Preventia este cel mai bun mod de a evita imbolnavirea. Sanatatea unei femei este esentiala pentru sanatatea copilului. Femeile care se alimenteaza corect si sunt active fizice, in functie de capacitate si de recomandarile medicului, impreuna cu ingrijirea prenatala regulata, sunt mai putin susceptibile sa aiba complicatii in timpul sarcinii. De asemenea, au mai multe sanse sa nasca cu succes un copil sanatos.

In timpul sarcinii, aparitia unei afectiuni poate creste riscul de complicatii. Poate fi vorba de :

  • afectiuni pe care mama le-a avut inainte de a ramane insarcinata (tulburari preexistente);
  • boli care se dezvolta in timpul sarcinii, dar nu direct legate de sarcina;
  • boli care apar frecvent in sarcina.

Afectiuni in sarcina – complicatii

Diabetul si hipertensiunea arteriala sunt exemple de tulburari preexistente care cresc riscul de probleme in timpul sarcinii. Daca femeile care au o astfel de tulburare doresc sa ramana insarcinate, ar trebui sa discute mai intai cu un medic si sa incerce sa ajunga in cea mai buna conditie fizica posibila inainte de a ramane insarcinata.

Uneori, tulburarile care nu sunt direct legate de sarcina apar in timpul sarcinii. Unele dintre ele cresc riscul de probleme pentru femeile insarcinate sau pentru fat. Acestea includ afectiuni care cauzeaza febra si unele afectiuni care necesita o interventie chirurgicala abdominala.

Unele tulburari sunt mai susceptibile sa apara in timpul sarcinii, din cauza numeroaselor schimbari cauzate de sarcina in corpul unei femei. Exemple sunt cheaguri de sange la nivelul picioarelor sau plamanilor, anemie sau infectii ale tractului urinar.

Femeile – mai sensibile in sarcina

Pe langa toate simptomele asociate cu sarcina, femeile insarcinate sunt mai sensibile la anumite infectii, cum ar fi raceala sau gripa. Femeile insarcinate prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta complicatii de la virusul gripal sezonier. Unele femei care au istoric de astm pot constata ca simptomele lor se agraveaza in timpul sarcinii.