De la ce varsta pot dormi copiii in paturi supraetajate si cum alegi cel mai bun pat pentru cei mici? Afla din articol, precum si cateva masuri de siguranta.
CUPRINS:
1. De la ce varsta poate dormi copilul in patul supraetajat?
2. Beneficii paturi supraetajate
3. Cum alegem patul supraetajat pentru copii
4. Masuri de siguranta
De la ce varsta poate dormi copilul in patul supraetajat?
Paturile supraetajate sunt practic doua (sau chiar trei) paturi ce sunt montate unul peste celalalt – pe un cadru suficient de rezistent – metal sau lemn.
Varsta de la care poate fi folosit un pat supraetajat variaza in functie de gradul de dezvoltare al copilului si gradul de maturitate. In general, paturile supraetajate sunt indicate copiilor cu varsta peste 6 ani, in timp ce unii producatori recomanda utilizarea acestora abia dupa varsta de 9 ani – sau cel putin copiii mai mici sa nu doarma pe patul de sus. Asta din cauza riscului de cadere si accidentari. Copilul trebuie sa fie suficient de dezvoltat si sa aiba abilitatile necesare pentru a urca si cobori in pat. Inainte de a alege un pat supraetajat, discutati cu cel mic despre regulile si masurile de siguranta cand vine vorba despre paturile supraetajate. Asigurati-va ca intelege care sunt riscurile utilizarii necorespunzatoare.
Nu exista o varsta maxima recomandata – insa exista unele specificatii pentru fiecare produs in parte cu privire la greutatea maxima sustinuta.
Beneficii paturi supraetajate
In primul rand, paturile supraetajate economisesc spatiu, dar ofera si un element de intimitate atunci cand copiii trebuie sa imparta aceeasi camera. Paturile supraetajate va pot ajuta sa economisiti spatiu, mai ales daca cei mici vor spatiu suplimentar pentru a se juca in camera lor. De asemenea, cand doi frati impart camera, folosirea unui pat supraetajat poate da un anumit grad de intimitate, cand cei mici nu trebuie sa imparta acelasi pat.
O alta modalitate de a economisi spatiu folosind paturi supraetajate este prin adaugarea de sertare sub pat. Aceste sertare sunt de obicei pe rotile, astfel incat sunt usor de folosit. In plus, se pot adauga sertare sub scari sau in partile laterale – aceste sertare pot fi folosite pentru jucarii si haine. In plus, prin utilizarea veiozelor de pat cu intrerupatoare individuale, copiii pot sta seara pentru a citi sau cu lumina dupa bunul plac, fara a se deranja unul pe celalalt.
Cum alegem patul supraetajat pentru copii
Iata cateva recomandari de care sa tineti cont cand alegeti un pat supraetajat pentru camera copiilor:
Tineti cont de nevoile voastre, de dimensiuni si de varsta copiilor
Este important de retinut ca unele paturi supraetajate pot fi separate in doua paturi separate la nevoie, dar nu toate au aceasta optiune. Daca va ganditi sa renuntati intr-o zi la stilul supraetajat, separarea patului supraetajat va ofera mai multe optiuni, fara a fi nevoie sa cheltuiti bani pe alte paturi.
Puteti alege un pat care sa ofere si spatii de depozitare in partea de jos sau pe partile laterale, pentru a economisi si mai mult spatiu. Exista multe tipuri de paturi supraetajate pentru copii, in afara de pat supraetajat standard. Pot fi si paturi supraetajate pentru trei persoane (pat etajat triplu) sau pat supraetajat pentru 4 persoane (doua paturi supraetajate unite prin acelasi cadru). Unele dispun si de sertare sau comode integrate, precum si paturi cu partea suplimentara retractabila – pat supraetajat jos sau pat supraetajat tip sertar. Exista si varianta de pat supraetajat in forma de L – paturile sunt dispuse perpendicular, nu paralele. Paturile multifunctionale includ diferite spatii de depozuare si in unele cazuri un colt este amenajat pentru birou. Practic sistemul include pat, birou si spatii de depozitare suficiente pentru haine si alte produse.
De obicei, pentru paturile supraetajate ambele saltele au aceleasi dimensiuni – in general 80 x 200 cm. Insa, in unele cazuri salteaua de jos poate fi mai mare, de 120 x 200, iar cea de sus mica.
Aveti grija ca inaltimea dintre patul de jos si cel de sus sa fie suficienta pentru ca cel mic sa poata sta ridicat confortabil, fara sa se loveasca la cap. La fel, copilul care doarme pe patul de sus trebuie sa aiba suficient spatiu pentru a nu se lovi de tavan cand se ridica.
Material
Pentru siguranta, alegeti materiale rezistente, durabile, care nu se vor deteriora in timp. Paturile supraetajate sunt de obicei din lemn masiv (pat din lemn masiv de fag, pin sau de brad, de exemplu) sau din cadru metalic (pat din cadru metalic) – este important sa fie o constructie sigura si rezistenta, ca patul sa fie ferm si sigur. Exista si paturi supraetajate din pal, insa acestea tind sa nu fie la fel de rezistente ca cele din metal sau lemn masiv.
In general, este bine ca placile din pal sa fie folosite doar pentru elementele decorative si atasamente, nu pentru structura patului – aceasta include cadrul, sipcile si punctele de legatura de pe capete si picioare. Paturile din lemn sunt mai rezistente uneori, dar mai scumpe decat cele din cadru metalic. In plus, lemnul este adesea mai sensibil la lovituri si zgarieturi si poate fi mai greu de intretinut.
Elemente de siguranta
Patul trebuie sa aiba bare de siguranta si scara securizata – pat supraetajat cu trepte. Scara poate fi oblica sau verticala. De asemenea, exista paturi cu trepte in lateral. Scara de acces trebuie sa fie sigura si treptele sa fie suficiente de late. Este important ca treptele sa fie antiderapante pentru a preveni alunecarile. La patul supraetajat, scara sau treptele ar trebui sa fie atasate permanent de cadru – nu trebuie sa se miste. Scara ar trebui sa sustina cu usurinta un adult si nu ar trebui sa fie instabila.
Saltea
Vezi daca patul are salteaua inclusa. Alege o saltea de dimensiune potrivita – nu trebuie sa fie mai mica sau prea mare. Trebuie sa se potriveasca perfect si nu trebuie sa existe spatii goale intre cadrul patului si saltea. Verificati daca dimensiunea saltelei corespunde specificatiilor de siguranta.
In plus, verificati daca patutul vine complet sau partial asamblat. Exista paturi supraetajate care sunt livrate in cea mai mare parte asamblate si paturi supraetajate care se monteaza de la zero. Este important sa fie montat corespunzator pentru a preveni accidentele.
Masuri de siguranta
Riscurile pot aparea in cazul in care copilul este prea mic pentru a dormi in patul supraetajat sau este montat sau folosit necorespunzator. Cele mai multe leziuni legate de patul supraetajat rezulta din caderile care au loc in timp ce copilul doarme sau se joaca, in special in patul de sus. Deoarece patul de sus este la distanta mai mare de sol, aceste caderi cauzeaza, de obicei, rani mai grave decat caderile din patul de jos sau de pe un pat standard.
Montaj si fixare
Asigurati-va ca patul este montat corespunzator si nu sunt piese lipsa sau defecte. Verificati daca inaltimea dintre patul de sus si tavan este una adecvata. Trebuie sa ramana suficient spatiu intre patul de sus si tavan, astfel incat copilul sa poata sta drept fara sa se loveasca la cap sau sa se simta claustrofobic.
Instalati intotdeauna toate barele laterale de protectie. Indiferent daca veti pozitiona sau nu un pat supraetajat langa perete, ar trebui sa instalati intotdeauna balustrada de protectie. Peretele NU inlocuieste bara de protectie. Cand se afla langa perete, va exista in continuare un spatiu intre perete si pat. Utilizati intotdeauna doua bare laterale pe patul superior. Mentineti barele de protectie pe patul superior fixate in orice moment, indiferent de varsta copilului si de momentul din zi. Aceste sisteme trebuie sa se extinda cu cel putin 16 cm deasupra saltelei, pentru a preveni accidentarile.
Este bine sa asezati paturile supraetajate intr-un colt al camerei – incat sa fie pereti pe doua laturi ale patului supraetajat pentru a reduce riscul de caderi.
- Indepartati obiectele periculoase din jurul patului. Asezati patul departe de ventilatoare de tavan, jaluzele si ferestre.
- Patul supraetajat trebuie sa fie departe de alte obiecte de mobilier pe care copiii ar putea fi tentati sa incerce sa se urce.
- Instalati o sursa de lumina sau o lampa de veghe langa scara pentru ca cel mic sa aiba vizibilitate daca vrea sa se dea jos din pat noaptea.
- Asigurati-va ca scara este bine fixata si stabila. Invatati copiii cum sa urce si sa coboare cu grija scara.
- Verificati regulat patul pentru semne de uzura. Reparati intotdeauna orice daune imediat.
Reguli de siguranta pentru copii
Este bine sa stabiliti cateva reguli cu cei mic – pentru siguranta pe patul supraetajat. Majoritatea accidentelor au loc atunci cand copiii se joaca pe patul de sus.
- Nu lasati copiii mai mici de 6 ani sa doarma pe patul de sus sau orice copil care credeti ca s-au putea accidenta sau ar putea cadea daca doarme sus. Copiii mai mici de 6 ani nu au dezvoltat coordonarea necesara pentru a urca in siguranta si pentru a nu cadea.
- Pe patutul de sus trebuie sa fie doar cate o singura persoana la un moment dat. Nu lasati sa doarma pe patul de sus sau sa stea si sa se joace doi copii in acelasi timp. In primul rand, patutul de sus nu trebuie folosit pentru joaca ce poate duce la leziuni sau caderi.
- Nu lasati niciodata copiii sa se joace pe scara. Asigurati-va ca cei mici nu sar in pat – exista riscul de a se lovi la cap. De asemenea, trebuie stabilita regula de a folosi scara de fiecare data cand vor sa coboare din patul de sus – nu sa sara sau sa foloseasca alte metode de a cobori.
Referinte:
(1) https://www.nationwidechildrens.org/research/areas-of-research/center-for-injury-research-and-policy/injury-topics/home-safety/bunk-bed-safety
(2) https://www.chop.edu/news/bunk-bed-safety-top-bottom
(3) https://www.verywellfamily.com/bunk-bed-safety-2634234
(4) https://www.aappublications.org/content/33/7/22.6