Placenta Praevia – Cauze, simptome, tratament

placenta praevia

Afla ce este placenta praevia, care sunt cauzele aparitiei acesteia, factorii de risc, ce simptome are, in ce consta tratamentul si cum se pune diagnosticul.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Ce este placenta praevia?
3. Factori de risc
4. Simptome
5. Diagnostic
6. Tratament
7. Complicatii

Informatii generale

Placenta este o structura care se dezvolta in interiorul uterului, in timpul sarcinii. Se conecteaza la bebelus prin intermediul cordonului ombilical. Este un organ temporar care se formeaza in timpul sarcinii. Acest organ asigura cresterea si protectia fatului in uter si este o sursa de hormoni in timpul sarcinii. Placenta este cea care ii va oferi fatului toti nutrientii necesari prin intermediul cordonului ombilical.

De asemenea, placenta ajuta la eliminarea substantelor toxice din sangele mamei. Aceasta protejeaza fatul de infectii, separand sangele mamei de cel al copilului si fiind ca o bariera impotriva bacteriilor. Ca greutate, cantareste in jur de 500 g. In luna a 5-a de sarcina, placenta este deja formata si incepe sa creasca.

La nasterea naturala, vaginala, placenta este eliminata in ultima parte a travaliului. Dupa nastere vor aparea contractii usoare si nevoia de a impinge, ajutand astfel la eliminarea placentei si separarea acesteia de uter. In cazul nasterii prin cezariana, placenta este indepartata de medic. Se poate injecta si oxitocina pentru declansarea contractiilor uterine si prevenirea hemoragiei post-partum.

Placenta este esentiala in sarcina, insa devine inutila dupa nastere, fiind indepartata de medic si natural de corpul mamei. Insa, e de retinut ca din placenta si din cordonul ombilical pot fi recoltate celule stem la cateva minute dupa nastere.

Ce este placenta praevia?

Placenta praevia este atunci cand placenta unei femei insarcinate blocheaza deschiderea catre colul uterin care permite nasterea bebelusului. Poate provoca sangerari severe in timpul sarcinii si nasterii. Mamele cu placenta praevia prezinta, de asemenea, un risc mai mare de a naste prematur, inainte de saptamana 37 de sarcina. In mod normal, placenta se dezvolta in partea superioara a peretelui uterului, departe de colul uterin. Ramane acolo pana se naste bebelusul. In timpul ultimei etape a travaliului, placenta se separa de perete, iar contractiile ajuta la impingerea ei in vagin (canalul de nastere).

cursuri puericultura

In timpul travaliului, bebelusul trece prin colul uterin in canalul de nastere. Daca pacienta are placenta praevia, atunci cand colul uterin incepe sa se dilate pentru travaliu, vasele de sange care leaga placenta de uter se pot rupe. Acest lucru poate provoca sangerari severe in timpul travaliului si al nasterii, punand viata mamei si a bebelusului in pericol.

Placenta praevia este o anomalie a placentei si inseamna mai exact ca aceasta nu este pozitionata normal, ci este situata prea jos in uter. In acest caz, nasterea naturala nu este posibila, fiind necesara cezariana, plus ca pot aparea complicatii si fatul poate sa nu aiba suficient loc sa se dezvolte.

miababy magazin

Tipuri de placenta praevia

Exista 4 tipuri de placenta praevia:

  • Placenta praevia centrala – acopera in totalitate segmentul uterin inferior;
  • Placenta praevia partial centrala – acopera o parte din orificiului cervical intern;
  • Placenta praevia marginala – ajunge la marginea orificiului cervical intern;
  • Placenta praevia laterala – ajunge la 2-3 cm de orificiul cervical intern.

Factori de risc

Factorii de risc pentru dezvoltarea placentei praevia includ:

  • pozitie neobisnuita a bebelusului, inclusiv cu spatele sau transversal;
  • interventii chirurgicale anterioare care implica uterul – nasterea prin cezariana, interventia chirurgicala pentru indepartarea fibroamelor uterine, chiuretaj etc.;
  • sarcina multipla;
  • avort spontan anterior;
  • placenta mare;
  • uter de forma anormala;
  • istoric de placenta praevia.

Femeile insarcinate care fumeaza, care au mai mult de 35 de ani sau sunt de origine asiatica prezinta, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta placenta praevia.

Simptome

Cel mai des intalnit simptom al placentei praevia este sangerarea brusca. Sangerarile apar de la desprinderea placentei de peretii uterului in cel de-al treilea trimestru sau atunci cand cervixul incepe sa se subtieze si sa se dilate si afecteaza astfel vasele de sange din zona. Daca sangerarea este severa, medicul ar putea decide ca trebuie sa nasti imediat chiar daca nu este vorba de o sarcina complet maturizata. In functie de gradul placentei praevia, sangerarea poate fi mai usoara sau mai abundenta.

Astfel, sangerarea vaginala de culoare rosu aprins, fara durere, in a doua jumatate a sarcinii este principalul semn al placentei praevia. Unele femei au si contractii. La multe femei diagnosticate cu placenta praevia la inceputul sarcinii, problema se reduce de la sine. Pe masura ce uterul creste, ar putea creste distanta dintre colul uterin si placenta.

Hemoragia nu este de obicei insotita de durere, insa in anumite cazuri pot aparea contractii. Alte simptome ce insotesc sangerarea sunt ritm cardiac rapid si scaderea tensiunii arteriale. Sunt cazuri in care unele femei, desi au placenta praevia, nu au si sangerari sau alte simptome. In acest caz diagnosticul se pune la ecografie.

Diagnostic

Diagnosticul de placenta praevia este stabilit la ecografie. In cazul in care este detectata din timp, la sfarsitul primului trimestru, pozitia placentei se poate schimba odata cu dezvoltarea  uterului – sunt necesare ecografii mai dese pentru monitorizare. De obicei, primele semne ale placentei praevia vor aparea in timpul ecografiilor de rutina la 20 de saptamani. Aceste semne initiale nu sunt neaparat un motiv de ingrijorare, deoarece placenta este adesea mai jos in uter in prima parte a sarcinii.

Daca aveti sangerari in a doua jumatate a sarcinii, medicii vor monitoriza pozitia placentei folosind de obicei ecografie transvaginala sau ecografie transabdominala. De retinut, ca numai 10% dintre femeile diagnosticate cu placenta previa in faza incipienta (sfarsitul primului, inceputul celui de-al doilea trimestru) au aceasta problema si la nastere. In timp, aceasta se poate redresa.

Tratament

Pentru tratarea sangerarilor cauzate de placenta praevia se pot administra antispastice si alte tratamente, in functie de recomandarea medicului si de fiecare situatie in parte. Trebuie sa se tina cont de gravitatea hemoragiilor, dar si de stadiul sarcinii. Pentru nastere, va fi recomandata cezariana, nasterea naturala nefiind posibila. In cazuri severe, atunci cand la nastere hemoragia nu poate fi oprita, poate aparea necesitatea realizarii unei operatii de histerectomie.

Asadar, tratamentul pentru placenta praevia depinde de:

  • tipul si intensitatea sangerarilor;
  • starea de sanatate a femeii;
  • starea de sanatate a fatului;
  • tipul de placenta praevia in functie de ce zone acopera aceasta.

Medicii recomanda nasterea prin cezariana pentru aproape toate femeile cu placenta praevia pentru a preveni sangerarile severe.

La 36 – 37 de saptamani, medicul va poate sugera o amniocenteza pentru a testa lichidul amniotic din jurul bebelusului pentru a vedea daca plamanii copilului sunt suficient de dezvoltati. Daca sunt, medicul va poate recomanda o cezariana imediata pentru a evita riscurile de sangerare viitoare. In sarcina, se recomanda evitarea activitatilor fizice intense, evitarea contactului sexual dupa primele 28 de saptamani de sarcina si sa anuntati medicul imediat daca apar sangerari.

Complicatii

Placenta praevia poate duce la complicatii si trebuie tratata cu mare grija. Aceasta creste riscul de sangerari nu numai pe parcursul sarcinii, ci si dupa nastere. In cazul in care nasterea se face prin cezariana, medicul va extrage apoi placenta si va administra o substanta care cauzeaza contractii uterine. Aceste contractii au rolul de a reduce sangerarile. Insa, in cazul placentei praevia, fiind localizata in partea inferioara, contractiile vor fi slabe si mai putin eficiente, ducant astfel la sangerari mai mari. De asemenea, exista riscul ca placenta sa fie si implantata adanc, facand dificila separarea acesteia la nastere – placenta accreta. Aceasta problema apare la 1 din 2500 de nasteri iar riscul e crescut la placenta praevia. In aceasta afectiune pot aparea sangerari severe ce pot duce chiar la nevoia de a face o histerectomie.
Sarcinile cu placenta praevia pot rezulta in nasterea unor copii cu o greutate sub cea normala.

Ce este vasa praevia?

Vasa praevia este o afectiune foarte rara. Este o problema in care vasele de sange care circula de la bebelus la placenta, neprotejate de tesutul placentar sau de cordonul ombilical, trec aproape de colul uterin. Aceste vase de sange sunt foarte delicate si se pot rupe in travaliu sau cand se rupe apa. Acest lucru este foarte periculos, deoarece sangele pierdut provine de la copil. Bebelusii au doar o cantitate mica de sange in corp, iar o sangerare chiar si mica poate fi extrem de grava. Daca se suspecteaza ca este posibil sa aveti vasa praevia atunci cand intrati in travaliu sau se rupe apa, bebelusul trebuie sa se nasca urgent –  cezariana de urgenta.

Daca placenta este prea jos, daca sarcina este multipla sau daca placenta sau cordonul ombilical se dezvolta intr-un mod neobisnuit, aveti un risc mai mare de a avea vasa praevia.

miababy magazin

Referinte:

  1. https://www.babycenter.com/pregnancy/health-and-safety/placenta-previa_830
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/placenta-previa/diagnosis-treatment/drc-20352773
  3. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/placenta-previa
  4. https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/hw180817
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *