Rutinele la copii le ofera acestora predictibilitate, siguranta si sentimentul de control, mai ales la varste mici, cand creierul lor este in plina dezvoltare. De ce este importanta structurarea programului la copii, cum ii ajuta si cum introducem rutine in programul lor?
Cuprins:
1. Ce sunt rutinele?
2. Rutinele la copii – importanta si beneficii
3. Exemple de rutine in functie de varsta
4. Cum introducem rutine in programul copiilor?
Ce sunt rutinele?
O rutina este un tipar dupa care au loc activitatile – mereu in aceeasi ordine, la aproximativ aceleasi ore sau perioade a zilei.
Fiecare dintre noi are anumite rutine zilnice sau ocazionale, adica o serie de comportamente pe care le repetam aproape in fiecare zi. Rutinele sunt activitati care au loc zilnic in aproape aceeasi maniera si la aproximativ aceeasi ora din zi. De exemplu, faptul ca bem cafeaua de dimineata intr-un anumit context sau ca seara avem o serie de actiuni pe care le facem de fiecare data inainte de somn.
Si bebelusii si copiii mai mari au nevoie de rutine zilnice. Acestea joaca un rol important in cadrul dezvoltarii lor. In primii ani de viata, dezvoltarea lor cognitiva, emotionala si sociala este foarte intensa. Iar uneori toate evenimentele unei zile pot deveni coplesitoare, daca cei mici nu au o insiruire predictibila a activitatilor dintr-o zi.
Rutinele la copii – importanta si beneficii
In literatura privind dezvoltarea copiilor se vorbeste despre o serie de beneficii pe care rutinele le aduc celor mici. Pe de alta parte, fiecare copil este diferit. Astfel ca unii copii au mai multa nevoie de rutine decat altii, la fel cum si unora le place o mai mare structurare a programului decat altor copii.
Rutinele ofera copiilor un sentiment de siguranta
Una dintre caracteristicile rutinelor este predictibilitatea. Aceasta inseamna ca cei mici invata ce urmeaza sa se intample si la ce sa se astepte pe parcursul unei zile. Aceasta predictibilitate le ofera sentimentul de siguranta, lucru valabil atat la bebelusi, cat si la copii de varste mai mari. Cu aceste rutine predictibile, ei pot gestiona mai usor si tranzitiile specifice vietii lor de bebelusi sau de copii mai mari: intarcarea, renuntarea la suzeta, mutarea din patul parintilor, intrarea in colectivitate etc. Cu cat aceste schimbari au loc in cadrul unor rutine cu care ei sunt obisnuiti, cu atat fac fata mai usor adaptarii.
Acest lucru e valabil si in situatiile dificile sau stresante de viata. Mentinerea rutinelor cu care cei mici sunt obisnuiti ii ajuta sa le depaseasca mai usor: aparitia unui nou fratior, mutarea intr-un nou oras sau tara, divortul parintilor, boala sau pierderea unui membru apropiat din familie.
Rutinele contribuie la o mai buna cooperare din partea celor mici
O parte dintre tantrumurile copiilor au la baza si neimplinirea unor nevoie de baza, cum ar fi foamea, setea, somnul. Alteori suprastimularea poate fi motivul pentru care devin foarte agitati, plang aparent fara motiv sau nu coopereaza. Insa daca ei au o structura a programului, cu ore relativ stabile pentru mese si somn, situatiile descrise mai sus pot fi mai usor evitate.
Rutinele ajuta in tranzitiile de la o activitate la alta. Copiii care au o anumita structurare a programului si sunt familiarizati cu rutinele, e mai probabil sa coopereze, stiind ce activitati urmeaza. In functie de temperamentul celor mici, trecerea de la o activitate la alta poate fi mai facila sau dimpotriva, mai anevoioasa. De exemplu: trecerea de la joaca la masa, de la iesirea in parc – acasa, de la joaca la somn etc. Rutinele pot face aceasta tranzitie mult mai usoara. O idee in acest sens poate fi folosirea unui cronometru care sa le aminteasca copiilor ca mai sunt x minute pana vor trece la urmatoarea activitate.
Rutina de seara contribuie la imbunatatirea somnului
Rutina de somn ajuta organismul copiilor sa “stie” atunci cand este ora de culcare. Astfel, aceasta rutina contribuie la un program de somn sanatos pentru copii. Cand cei mici au o rutina de somn, de obicei adorm mai usor si dorm mai mult decat cei care nu au.
Rutinele ajuta in deprinderea obiceiurilor sanatoase
Cu ajutorul rutinelor ii putem invata pe cei mici o serie de obiceiuri si deprinderi sanatoase: spalatul mainilor inainte de masa, spalatul dintilor inainte de culcare, tinerea de mana a parintelui atunci cand traverseaza strada etc.
Pe masura ce copiii cresc, datorita rutinelor cu care sunt obisnuiti, nu mai e nevoie ca parintii sa le aminteasca frecvent ca inainte de culcare trebuie sa se spele pe dinti, ca seara trebuie sa isi pregateasca ghiozdanul si altele. In plus, aceste rutine contribuie la dezvoltarea independetei copiilor, ajutandu-i sa se simta mai in control asupra acestor activitati.
Rutinele pentru interactiunea sociala ii ajuta pe copii sa isi dezvolte abilitatile sociale.
Pe masura ce bebelusii cresc si se dezvolta, ei invata de la adultii cu care interactioneaza tiparele si rutinele de interactiune sociala. Acestea pun bazele abilitatilor sociale. Exemple de astfel de rutine includ: cum ne luam la revedere de la ceilalti, cum ne salutam, cum povestim despre ziua noastra cand luam masa impreuna, asteptarea randului in cadrul jocurilor. In plus, acestea ii ajuta si la dezvoltarea abilitatilor de limbaj.
Exemple de rutine in functie de varsta
Cei mici, ca si adultii de altfel, au atat rutine zilnice, cat si rutine ocazionale (saptamanale sau chiar mai rare). Unele rutine sunt doar pentru cei mici, iar la altele participa intreaga familie. Acele rutine de familie mai speciale, care ilustreaza valorile si identitatea familiei, sunt numite ritualuri de familie. Acestea pot include de la obiceiurile familiei legate de sarbatori pana la cantecele cu o anumita semnificatie cantate seara copiilor sau un anumit joc pe care toti membrii familiei il joaca in masina atunci cand merg in calatorii.
Cateva exemple de rutine la copii:
- rutina de dimineata cand copiii merg la gradinita/scoala: trezirea, spalarea fetei si dintilor, micul dejun, imbracarea si pregatirea pentru plecare
- rutina pentru intoarcerea acasa de la gradinita: descaltarea, asezarea ghiozdanului la locul lui, spalarea mainilor, schimbarea hainelor, pregatirea pentru masa.
- rutina de somn: spalarea dintilor, imbracarea pijamalelor, cititul, stingerea luminii.
Cum introducem rutine in programul copiilor?
Fiecare copil este diferit, la fel cum si familiile sunt diferite. De aceea, ce se potriveste unui copil sau familii, nu se potriveste si altora. Astfel, in primul rand este important sa tinem cont de nevoile celor mici, astfel incat sa adaptam rutinele la ce au ei nevoie si nu sa le impunem sau sa ii fortam sa accepte niste rutine standard.
In mod ideal, rutinele si structurarea zilelor ar trebui sa tina cont de varsta copiilor, nevoile lor si sa sa li se potriveasca atat lor, cat si intregii familii. De exemplu, copiilor li se face somn, foame sau devin mai energici si dornici de joaca in anumite perioade ale zilei. Daca suntem atenti la ei si observam aceste tipare, putem construi rutinele in jurul acestor nevoi si ritmuri ale lor.
De ce sa mai tinem cont in rutinele la copii?
Cand introducem rutine in programul copiilor e nevoie de rabdare din partea parintilor si de consecventa. Consecventa inseamna sa mentinem rutina de fiecare data la fel. O alta caracteristica importanta a rutinelor este predictibilitatea. Intr-o rutina, lucrurile se intampla de fiecare data in aceeasi ordine.
Flexibilitatea este iarasi importanta. Desi rutinele ofera o anumita structura zilei, nu trebuie sa fim rigizi. Uneori pot aparea modificari care nu tin de noi. Iar in acest caz putem spune copiilor ca astazi vom face altfel decat in mod obisnuit (alaturi de explicatia modificarii). Dar ca de maine vom reveni la rutina. Alteori, observam ca o rutina nu functioneaza asa cum ne-am dori si atunci e nevoie sa fim deschisi si sa incercam altceva. (De exemplu, daca dupa baia de seara bebelusul sau copil devine mai degraba agitat decat mai linistit, baia ar putea fi facuta in alt moment al zilei si inlocuita din rutina de seara cu o activitate mai linistitoare).
Pentru ca cei mici sa poata vizualiza aceste rutine, parintii pot crea un tabel sau o diagrama, in care sa poata lipi imagini cu activitatile de rutina. De exemplu, pentru rutina de dimineata: trezirea, asezarea pe olita, spalarea fetei si dintilor, micul dejun. De asemenea, alte variante pe care le puteti folosi includ: o tabla magnetica, o tabla pe care sa desenati activitatile, lipirea imaginilor pe frigider cu ajutorul unor magneti sau pe o tabla de pluta etc. Acestea pot fi utilizate in preajma varstei de 3 ani sau chiar mai devreme.
Referinte:
(1) Creating Routines for Love and Learning – https://www.zerotothree.org/resources/223-creating-routines-for-love-and-learning
(2) Why Kids Need Routines – https://www.ahaparenting.com/parenting-tools/family-life/structure-routines
(3) Routines: Why They Matter and How to Get Started – https://www.education.com/magazine/article/importance-routines-preschool-children/