Articole

Testul de stres la contractii uterine

Citeste mai multe despre testul de stres la contractii uterine – cand se recomanda aceasta testare, ce implica si cum se interpreteaza rezultatele, precum si riscuri posibile asociate.

CUPRINS:

1. Ce este testul de stres la contractii uterine?
2. Cand se recomanda acest test?
3. Ce implica testul?
4. Riscuri posibile
5. Ce inseamna rezultatele?

Ce este testul de stres la contractii uterine?

Testul de stres la contractii uterine are rolul de a verifica daca starea bebelusului se va mentine buna pe durata contractiilor din travaliul real. In momentul unei contractii, aportul de oxigen si sange la fat scade pentru scurt timp. De obicei, aceasta nu este o problema, insa ritmul cardiac al unor copii poate deveni mai lent. Modificarile acestea pot fi observate pe monitorul extern fetal in timpul acestui test. Se foloseste un senzor plasat pe abdomen (un monitor fetal extern) pentru a inregistra ritmul cardiac al bebelusului dupa ce se administreaza medicamentele pentru a declansa contractii. Testul inregistreaza ritmul cardiac al bebelusului si contractiile tale. Acest test se mai numeste si test de provocare cu oxitocina.

Pentru testul de stres la contractii uterine se administreaza de obicei oxitocina. Aceasta provoaca o serie de contractii. Uneori, in loc de oxitocina poate fi folosita tehnica de stimulare a mameloanelor ce face ca organismul sa elibereze oxitocina in mod natural. In timpul testului, ritmul cardiac al bebelusului poate incetini intr-un anumit tipar sau model dupa o contractie, in loc sa accelereze. Asta inseamna ca bebelusul poate avea probleme cu stresul indus de travaliul normal.

Cand se recomanda acest test?

Un test de stres la contractii masoara ritmul cardiac fetal dupa ce uterul este stimulat sa se contracte. Acest test se face pentru a va asigura ca in timpul travaliului fatul poate face fata contractiilor si poate obtine oxigenul necesar din placenta. De asemenea, se poate face pentru a verifica daca placenta este sanatoasa si poate sustine fatul. Uneori se face si cand rezultatele unui test fetal non-stres sau profil biofizic au fost anormale. → Citeste aici mai multe despre testul fetal non-stres si profilul biofizic in sarcina.

Cele mai multe contractii scad fluxul de sange si oxigen catre bebelus pentru o perioada scurta de timp. In mod normal, acest lucru nu schimba ritmul cardiac al copilului. Analizand modul in care ritmul cardiac al bebelusului reactioneaza la contractii, medicul poate spune daca bebelusul va fi capabil sa faca fata stresului din timpul travaliului.

Un test de stres la contractiile uterine se face de obicei daca ati avut rezultate anormale la un test non-stres sau un profil biofizic. Daca este recomandat, testul se face de obicei aproape de sfarsitul sarcinii. Pentru a efectua testul, medicul va induce contractii usoare. Un monitor fetal extern, care este atasat la abdomen in timpul testului, urmareste puterea contractiilor si bataile inimii bebelusului.

Testul nu este indicat pentru orice sarcina. Poate fi recomandat in urmatoarele cazuri:

  • sarcina cu risc ridicat;
  • sarcina trecuta de 40 saptamani;
  • mama are tensiune arteriala ridicata;
  • ritmul cardiac al bebelusului nu s-a schimbat asa cum era de asteptat la alte teste;
  • copilul pare sa nu se dezvolte normal;
  • ati avut probleme la o sarcina anterioara;
  • rezultate anormale la test fetal non-stres sau profil biofizic.

Scopul tuturor testelor in sarcina in stadiu avansat este de a evalua daca un fat este expus riscului de complicatii la nastere. Daca rezultatele sunt anormale, uneori poate fi necesara operatia cezariana.

Contraindicatii

Acest test nu este indicat in orice sarcina. Pentru ca testul poate declansa uneori travaliul, nu este recomandat femeilor cu placenta previa sau risc de travaliu prematur. Este posibil sa nu fie indicat testul sau rezultatele pot sa nu va fie de ajutor daca ati avut in trecut probleme legate de sarcina. Exemplele includ o operatie cezariana cu o incizie mediana (verticala), placenta previa sau abruptie placentara. Nu se recomanda testul de obicei daca este posibil sa aveti ruptura prematura a membranelor sau anumite probleme la nivelul colului uterin.

Ce implica testul?

Discutati cu medicul daca aveti nelamuriri cu privire la necesitatea testului, riscurile acestuia, cum va fi efectuat sau ce vor insemna rezultatele. In timpul testului, pacienta va sta intinsa, inclinata usor pe partea stanga. La nivelul abdomenului se vor plasa doua centuri dotate cu senzori. Un senzor inregistreaza ritmul cardiac al bebelusului. Celalalt senzor va masura contractiile. Senzorii sunt conectati la o unitate de inregistrare.

Se va administra oxitocina intravenos – se incepe cu o doza mica si va fi crescuta usor pana veti avea 3 contractii in decurs de 10 minute. Se vor inregistra contractiile si ritmul cardiac al bebelusului timp de 10 minute. Tensiunea arteriala si alte semne vitale sunt, de asemenea, inregistrate. Testul in sine poate dura cateva ore de la inceput pana la sfarsit.

Riscuri posibile

Fiecare procedura sau tratament are o serie de riscuri. Acest test este de obicei sigur, dar uneori exista riscul de a declansa travaliul prematur. Testul este mai riscant pentru femeile care au placenta previa, un risc mai mare de ruptura uterina sau care au suferit anterior o interventie cezariana. Medicul va va ajuta sa cantariti beneficiile si riscurile inainte de testare. Utilizarea oxitocinei are unele riscuri. Poate provoca travaliul prematur si poate cauza contractii care dureaza mult. Discutati cu medicul despre cum se aplica riscurile in cazul dumneavoastra. Asigurati-va ca discutati despre orice alte intrebari sau preocupari pe care le puteti avea.

Ce inseamna rezultatele?

Rezultatele acestui test pot fi pozitive sau negative. Rezultatele pot fi, de asemenea, neconcludente. Cand rezultatele testelor nu sunt clare, medicul poate dori sa repete testul in cateva zile.

Rezultat negativ

Daca bataile inimii bebelusului nu incetinesc ca raspuns la contractii, cel mai probabil inseamna ca bebelusul face fata contractiilor. Asta inseamna ca cel mai probabil copilul este capabil sa faca fata stresului travaliului daca nu exista deceleratii tardive ale ritmului cardiac  in timpul a 3 contractii intr-o perioada de 10 minute. Acesta este un rezultat normal sau negativ. In acest caz, se va astepta pana intrati in travaliu in mod natural sau se va repeta testul peste o saptamana.

Rezultat pozitiv

Daca inima bebelusului bate mai incet dupa mai mult de jumatate dintre contractii, rezultatul testului este pozitiv sau rezultat anormal, semnaland ca bebelusul poate fi sub stres si incapabil sa tolereze contractiile din timpul travaliului. In acest caz, medicul ar putea recomanda monitorizare continua sau uneori chiar o interventie cezariana.

Inseamna practic ca ritmul cardiac al bebelusului devine mai lent (decelereaza) si ramane lent dupa contractie (deceleratii tardive). Acest lucru se intampla la mai mult de jumatate dintre contractii. Deceleratiile tardive inseamna ca bebelusul ar putea avea probleme in timpul travaliului normal.

De asemenea, uneori un test de stres poate arata ca ritmul cardiac al bebelusului incetineste atunci cand copilul nu are de fapt probleme – rezultat fals pozitiv. Uneori, este posibil sa nu apara suficiente contractii pentru a produce un rezultat cuantificabil.

Referinte:
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1121373/
(2) https://kidshealth.org/en/parents/prenatal-contraction-stress.html
(3) https://www.webmd.com/baby/contraction-stress-test-cst

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago