Ecografiile de sarcina si ecografiile morfofetale: ce trebuie sa stii

ecografiile de sarcina

Ecografiile de sarcina aduc mult mai multe informatii decat aflarea sexului copilului si pot ajuta in diagnosticul precoce al unor situatii ce pot fi rezolvate medical. Iata ce trebuie sa stii despre etapele cand trebuie realizate ecografiile si ce sunt ecografiile morfofetale.

Prima ecografie de sarcina

Recomandarea pentru prima ecografie de sarcina este la 5-6 saptamani de la ultima menstruatie. Aceasta este bine a fi o ecografie transvaginala, dar poate fi si de abdomen inferior. Prima ecografie va confirma prezenta sarcinii, va mai oferi medicului informatii cu privire la localizarea acesteia (intrauterin sau extrauterin), la varsta exacta a sarcinii, la viabilitatea acesteia si la statusul sacului embrionar. De asemenea, prin aceasta ecografie se va putea afla daca este o sarcina unica, gemelara sau multipla. Cu acest prilej mai sunt evaluate uterul, colul uterin si ovarele.

Ecografia de trimestrul I

In tara noastra aceasta ecografie este realizata de catre specialisti in morfologie fetala si ecografie de sarcina. Investigatia se realizeaza transabdominal, adica sonda ecografului este pusa pe burtica mamei. Ecografiile de sarcina sunt investigatii pe cat de confortabile, pe atat de valoroase.

Aceasta ecografie se realizeaza oricand intre saptamanile 11 si 13 de sarcina, plus 6 zile. Medicul are acum posibilitatea de a afla sexul copilului, dar si detalii despre dezvoltarea acestuia. Aceasta ecografie ofera informatii pretioase despre sanatatea placentei si functia acesteia, dar si despre dezvoltarea fatului, fiind evaluate diferite functii si realizandu-se mai multe masuratori. Tot acum se va calcula data probabila a nasterii. De asemenea, in timpul acestei ecografii, se va evalua obligatoriu si translucenta nucala, un test care ii permite medicului sa descopere daca fatul prezinta riscul de a avea sindromul Down sau alte boli cauzate de anomaliile cromozomiale.

Ecografia morfofetala de trimestru II

Intre 19 si 22 saptamani de sarcina va fi programata ecografia morfofetala de trimestru II, aceasta fiind realizata, de asemenea, transabdominal. In cadrul acestei ecografii medicul poate deja sa observe si sa evalueze buna dezvoltare a organelor fatului, din acest motiv numindu-se si „ecografie morfologica”. Este considerata chiar cea mai importanta ecografie din timpul sarcinii si este realizata tot de specialisti in ecografie morfofetala. Se va evalua daca organele fatului (inima, ficatul, rinichii), capul, coloana vertebrala, bazinul si membrele s-au dezvoltat in mod corect.

In aceasta perioada, formarea fatului este considerata incheiata (ultimul fiind creierul), toate organele sunt astfel dezvoltate, urmand ca in al treilea trimestru fatul sa creasca, sa ia in greutate si sistemele sa isi continue dezvoltarea functionala.

Citeste continuarea pe KUDIKA.RO

Despre autor

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *