Stresul la copii – care sunt posibilele cauze, ce efecte poate avea asupra lor si cum ii pot ajuta parintii sa il gestioneze mai bine?
(1) Stresul la copii – informatii generale
(2) Surse de stres la copii
(3) Cum identificam semnele de stres la copii
(4) Ce efecte poate avea stresul la copii?
(5) Ce pot face parintii?
Stresul este raspunsul natural al organismului nostru atunci cand ne confruntam cu situatii sau cicumstante pe care le percepem ca fiind prea dificile, dureroase sau ca posibile amenintari.
In fata pericolului, real sau perceput, organismul intra in modul „lupta sau fugi„. Este vorba de o reactie biologica in care simturile si organele importante sunt mobilizate pentru a face fata amenintarii. Organismul nu ramane mult timp in aceasta faza consumatoare de energie. Atunci intervine abilitatea noastra de a gestiona stresul, respectiv de a face fata provocarilor si de a rezolva problemele.
Copiii, la fel ca si adultii, se confrunta si ei cu stresul. De la provocari ale vietii de zi cu zi pana la
situatii dureroase, ale caror efecte sunt pe termen lung, stresul face parte si din viata celor mici.
Modul in care copiii percep evenimentele stresante si felul in care reactioneaza depinde mult de varsta, nivelul de dezvoltare psihica, temperamentul, experienta copilului in a gestiona astfel de situatii.
Desi ideea de stres are o conotatie negativa, stresul nu este intotdeauna negativ. In cantitati moderate, pe termen scurt, poate motiva si mobiliza un copil sa raspunda provocarilor, sa invete sa rezolve problemele si in acest proces, sa se cunoasca mai bine pe sine. Iar gestionarea cu succes a situatiilor moderat stresante il ajuta sa aiba control si sa capete o mai mare incredere in sine si in capacitatea de a gestiona stresul. „Stresul bun” este considerat de specialisti stresul resimtit cand ne confruntam cu o situatie pe care consideram ca o putem controla. La polul opus se afla „stresul toxic„, care devine nu doar contraproductiv, ci si coplesitor, cu un puternic impact asupra sanatatii fizice si psihice.
Stresul la copii poate veni dintr-o multitudine de surse:
Copiii sunt foarte receptivi la tot ce se intampla in jurul lor si inteleg atmosfera emotionala, chiar si cand nu li se vorbeste explicit. De exemplu, desi aparent toate nevoile lor sunt implinite, iar parintii nu vorbesc despre un eveniment care s-a intamplat sau despre emotiile lor, copiii sunt sensibili la emotiile si reactiile non-verbale ale parintilor. Si resimt si ei stresul, alaturi de parintii lor.
Daca un adult poate sa identifice sursele de stres, sa vorbeasca despre dificultatile pe care le intampina si sa caute modalitati de a reduce stresul, in cazul copiilor lucrurile nu stau la fel. De multe ori ei nu constientizeaza stresul sau nu pot verbaliza prin ceea ce trec. De aceea, in copilarie stresul se manifesta mai degraba prin modificari ale comportamentului.
Cele mai frecvente astfel de modificari ale comportamentului includ:
Aceste modificari de comportament nu sunt specifice doar stresului, insa de cele mai multe ori arata ca ceva este in neregula. In aceste cazuri este important ca parintii sa le acorde atentie si sa incerce sa afle care ar putea fi cauzele.
Alte simptome pentru stresul la copii pot include:
Copiii nu cunosc notiunea de stres sau ce implica aceasta, insa prin vocabularul lor pot face referire la faptul ca sunt stresati. De exemplu, sa se refere la starea lor cu cuvinte precum „ingrijorat”, „suparat”, „furios”, sau sa spuna ca „sunt prost”, „nimeni nu ma place”.
Stresul se poate manifesta si somatic, adica prin simptome fizice. Cele mai frecvente sunt durerile de stomac si durerile de cap. Cand acestea apar in absenta unor probleme de sanatate sau cand se amplifica in anumite circumstante (cum ar fi inaintea unui test), este probabil ca stresul sa fie cauza.
Alaturi de anxietate si depresie, stresul puternic pe termen lung poate avea efecte negative asupra dezvoltarii celor mici, intrucat creierul lor se afla in plin proces de dezvoltare.
Cand stresul este continuu sau foarte intens (stresul toxic), afecteaza procesele biologice si are impact deopotriva la nivel fizic si psihic.
Consecinte asupra organismului:
Consecinte la nivel psihic, in cazul unui stres pe termen lung (stres cronic):
Copiii au moduri diferite de a gestiona stresul. Unii au o capacitate innascuta de a se adapta mai usor la situatii noi de viata, in timp ce altii sunt mai usor dezechilibrati de evenimente si situatii din afara zonei lor de confort. Insa toti pot invata sa gestioneze mai bine stresul, iar fiecare situatie stresanta gestionata de ei le dezvolta aceasta capacitate.
De asemenea, jocul cu nisip, pictura, desenul liber, coloratul, jocurile de constructie sunt utile pentru linistirea copiilor. Dansul si rasul sunt iarasi foarte utile pentru relaxarea fizica si psihica a copiilor.
Important! Daca cei mici se confrunta cu un stres semnificativ, pe care nu il puteti gestiona impreuna, este important sa va adresati unui psiholog care sa va ofere sprijin in aces sens.
(1) Identifying signs of stress in your children and teens – https://www.apa.org/helpcenter/stress-children
(2) Good Stress vs. Bad Stress for Kids – https://www.understood.org/en/friends-feelings/managing-feelings/stress-anxiety/good-stress-vs-bad-stress-in-kids
(3) Children’s Stress & Sleep – https://www.sleepfoundation.org/articles/childrens-stress-sleep
(4) Helping Children Handle Stress – https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/emotional-wellness/Pages/Helping-Children-Handle-Stress.aspx
(5) How Stress Affects Children & How to Manage It – https://psychcentral.com/lib/how-stress-affects-children-how-to-manage-it/
(6) Kids Have Stress Too – https://psychologyfoundation.org/Public/Public/Programs/Kids_Have_Stress_Too/Kids_Have_Stress_Too_.aspx
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…