Sarcina este un moment de bucurie de obicei. Insa, cand vorbim de sarcina in adolescenta, lucrurile pot sta diferit. Iata ce implicatii si riscuri are sarcina la adolescente si o serie de recomandari.
CUPRINS:
1. Informatii generale si statistici
2. Sarcina in adolescenta – implicatii si riscuri asociate
3. Recomandari pentru adolescentele insarcinate
4. Recomandari pentru parintii adolescentelor
5. Prevenirea sarcinii in adolescenta
Sarcina la adolescente este o problema globala privind sanatatea si drepturile omului. Sarcina in adolescenta este considerata sarcina care apare la o fata pana la implinirea varstei de 20 ani. De obicei, se refera la adolescente cu varste cuprinse intre 15-19 ani. Insa, poate include si fete de 10-15 ani. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se estimeaza ca in fiecare an 21 de milioane de fete cu varste cuprinse intre 15 – 19 ani raman insarcinate. Dintre acestea, aproximativ 12 milioane nasc, in restul cazurilor fiind vorba de pierderea sarcinii sau avort indus. Complicatiile din timpul sarcinii si nasterii sunt principala cauza de deces in randul fetelor de 15-19 ani la nivel global.
Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana la numarul de mame minore. In 2019 s-au inregistrat peste 16.000 sarcini in randul adolescentelor si peste 4000 intreruperi de sarcina in randul fetelor de 15-19 ani. Cele mai multe sarcini in adolescenta apar in caz de venituri mici, in mediul rural si minoritati etnice. Conform Eurostat, in 2017 in Romania au fost facute 280 avorturi la adolescente cu varsta sub 15 ani. In cazul fetelor de 15-19 ani s-au inregistrat peste 5 000 avorturi.
Majoritatea fetelor adolescente nu intentioneaza sa ramana insarcinate. Acest lucru se intampla din cauza lipsei folosirii metodelor contraceptive si folosirii gresite a contraceptiei. Cauzele includ si lipsa educatiei sexuale in scoli sau acasa, rusinea adolescentilor de a cumpara prezervative sau de a merge la medic, lipsa unei bune comunicari in familie, mediu familial dezorganizat etc.
Sarcinile in adolescenta sunt o problema globala ce apare in tarile cu venituri mari, medii si mici. Cu toate acestea, in lume, riscul de sarcina in adolescenta este mai mare in zonele si comunitatile afectate de saracie si cu nivel de educatie mai redus. Exista mai multi factori de contribuie la sarcinile si nasterile in adolescenta. In multe societati, adolescentele sunt supuse presiunii de a se casatori si de a avea copii de la o varsta frageda. De asemenea, fetele adolescente care ar dori sa evite o sarcina nedorita s-ar putea sa nu poata sa faca acest lucru din cauza lipsei de informatii si a conceptiilor gresite cu privire la folosirea metodelor contraceptive si a lipsei educatiei sexuale. O alta cauza a sarcinilor nedorite in adolescenta este data de abuzul sexual si constrangerile sexuale.
Primul semn de sarcina este adesea intarzierea menstruatiei, insa pot exista mai multe motive pentru care menstruatia intarzie. Se pot face teste de sarcina la domiciliu. Testele de sarcina verifica daca exista un hormon numit gonadotropina corionica umana (hCG). De asemenea, se poate face un test de sange la medic – avantajul aici este ca testul poate arata daca esti gravida cu aproximativ o saptamana mai devreme decat testele facute acasa.
Sarcina in adolescenta prezinta riscuri suplimentare pentru mama si pentru copil. Adesea, adolescentele nu primesc ingrijiri prenatale destul de curand, ceea ce poate duce la probleme mai tarziu in sarcina. Aceste fete pot avea un risc mai mare de tensiune arteriala crescuta legata de sarcina si de complicatiile acesteia. Riscurile pentru copil includ nastere prematura, greutate redusa la nastere si afectiuni neonatale severe.
Mamele adolescente cu varste intre 10 – 19 ani se confrunta cu riscuri mai mari de eclampsie, endometrita puerperala si infectii sistemice decat femeile cu varste cuprinse intre 20 – 24 de ani. De asemenea, anual au loc aproximativ 3,9 milioane de avorturi efectuate in conditii nesigure in randul fetelor cu varste cuprinse intre 15 – 19 ani. Acest lucru contribuie la mortalitate materna sau probleme grave de sanatate. In plus, adolescentele insarcinate au riscuri mai mari de anemie. Anemia inseamna o reducere a numarului de globule rosii din sange.
O sarcina la o varsta frageda vine cu numeroase trairi. Poate fi chiar o trauma psihica majora pentru adolescenta, mai ales daca nu are sprijinul tatalui copilului, sprijinul parintilor, daca trebuie sa renunte la studii. Aceleasi probleme pot sa apara si in cazul unui avort in adolescenta. Potrivit Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC), adolescentele pot avea un risc mai mare de depresie postpartum (depresie care incepe dupa nastere). Depresia poate interfera cu ingrijirea eficienta a unui nou-nascut – si cu dezvoltarea sanatoasa a adolescentei – dar poate fi tratata.
Mai ales cand adolescenta nu are sprijinul parintilor si nu poate vorbi despre sarcina sa, apar sentimente de frica, izolare si singuratate. Fara sprijinul familiei sau al altor adulti, adolescentele gravide nu pot avea adesea grija de ele. Astfel, nu pot avea o alimentatie sanatoasa, stil de viata sanatos, odihna, controale prenatale. La acestea se adauga faptul ca multe dintre ele nu au acces la servicii medicale.
Adolescentele insarcinate au un risc mai mare de a avea hipertensiune arteriala in sarcina decat femeile insarcinate de 20 – 30 de ani. De asemenea, au un risc mai mare de preeclampsie. Aceasta este o afectiune periculoasa care combina hipertensiunea arteriala cu excesul de proteine din urina, umflarea mainilor si a fetei si afectarea organelor. Aceste riscuri medicale afecteaza adolescenta gravida, care ar putea avea nevoie de medicamente pentru a controla simptomele. Preeclampsia poate duce la complicatii suplimentare, cum ar fi nasterea prematura.
O sarcina la termen dureaza aproximativ 40 de saptamani. Un copil care se naste inainte de saptamana 37 de sarcina este un copil prematur. In unele cazuri, travaliul prematur care incepe prea devreme in timpul sarcinii poate fi oprit cu medicamente. Alteori, bebelusul trebuie sa fie nascut mai devreme pentru sanatatea mamei sau a sugarului. Cu cat un copil se naste mai devreme, cu atat exista mai multe riscuri de probleme respiratorii, digestive, de vedere, cognitive si de alta natura.
Tinerele adolescente prezinta un risc mai mare de a avea copii cu greutate mica la nastere. Copiii prematuri sunt mai predispusi sa cantareasca mai putin decat ar trebui. In general, acest lucru este din cauza faptului ca au avut mai putin timp in uter pentru crestere.
Daca ai ramas insarcinata, este important sa discuti cu un membru al familiei despre acest lucru. Indiferent de varsta, poti solicita sfaturi de la medicul de familie, medicul ginecolog sau la o clinica de contraceptie si planificare familiala. Medicul ar trebui sa discute cu tine toate optiunile legate de sarcina, inclusiv avortul sau incheierea sarcinii din punct de vedere medical, dar si ce implicatii poate avea sarcina pentru tine si daca exista riscuri. In mod ideal, viitorul tata si membrii familiei (atat ai mamei, cat si ai tatalui) e bine sa fie implicati pentru luarea celor mai bune decizii. Cu toate acestea, acest lucru nu este intotdeauna posibil.
Este obisnuit ca adolescentele gravide sa simta o serie de emotii, cum ar fi frica, furie, vinovatie, confuzie si tristete. Poate dura ceva timp sa te adaptezi la gandul ca vei avea un copil. Este o schimbare uriasa si este firesc ca adolescentele gravide sa se intrebe daca sunt pregatite sa se ocupe de responsabilitatile care vin odata cu venirea unui copil. De aceea, e foarta importanta sustinerea din partea tatalui copilului si a familiei. Existe si diferite ONG-uri, precum Asociatia Dream Project ce ofera sprijin si consiliere mamelor vulnerabile, in special mamelor minore. Adolescenta are dreptul sa ii fie luate in considerare opiniile, are dreptul de a fi protejata de casatorii fortate, are dreptul la educatie sexuala, informatii despre sanatatea sexuala, contraceptie si servicii medicale.
Sarcina provoaca multe modificari fizice in organism. Cateva dintre ele sunt cresterea sanilor, modificari ale pielii in sarcina (inclusiv modificari de pigmentare, melasma, linea nigra, pistruii se pot intensifica, pot aparea vergeturi etc.).
Pe langa cresterea evidenta a burticii, sarcina poate provoca:
Daca decizi sa pastrezi sarcina, urmatorul pas este sa incepi ingrijirea prenatala. Adolescentele insarcinate risca sa nu primeasca ingrijirea prenatala corecta, mai ales daca nu au sprijin din partea parintilor. Ingrijirea prenatala este esentiala, mai ales in primele luni de sarcina. Controalele prenatale sunt esentiale pentru a depista orice probleme la mama sau bebelus, pentru a monitoriza sanatatea mamei si dezvoltarea fatului. Vitaminele prenatale cu acid folic – luate in mod ideal inainte de a ramane gravida – sunt esentiale in prevenirea anumitor defecte congenitale, cum ar fi defectele de tub neural.
Adolescentele sanatoase pot da nastere unui copil sanatos, mai ales cu ingrijire prenatala timpurie si un stil de viata sanatos in timpul sarcinii. La controalele medicale prenatale, medicul te va examina si va face un examen pelvin. Se vor face si ecografii de sarcina, analize de sange, teste de urina si teste pentru bolile cu transmitere sexuala (BTS). Se vor prescrie vitamine prenatale care mentin sanatatea mamei si a bebelusului si previn anumite complicatii.
E foarte important sa eviti consumul de alcool in sarcina. Consumul de alcool poate afecta starea unui fat in curs de dezvoltare, expunand copilul la pericol de defecte congenitale si probleme mentale. Evita si fumatul – inclusiv expunerea la fum de tigara sau fumatul pasiv.
Chiar daca te confrunti cu teama, e foarte important sa vorbesti cu parintii tai. Puteti vorbi despre optiunile tale si se pot asigura ca primesti ingrijirea medicala de care ai nevoie. Incearca sa fii deschisa si sincera. Incepe prin a le spune parintilor ca ai incredere in ei si ca ai nevoie de ajutorul si sprijinul lor. E normal ca prima reactie sa fie adesea de teama, panica si suparare, si au nevoie de timp pentru a se linisti.
Daca iti este frica sa vorbesti cu parintii tai, poti sa vorbesti si sa ceri ajutorul unui alt membru al familiei, sa fie acolo cu tine in timpul conversatiei. Daca simti cu adevarat ca nu poti vorbi cu parintii, incearca sa vorbesti cu un alt adult in care ai incredere. Poate fi vorba de o matusa, un unchi, bunicii, fratii mai mari, un profesor in care ai incredere, medicul de familie etc.
Cand afli ca adolescenta ta e pe cale sa devina mama (sau fiul tau va deveni tata), poate fi coplesitor pentru toti. Probabil ca te confrunti cu o gama larga de emotii, de la soc si dezamagire pana la durere si griji pentru viitorul copilului tau. Unii parinti simt un sentiment de vinovatie, crezand ca daca ar fi facut mai mult pentru a-si proteja copilul, acest lucru nu s-ar fi intamplat. Unii parinti sunt jenati de sarcina copilului si sunt ingrijorati de modul in care vor reactiona familia, prietenii si vecinii. Insa, parerile celor din jur ar trebui sa reprezinte ultima preocupare.
Primul lucru pe care va trebui sa-l faceti este sa acceptati situatia. Acceptati-va trairile si emotiile si luati in considerare faptul ca adolescenta cel mai probabil simte si mai multe lucruri in acest moment. S-ar putea sa fiti tentati sa credeti ca este in mare parte vina partenerului. Desi in unele cazuri poate fi corect, de cele mai multe ori actul sexual care a dus la sarcina a fost consensual.
Este in regula sa-i spui ca ai nevoie de timp pentru a asimila informatia. E important ca adolescentul sa stie ca e iubit si sustinut, orice ar fi. Cand discuti cu adolescenta despre sarcina ei, incearca sa iti pastrezi calmul. S-ar putea sa aveti discutii in contradictoriu privind mentinerea sarcinii sau un avort. Desi aceste sentimente sunt date de ingrijorarea pentru propriul copil, trebuie sa va amintiti ca alegerea este a ei. E important sa fie ascultata si indrumata, dar decizia trebuie sa ii apartina. E important sa stie sa puna in balanta toate aspectele legate de o sarcina si un copil si sa stie ce sprijin ii puteti oferi si care sunt limitarile.
Indiferent de sentimentele pe care le traiti, important este ca adolescenta are nevoie de voi acum mai mult ca niciodata. Majoritatea adolescentelor nu intentioneaza sa ramana insarcinate si multe nu impartasesc acest lucru. Asta pentru ca se tem de furia si dezamagirea parintilor. De asemenea, baietii adolescenti care vor deveni tatici au nevoie de implicarea parintilor. Ambii parinti sunt responsabili de ingrijirea bebelusului. Totusi, asta nu inseamna ca ar trebui sa presati copiii intr-o casatorie nedorita. Oferiti sfaturi, dar nu uitati ca fortarea, presiunea sau amenintarile nu functioneaza niciodata pe termen lung si nu sunt alegerea potrivita. Solutia este comunicarea deschisa, pentru a face cele mai bune alegeri.
Chiar daca majoritatea fetelor adolescente sunt biologic capabile sa aiba copii sanatosi, asta depinde de ingrijirile medicale – si tot exista o serie de riscuri, ce au fost mentionate anterior. Asigurati-va ca merge la toate controalele medicale si urmeaza toate recomandarile medicale.
Parintii trebuie sa-si dea seama ca, oricat de dezamagiti s-ar simti, atentia lor trebuie sa se axeze pe viitor si pe sanatatea mamei si a bebelusului. In acest moment, prelegerile, pedepsele si cearta nu isi au locul in relatia parinte-adolescent. Parintii trebuie sa devina suportul adolescentului in aceasta etapa atat de importanta. Sentimentele voastre ca parinti sunt importante, dar in timpul unei sarcini in adolescenta, trebuie sa va axati mai mult pe sustinerea copilului vostru. Evitati sa luati decizii in locul ei. Oferiti-i in schimb sprijin si ajutor in luarea oricaror decizii in ceea ce priveste sanatatea ei si sanatatea bebelusului.
Cel mai sigur mod de a evita sarcina este abstinenta si intarzierea inceperii vietii sexuale, urmata fiind de contraceptie. E foarte important sa alegi metoda contraceptiva cea mai potrivita pentru tine si sa o folosesti corect. Atunci cand sunt utilizate corect, prezervativele va protejeaza nu doar de o sarcina, ci si de multe infectii cu transmitere sexuala. Pastila de a doua zi poate fi o varianta daca metoda contraceptiva nu a functionat sau nu ai utilizat din diferite motive o metoda de contraceptie. Insa, pastila de a doua zi NU trebuie folosita prea des, nu trebuie folosita ca metoda contraceptiv si nu are efect abortiv. Poate cauza o serie de efecte adverse pe termen lung si scurt. Eficacitatea pilulei de a doua zi sau contraceptiei de urgenta este de 95% daca e luata in termen de 24 ore de la actul sexual neprotejat.
❇️ Vezi AICI ghidul complet al metodelor contraceptive. Data de 26 septembrie marcheaza Ziua Mondiala a Contraceptiei, cu scopul de crestere a gradului de constientizare privind contraceptia, prevenirea sarcinilor neintentionate, reducerea numarului de avorturi si mentinerea sanatatii reproductive.
Adolescentii au nevoie de educatie sexuala adecvata in cadrul scolii si al familiei, acces la metode de contraceptie, un mediu sigur in care sa se dezvolte si comunicare deschisa cu parintii. De asemenea, pot apela si la alte resurse de educatie sexuala, dar care sa fie din surse sigure, complete, responsabile, cu informatii corecte. Exemple ar fi campania si platforma „Planifica Neprevazutul” si programul de educatie sexuala pentru tineri „Sexul vs Barza”, cu numeroase videoclipuri de educatie sexuala pentru adolescenti. Aceasta organizatie, impreuna cu Salvati Copiii Romania, ofera si servicii gratuite de consiliere tinerilor.
E foarte important sa discutati cu parintii sau cu un alt adult de incredere, dar si sa consultati medicul de familie, medicul ginecolog sau sa mergeti la un cabinet de planificare familiala cand apare orice problema de natura sexuala sau pentru informare corecta.
(1) https://www.shiftnc.org/resources/for-young-parents
(2) https://www.cdc.gov/teenpregnancy/about/index.htm
(3) https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-016-0911-2
(4) https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/adolescent-pregnancy
(5) https://americanpregnancy.org/unplanned-pregnancy/my-teenage-daughter-is-pregnant-26126/
(6) https://www.unicef.org/romania/media/4086/file/Raport%20Sarcina%20la%20Adolescente%20in%20Romania.pdf
(7) https://www.unicef.org/romania/ro/rapoarte/sarcina-la-adolescente-%C3%AEn-rom%C3%A2nia
(8) http://www.sciencepublishinggroup.com/journal/paperinfo?journalid=201&doi=10.11648/j.pbs.20190805.12
(9) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2406335/
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…