Profilul biofizic in sarcina

profilul biofizic in sarcina

Citeste mai multe despre profilul biofizic fetal – ce implica aceasta procedura, cand poate fi recomandata, ce riscuri are si ce inseamna rezultatele.

CUPRINS:

1. Ce este profilul biofizic fetal?
2. Indicatii
3. Ce implica procedura?

Ce este profilul biofizic fetal?

Profilul biofizic fetal este un test simplu folosit pentru a evalua stare de sanatate a bebelusului in sarcina. Acest test masoara ritmul cardiac al bebelusului, tonusul muscular, miscarea, respiratia si cantitatea de lichid amniotic din jurul copilului. Analiza se face de obicei in ultimul trimestru de sarcina, in caz de anumiti factori de risc sau daca gravida a depasit termentul de gestatie normal. Daca exista riscul ca bebelusul sa aiba probleme in timpul sarcinii (sarcina cu risc crescut), se poate face un profil biofizic pana la 32 -34 de saptamani sau mai devreme.

Ce urmareste testarea?

Testul evalueaza si puncteaza fiecare dintre urmatoarele:

  • frecventa cardiaca a bebelusului;
  • miscarile respiratorii ale bebelusului;
  • miscarile fetale;
  • tonusul muscular al bebelusului;
  • cantitatea de lichid amniotic.

Pentru fiecare componenta se atribuie un scor. Discutati cu medicul despre orice nelamuriri cu privire la necesitatea testului, riscurile acestuia, cum va fi efectuat sau ce ar putea insemna rezultatele.

analize in sarcina

Indicatii

Aceasta testare se recomanda adesea pentru a verifica starea de sanatate a bebelusului in timpul sarcinii, mai ales daca exista risc de complicatii. Se recomanda in special in caz de hipertiroidism, probleme de sangerare, lupus, boli renale cronice, hipertensiune arteriala, preeclampsie. Alte indicatii includ:

Testul poate fi efectuat uneori si daca fatul este mai putin activ decat in mod normal – scadea miscarilor fetale. Scopul unui profil biofizic este de a preveni pierderea sarcinii si de a detecta un aport scazut de oxigen la copil (hipoxie fetala) suficient de devreme, astfel incat copilul sa poata fi nascut si sa nu sufere leziuni permanente. Testul se face cel mai frecvent atunci cand exista un risc crescut de probleme care ar putea duce la complicatii sau pierderea sarcinii. Se va determina necesitatea si momentul efectuarii unui profil biofizic in functie de sanatatea mamei si a fatului si de riscul de pierdere a sarcinii.

cursuri puericultura

analiza sanatatii fatului

Ce implica procedura?

Intreaga procedura dureaza cam o ora. Medicul va analiza miscarile fetale, volumul de lichid amniotic, tonusul muscular si miscarile respiratorii cu ajutorul ultrasunetelor, precum si frecventa cardiaca. Despre ecografia in sarcina poti citi mai multe aici. Pentru frecventa cardiaca se va plasa pe abdomen o centura cu senzori ce masoara ritmul cardiac fetal. Daca bebelusul doarme, ar putea fi necesar sa asteptati pana se trezeste pentru a asigura rezultate exacte.

Fiecare parametru va primi un scor – 0 (anormal), 2 (normal). Se vor aduna aceste valori pentru fiecare componenta pentru a obtine scorul final. Un scor intre 8-10 este considerat normal, in timp ce un scor mai mic de 6 este anormal. Un scor de 6 sau 8 puncte inseamna ca este posibil sa fie necesara o alta testare in 12 – 24 de ore. Un scor de 4 sau mai putin poate insemna ca fatul are probleme. Vor fi recomandate teste suplimentare. Uneori in astfel de cazuri medicul poate recomanda o interventie cezariana.

miababy magazin

ce inseamna profilul biofizic in sarcina

Interpretarea rezultatelor

Pentru frecventa cardiaca, daca bataile inimii bebelusului cresc odata cu miscarea (cel putin 15 batai pe minut) de cel putin 2 ori – se acorda 2 puncte. Daca miscarea nu creste bataile inimii bebelusului cu atat de mult, se ofera 0 puncte. In ceea ce priveste respiratia fetala, bebelusul trebuie sa aiba cel putin un episod de respiratie fetala care sa dureze cel putin 30 de secunde in 30 de minute pentru a primi 2 puncte. Pentru a masura respiratiile fetale se vor urmari miscarile toracelui si ale diafragmei pentru a vedea daca fatul respira. Scorul 0 se atribuie daca respiratia dureaza mai putin sau nu se observa deloc.

Pentru miscarile fetale, se ofera scorul 2 daca se observa cel putin 3 miscari ale membrelor sau ale intregului corp in 30 minute. Se ofera scorul 0 daca se observa doua sau mai putine miscari. Pentru tonusul muscular se va examina daca fatul poate sa miste membrele dintr-o pozitie indoita in pozitie extinsa in 30 minute. Se ofera 0 puncte daca fatul nu isi schimba pozitia in acest interval. Pentru volumul de lichid amniotic se va estima practic lichidul din punct de vedere cantitativ. Se masoara un buzunar de lichid amniotic de mai mult de 2 cm – caz in care se atribuie scorul 2. Se noteaza 0 daca nu se poate masura un buzunar de 2 cm sau mai mult.

ce implica profilul biofizic

Limitarile testarii

Retineti ca nu trebuie sa intrati in panica daca aveti un rezultat anormal la profilul biofizic. Acest lucru nu inseamna neaparat ca exista o problema cu sarcina. Diferiti factori pot afecta rezultatele, cum ar fi o infectie in sarcina, administrarea unor medicamente, glicemia scazuta sau crescute, precum si excesul de greutate. De asemenea, pozitia bebelusului ar putea afecta rezultatele ecografiei. Insa, daca se obtine un scor scazut, medicul va recomanda de obicei repetarea testului in 12-24 ore. In plus, acest test nu este 100% eficient – uneori, testul ar putea rata o problema cu sanatatea bebelusului sau ar putea indica in mod fals ca exista o problema atunci cand nu exista, ceea ce ar putea duce la teste suplimentare si, uneori, inutile. Cu toate acestea, rezultatele fals pozitive sunt considerate scazute in aceasta metoda de testare.

Riscuri si complicatii

Profilul biofizic nu implica utilizarea radiatiilor si nu este considerat o metoda de examinare invaziva. Deoarece monitorizeaza ritmul cardiac al bebelusului si utilizeaza unde sonore pentru a obtine imagini, nu reprezinta un risc pentru sanatatea mamei sau a copilului. Desi este o examinare neinvaziva si nu prezinta niciun risc pentru mama sau copil, poate cauza anxietate mamei uneori. Unele dovezi limitate sugereaza ca anxietatea extrema in timpul examinarii ar putea afecta rezultatele testului.

In anumite cazuri, un rezultat anormal la profilul biofizic poate duce la recomandarea de a efectua un test de stres la contractiile uterine.

Referinte:
(1) https://www.hopkinsmedicine.org/gynecology_obstetrics/specialty_areas/maternal_fetal_medicine/services/antepartum_testing_prenatal_diagnosis_treatment_center/biophysical_profile.html
(2) https://www.webmd.com/baby/bpp-biophysical-profile
(3) https://www.healthlinkbc.ca/tests-treatments-medications/medical-tests/biophysical-profile-bpp
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539866/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *