Articole

Rubeola in sarcina

Rubeola este o infectie virala, ce se transmite prin tuse si stranut, si poate fi transmisa de la o femeie insarcinata la copilul ei din uter. Afla tot ce trebuie sa stii despre rubeola in sarcina din articolul de mai jos.

Cuprins:

  1. Ce este rubeola – informatii generale
  2. Cum se depisteaza rubeola
  3. Simptome
  4. Cum afecteaza rubeola sarcina
  5. Cum se trateaza rubeola pe perioada sarcinii
  6. Cum se poate preveni rubeola in sarcina

Ce este rubeola – informatii generale

Rubeola este o infectie virala, ce se transmite prin tuse si stranut, si poate fi transmisa de la o femeie insarcinata la copilul ei din uter.

Provoaca o eruptie cutanata rosie si febra. Din 1969, programele de vaccinare au condus la o scadere considerabila a numarului de cazuri. Vaccinarea este singura modalitate de prevenire a bolii.

Este, de obicei, o infectie usoara care dispare in decurs de o saptamana, chiar si fara tratament. Cu toate acestea, poate fi o afectiune grava la femeile gravide, deoarece poate provoca sindromul rubeolic congenital (SRC)  la fat. Sindromul rubeolic congenital poate intrerupe dezvoltarea copilului si poate cauza defecte grave, cum ar fi anomalii ale inimii, surditate si leziuni ale creierului.

Sindromul rubeolic congenital este o afectiune care apare la copilul in curs de dezvoltare in uterul mamei care este infectata cu virusul rubeolei. Femeile insarcinate cu rubeola sunt expuse riscului de avort spontan sau deces, iar copiii in curs de dezvoltare sunt expusi riscului de defecte congenitale grave, cum ar fi:

  • surditate;
  • defecte ale inimii;
  • afectarea ficatului si a splinei;
  • greutate mica la nastere;
  • eruptii cutanate la nastere;
  • dizabilitati intelectuale.

Mai rar, poate cauza glaucom, leziuni cerebrale, tulburari tiroidine, inflamatii pulmonare. De aceea, este important ca femeile sa se vaccineze inainte de a ramane gravide.

Cum se depisteaza rubeola

De obicei, diagnosticul se face pe baza simptomelor, dar pentru ca alte infectii virale au adesea simptome similare, un test de sange este singura modalitate de a confirma un diagnostic.

Se va preleva o proba de sange pentru a se testa anumiti anticorpi. Anticorpii sunt proteine pe care organismul le produce pentru a distruge organismele si toxinele care transporta o boala. Daca aveti sau ati avut rubeola, testul va fi pozitiv pentru acesti anticorpi.

Diagnosticarea exacta a infectiei acute de rubeola in timpul sarcinii este necesara si presupune testarea serologica. Serologia prin ELISA pentru a masura IgG si IgM specifice rubeolei este tehnica indicata. Prezenta unei infectii cu rubeola este diagnosticata astfel:

  • o crestere a 4 ori a titrului de anticorpi IgG de rubeola in ser;
  • test serologic pozitiv pentru anticorpi IgM specifici rubeolei;
  • cultura cu rezultat pozitiv pentru rubeola – izolarea virusului dintr-o proba prelevata de la pacient.

Simptome

Eruptia din rubeola are o culoare rosie-roz distinctiva.  Rubeola se prezinta astfel ca o eruptie cutanata rosie, „rubella” (din engleza) fiind latinescul pentru „rosiatic”.

Simptomele apar in mod obisnuit la 14 – 21 de zile dupa infectareperioada de incubatie. Eruptia apare de obicei pe fata si se intinde apoi spre trunchi si membre. Dupa 3 – 5 zile, se estompeaza si dispare. Poate fi insotita si de mancarime.

Alte simptome includ:

  • rinoree – secretii nazale;
  • dureri de gat si tuse;
  • oboseala;
  • dureri de cap;
  • febra usoara;
  • ochi rosii si inflamati – conjunctivita;
  • ganglioni limfatici mariti;
  • dureri usoare articulare.

O persoana care este infectata cu rubeola la o varsta mai inaintata va avea in mod normal simptome mai severe decat cei mai tineri.

In cazuri rare, infectia cu rubeola poate fi complicata prin scaderea numarului de trombocite (trombocitopenie) care poate cauza sangerari sau encefalita (inflamatia creierului).

Contagiozitate – O persoana este contagioasa cu o saptamana inainte de aparitia eruptiei si pentru inca o saptamana dupa aceea. Perioada cea mai contagioasa este cand eruptiile sunt prezente. Se transmite prin secretii sau contactul direct. Se raspandeste usor la persoanele care nu au fost vaccinate sau infectate anterior.

Cum afecteaza rubeola sarcina

Rubeola este de obicei o boala virala usoara pentru adulti si copii. Cu toate acestea, este periculoasa pentru un fat aflat in etapa de dezvoltare intrauterina.

Riscul de a transmite rubeola fatului este la cel mai inalt nivel in primele 10 saptamani de sarcina. Din pacate, acesta este, de asemenea, momentul in care copilul este cel mai expus riscului de infectie. Rubeola in acest stadiu poate duce la avort spontan.

Rubeola poate fi o amenintare grava in sarcina, mai ales in primul si al doilea trimestru. Riscurile includ:

  • Sindromul rubeolic congenital (SRC) – Aceasta este o afectiune care apare atunci cand o mama transmite rubeola catre fat in timpul sarcinii. Este posibil ca un copil sa se nasca cu unul sau mai multe defecte congenitale, inclusiv probleme cardiace, microcefalie, probleme de vedere, probleme de auz, dizabilitati intelectuale, probleme la nivelul oaselor, probleme de crestere si leziuni ale ficatului si splinei.
  • Pierderea sarcinii – avort spontan
  • Moartea intrauterina a fatului
  • Nastere prematura

Sindrom rubeolic congenital

Defectele congenitale cauzate de virusul rubeolei sunt cunoscute sub numele de sindrom rubeolic congenital (SRC). Rubeola in primele etape de sarcina creste riscul ca bebelusul sa dezvolte sindrom rubeolic congenital, care poate duce la probleme grave. Daca infectia apare mai tarziu in timpul sarcinii, riscul de a dezvolta acest sindrom este mult mai mic. Uneori, complicatiile date de acest sindrom nu sunt evidente imediat dupa nastere, dar se observa atunci cand copilul este putin mai mare. Acestea pot include boli cum ar fi diabetul de tip 1, hipertiroidismul sau inflamatii cerebrale.

Pentru o femeie insarcinata care nu este inca imunizata, este important sa evite contactul cu oricine ar putea avea rubeola.

Ce fac daca am intrat in contact cu cineva cu rubeola?

Daca ati intrat in contact cu o persoana cu rubeola, contactati imediat medicul si anuntati-l despre acest lucru. Nu va prezentati neanuntata la cabinetul medicului pentru ca riscati sa infectati alte femei gravide. Se va efectua un test de sange pentru a verifica anticorpii specifici rubeolei si ulterior se mai fac teste asemanatoare dupa 2 si 4 saptamani. Daca sunteti imuna la rubeola cand sunteti expusa, exista un risc mic de reinfectare, dar este putin probabil ca copilul sa ia infectia.

Iata care sunt riscurile de a transmite rubeola copilului in sarcina:

  • cand mama este infectata in primele 10-12 saptamanai, riscurile ca fatul sa fie infectat sunt de 80-90%;
  • daca infectarea mamei are loc in saptamanile 13-16 de sarcina, riscul de a transmite infectia copilului este de 50%;
  • daca mama este infectata la finalul celui de-al doilea trimestru sau mai tarziu, bebelusul are un risc de 25% de a fi infectat.

Cum se trateaza rubeola pe perioada sarcinii

Niciun medicament nu poate scurta infectia rubeolei, iar simptomele sunt, de obicei, destul de usoare incat nu este necesar in acest sens tratament.

Daca o femeie va lua virusul in timpul sarcinii, globulina hiperimuna poate fi prescrisa pentru a ajuta la combaterea virusului si la reducerea riscului de sindrom rubeolic congenital. Injectarea cu imunoglobulina este eficienta doar in primele 48 de ore de la contactul cu o persoana infectata.

Tratamentul infectiei acute cu rubeola este de sustinere. Se recomanda odihna si evitarea contactului cu alte persoane, pentru a preveni transmiterea bolii. Simptomele dispar adesea in 7-10 zile.

Cum se poate preveni rubeola in sarcina

Persoanele cu rubeola trebuie izolate pentru a preveni raspandirea virusului. Cea mai buna protectie impotriva rubeolei este prin vaccinarea cu vaccin antirubeolic. Vaccinarea impotriva rubeolei este foarte importanta pentru femeile (si barbatii) de varsta fertila pentru a reduce riscul femeilor insarcinate de a intra in contact cu infectia.

Este foarte important pentru toate femeile care isi doresc o sarcina, sa stie daca sunt imunizate impotriva rubeolei. Acestea trebuie sa efectueze un test de sange pentru a verifica daca sunt protejate impotriva rubeolei.

Din pacate, femeile gravide nu pot face acest vaccin. Daca nu sunteti imunizata, trebuie sa fiti atenta sa evitati persoanele cu o eruptie cutanata sau un virus, precum si pe cei recent expusi la rubeola sau care nu au avut-o inainte.

Iata cateva sfaturi:

  • Asigurati-va ca membrii familiei, mai ales copiii sunt vaccinati.
  • Evitati contactul cu alte persoane care ar putea avea rubeola.
  • Amanati calatoriile in regiuni unde rubeola este comuna.
  • Dupa nastere, vaccinati-va pentru a va asigura ca rubeola nu va fi o problema pentru viitoare sarcini.
  • Rubeola se previne prin VACCIN.

Vaccinul

Vaccinul antirubeolic este un virus viu atenuat – vaccinul ROR (rujeola, oreion, rubeola),

Vaccinul este sigur si eficient, cu poate putine reactii adverse, ca febra usoara, inrosire la locul vaccinarii sau o umflatura usoare in acel loc. Primul vaccin antirubeolic a fost dezvoltat de cercetatorul Maurice Hilleman. Acest vaccin stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei. Daca persoana vaccinata intra in contact cu una dintre aceste boli, sistemul imunitar va recunoaste agentul patogen si va produce anticorpi pentru a lupta impotriva lui.

In prezent, in tara noastra, vaccinul antirubeolic face parte din calendarul national de imunizare, vaccinul ROR, administrat la 12 luni, la 5 ani si la 7 ani. Poate fi, insa, efectuat la orice varsta, intramuscular. Vaccinul nu se administreaza de obicei inainte de 1 an, ci doar in cazuri speciale, cum ar fi in cazul expunerii la virus in timpul sarcinii sau in cazul unor epidemii.

Pot fi vaccinata impotriva rubeolei in timpul sarcinii?

Vaccinul antirubeolic este contraindicat femeilor gravide.

Daca ati fost vaccinata impotriva rubeolei in copilarie sau daca ati avut-o inainte, e deja probabil sa fiti imuna. Daca sunteti insarcinata si nu ati fost vaccinata, va trebui sa asteptati pana cand veti naste inainte de a putea fi vaccinata. Vaccinul este posibil in timpul alaptarii si este sigur pentru copil. Daca nu sunteti insarcinata si v-ati vaccinat, evitati sa ramaneti gravida timp de o luna dupa imunizare.

Referinte:

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago