Camera copilului – sfaturi pentru parinti

camera copilului

banner-waterwipes-miababy

Fiecare casa este diferita si exista diferente cand vine vorba de camera copilului, in functie de spatiu, nevoi, numar de copii etc. Iata cateva recomandari pentru siguranta si confortul celui mic in camera sa si cum il incurajam sa mentina si sa faca ordine in dormitorul sau.

CUPRINS:

1. Reguli de siguranta pentru camera copilului
2. Camera copiilor – frati in aceeasi camera
3. Amenajarea camerei copilului
4. TV in camera celor mici?
5. Ordinea in camera copilului
6. Recomandari de produse pentru camera copilului

Reguli de siguranta pentru camera copilului

Primul lucru de luat in considerare cand alegem mobila si amenajam camera copilului este SIGURANTA. Iata cateva aspecte de avut in vedere in acest sens, pentru a proteja copilul si pentru a preveni accidentarile.

banner-peg-perego-miababy

recomandari camera copilului

A. Mobilier sigur

Toate piesele de mobilier din camera copilului trebuie sa fie ancorate pe perete. Alegeti mobilier sigur penctru copil, din materiale de calitate. Asigurati-va ca nu exista piese lipsa, margini ascutite, bucati de lemn rupt sau aschii. Cel mai important – evitati marginile ascutite si mobilierul cu colturi. Daca alegeti mobilier nou, optati pentru piese de mobilier cu margini rotunjite. Daca aveti deja mobilier care are colturi ascutite, acoperiti aceste muchii cu sisteme de protectie pentru copii.

Cititi aici mai multe despre protectia si siguranta copilului in casa si produse recomandate.

Nu asezati niciodata jucarii atractive pentru cel mic pe rafturile desus, ceea ce l-ar putea incuraja sa urce pe mobilier sau sa lase sertarele deschise, sa urce pe ele, pentru a ajunge la jucarii. Puneti jucariile fie intr-un loc usor accesibil, fie astfel incat sa nu fie la vedere.

B. Prize si cabluri electrice

Acoperiti toate prizele electrice. Folositi sisteme de protectie pentru toate prizele electrice. De asemenea, asigurati-va ca orice sursa de caldura, cum ar fi caloriferul, are protectii in jurul sau, astfel incat copiii mici sa nu se friga. Acoperiti cablurile electrice in spatele mobilierului sau, daca trebuie expuse, folositi sisteme de mascare a cablurilor.

cursuri puericultura

C. Siguranta ferestrelor si usilor

Puneti sisteme de protectie la ferestre si usi. Nu asezati niciun fel de mobilier langa geam. Evitati sa asezati patul langa dereastra. Din curiozitate, copiii se pot ridica la nivelul pervazului, existand risc de accidentari. Evitati perdelele si draperiile care pot fi trase in jos de copiii mici. Instalati sisteme de protectie pentru geamuri in partea de jos a ferestrei.

D. Usi din sticla si oglinzi

Evitati usile si oglinzile din sticla sau sticla fixata pe dulapuri. In general, evitati oglinzile in camera copilului. Exista riscul ca cei mici sa o sparga accidental in joaca sau sa se crape la colturi si apare riscul de taiere. Daca totusi copilul are o placere speciala pentru sticla sau isi doreste o oglinda, optati intotdeauna pentru sticla mai tare. Sticla securizata calita este un tip de sticla prelucrata cu substante chimice pentru a creste rezistenta in comparatie cu sticla normala. La spargere, sticla intarita formeaza o pulbere ca niste bucati mici granulare in loc de bucati ascutite, asa cum se intampla cu sticla obisnuita. Cantitatile granulare sunt mai putin susceptibile de a provoca leziuni.

miababy magazin

E. Pardoseli antiderapante

Alegeti un tip de pardoseala antiderapanta. Folositi mochete sau covoare de dimensiuni mai mari, antiderapante, pentru a preveni alunecarile si caderile. Puteti folosi benzi pentru fixarea covoarelor pe partea de dedesubt.

Patutul bebelusului

patutul copilului

De obicei, copilul va fi nesupravegheat atunci cand se afla in patut, deci ar trebui sa fie un mediu perfect sigur. Caderile sunt cele mai frecvente accidentari asociate cu patuturile, chiar daca sunt si cel mai usor de prevenit. Riscul ca cel mic sa cada din patut este mai mare atunci cand salteaua este ridicata prea sus sau nu este coborata corespunzator pe masura ce copilul creste.

  • Diferentele dintre sipci nu trebuie sa fie prea mari, astfel incat sa nu existe riscul ca cel mic sa isi prinda capul intre placi sau sa ramana un piciorus sau o mana blocata in timpul somnului.
  • Toate suruburile, piulitele, piesele din plastic si alte sisteme trebuie sa fie prinse corect si fixate bine – fara suruburi sau cuie ramase in exterior, zone in care copilul se poate zgaria etc.
  • Nu folositi un patut daca lipsesc piese sau exista piese rupte sau deteriorate.
  • Salteaua trebuie sa aiba aceeasi dimensiune ca patutul, astfel incat sa nu existe goluri in care sa isi prinda cel mic mainile, picioarele etc. Daca puteti introduce mai mult de 2 degete intre saltea si laturile sau capetele patutului, combinatia de patut si saltea nu este cea potrivita.
  • Verificati periodic patutul pentru a fi sigur ca nu exista margini aspre sau puncte ascutite pe partile metalice si nu exista rupturi sau fisuri in lemn. Daca observati urme de dintisori pe marginea din lemn, acoperiti lemnul cu o banda de plastic moale (disponibila la majoritatea magazinelor de mobila pentru copii).
  • Nu trebuie sa existe in patutul bebelusului perne, cuverturi, jucarii de plus sau alte produse moi pentru ca exista pericol de sufocare.

Camera ca loc de pedeapsa – „Du-te in camera ta!

Du-te in camera ta!” e replica folosita de multi parinti pentru disciplina. Acest lucru ar putea avea insa efecte negative, atunci cand camera lui este folosita constant ca metoda de pedeapsa. Se poate sa vada camera sa ca locul pedepselor si sa nu ii ofere o stare de bine si de liniste. Cand cel mic are anumite crize sau tantrumuri si are nevoie de timp pentru a se linisti, in loc sa il trimiteti in camera lui, puteti incerca o zona neutra.

Chei la usa in camera copilului?

Indiferent daca ai un copil mic sau un adolescent, niciun copil nu ar trebui sa fie atat de independent incat sa aiba nevoie de propriul spatiu privat incat sa foloseasca cheile la camera. Pe langa faptul ca o cheie la dormitor poate fi periculoasa pentru copiii mai mici care se pot bloca accidental in camera, ca parinte ar trebui sa ai intotdeauna acces la spatiul copilului. Asta nu inseamna ca il spionezi sau il controlezi, dar trebuie sa stie ca poti veni oricand in camera sa vezi ce face. Sigur ca, mai ales pentru copiii mai mari si adolescenti, trebuie sa bati inainte la usa pentru a-i oferi copilului intimitate.

Camera copiilor – frati in aceeasi camera

camera fratilor

In general, fratii impart camera, dar uneori parintii (daca exista suficient spatiu in casa) le ofera camere separate. Asta fie pentru ca cei mici au personalitati compet diferite, fie dorm mai bine in spatiul propriu etc.

In general, baietii si fetele ar trebui sa aiba paturi si camere separate atunci cand ating varsta pubertatii, in functie de disponibilitatea spatiului din casa. Initial, nevoia lor de intimitate poate fi satisfacuta prin schimbarea in zone separate sau in momente diferite. Cu toate acestea, pana cand ajung la pubertate, nevoia de intimitate si spatiu trebuie respectata si asigurata. Daca cei mici sunt apropiati si se simt confortabil impartasind spatiul si bunurile, o camera comuna poate imbunatati legatura – puteti opta pentru paturi separate sau un pat supraetajat.

Stabiliti spatii separate pentru copii in aceeasi camera – spatiul de dormit si spatiul pentru joaca. Cei mici e bine sa aiba dulapuri diferite si loc diferit pentru haine si jucarii. Fiecare copil e bine sa aiba spatiul sau in camera. Faceti din camera copiilor un loc special care sa reflecte personalitatile si interesele lor. Incercati pe cat posibil sa va asigurati ca fiecare copil are tot ce are nevoie pentru studiu, joaca si divertisment.

Amenajarea camerei copilului

Discutati cu copilul atunci cand decorati camera lui. Implicati-l in design-ul camerei si intrebati-l ce ar dori sa aiba in decorul camerei. De exemplu, poate fi interesat de diferite persoanaje de desene animate sau supereroi. Insa, indrumati-l spre un design practic si placut, deoarece copiii pot duce uneori la extrem dorintele cu imaginatia lor. Oferiti-le o serie de combinatii de culori, astfel incat sa poata alege ce culori si-ar dori in decorul camerei.  E bine ca in camerele copiilor sa optati pentru culori calde, linistitoare, cum ar fi alb, crem, bej, etc. Aceste culori ajuta la relaxare, calm si pot favoriza un somn linistit.

Asigurati-va ca aveti suficient spatiu pentru hainele si lucrurile copilului, dar fara a supraincarca dormitorul. Puteti folosi cutii sau cosuri pentru a depozita jucarii similare si sa le asezati in dulap pentru organizarea dormitorului.

Daca celui mic ii place sa deseneze sau sa vopseasca, lasati-l sa isi manifeste talentul pe un perete. Oricat de stangace ar fi desenele, amintiti-i ca puteti sa le repetati cu usurinta peste un timp – incurajati-i spiritul artistic. Mai ales adolescentii sunt la acea varsta in care cauta sa-si exploreze personalitatea si isi pot schimba parerea frecvent, asa ca asigurati-va ca ii consultati inainte de a face modificari in camera.

Zona de teme si studiu trebuie sa fie bine iluminata, pentru a nu se confrunta cu probleme de vedere.

TV in camera celor mici?

Multi copii petrec cam 60 ore pe saptamana in fata unui ecran si mai mult de 40 % dintre copiii cu varste intre 4-6 ani au un televizor in dormitorul lor. Ar trebui sa pun un televizor in dormitorul copilului? Conform cercetarilor, televizorul in camera copilului este asociat cu mai putin timp pentru citit si somn.

Un studiu ale carui rezultate au fost publicate in Psychology Developmental, a aratat ca acei copii care au acces in dormitorul lor la TV sau jocuri videlo au petrecut mai mult timp in fata ecranelor si au avut note mai slabe la scoala fata de cei fara surse media in camera. Copiii din studiu aveau varste intre 6 – 17 ani. Timpul indelungat petrecut la TV sau alte surse media a fost ulterior asociat cu note mai slabe din scoala, indice de masa corporala mai mare, agresivitate fizica si simptome ale dependentei de jocuri video.

Mai mul timp in fata ecranelor inseamna mai putin timp pentru citit, dormit si implicarea in alte tipuri de joc activ. Copiii cu televizoare sau jocuri video in camerele lor, de asemenea, au tendinta sa se uite la programe si sa joace jocuri care sunt mai violente si nepotrivite pentru varsta lor, crescand riscul de comportament agresiv.

Desi nu s-a stabilit relatie cauza-efect intre TV din dormitor si efecte clare asupra sanatatii si comportamentului, autorii studiilor sugereaza cu fermitate ca o legatura exista. Laptopul, tabletele, smartphone-urile si jocurile digitale au, de asemenea, aceleasi efecte asupra copiilor – daca nu chiar mai puternice, avand in vedere utilizarea lor pe scara larga.

miababy magazin

Ordinea in camera copilului

ordinea in camera copilului

Cel mic trebuie invatat de mic ca dormitul sau e in mare parte responsabilitatea sa. E de datoria lui sa isi pastreze ordinea in camera. Jucarii imprastiate peste tot, haine aruncate pe pat si pe scaune, dezordine pe birou…ca sa poti evita toate acestea, cheia este sa ii inveti pe copii de mici sa isi pastreze curatenia in camera si sa faca ordine. Obiceiurile formate in copilarie (atat bune, cat si rele) sunt baza pentru viata lor ulterioara.

Puneti-i la dispozitie instrumentele potrivite – cutii pentru jucarii, cosuri pentru obiecte, cutii de depozitare etc. Puteti folosi etichete pentru a simplifica totul. Isi poate eticheta sertarele, cutiile de depozirare (creioane, carti de colorat etc.), rafturile etc. Daca cel mic nu a invatat inca sa citeasca, puteti folosi imagini sugestive in loc de etichete scrise.

Copii diferiti, personalitati diferite…

Copiii invata in moduri diferite si au propriile personalitati unice. De aceea, chiar si fratii se pot comporta cu totul altfel. Asadar, va trebui sa va adaptati la fiecare copil in parte, tinand cont de varsta, capacitatea lui si personalitate. Unii pot prefera sa faca singuri ordine, altii au nevoie de ajutor. Altii prefera sa faca pe etape, altii totul odata. Ideea e sa obtineti la final acelasi rezultat – un dormitor ingrijit si organizat.

Gasiti modalitati de a le oferi un control asupra modului in care arata spatiul lor si unde se pastreaza lucrurile. Il puteti lasa si incuraja sa mute mobilierul sau sa picteze un raft etc. Camera lui trebuie sa aiba amprenta lui si sa fie adaptata la stilul sau si personalitatea sa.

Fiti un model!

Nu este rezonabil sa te astepti ca cel mic sa-si pastreze dormitorul curat daca propria camera este dezordonata. Copiii – in special copiii foarte mici – invata mai ales prin observatie si imita ceea ce vad. Asa ca fiti un exemplu si cand vine vorba de obiceiurilor privind ordinea si curatenia.

Alocati sarcini adecvate varstei

Ar fi grozav daca cel mic, de 2-3 ani, si-ar sterge singur praful in camera, dar este complet nerealist. Alocati sarcini adaptate varstei, pe care copiii le pot realiza. Trebuie ca cerintele sa fie adaptate in functe de varsta copilului. Initial trebuie sa ii explici prin joaca importanta curateniei si a ordinii, sa faceti lucrurile impreuna si sa il rogi sa te ajute – pentru a obisnui copilul cu ideea si conceptul de ordine si organizare. Sigur ca nu trebuie sa cadem in cealalta extrema – obsesie pentru curatenie.

Rutina de ordine

Puteti stabili o rutina de organizare a camerei zilnic sau saptamanal, si chiar o lista de verificare – astfel, cel mic vede exact ce are de facut si bifeaza cand a indeplinit sarcina. Stabilirea rutinelor obisnuite ofera o anumita predictibilitate si stabilitate in viata. Definiti clar ce inseamna sa aveti o camera curata. Faceti o lista de verificare (cu imagini sugestive pentru cei mici si cuvinte pentru copiii mai mari). Lista poate include:

  1. Imi fac patul
  2. Pun hainutele murdare in cosul de haine
  3. Imi aranjez rechizitele dupa teme
  4. Strang jucariile dupa ce le-am folosit etc.

Dupa fapta si rasplata

Nu e bine sa mituiti copiii pentru nimic, nici pentru a-si face curat in camera, dar le puteti oferi stimulente sau rasplata in alt mod – in niciun caz dulciuri. Prin primirea de cadouri, va vedea curatarea camerei ca o sarcina pe care trebuie sa o faca doar pentru a obtine ce vrea. Incurajati copilul, laudati-l si puteti stabili un sistem de recompense care sa includa, de exemplu, o plimbare in parc, o seara de film, imbratisari, buline colorate etc.

Recomandari de produse pentru camera copilului

Iata cateva recomandari de produse pentru camera celor mici:

1. Set U-Grow Believe in your dreams, masuta si 2 scaunele

Set U-Grow Believe in your dreams, masuta si 2 scaunele

Afla mai multe despre Set U-Grow Believe in your dreams, masuta si 2 scaunele

  • birou si scaun pentru copii – culori vii (mai multe variante de culori), design vesel;
  • ideal pentru scris, desenat, jocuri etc.;
  • usor de asamblat – cu instructiuni pas cu pas;
  • varsta potrivita – 3 ani+.

2. Scaunel cu spatar copii Smoby

Scaunel cu spatar copii Smoby

Afla mi multe despre Scaunel cu spatar copii Smoby

  • scaunel pentru copii mici, cu design modern si vedel;
  • picioare foarte stabile;
  • forma ergonomica – pentru maximum de confort;
  • plastic de calitate, rezistent la radiatii solare si temperaturi mari;
  • respecta standardele Europene in materie de siguranta jucarii;
  • varsta recomandata 18 luni+.

3. Comoda U-Grow Explore the universe, cu 4 sertare

Comoda U-Grow Explore the universe, cu 4 sertare

Afla mai multe despre Comoda U-Grow Explore the universe, cu 4 sertare

  • comoda cu 4 sertare pentru depozitare haine si alte obiecte;
  • potrivita pentru 3 ani+;
  • mai multe variante de culori;
  • design vesel si colorat;
  • materiale de calitate.

4. Comoda Lucas Alba Tutti Bambini

Comoda Lucas Alba Tutti Bambini

Afla mai multe despre Comoda Lucas Alba Tutti Bambini

  • compartimentare incapatoare si diferita, pentru toate lucrurile copilului;
  • standarde de calitate si performanta;
  • design robust din lemn masiv;
  • 4 compartimente de depozitare diferite – raft ajustabil, sertar mare, 2 sertare mai mici;
  • inaltime special conceputa pentru a fi folosita initial si ca masa de schimbat pentru bebe.

5. Comoda Alb si Light Oak Lorelli

Comoda Alb si Light Oak Lorelli

Afla mai multe despre Comoda Alb si Light Oak Lorelli

  • culori delicate, ce se adapteaza la orice paleta de culori din camera;
  • mai multe nuante si variante de culori;
  • usor de asamblat – instructiuni pas cu pas;
  • materiale de calitate si sigure, in conformitate cu normele Europene de siguranta;
  • PAL melaminat de calitate.

6.Covoras de joaca Bold Brights SKIP HOP

Covoras de joaca Bold Brights SKIP HOP

Afla mai multe despre Covoras de joaca Bold Brights SKIP HOP

  • covor de joaca atragator si confortabil pentru cei mici;
  • compus din mai multe piese – puzzle creativ pentru cei mici;
  • cerculetele din interior din spuma EVA;
  • cel mic descopera culori, texturi;
  • 12 bucati de spuma flexibiila EVA – moi la atingere si sigure pentru orice varsta.

Referinte:
(1) https://www.babysleepsite.com/safety/child-proofing-toddler-sleep/
(2) https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-home/Pages/Make-Babys-Room-Safe.aspx
(3) https://www.verywellfamily.com/how-can-i-get-basic-chores-done-289682
(4) https://www.familyeducation.com/homeschooling/introducing-the-prepared-parent
(5) https://psychcentral.com/lib/tips-for-getting-kids-to-clean-their-rooms/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *