Enurezis – urinatul in pat la copii

enurezis

banner-peg-perego-miababy

Enurezisul este dat de eliminarea involuntara a urinei din diferite cauze. Poate fi o problema de ordin psihologic, dar de cele mai multe ori cauzele sunt de natura fizica. Aflati mai multe despre enurezis din randurile de mai jos.

CUPRINS:

  1. Ce este enurezisul?
  2. Tipuri de enurezis
  3. Enurezisul la copii – urinarea in pat
  4. Tratament pentru enurezis la copii
  5. Sfaturi pentru parinti
  6. Cand este nevoie de un consult medical?

Ce este enurezisul?

Enurezisul este dat de eliminarea involuntara a urinei din diferite cauze. Poate fi o problema de ordin psihologic, dar de cele mai multe ori cauzele sunt de natura fizica.

Enurezisul nocturn sau facutul in pat este forma cea mai comuna de enurezis la copii. Incontinenta de zi poate aparea pentru ca un copil sufera de anxietate sociala sau este prea preocupat de activitatea scolara sau de joc, si amana mersul la toaleta.

banner-waterwipes-miababy

Urinarea si dezvoltarea copilului

Cel mai adesea acest lucru este involuntar, dar ocazional poate fi si intentionat (rar). Procesul de urinare este controlat de un circuit complex de nervi care transmite mesaje intre vezica, maduva spinarii si creier. Pana la aproximativ 2-5 ani, in procesul de urinare este implicat un circuit simplu pentru ca la aceasta varsta sistemul nervos central este imatur si urinarea este, prin urmare, un proces involuntar asupra caruia copilul nu are control. Pe masura ce creierul se dezvolta odata cu varsta, dezvoltam capacitatea de a controla acest proces si alegem un timp si un loc adecvat pentru a urina.

Mictiunea, denumita si urinare se refera la actul de golire a vezicii urinare. Are doua faze, si anumele faza de umplere si faza de golire. Colectarea de urina in vezica in timpul fazei de umplere duce la intinderea peretelui vezicii urinare ceea ce transmite un semnal catre maduva spinarii. Nervii blocheaza procesul de urinare pana cand se obtine un mediu potrivit pentru acest proces.

Studiile sugereaza ca cei mici dobandesc control asupra vezicii urinare complet pana la varsta de 4-5 ani. 10-15% dintre copiii de 5 ani si peste nu au inca control asupra vezicii urinare si 3% dintre copiii de 12 ani. Din acest motiv, diagnosticul de enurezis se pune adesea pentru copiii mai mari de 5 ani.

Comportamentul nu este dat doar de factori fiziologici (consumul prea mare de lichide), ci poate fi dat si de anumite afectiuni, ca diabetul, spina bifida etc.

cursuri puericultura

Tipuri de enurezis

Enurezis diurn

Enurezisul diurm sau accidentele urinare in timpul zilei afecteaza aproximativ 3-4% dintre copiii cu varste cuprinse intre 4 si 12 ani.

Este o problema comuna a copilariei, care are o varietate de cauze. Este definita de incontinenta la un copil care a fost invatat sa foloseasca toaleta si timp de 3 luni a urinat la toaleta fara probleme. Aceasta problema este de obicei data de o afectiune medicala, cum ar fi o infectie sau un defect in tractul urinar, dar poate fi cauzata si de stres emotional. Enurezisul diurn poate fi insa uneori si doar o intarziere de dezvoltare normala, fara nicio cauza medicala. Pentru a o trata trebuie depistata cauza de la baza.

miababy magazin

Enurezis nocturn

Enurezisul nocturn inseamna ca urinarea necontrolata are loc in timpul somnului. Cauzele enurezisului nocturc pot include productia prea mare de urina, vezica hiperactiva, somnul prea profund, astfel incat nu reactioneaza la semnalele de vezica plina. Uneori, facutul in pat poate fi dat si de stres emotional. Enurezisul nocturn poate fi dat si de factori ereditari. Problemele fizice sunt rare.

Alta clasificare a enurezisului

Enurezistul primar reprezinta aproximativ 80% dintre cazurile de enurezis si afecteaza intre 10-15% dintre copiii cu varsta de 5 ani si peste. Enurezis primar inseamna ca cel mic inca nu a deprins control complet asupra vezicii urinare.

Enurezisul secundar apare dupa o etapa in care copilul se mentinea uscat mereu (cel putin 6 luni) si brusc apar episoade de urinari necontrolate. Cauzele sunt, in general, psihologice si legate de evenimente care ar fi putut perturba rutina copilului (probleme familiale, mutarea in alta casa, revenirea la scoala, nasterea unui unui fratior etc.) In cazuri mai rare, cauzele pot fi medicale si ar putea insemna debutul diabetului, o infectie a tractului urinar (cistita) sau o problema la rinichi.

Enurezisul la copii – urinarea in pat

Cauze

Pentru inceput, trebuie subliniat faptul ca enurezisul nu este un semn de comportament negativ, mai ales cand vorbim de enurezis nocturn. De cele mai multe ori este vorba doar de o problema de dezvoltare a controlului asupra vezicii, rar fiind vorba de cauza fizice sau emotionale.

Enurezisul nocturn este adesea o proble a ereditara – cel mai probabil si ceilalti frati au avut astfel de probleme. Celelalte cauze posibile includ infectii ale tractului urinar, constipatie, diabet, apnee de somn, afectiuni renale etc.

Cauzele si factorii de risc includ:

  • factori genetici;
  • probleme in deprinderea utilizarii olitei sau toaletei;
  • intarzierea deprinderii capacitatii de a mentine urina – control asupra vezicii urinare;
  • vezica de dimensiuni mici;
  • probleme ale vezicii urinare – prea multe spasme musculare impiediva vezica sa retina o cantitate mai mare de urina;
  • probleme de somn – copilul are un somn prea profund sau prea agitat;
  • tulburari hormonale – un hormon numit hormonul antidiuretic sau ADH face ca organismul sa produca mai putina urina noaptea, dar in unele cazuri apare un deficit de ADH care poate duce la cresterea productiei de urina noaptea;
  • anumite medicamente;
  • afectiuni medicale ca diabetul zaharat, anomalii ale tractului urinar, constipatie, infectii ale tractului urinar;
  • traumatisme ale maduvei spinarii, accidente auto, accidente sportive etc.;
  • consumul de bauturi cu cofeina;
  • probleme psihologice – stresul, evenimente traumatizante, mutarea in alt oras sau alt mediu social, tensiune familiala etc.

Enurezis la copii - urinarea in pat

Mecanism – de ce este atat de des intalnit enurezisul nocturn la copiii mici

Enurezisul este o parte normala pana la un anumit punct a dezvoltarii fizice. Urinarile necontrolate  sunt frecvente la copiii mai mici. Intre varsta de 2-4 ani copiii invata cum sa isi da seama cand vezica lor este plina in timpul zilei si invata sa retina urina pana cand ajung in locul potrivit pentru a o elimina – la toaleta sau o olita. Pe masura ce cresc si se dezvolta mai mult, vezica urinara poate sa retina tot mai multa urina si reusesc sa o retina mai mult timp.

Copiii pot deveni atat de implicati intr-o anumita activitate sau un joc, incat uita sa mearga la baie. De asemenea, ei se abtin de la a urina tocmai din acest motiv. De multe ori, tind sa-si goleasca vezica doar 2 – 3 ori pe zi, fata de cum e normal, de 5 – 7 ori pe zi. In plus, de multe ori se grabesc si nu golesc complet vezica atunci cand merg la baie.

Copiii dobandesc controlul asupra vezicii urinare la varste diferite. Cei mai multi copii dezvolta control complet asupra vezicii de la 5 ani. Este o problema, in general, daca cel mic are 5-7 ani cel putin si prezinta accidente de acest tip de 2-3 ori pe saptamana noaptea sau daca are peste 5 ani si prezinta astfel de episoade ziua.

Factori de risc

Factorii de risc pentru enurezisul la copii sunt includ:

  • genul feminin – se pare ca fetitele sunt mai predispuse la astfel de probleme decat baietii;
  • tulburari de atentie/hiperactivitate;
  • divortul parintilor, abuzuri, neglijare etc;
  • depresie etc.

Tratament pentru enurezis la copii

Majoritatea copiilor depasesc aceasta etapa fara tratament. Decizia de a urma un tratament depinde de mai multi factori, inclusiv  tipul enurezisului, la alte afectiuni prezente, starea copilului etc.

Ambulatoriu

  • Antrenamentul copilului la toaleta si olita – invatarea copilului sa retina urina pana gaseste un mediu potrivit pentru urinare, dar fara a amana prea mult eliminarea;
  • Reducerea consumului de lichide – (mentinand, in acelasi timp, un nivel optim de lichide pentru a preveni deshidratarea) si evitarea completa a bauturilor cu cofeina;
  • Folosirea de alarme pentru umiditate – mici dispozitive cu baterii care se conecteaza de un tampon sensibil la umiditate de pe pijamale sau lenjeria de pat care detecteaza umiditatea si emite un semnal imediat pentru a trezi usor copilul, sa opreasca voluntar fluxul de urina si sa mearga la baie. E nevoie de timp pana copilul va reactiona corect la aceasta. Adesea dureaza 1-3 luni pentru a vedea orice tip de raspuns si pana la 16 saptamani pentru a nu mai urina in pat noaptea.
  • Duceti copilul la baie inainte de culcare si imediat dupa ce s-a trezit.
  • Stabiliti un sistem de recompense pentru fiecare noapte sau zi in care nu a urinat necontrolat.

Medicamentos

In ultima instanta, medicul poate prescrie medicamente pentru o perioada scurta de timp pentru a opri enurezisul. Aceste tipuri de medicamente pot include:

  • Desmopresin – Acest medicament reduce productia de urina pe timp de noapte. Trebuie evitata daca copilul are simptome precum febra, diaree sau greata. Este destinata numai copiilor cu varsta peste 5 ani. Desi nu vindeca aceasta afectiune, ajuta la tratarea simptomelor. E necesara informarea corecta privind posibilele efecte adverse.
  • Medicamente anticolinergice – Daca copilul are o vezica mica, un medicament anticolinergic, cum ar fi oxibutinina, poate ajuta la reducerea contractiilor vezicii urinare si la cresterea capacitatii vezicii urinare, mai ales daca are loc si enurezis in timpul zilei. Anticolinergicele pot fi utile pentru copiii care prezinta enurezis in timpul zilei din cauza contractiilor vezicii urinare si / sau a capacitatii mici a vezicii urinare.
  • Imipramina – Imipramina a fost utilizata cu succes de mai multi ani pentru a trata enurezisul. Acest medicament poate regla somnul copilului, poate afecta timpul in care copilul poate tine vezica plina, poate reduce cantitatea de urina produsa. In general, este indicat pentru copiii mai mari de 7 ani. Efectele secundare minore ale imipraminei includ iritabilitate, insomnie, somnolenta, apetit redus si, rareori, schimbari de personalitate.

Alte tipuri de tratamente

Pe langa tratamentul la domiciliu si unele medicamente, se poate apela si la terapie comportamentala. Dintre astfel de remedii, amintim psihoterapia si hipnoterapia, cand vorbim de cauze psihologice ale enurezisului, ca depresie, stres, traume psihologice etc. Tot din aceasta categorie amintim si acupunctura, desi nu exista suficiente dovezi care sa stabileasca eficienta ei in tratarea enurezisului la copii.

Tratament pentru enurezis la copii

Sfaturi pentru parinti

  • Enurezisul nu este un motiv pentru a pedepsi copilul verbal sau fizic.
  • Parintii trebuie sa sustina copiii in acest proces de dezvoltare fizica.
  • Fiti sincer cu copilul – acesta trebuie sa inteleaga ca nu este bine sa urineze pe el sau in pat, dar ca astfel de accidente se pto intampla oricui si este important sa depuneti impreuna efortul pentru a reduce problema.
  • Retineti ca cel mic are nevoie de atentie, iubire si afectiune, mai ales daca vorbim de o problema de ordin psihologic.
  • Este important sa ii explicati copilului ca urinarea in pat face parte din procesul de crestere, ca sunt accidente care pot sa apara si sa ii explicati regulile pe care ar putea sa le urmeze pentru a trece peste aceste episoade si pentru a preveni alte episoade de acest tip.
  • Laudati si rasplatiti copilul pentru noptile sau zilele in care nu a prezentat episoade de urinare necontrolata.
  • Lasati lumina de la baie aprinsa noaptea, pentru situatiile in care cel mic nu merge la baie din cauza fricii de intuneric.
  • Nu certati si nu injositi copilul, cu atat mai mult cand sunt de fata si alte persoane.
  • Incurajati copilul sa mearga la baie inainte de culcare, cand s-a trezit si de mai multe ori pe parcursul zilei.
  • Daca copilul este stresat sau anxios, incurajati-l sa-si exprime aceste sentimente. Oferiti sprijin si incurajare.
  • Evitati folosirea de scutece cu care cel mic s-ar putea invata si care ar putea afecta procesul de reducere a episoadelor de enurezis.
  • Lasati copilul sa va ajute cand curatati salteaua, lenjeria sau chiar hainele lui. Acest lucru sustine invatarea responsabilitatii, dar face ca acest lucru sa nu fie vazut ca o pedeapsa.
  • Evitati ca alti mebri ai familiei, cum ar fi fratii, sa tachineze copilul pe aceasta tema.

Cand este nevoie de un consult medical?

Semne ale unei probleme medicale:

  • copilul are peste 5 ani si urineaza frecvent in pat sau in pantaloni, atat ziua, cat si noaptea;
  • copilul a folosit toaleta fara probleme timp de minimum 6 luni, si apoi au aparut brusc astfel de probleme – poate fi semn de probleme medicale;
  • copilul prezinta dureri la urinare;
  • copilul prezinta urina cu urme de sange;
  • apar brusc schimbari in personalitatea si comportamentul celui mic;
  • apar urinari necontrolate cand copilul tuseste sau stranuta;
  • copilul refuza sa urineze la toaleta etc.

Referinte:

miababy magazin
  • Enuresis, link: http://www.stlouischildrens.org/diseases-conditions/enuresis
  • Evaluation and Treatment of Enuresis, link: https://www.aafp.org/afp/2008/0815/p489.html
  • Enuresis (bedwetting), link: https://familydoctor.org/enuresis-bed-wetting/?adfree=true
  • Medications to treat bed wetting, link: https://www.kidney.org/patients/bw/BWmeds 
  • What Is Enuresis?, link: https://kidshealth.org/en/teens/enuresis.html 
  • Betwetting in children, link: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/bedwetting-in-children 
  • Bedwetting, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bed-wetting/diagnosis-treatment/drc-20366711
  • Bed-wetting in kids: Why it happens and what to do, link: https://www.babycenter.com/0_bed-wetting-in-kids-why-it-happens-and-what-to-do_10408730.bc 
  • Bedwetting, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/toddler/toilet-training/Pages/Bedwetting.aspx 
  • Daytime Accidental Wetting (Diurnal Enuresis), link: https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/ta2112
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *