Baietel sau fetita? Poate fi influentat sexul copilului?

fetita sau baietel

Multi viitori parinti au anumite preferinte cand vine vorba de sexul copilului. Unii si-ar dori mai mult sa aiba un baietel, in timp ce altii o fetita. Insa, poate fi influentat sexul copilului sau nu?

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Poate fi influentat sexul copilului?
3. Baietel sau fetita? Cand afli sexul copilului?

Informatii generale

Cu siguranta este mai important sa bebelusul sa fie sanatos, decat sa aiba un anumit sex – sa fie baietel sau fetita. Unii parinti nu au preferinte cand vine vorba despre sexul copilului. Insa altii isi doresc mult sa aiba fie o fetita, fie un baietel, in functie de diferiti factori. Problema este atunci cand apare dezamagirea cu privire la sexul bebelusului. Poate duce la probleme si dificultati in relatia parinte-copil, la respingere si chiar la traume.

Daca incerci sa ai un copil, s-ar putea sa te intrebi daca este posibil sa poti influenta sexul copilului – sa fie baietel sau fetita. Exista multe motive pentru care un parinte isi poate dori uneori mai mult sa aiba fetita sau baietel – in special preferinte personale. Cele mai frecvente motive sunt preferinta pentru un gen fata de altul sau pentru echilibrarea familiei. Un exemplu este atunci cand o familie are deja un copil (sau mai multi copii) de un sex si spera ca urmatorul copil va fi de sex opus. De asemenea, daca un cuplu decide sa aiba doi copii si au deja un baietel de exemplu, ar putea spera ca al doilea copil sa fie fetita. In unele familii care au deja doar baieti sau doar fetite, parintii spera adesea ca urmatorul sa fie de sex opus.

cand afli daca e fetita sau baietel

Poate fi influentat sexul copilului?

Cand vine vorba despre sexul copilului, totul tine de genetica. Cromozomii X si Y (numiti si cromozomi sexuali) determina sexul biologic al unei persoane. Ovulul poarta intotdeauna un cromozom X, in timp ce spermatozoizii contribuie fie cu un cromozom X, fie cu Y. Daca spermatozoizii Y vor fecunda ovulul, se va obtine XY—adica un baietel. Daca spermatozoizii X vor fecunda ovulul, obtinem XX – adica o fetita.

De la anumite alimente sau diete, pozitii sexuale, metoda calendarului chinezesc si multe altele – exista numeroase metode care sugereaza ca putem influenta sexul copilului. Insa, cat de adevarate sunt aceste afirmatii? In realitate, sansele de a avea un baietel sau o fetita sunt de 50/50.

Momentul actului sexual poate influenta sexul copilului?

Un mit este ca actul sexual mai aproape de ovulatie poate permite ca spermatozoizii cu cromozom Y sa ajunga mai repede la ovul. De cealalta parte, actul sexual mai departe de momentul ovulatiei ar permite ca spermatozoizii cu cromozom X sa ajunga mai rapid. In realitate, actul sexual cu doua zile inainte de ovulatie sau in ziua ovulatiei creste probabilitatea de conceptie. Insa, asta nu influenteaza sexul copilului. Desi este o teorie interesanta, studiile au aratat ca momentul actului sexual in raport cu ovulatia nu influenteaza de fapt daca veti avea un baiat sau o fata. Indiferent daca vreti sa aveti un baiat sau o fata, este totusi important sa retineti ca exista doar cateva zile in fiecare ciclu menstrual cand sunt sanse mai mari de a ramane insarcinata – fereastra fertila.

cursuri puericultura

Alimentatia poate influenta sexul copilului?

Unele teorii sugereaza ca anumite alimente pot influenta sansele de a avea o fetita sau un baietel. De exemplu, se crede ca pentru a avea un baietel trebuie sa mananci mai multe cereale la micul dejun si mai multe alimente cu un continut mare de potasiu, ca banane, migdale, alune. De cealalata parte, se crede ca pentru a avea o fetita trebuie sa reduci numarul de calorii. Aceasta teorie s-a bazat pe studii privind schimbarea raportului dintre sexe in timpul razboiului si al foametei. In cadrul unui studiu ale carui rezultate au fost publicate in Proceeding of the Royal Society B (2008) au fost monitorizate 740 gravide, ce au fost chestionate cu privire la alimentatia lor inainte de conceptie. Insa, aceste date sunt considerate a fi doar o coincidenta si cercetatorii au contestat ulterior aceasta metoda. Au mentionat ca nu poate fi vorba despre o legatura cauza-efect.

De asemenea, exista anumite recomandari pe internet privind alimentatia si sexul copilului. De exemplu, se recomanda ca femeile sa consume mai multa carne rosie daca vor un baietel, precum si mai multe alimente sarate. De cealalta parte, daca vor o fetita, unele recomandari includ consumul de ciocolata, alimente bogate in magneziu si oua. Insa, nu exista studii concludente in acest sens.

miababy magazin

Studiile ulterioare au aratat ca este putin probabil ca aportul de grasimi sau calorii din dieta sa influenteze sansele de a avea un baiat sau o fata. In sarcina se recomanda o alimentatie sanatoasa si echilibrata, fara restrictii majore care ar putea afecta dezvoltarea copilului.

cum sa ai un baietel

Metoda Shettles

Metoda Shettles a fost stabilita de catre medicul Landrum B. Shettles in jurul anilor 1960, sustinand ca are rata de eficienta de 75% in a influenta sexul copilului. Metoda se bazeaza pe analiza anumitor caracteristici ale spermatozoizilor. Astfel, cei care au cromozomul Y (pentru a avea un baietel) sunt mai mici si mai rapizi decat cei cu cromozomul X (pentru a avea o fetita). Insa, cei din urma sunt mai rezistenti si pot supravietui mai mult in mediul acid din sistemul reproducator feminin. Astfel, se crede ca pentru a avea un baietel trebuie ca actul sexual sa aiba loc in ziua ovulatiei – ca spermatozoizii cu cromozom Y sa ajunga prima data. Pentru a avea fetita, se recomanda actul sexual cu doua zile inainte de ovulatie. Asta pentru ca doar spermatozoizii cu cromozom X sa ajunga, cei care au rezistenta mai mare.

Astfel, metoda aceasta se bazeaza pe actul sexual in anumite momente, fix in ziua ovulatiei sau inainte, pentru a avea o fetita sau un baietel. S-au luat in considerare momentele actelor sexuale, dar si pozitia sexuala si pH-ul fluidelor corporale pentru a vedea care ar putea avea un impact asupra sexului copilului. Punctele cheie ale metodei Shettles includ astfel:

  • actul sexual aproape de ovulatie;
  • spermatozoizii sa ajunga aproape de colul uterin folosind pozitii care permit o penetrare profunda;
  • mediu alcalin in vagin;
  • femeia sa aiba orgasm inaintea barbatului.

Cat de eficienta este metoda Shettles?

Desi promite o rata generala de succes de 75% si exista multe persoane care sustin ca au conceput cu succes un baiat sau o fata folosind metoda aceasta, cercetarile facute in acest sens nu sunt deloc concludente. Studiile axate pe analiza  lichidului seminal au demontat metoda Shettles. S-a descoperit astfel ca nu exista diferente de dimensiune, motilitate, forma, rezistenta etc. intre spermatozoizii X si Y. Singura diferenta intre cei doi tine de informatia genetica pe care o contine fiecare. Astfel, spermatozoizii X nu sunt mai rezistenti decat Y si spermatozoizii Y nu sunt mai rapizi decat X.

poti influenta sexul copilului

Anumite pozitii sexuale pot influenta sexul copilului?

Tot metoda Shettles sugereaza ca pozitia sexuala in momentul orgasmului tatalui poate influenta sansele de a concepe un baiat sau o fata. Se sugereaza ca pozitiile sexuale cu penetrare mai profunda inseamna ca spermatozoizii mai rapizi pot ajunge mai repede aproape de colul uterin si rezulta sanse mai mari de a avea un baietel. Pentru a creste sansele de a concepe o fata, metoda Shettles a sugerat evitarea pozitiilor sexuale cu penetrare profunde, mai utile fiind in acest sens pozitii ca cea a misionarului. Insa, nici aici nu exista studii concludente care sa confirme aceste teorii. Indiferent de pozitia sexuala, spermatozoizii ajunge rapid in canalul cervical dupa ejaculare si nu influenteaza sansele de a avea un baietel sau o fetita.

Metoda calendarului chinezesc

Aceasta metoda este din ce in ce mai cunoscuta pe internet. Este structurata ca un tabel, ce include varsta mamei la conceptie si luna conceptie copilului. Este mai frecvent folosita dupa ce femeia a aflat ca este insarcinata, pentru a prezice sexul copilului inainte de ecografie. De asemenea, se crede ca acest tabel poate fi folosit pentru a planifica momentul conceptiei, in functie de varsta mamei, incat parintii sa aiba o fetita sau un baietel. Insa, nu existe dovezi stiintifice privind eficienta acestei metode.

Metoda Whelan

Metoda Whelan contrazice metoda Shettles. Acesta sugereaza ca modificarile biochimice de la inceputul ciclului menstrual favorizeaza spermatozoizii cu cromozom Y. Astfel, conform acestei metode, daca vrei un baiat, ar trebui sa faci sex cu patru pana la sase zile inainte de ovulatie. Daca vrei o fata, ar trebui sa faci sex cu doua pana la trei zile inainte de ovulatie.

Alte metode

Mai este si metoda Billings care completeaza metoda Shettles. Se spune ca ar trebui sa faci sex in functie de aspectul si consistenta mucusului cervical. Pentru a avea o fata, ideea este ca actul sexual sa aiba loc in „etapa pre-varf” inainte de ovulatie (mucus mai gros si mai lipicios). Pentru a avea un baiat, ar trebui sa asteptati pana la „etapa post-varf”. Aceasta este mai aproape de ovulatie (mucus subtire si limpede). Insa, nu exista dovezi privind eficienta acestei metode.

Unele studii au sugerat ca spermatozoizii X pot tolera medii mai acide si ca spermatozoizii Y se descurca mai bine in medii mai alcaline. Astfel, s-a ajuns la teorii privind dusurile vaginale cu solutie de otet pentru a avea o fetita, iar daca vrei un baiat, folosirea unei solutii pe baza de bicarbonat de sodiu. Nu exista nicio dovada ca dusurile acestea va vor ajuta sa aveti un baiat sau o fata. De asemenea, pot avea numeroase efecte negative asupra tesutului vaginal, pot afecta fertilitatea si pot creste riscul de infectii.

sexul bebelusului

Tehnologiile de reproducere asistata si sexul copilului

Alegerea sexului copilului poate fi posibila uneori daca vorbim despre tehnici de reproducere asistata ca fertilizarea in vitro, folosind o serie de metode de diagnostic inainte de implantare. In prezent, singura modalitate de a garanta sexul copilului este o tehnica numita diagnostic genetic de preimplantare, in care un singur spermatozoid este implantat in ovul prin procedura numita injectie intracitoplasmatica de sperma. O celula a embrionului in curs de dezvoltare este testata pentru a determina sexul inainte de plasarea in uter. Rolul este de a identifica anumite anomalii genetice si de a folosi anumiti embrioni daca exista risc de boli genetice ce afecteaza un anumit sex. Insa, metoda poate fi folosita doar in anumite cazuri concrete, cu indicatii medicale stricte. Alegerea sexului bebelusului din motive non-medicale este de obicei interzisa.

Baietel sau fetita? Cand afli sexul copilului?

Unii aleg sa afle sexul copilului abia la nastere. De cealalta parte, altii sunt nerabdatori si ar vrea sa afle cat mai curand. De aceea, in prezent sunt diferite modalitati de a „prezice” sexul copilului cu mult inainte ca acesta sa poata fi confirmat la ecografie. Unii parinti vor sa stie din simpla curiozitate, in timp ce altii vor sa formeze deja o legatura timpurie cu bebelusul, sa stie cat mai multe despre el inainte de nastere, dar si sa se gandeasca la nume de fetite sau nume de baietei, sa amenajeze camera bebelusului etc. Petrecerea baby showerpoate include si dezvaluirea sexului bebelusului – o modalitate populara de a impartasi vestea privind sexul copilului cu cei dragi.

Cea mai cunoscuta metoda de predictie a sexului copilului este la ecografiile din sarcina. De obicei puteti afla sexul copilului la ecografiile de la 18 sau 20 saptamani de sarcina. In general la aceasta ecografie se poate determina sexul copilului, insa exista si circumstante in care pot aparea erori – de obicei date de pozitia copilului la ecografie. De asemenea, pe langa ecografii exista si alte proceduri medicale care pot indica sexul copilului, insa acestea sunt invazive si prezinta anumite riscuri, astfel ca se recomanda doar in cazuri specifice.

semne ca ai o fetita

Greturi matinale, forma burticii si sexul copilului

Exista si unele mituri in acest sens. De exemplu, se spune ca daca ai greturi matinale severe inseamna ca va fi fetita. Unele studii au sugerat, intr-adevar, ca riscul de hiperemesis gravidarum este mai mare in cazul in care copilul este de gen feminin. Insa, diferenta in raportul dintre sexe apare doar in cazul greturilor matinale severe. De asemenea, se crede ca bataile inimii fetale la bebelusii de sex feminin sunt mai rapide decat la bebelusii de sex masculin. Desi pare o afirmatie sustinuta de stiinta, niciun studiu nu a dovedit ca acest lucru este adevarat. Nu exista nicio diferenta semnificativa statistic intre bataile inimii unui fat de sex feminin si ale unui fat de sex masculin.

De asemenea, nu puteti ghici sexul copilului pe baza formei burticii. Forma si dimensiunea burticii in timpul sarcinii au mai mult de-a face cu genetica, cu greutatea inainte de a ramane insarcinata si cu numarul sarcinilor anterioare.

Poftele alimentare si schimbarile de dispozitie

Alte teorii sugereaza ca daca iti este pofta de dulciuri si de produse lactate in sarcina, acest lucru inseamna ca ai fetita. Daca ai pofta de alimente sarate sau picante, se crede ca va fi baiat. Insa, este tot un mit. Poftele sunt frecvente in timpul sarcinii. Multe femei au anumite pofte variate in sarcina, dar nu exista dovezi ca acestea sunt legate de sexul fatului.

miababy magazin

O alta teorie comuna este ca schimbarile majore de dispozitie indica faptul ca este fetita. Daca ai dificultati in a-ti controla temperamentul inseamna ca ai baietel. Explicatia ar fi ca nivelul de estrogen este mai mare daca ai fetita si ca nivelul de testosteron ar fi mai mare daca este baiat, dar nu este cazul. In timp ce hormonii influenteaza starea de spirit, nivelurile hormonale in timpul sarcinii nu raspund neaparat si nu depind de sexul fatului. Lichidul amniotic poate avea concentratii mai mari de hormoni sexuali in functie de sexul fatului. Insa, acest lucru nu afecteaza nivelurile hormonale din sangele mamei.

 

Referinte:
(1) https://www.babycentre.co.uk/a1014303/the-science-behind-sex-selection
(2) https://www.babycenter.com/pregnancy/preparing-for-baby/gender-prediction-am-i-having-a-girl-or-a-boy_10405679
(3) https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2008.0105
(4) https://www.whattoexpect.com/pregnancy/predicting-sex-of-baby

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *