pentru care este dificil de diagnosticat. Dupa aproximativ doua saptamani, tusea devine mai severa. Aceasta etapa poate dura saptamani si chiar luni.

Complicatii

Copii mai mari si adulti au o recuperare fara complicatii, in general. In cele mai multe cazuri, complicatiile pot include:

 • umflarea fetei;
 • spargerea unor vase sangvine la nivelul ochilor;
 • ulceratii bucale;
 • hernii abdominale;
 • epistaxis;
 • otita medie.

Sugarii si copiii mici sunt mult mai sensibili la complicatii grave ale tusei convulsive, si pot dezvolta:

 • pneumonie;
 • deshidratare severa;
 • convulsii;
 • hipotensiune arteriala – scaderea tensiunii;
 • insuficienta renala;
 • scadere in greutate;
 • pauzele respiratorii (cei mici nu tusesc grav, de obicei, ci au pauze respiratorii pentru ca repsiratie este ingreunata) – ce pot creste riscul de afectare a creierului din cauza lipsei de oxigen, desi astfel de cazuri sunt rare.

Sfaturi

 • Daca medicul prescrie tratament la domiciliu, respectati planul de tratament indicat, chiar daca simptomele par sa se imbunatateasca.
 • Medicamentele impotriva tusei nu sunt indicate de obicei, in primul rand pentru ca nu sunt eficiente pentru o tuse asa puternica, si in al doilea rand deoarece tusea este de fapt calea organismului de a incerca sa elibereze caile respiratorii.
 • Copilul are nevoie de odihna si recumperare. Se poate folosit un vaporizator pentru a ajuta la calmarea plamanilor iritati si a cailor respiratorii.
 • Protejati copilul de aer toxic, de fum de tigara, de parfumuri etc.
 • Tusea severa poate duce la stari de voma si incapacitatea de consuma alimente sau lichide. Oferiti-i mese mici si mai dese si incurajati copilul sa bea lichide cat mai multe pentru a preveni deshidratarea.
 • Preveniti transmiterea bolii catre alte persoane.

Referinte:

 • Bordetella, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK7813/
 • Bordetella parapertussis Infection in Children: Epidemiology, Clinical Symptoms, and Molecular Characteristics of Isolates, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC104677/ 
 • Pertussis (whooping cough), link: https://www.cdc.gov/pertussis/about/signs-symptoms.html
 • Whooping cough, link: https://www.nhs.uk/conditions/whooping-cough/
 • Whooping cough, link: https://kidshealth.org/en/parents/whooping-cough.html
 • Whooping Cough, What is whooping cough?, link: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/chest-lungs/Pages/Whooping-Cough.aspx 
 • Pertussis, link: http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productId=112&pid=33&gid=000128 
 • Pertussis treatment, link: https://www.cdc.gov/pertussis/clinical/treatment.html
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

One Comment on “Tusea convulsiva (tusea magareasca) la copii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.