Suprastimularea la copii – semne, cauze, preventie

suprastimularea la copii

banner-tommee-tippee-miababy

Suprastimularea la copii apare atunci cand cei mici sunt expusi la prea multi stimuli si informatii, care ii coplesesc si ii obosesc. Care sunt semnele de suprastimulare la bebelusi si copii mici, ce efecte are suprastimularea si cum poate fi prevenita?

Cuprins:

(1) Suprastimularea la copii – informatii generale
(2) Cauze ale suprastimularii la copii
(3) Semne ale suprastimularii la copii
(4) Ce efecte are suprastimularea la copii?
(5) Cum evitam suprastimularea
(6) Cum ajutam copiii suprastimulati

Suprastimularea la copii – informatii generale

Creierul in plina formare al copiilor are nevoie de stimulare cognitiva pentru a se dezvolta. Insa atunci cand cei mici sunt expusi la prea multi stimuli (senzatii, experiente, zgomote, activitati, oameni) care ii coplesesc, apare suprastimularea. Simturile si creierul lor nu mai pot face fata expunerii si procesarii la/de noi informatii, de aceea copiii suprastimulati au nevoie sa fie linistiti.

Suprastimularea ii afecteaza cel mai mult pe bebelusi si copiii mici. Deja la varsta scolara copiii incep sa dezvolte abilitati de a face fata suprastimularii si capacitatea de a se linisti singuri atunci cand se simt coplesiti.

banner-tommee-tippee-miababy

Exemple de suprastimulare:

  • Un nou-nascut sau sugar, care dupa o vizita a unui grup mai mare de oameni, este agitat, plange mai mult decat de obicei si este dificil de consolat.
  • Un copil mic, care dupa o petrecere, este morocanos, obosit sau are un tantrum (criza de plans/furie).

Fiecare copil este diferit si de aceea echilibrul intre suprastimulare si perioadele de relaxare variaza de la unul la altul. Un factor important in nivelul de toleranta la suprastimulare il are temperamentul. Unii copii sunt mult mai sensibili, in timp ce altii rezista mult mai bine la durate si/sau intensitati mari ale stimulilor. Cu alte cuvinte, aceeasi situatie sau mediu pot fi antrenante si captivante pentru un copil, in timp ce pentru altul sa fie coplesitoare. Un alt exemplu este somnul: unii bebelusi nu au dificultati in a adormi afara, in carucior, expusi la zgomote si miscarea de pe strada, in timp ce altii nu se pot linisti pentru a intra in starea de somn. (In cazul somnului intervin si alti factori – asocierile de somn, modul in care este copilul obisnuit sa adoarma, insa si temperamentul are un rol important).

suprastimularea-la-copii-semne

Cauze ale suprastimularii la copii

Suprastimularea poate veni din numeroase surse. Bebelusii nu au filtre sau mijloace prin care sa limiteze stimulii senzoriali, atunci cand incarcatura lor este prea mare. Copiii mici sunt deseori curiosi si captivati de activitatile sau situatiile care ii obosesc si chiar daca resimt efectele suprastimularii, ei nu stiu sa redea in cuvinte ceea ce ii deranjeaza.

Suprastimularea este determinata atat de o durata prea lunga a expunerii la stimuli, cat si de o intensitate ridicata a acestora. Posibile cauze pentru suprastimularea la copii includ:

cursuri puericultura

La bebelusi

  • Expunerea pe o perioada lunga la oameni noi care interactioneaza cu ei (ii iau in brate, vorbesc sau rad zgomotos etc.).
  • Expunerea la medii cu multa miscare, agitatie, zgomote bruste si inalte.
  • Modificari ale rutinei cu care sunt obisnuiti.
  • Jucariile sau jocurile foarte zgomotoase, luminoase.
  • Orice activitate (noua sau cunoscuta) care se desfasoare prea mult si/sau este prea intensa.

La copii mici

  • Ecranele si emisiunile urmarite de copii. Numeroase studii arata ca intensitatea si viteza cu care se schimba stimulii vizuali si auditivi la care sunt expusi cei mici cand petrec timp in fata ecranelor pot provoca suprastimulare. Desi sunt captivante pentru ei, modificarile rapide de imagini si sunete pot afecta legaturile neuronale, lucru care are impact asupra dezvoltarii cerebrale.
  • Lipsa somnului de zi si a perioadelor linistite, relaxante care sa alterneze cu cele de activitati si jocuri antrenante.
  • Participarea la evenimente sociale (serbari, petreceri, aniversari), unde copiii sunt expusi timp de cateva ore la o serie de stimuli (muzica, agitatie, multi oameni noi).

Semne ale suprastimularii la copii

Cum recunoastem suprastimularea la copii? Aceasta se poate manifesta diferit, in functie de varsta copiilor, dar si in functie de fiecare copil. In timp, parintii invata sa recunoasca manifestarile specifice fiecarui copil. (Inclusiv fratii au tolerante si manifestari diferite la suprastimulare.)

Bebelusii suprastimulati:

  • sunt agitati;
  • intorc capul pentru a evita sursa stimularii (de exemplu, contactul vizual);
  • isi inclesteaza pumnii;
  • au corpul tensionat, isi arcuiesc spatele sau au miscari bruste ale membrelor;
  • se uita in alta parte decat sursa stimularii si pot ignora ce se intampla in jurul lor;
  • plang mai tare si/sau mai mult decat de obicei.

De exemplu, parintele se joaca cu un bebelus, cel mic este vesel si se uita in ochii lui. Cand activitatea incepe sa fie prea mult pentru el, dispare contactul vizual, copilul intoarce privirea/capul, eventual inchide ochii, il impinge, incepe sa scanceasca, sa se agite sau sa planga.

miababy magazin

suprastimularea-la-copii-cauze

Copiii mici suprastimulati:

  • inchid ochii, isi acopera urechile sau fata;
  • sunt obositi, agitati, suparati;
  • nu mai raspund daca sunt chemati sau intrebati ceva;
  • refuza sa coopereze, uneori chiar si cu lucruri/activitati simple;
  • plang si nu pot descrie in cuvinte emotiile lor;
  • pot avea tantrumuri – crize puternice de furie sau plans.

Pentru ca sunt inca mici, nu au dezvoltate inca mecanismele de autoreglare a emotiilor si limbajul pentru a verbaliza ceea ce simt. De aceea, bebelusii si copiii mici au nevoie de adulti pentru a reduce nivelul de stimulare si a-i ajuta sa se linisteasca.

Ce efecte are suprastimularea la copii

Pe termen scurt, suprastimularea schimba dispozitia copiilor, ii oboseste, facand mult mai dificila adormirea lor. Bebelusilor le poate fi teama atunci cand sunt expusi la mai multe situatii noi sau la persoane straine. Daca parintele nu observa semnele de suprastimulare si nu ii scot din acel mediu, vor continua sa planga sau sa manifeste semnele specifice suprastimularii pana sunt linistiti sau vine ora de culcare. Insa deseori, un copil suprastimulat va fi mult mai dificil de adormit decat in mod obisnuit.

Suprastimularea duce si la o crestere a nivelurilor de cortizol si adrenalina (considerati si hormonii stresului). Pe termen lung, situatii frecvente de suprastimulare si de crestere a acestor hormoni poate face copiii hipersensibili si hiperreactivi la stimulii din mediu.

Cum evitam suprastimularea la copii

In primii ani de viata, creierul se dezvolta mai mult si mai rapid decat in orice alta perioada din viata. Dezvoltarea creierului necesita experiente si stimuli diversi, prin care copiii sa invete, sa experimenteze. Acest lucru nu inseamna insa ca cei mici trebuie sa aiba continuu jocuri, jucarii si activitati noi, ci dimpotriva, ei au nevoie si de somnul de zi, de rutine (activitatile repetitive din fiecare zi) si de activitati linistite care sa alterneze cu perioadele de stimulare cognitiva intensa.

  • Limitati pe cat posibil expunerea bebelusilor si copiilor mici la ecrane. Academia Americana de Pediatrie recomanda expunere 0 la copiii sub 2 ani, iar dupa aceasta varsta, perioade limitate, sub supravegherea parintilor. Petrecerea timpului in fata ecranelor ii supraincarca senzorial pe cei mici pentru perioade mari de timp.
  • Cand sunteti afara si mediul e stimulant pentru bebelusi (lumina intensa, miscare multa in jur), acoperiti caruciorul cu un material usor. Atentie! Asigurati-va ca acesta nu impiedica circularea aerului in interior, unde e copilul, si ca temperatura nu creste mai mult decat e sigur pentru copil. Purtarea bebelusilor la piept, intr-un sistem de purtare ii ajuta sa fie mai linistiti, pentru ca sunt in contact fizic cu mama (sau adultul care ii poarta).
  • Alternati activitatile si situatiile de stimulare cu perioade de somn si pauze, in care cei mici stau in liniste.
  • Asigurati-va ca cei mici dorm suficient pentru varsta lor, atat noaptea, cat si la somnul de zi. Acesta din urma este benefic pentru ca le ofera o pauza de la activitatile si informatiile de peste zi. In lipsa somnului, toleranta lor la stimuli noi este mult mai mica, iar capacitatea de procesare a informatiilor – ingreunata.
  • Cand sunteti in situatii sau medii noi pentru cei mici, interveniti de la primele semne de suprastimulare si incercati sa ii linistiti si/sau sa modificati mediul in sine.

suprastimularea-la-copii-recomandari

Cum ajutam copiii suprastimulati

Nu putem evita intotdeauna suprastimularea copiilor. La sarbatori, evenimente sociale (petreceri, nunti, aniversari), in vacanta, rutinele nu mai pot fi pastrate in totalitate si de cele mai multe ori copiii devin suprastimulati. Dar e important ca atunci cand identificam semnele, sa ii ajutam sa se linisteasca si (in cazul bebelusilor) sa simta ca sunt in siguranta. Nu toate metodele se potrivesc la toti copii. De aceea parintii de obicei testeaza pana cand ajung sa cunoasca ce e mai potrivit pentru fiecare.

Bebelusii

  • Daca sunt coplesiti in urma unui joc, activitate, vizita unor persoane, luati o pauza. Mergeti intr-o camera linistita, cu lumina redusa, tineti-i in brate, leganati-i lent si repetitiv. Alaptarea sau oferirea suzetei ii linistesc de asemenea pe bebelusi.
  • Daca sunteti intr-o situatie in care e mult zgomot si oameni in jur (vizita, petrecere), retrageti-va cu ei intr-o camera unde nu e galagie, cu intensitatea luminii mai redusa si unde eventual ii puteti alapta/legana in liniste.
  • Cand rutina bebelusilor este afectata mai multe zile, incercati sa mentineti stabile cateva elemente familiare pentru ei. De exemplu, luati cu voi paturica cu care ii inveliti la somn, jucaria preferata, sticla/cana lor cu apa etc.

Copiii mici

  • Daca cei mici au stat prea mult la televizor sau in fata altor ecrane (laptop, telefon, tableta), si prezinta semne de suprastimulare, inlocuiti ecranele cu alte activitati linistite si placute pentru ei (citit, colorat).
  • Reduceti nivelul de zgomote si de activititate/miscare din jurul celor mici sau scoateti-i din mediul respectiv, in functie de situatie.
  • Incercati sa va mentineti calmul cu copiii suprastimulati, pentru ca ii va ajuta si pe ei sa se linisteasca mai usor.

Referinte:

(1) What Is Sensory Overload? – https://www.understood.org/en/learning-thinking-differences/child-learning-disabilities/sensory-processing-issues/what-is-sensory-overload
(2) Prevent sensory overload in infants – https://www.canr.msu.edu/news/prevent_sensory_overload_in_infants
(3) Overstimulation in Babies – Signs, Causes and Remedies – https://parenting.firstcry.com/articles/overstimulation-in-babies-signs-causes-and-remedies/
(4) Overstimulation: babies and children – https://raisingchildren.net.au/newborns/behaviour/common-concerns/overstimulation
(5) Is Your Child Overstimulated from Too Much Screen Time? – https://www.psychologytoday.com/us/blog/mental-wealth/201711/is-your-child-overstimulated-too-much-screen-time
(6) TV Can Be Too Stimulating for Babies & Toddlers – http://www.urbanchildinstitute.org/articles/research-to-policy/practice/tv-can-be-too-stimulating-for-babies-toddlers
(7) How to Cope With Your Child’s Sensory Overload – https://www.verywellfamily.com/overstimulation-in-children-4585143

Despre autor

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

2 Comments on “Suprastimularea la copii – semne, cauze, preventie”

  1. Somnul de noapte poate fi influențat de suprastimulare la copii de 1 an? Fetita mea are un somn foarte agitat, uneori se trezește din ora în ora?

    1. Da, suprastimularea poate afecta si somnul de noapte. Suprastimularea duce la o crestere a nivelului de adrenalina, care ingreuneaza linistirea si adormirea, desi copilul este foarte obosit. Insa pot fi si alte cauze ale somnului agitat. La 12 luni este o regresie a somnului, mai pot fi si factori externi de vina (prea cald in camera, de exemplu) sau achizitii motorii pe care copilul le face (deprinderea mersului) si care ii fac somnul mai agitat. De asemenea, ar trebui verificat daca fetita are un anumit disconfort (poate ii e sete, poate e mai agitata atunci cand consuma anumite alimente la cina etc). Sper sa va fie utile informatiile. Nopti linistite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *