Laringita

laringita

banner-peg-perego-miababy

Laringita este o inflamatie a laringelui sau a corzilor vocale data de suprautilizare, iritatii sau infectii. Afla mai multe despre aceasta inflamatie in randurile de mai jos.

CUPRINS:

 1. Ce este laringita – informatii generale
 2. Cauzele aparitiei laringitei
 3. Factori de risc
 4. Simptomele laringitei
 5. Diagnosticare
 6. Complicatii
 7. Metode de tratament
 8. Preventie

Ce este laringita – informatii generale

Laringele are trei functii principale: ajuta la respiratie, actioneaza ca o supapa si inchide traheea cand inghititi pentru a preveni patrunderea alimentelor sau bauturilor in caile respiratorii, si contine doua membrane (corzile vocale) care vibreaza pe masura ce aerul trece prin ele si produc sunetele vocii.

Laringita este o inflamatie a laringelui sau a corzilor vocale data de suprautilizare, iritatii sau infectii. Laringele este un organ implicat in respiratie si fonatie (vorbire). In interiorul laringelui sunt corzile vocale – doua pliuri de membrana mucoasa (captuseala) care acopera muschiul si cartilajul. In mod normal, corzile vocale se deschid si se inchid usor, formand sunete prin miscarea si vibratiile lui. Cand corzile vocale devin iritate si inflamate, se umfla, provocand distorsiuni ale sunetelor produse, vocea devine ragusita si afectata. Laringita poate cauza durere.

banner-peg-perego-miababy

Exista doua tipuri principale de laringita:

 • laringita acuta, in care simptomele nu dureaza mai mult de trei saptamani;
 • laringita cronica, in care simptomele persista mai mult de trei saptamani.

Cauzele aparitiei laringitei

Virusuri

Cel mai frecvent tip de infectie asociata cu laringita acuta este o infectie virala, cum ar fi:

Infectiile virale mai putin frecvente asociate cu laringita acuta includ pojarul, oreionul sau varicela.

Cele mai rare tipuri de infectii includ si infectii bacteriene, cum ar fi difteria, sau infectii fungice, cum ar fi candidoza sau aspergiloza. Persoanele cu sistem imunitar slabit, din cauza unor afectiuni cum ar fi HIV sau ca urmare a unor tratamente cum sunt chimioterapia sau tratamentele cu steroizi, sunt considerate a fi cele mai expuse riscului de laringita fungica.

cursuri puericultura

Refluxul gastric

Refluxul gastric sau regurgitarea frecventa a sucurilor de stomac in esofag si gat poate provoca inflamatia laringiana si ulceratii ale corzilor vocale. Boala de reflux gastroesofagian este o afectiune in care fluidele acide din stomac ajung inapoi in esofag si gat, iritand laringele. Deoarece refluxul de acid este de obicei mai intens atunci cand persoana sta intinsa, raguseala cauzata de reflux este adesea cea mai intensa dimineata, imediat dupa trezire.

Utilizarea excesiva a vocii

Cea mai frecventa cauza a laringitei mecanice este utilizarea in exces sau utilizarea gresita a vocii. Vorbitul sau cantatul prelungit si strigatele/tipetele pot duce la vibratii intense si rapide ale corzilor vocale, ce pot deteriora suprafata lor, cauzand inflamatie si umflare.

miababy magazin

Utilizarea excesiva a vocii este comuna in cazul anumitor locuri de munca, cum ar fi in cazul profesorilor sau persoanelor care vorbesc in public, in cazul actorilor, cantaretilor. De asemenea, poate rezulta din cauza folosirii intense a vocii la evenimente sportive.

Iritatii

Expunerea profesionala la substante chimice sau pulberi iritante poate duce la laringita cronica si alte probleme respiratorii. Aici intra si anumite alimente iritante ingerate, fumatul, alcoolul sau elemente toxice ce patrund prin ingestie sau respiratie la nivelul laringelui. Expunerea constanta la praf sau alte substante iritante in aer poate duce la laringita.

Medicamente cu steroizi

In unele cazuri, tratamentele pe termen lung cu corticosteroizi inhalatori pot duce la raguseala si laringita. Aceste efecte pot fi rezultatul modificarilor corzilor vocale din cauza actiunii corticosteroizilor. Mai sunt necesare studii suplimentare pentru a putea stabili o legatura clara intre medicamentele cu steroizi si laringita.

Fortarea corzilor vocale

Laringita este, de asemenea, adesea cauzata de tensionarea vocii, cum ar fi vorbirea sau cantatul pentru perioade lungi de timp, sau strigand si cantand cu voce tare. Fortarea corzilor vocale face ca acestea sa vibreze la viteza prea mare si poate duce la deteriorari si inflamatii.

Laringita cauzata de fortarea corzilor vocale este cunoscuta sub denumirea de laringita mecanica.

Cauzele mai putin frecvente ale laringitei mecanice includ si tusea prelungita, curatarea persistenta si frecventa a gatului, vorbitul prelungit sau cantatul.

Alte cauze

Alte posibile cauze ale laringitei pot fi:

 • Polipi – polipii sunt formatiuni mici sau exfolieri ale membranelor mucoase inflamate, care pot interfera cu miscarea normala a cablului vocal, cauzand raguseala;
 • Fumatul – fumatul poate provoca inflamatie cronica a corzilor vocale, ceea ce poate duce, de asemenea, la laringite grave;
 • Paralizii vocale – afectarea sau presiunea nervilor de la nivelul muschilor ce permit miscarea corzilor vocale poate duce la laringite;
 • Alergii – alergiile pot duce la inflamarea corzilor vocale si a zonei din jur;
 • Traumatisme la nivelul laringelui, ca lovituri la nivelul gatului, accidente etc.

laringita

Factori de risc

Fumatorii

Fumatul si expunerea persistenta la fumul de tigara pot provoca inflamatia pe termen lung (umflarea) ale laringelui. Corzile vocale sunt, de asemenea, grav afectate de tutun si chiar de fumatul pasiv. Apare iritarea corzilor vocale si vibratia necorespunzatoare a corzilor, din cauza elementelor toxice din fumul de tigara.

Expunerea la substante toxice

Alti factori de risc pentru laringita sunt vaporii toxici la nivelul laringelui. Aceste efecte dureaza, de obicei, cateva saptamani. In general, vorbim de expuneri repetate la vapori toxici, cum ar fi in cazul unor activitati de munca, inhalarea fumului de tigara, consumul de alcool (mai ales in asociere cu fumul de tigara), inhalarea aerului poluat etc.

Alti factori de risc

Alti factori de risc pentru laringita sunt:

 • infectii respiratorii ca bronsita, pneumonia sau sinuzita;
 • profesii ce necesita utilizarea excesiva a vocii;
 • alergii;
 • polipi;
 • expunere la aer rece sau uscat.

Simptomele laringitei

Laringita duce la nevoia de a curata frecvent gatul sau de a „drege vocea”.

Alte semne si simptome pot include:

 • raguseala;
 • voce slabita sau pierderea calitatii vocii;
 • iritatii ale gatului;
 • durere de gat si gat uscat;
 • tuse uscata;
 • dureri la inghitire.

Daca vorbim de laringita la copii, si cel mic are doar raguseala, cu sau fara alte simptome, cum ar fi o febra usoara, dureri musculare, nas infundat, congestie nazala sau tuse, laringita lor trebuie tratata in acelasi mod ca si cazul unui adult. Cu toate acestea, daca copilul are febra mare, dureri in gat, refuza sa manance / bea si sunt semne de deshidratare, e nevoie de un consult medical urgent.

Simptome de agravare includ:

 • respiratie dificila;
 • senzatie ca gatul se inchide;
 • dificultati grave de inghitire;
 • respiratia este posibila doar in pozitie verticala;
 • suier in gat la respiratie.

Daca aveti laringita, este posibil sa nu puteti vorbi deloc, putand dura pana la o saptamana pana vocea revine la normal.

miababy magazin

Diagnosticare

Consult de specialitate

Diagnosticarea incepe cu un consult de specialitate in cadrul unui cabinet de medicina de familie si ulterior de ORL. Laringita acuta este, de obicei, o conditie de auto-limitare, adica starea se va ameliora de la sina, fara a fi nevoie de tratament. Prin urmare, nu este, mereu, necesar un diagnostic medical.

Semne care indica un consult medical urgent sunt dificultatile de respiratie, semne de infectie, ca febra mare, umflarea ganglionilor limfatici sau daca simptomele persista de mai mult de 3 saptamanai.

Daca simptomele dureaza mai mult de 3 saptamani, e nevoie de control medical de specialitate, care presupune un examen fizic si o serie de intrebari privind stilul de viata si simptomele.

Investigatii

Deseori e necesar un exsudat faringian pentru a verifica prezenta unei eventuale infectii virale, bacteriene sau fungice.

Alte teste si investigatii includ:

 • teste de alergie pentru a depista alergia la anumite substante;
 • radiografii pentru a depista anomalii sau o ingustare a laringelui;
 • laringoscopia – un test de examinare a laringelui folosind o oglinda speciala (laringoscopie directa) sau un endoscop cu o camera cu fibra optica pentru a verifica daca laringele este deteriorat (laringoscopia cu camera video poate cauza reflexul gag, care da senzatie de voma) – se poate folosi un anestezic local pentru a amorti nasul si gatul si pentru a reduce, astfel, disconfortul;
 • uneori se pot recomanda o serie de teste pentru excluderea unui eventual cancer laringian, iar aceste investigatii includ scanari CT, RMN si biopsii. Cancerul laringian este mai putin frecvent, dar este importanta excluderea acestui diagnostic.

Complicatii

Complicatiile posibile ale laringitei pot include:

 • Problemele de respiratie sunt o complicatie mai putin frecventa a laringitei. Acest lucru poate aparea daca exista o inflamatie severa a laringelui, care duce la ingustarea traheei. Afectarea respiratiei este o problema ce se poate agrava si necesita asistenta medicala.
 • O infectie bacteriana care cauzeaza epiglotita se poate raspandi si dincolo de epiglota si laringe in alte zone din tractul respirator si in fluxul sanguin, fiind necesara oprirea raspandirii infectiei.
 • Daca laringita e data de o problema ca paralizia corzilor vocale sau cancerul in regiunea gatului, complicatiile pot fi severe in cazul in care afectiunea nu este tratata. Paralizia corzilor vocale poate cauza probleme de respiratie si inghitire. Alimentele pot ajunge, de asemenea, in plamani, si pot provoca pneumonie.
 • Uneori, simptomele de laringita pot fi date de un cancer. Cancerul avansat al gatului poate fi fatal sau poate necesita interventii chirurgicale sau chimioterapie.

laringita

Metode de tratament

Laringita acuta, de obicei, se reduce de la sine fara tratament, in decurs de o saptamana. Este important sa evitati orice tip de elemente ce pot irita gatul, ca tutun, alcool, substante toxice, sa beti multe lichide pentru a preveni deshidratarea, sa evitati inghitirea excesiva si tusea.

Se poate face gargara cu apa calda si sare pentru a ameliora durerea, fara a inghiti solutia la final. Umidificatoarele pot ajuta la curatarea cailor respiratorii. De asemenea, este important sa nu va suprasolicitati vocea pentru a preveni agravarea.

In cazul in care laringita cronica este data de boala de reflux gastroesofagian, este posibil sa aveti nevoie de tratament suplimentar pentru a va controla mai bine simptomele. Daca simptomele sunt cauzate de reactii alergice, identificarea si evitarea substantei specifice la care sunteti alergic este o optiune, sau pot fi necesare antihistaminice.

E necesara odihna, inclusiv limitarea utilizarii laringelui. Evitati sa vorbiti, sa cantati sau sa soptiti chiar.

Tratament medicamentos

Laringita nu este, de obicei, grava. Repausul corzilor vocale si evitarea iritantilor pot rezolva adesea simptomele. In unele cazuri pot fi prescrise antitusive sau antibiotice (daca infectia este bacteriana).

Tratamentul medicamentos poate, astfel, include:

 • medicamente pentru reducerea durerii, ca acetaminofen, aspirina sau siropuri pentru tuse;
 • antibioticele se prescriu numai pentru infectii bacteriene – in aproape toate cazurile de laringita, un antibiotic nu este indicat, deoarece cauza este, de obicei, virala;
 • se pot oferi decongestionante pentru a usura respiratia;
 • daca persoana are reflux gastric, se ofera tratament pentru aceasta problema;
 • daca sunt prezente alergii, se prescriu antihistaminice pentru a trata cauza;
 • in cazuri severe, se pot prescrie steroizi sistemici pentru a reduce inflamatia si edemul – acest tratament este utilizat numai atunci cand este nevoie urgenta, de exemplu, atunci cand trebuie sa va folositi vocea pentru a canta sau a tine un discurs sau o prezentare orala.

Tratament homeopat

Exista o serie de remedii homeopate pentru laringita acute, si anume:

 • Aconitum – pentru raguseala cu debut brusc, mai ales dupa expunerea la rece sau aer uscat, utilizarea excesiva a vocii, tuse uscata etc.;
 • Argentum nitricum – in cazul laringitei date de suprasolicitare;
 • Spongia tosta – pentru un laringe uscat, sensibil, iritat;
 • Belladonna – dureri si raguseala, gat rosu si inflamat, dificultati de inghitire;
 • Drosera 30 – laringita cu tuse uscata si iritativa, precum si dificultati de inghitire;
 • Alte remedii de acest tip sunt Iodum30, Manganum30, Spongia tosta30.

Atentie! Trebuie subliniat faptul ca studiile privind eficienta acestor remedii sunt limitate si nu se poate afirma cu certitudine ca sunt eficiente in reducerea simptomelor de laringita.

Preventie

Deoarece laringita este adesea cauzata de o infectie virala comuna, cum ar fi o raceala sau o gripa, nu este intotdeauna posibila prevenirea acesteia.

Puteti reduce riscul de aparitie a afectiunii astfel:

 • aveti grija sa beneficiati de vaccinul antigripal anual (daca este recomandat de catre medicul de familie);
 • evitati suprasolicitarea corzilor vocale;
 • aveti grija la igienta personala, spalati-va atent si des mainile;
 • evitati contactul cu persoane afectate de infectii respiratorii;
 • evitati fumatul si expunerea la fum de tigara;
 • evitati mediile poluate, toxice, aerul rece sau uscat;
 • limitati consumul de alcool;
 • evitati curatarea frecventa a gatului, sau „dresul vocii”, pentru ca poate duce la iritatii;
 • persoanele care isi folosesc excesiv vocea pe durata unei zile trebuie sa beneficieze de o pregatire adecvata pentru a preveni suprasolicitarea corzilor vocale.

Limitarea consumului de alcool si cafea

Alcoolul si cofeina pot irita laringele, astfel ca este indicat sa limitati consumul de alcool si cofeina.

Alcoolul poate provoca, de asemenea, deshidratare. Bauturile cu cofeina pot avea un efect de deshidratare similar cu alcoolul, care va poate usca gatul.

Consumarea de lichide

Hidratarea este esentiala pentru a preveni multe probleme, inclusiv afectarea laringelui.

Apa ajuta la lubrifierea corzilor vocale si a gatului, protejandu-le.  Apa este, de asemenea, o componenta majora a matricei de protectie care acopera corzile vocale, ajutandu-le cand vibreaza pentru a produce sunete.

Evitarea contactului cu persoane bolnave

Cea mai frecventa cauza a laringitei este o infectie virala care dureaza aproximativ 1 – 2 saptamani. Este importanta prevenirea unei infectii prin evitarea contactului cu persoane bolnave. Virusurile care produc laringita nu sunt foarte contagioase, insa perioada cea mai contagioasa pentru laringita este atunci cand persoana infectata are febra. Cauzele mai putin frecvente de laringita care sunt potential contagioase sunt infectiile bacteriene si, rareori, fungice.

Igiena corespunzatoare

Spalarea mainilor este una dintre cele mai bune modalitati de a preveni infectiile respiratorii care duc la laringita. Spalati bine mainile, inclusiv palmele, partea superioara a mainilor, degetele si intre degete cu apa calda si sapun timp de 15-30 secunde pentru a preveni raspandirea germenilor.

Laringita in sine nu este contagioasa, dar eventualele raceli, gripa si alte infectii care o provoaca sunt. Se poate reduce riscul de raspandire a laringitei prin acoperirea nasului si a gurii atunci cand tusiti si stranutati. De asemenea, alte obiceiuri de igiena, cum ar fi spalarea mainilor de multe ori cu apa si sapun si evitarea contactului cu persoane bolnave sau impartirea obiectelor personale pot preveni raspandirea bolii.

Referinte:

 • Hoarseness in Adults, link: https://www.aafp.org/afp/2009/0815/p363.html
 • Laryngitis facts, link: https://www.firstaidsupplies.org/health-information/medical-cabinet-articles/laryingitus.html
 • Laryngitis, link: https://patient.info/doctor/laryngitis-pro
 • Laryngitis, link: https://www.hse.ie/eng/health/az/l/laryngitis/treating-laryngitis.html
 • Laryngitis, link: https://www.msdmanuals.com/professional/ear,-nose,-and-throat-disorders/laryngeal-disorders/laryngitis
 • Chronic Laryngitis, link: https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/chronic-laryngitis-
 • Laryngitis, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/laryngitis/diagnosis-treatment/drc-20374267
 • Good vocal hygiene, link: http://www.tcd.ie/CAPSL/Voicecare/mainproject/pdf/Action.pdf
 • Hoarseness: An approach for the general practitioner, link: https://www.racgp.org.au/afp/2016/june/hoarseness-an-approach-for-the-general-practitioner/
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

3 Comments on “Laringita”

 1. Buna dimineata, nici nu stiu cum sa zici la ora aceasta.
  Ma confront cu o tuse,agresiva pot sa spun , cand uscata sau mai putin productiva, ochi inlacrimati,dureri de gat si raguseala mare, dureri de cap.Aceste simtome sint de vinerea trecuta. Am folosit PARACETAMOL,Calmotusin, comprimate mesicabile si Homeovox..Consum ceaiuri caldute,insa la tara mai iesi pe afara la pasari.cCe as mai putea sa Iau pentru tuse aceasta si raguseala . Si mentionez ca febra este 37, 4. VA MULTUMESC!

 2. Buna dimineata, nici nu stiu cum sa zici la ora aceasta.
  Ma confront cu o tuse,agresiva pot sa spun , cand uscata sau mai putin productiva, ochi inlacrimati,dureri de gat si raguseala mare, dureri de cap.Aceste simtome sint de vinerea trecuta. Am folosit PARACETAMOL,Calmotusin, comprimate mesicabile si Homeovox..Consum ceaiuri caldute,insa la tara mai iesi pe afara la pasari.cCe as mai putea sa Iau pentru tuse aceasta si raguseala . Si mentionez ca febra este 37, 4. VA MULTUMESC!

 3. Buna ziua;Spuneti-mi va rog laringita poate da durere in git ca un ghem de ace si se duce spre piept ?(am avut o raceala puternica si acum constat ca la folosirea cafelei si cind vorbesc mai mult imi provoaca o stare de nervi si mi se accetuiaza durerea ,la acea raceala am avut prescris aerosol cu Pulmicort si Duovent in data de 2;03’2020).MA DERANJEAZA DUREREA DE LA GIT CARE ESTE EXTINSA PE TOT PIEPUL…MULTUMESC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *