Tulburarea de adaptare la copii – cauze, simptome, tratament

tulburarea de adaptare la copii

banner-peg-perego-miababy

Tulburarea de adaptare la copii se refera la reactia emotionala si comportamentala excesiva sau anormala a copiilor sau adolescentilor in fata unui eveniment stresant pe care l-au trait. Cum recunoastem manifestarile unei tulburari de adaptare si cum pot fi gestionate?

Cuprins:

(1) Tulburarea de adaptare la copii – informatii generale
(2) Cauze pentru tulburarea de adaptare la copii
(3) Tipuri de tulburari de adaptare si simptome
(4) Tulburarea de adaptare la copii – tratament

Tulburarea de adaptare la copii – informatii generale

Cand un copil sau adolescent a trecut printr-un eveniment dificil de viata si de atunci pare ca nu isi mai revine sau ca este foarte schimbat, ar putea avea o tulburare de adaptare.

Tulburarile de adaptare se refera la un raspuns puternic si de lunga durata, cu manifestari emotionale si de comportament, la o situatie sau un eveniment extrem de suparator pentru un copil sau adolescent.

banner-peg-perego-miababy

Este o tulburare care apare atat la copii, cat si la adulti. Dar este mult mai comuna in cazul celor mici. Tipul simptomelor este diferit. Daca la copii, manifestarile sunt in general mai mult comportamentale, adultii tind sa prezinte simptome mai mult la nivel emotional.

Manifestarile tulburarii de adaptare apar pana la 3 luni de la evenimentul stresor si dispar in maximum 6 luni de la incheierea evenimentului (sau efectelor). Daca in continuare copilul sau adolescentul are dificultati de adaptare si este puternic afectat, ar putea avea o alta tulburare emotionala.

Un copil cu tulburare de adaptare are, in general, dificultati in a-si gestiona emotiile. El poate deveni deprimat, anxios, violent, are tulburari de somn, poate refuza sa mearga la scoala sau sa interactioneze cu ceilalti.

Cauze pentru tulburarea de adaptare la copii

Tulburarile de adaptare sunt frecvente la copii si adolescenti. Sunt afectati si baietii, si fetele in egala masura. Tulburarea de adaptare apare atunci cand reactia la evenimentul stresant este una dezadaptativa.

cursuri puericultura

Nu exista o singura cauza care sa declanseze tulburarile de adaptare. Reactia copilului sau adolescentului la un eveniment stresant depinde mult de:

 • factorii care tin de copil: varsta, nivelul de maturitate, temperamentul, experienta sa anterioara cu evenimente stresante, vulnerabilitatea;
 • factori care tin de evenimentele stresante: durata, intensitatea, daca e un eveniment unic sau care se repeta.

Evenimente care pot declansa o tulburare de adaptare la copii

Posibile situatii sau evenimente care pot duce la o tulburare de adaptare la copii:

miababy magazin
 • mutarea familiei, fie intr-o noua casa in acelasi oras, fie intr-un alt oras sau chiar tara, poate fi o schimbare majora in viata unui copil sau adolescent;
 • divortul sau despartirea parintilor – pe langa separarea parintilor, care este in sine un eveniment dificil pentru un copil, el trebuie sa se adapteze si la modificarile le care acesta le aduce: sa locuiasca cu un singur parinte, eventual mutarea de acasa, absenta celuilalt parinte;
 • aparitia unui nou copil in familie este de obicei un eveniment major, care schimba viata intregii familii, iar pentru un copil poate fi dificil sa se adapteze;
 • schimbari in ceea ce priveste scoala – schimbarea scolii sau a clasei ori trecerea urmatorul ciclu de invatamant implica, pe langa modificari in rutina zilnica, si schimbari in cercul de prieteni;
 • pierderea unui animal de companie;
 • o boala brusca sau cronica a copilului sau a unui membru din familie;
 • pierderea unui parinte.

tulburarea-de-adaptare-la-copii-cauze

Situatia stresanta poate fi un eveniment unic (cum e pierderea unui animal de companie), dar si o situatie la care copilul sau adolescentul este expus in repetate randuri (cum ar fi bullying-ul la scoala).

Nu intotdeauna parintii pot sti daca adolescentul sau copilul a trecut printr-o situatie dificila. Evenimentul se poate intampla la scoala sau in afara casei. Sau uneori un eveniment aparent obisnuit pentru parinti poate avea o insemnatate mult mai mare pentru copii.

Important!

Nu toti cei care trec printr-o experienta cu potential ridicat de stres ajung sa dezvolte o tulburare de adaptare sau alte tipuri de tulburari. Pe de o parte, pentru ca intervine interpretarea subiectiva a situatiei de catre fiecare copil. Ceea ce e foarte stresant pentru unul, pentru un altul poate fi usor de gestionat. In plus, unii copiii au o mai buna rezilienta (rezistenta psihologica) in fata evenimentelor stresante de viata, in timp ce altii au mai mari dificultati in a se adapta.

De asemenea, daca un copil creste intr-un mediu protectiv, unde beneficiaza de sprijinul neconditionat al parintilor sai si daca are abilitati de coping eficiente (de a face fata cu bine provocarilor), are un risc mai mic de a dezvolta o tulburare de adaptare.

Tipuri de tulburari de adaptare si simptome

Tulburarea de adaptare include cateva subtipuri. Fiecare dintre acestea se manifesta printr-o simptomatologie specifica.

 • tulburare de adaptare cu dispozitie depresiva – Copilul este depresiv, plange des, este lipsit de speranta, si-a pierdut interesul in activitatile care inainte ii faceau placere.
 • tulburare de adaptare cu anxietate – Copilul devine mult mai anxios si ingrijorat decat de obicei. Poate avea simptome precum: nervozitatea, nelinistea, ingrijorarea, teama, anxietatea de separare.
 • tulburare de adaptare cu dispozitie mixta, depresiva si anxioasa – Se manifesta printr-o combinatie a celor doua tipuri de simptome, depresive si de anxietate.
 • tulburare de adaptare cu perturbarea de conduita – Se manifesta in special prin schimbari la nivelul comportamentului, mai putin la nivel emotional. Apar comportamente prin care copilul sfideaza, incalca drepturile celorlalti, manifesta o lipsa de respect fata de norme sociale si reguli. De exemplu, poate refuza sa mai mearga la scoala, intra in conflicte cu ceilalti, fura, distruge.
 • tulburare de adaptare mixta, a emotiilor si conduitei – Acest tip de tulburare de adaptare presupune o combinatie a simptomelor tipurilor enumerate mai sus (depresive, anxioase, cu modificari de comportament).
 • tulburarea de adaptare nespecificata – Reactiile copilului care are dificultati in a se adapta la evenimentul stresant nu se incadreaza in niciunul dintre tipurile de mai sus.

Tulburarea de adaptare la copii – tratament

Nu intotdeauna atunci cand un copil are dificultati in a se adapta dupa un eveniment dificil, este vorba despre o tulburare de adaptare. Pentru a fi diagnosticata tulburarea de adaptare, afectarea functionalitatii lui ar trebui sa fie dincolo de ce e normal in astfel de circumstante. In general, o tulburare de adaptare afecteaza mai multe zone ale vietii unui copil sau adolescent. De exemplu: dificultati de socializare si/sau in relationarea cu prietenii, scaderea notelor la scoala, refuzul de a mai merge la scoala, comportamente agresive etc.

tulburarea-de-adaptare-la-copii-simptome

Daca parintele observa modificari la nivel emotional si/sau comportamental, care il afecteaza pe copil, este indicat sa vorbeasca si cu educatorul, invatatorul sau profesorii acestuia, pentru a vedea daca acesta intampina dificultati si la scoala sau in interactiunea cu colegii. Daca aceste modificari observate de parinte, la care eventual se adauga si cele din partea profesorilor, dureaza de mai bine de doua saptamani si nu se amelioreaza, este indicat sa fie consultat un psiholog pentru copii.

Psihoterapia

Psihoterapia este principalul tratament in cazul tulburarilor de adaptare. Alaturi de terapia individuala, psihologul poate recomanda si sedinte de terapie de familie. In cadrul terapiei individuale, copilul este incurajat sa isi exprime emotiile in cadrul sigur creat de terapeut. De asemenea, el invata cum sa comunice cu cei apropiati, cum sa-si gestioneze impulsurile si furia, cum sa rezolve problemele sau sa gestioneze mai usor stresul. Tehnicile utilizate in terapie sunt adaptate la varsta si nivelul de dezvoltare a copilului/adolescentului.

Terapia de familie este foarte utila, mai ales atunci cand dinamica de familie este afectata de un eveniment. Dar este indicata si pentru a imbunatati comunicarea si interactiunile dintre membrii ei.

Daca nu sunt tratate, tulburarile de adaptare la copii si adolescenti pot evolua catre depresie, tulburari de anxietate, consum de substante.

Referinte:

(1) Adjustment Disorder Basics – https://childmind.org/guide/guide-adjustment-disorder/
(2) What are the symptoms of an adjustment disorder? – http://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/a/adjustment-disorders/symptoms-and-causes
(3)Adjustment Disorders in Children – https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=90&ContentID=P01573
(4) Signs of Adjustment Disorder in Children – https://www.verywellmind.com/what-is-an-adjustment-disorder-in-children-4134257

Despre autor

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *