Care este incidenta prematuritatii in Romania? | Intrebari frecvente

Care este incidenta prematuritatii in Romania

banner-waterwipes-miababy

Afla care este incidenta prematuritatii in Romania direct de la domnul Dr. Adrian Craciun, medic primar neonatolog. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Care este incidenta prematuritatii in Romania?

https://www.facebook.com/comunitatemamisicopilul/videos/635528090351363/?v=635528090351363

–  transcriere video interviu cu Dr. Adrian Craciun –

Incidenta prematuritatii in Romania nu este mai mare decat in alte tari, este in jur de 11%. Problema este ca copilul prematur, cu cat este mai mic, mai inainte de termen, cu atat este mai fragil. Nu o sa vorbim acum de incidenta in ce facem in maternitate, ci ce se intampla dupa. Pentru ca multa lume se teme. „Am nascut prematur, aoleu, ce o sa se intample?”. Trebuie sa intelegeti ca copiii prematuri, daca nu au si alta afectare, nu sunt altceva decat copii nascuti inainte de termen. Noi folosim aici termenul de “varsta corectata”. De exemplu, daca ai nascut la 34-35 de saptamani, deci cu o luna inainte, nu o sa tii capul la 3 luni, o sa il tii la 4. Nu o sa stai in fund la 6, o sa stai la 7… fiindca practic esti cu o luna mai devreme.

banner-waterwipes-miababy

Cu cat copilul este mai mic, cu atat sansele de a lua ceva acasa – o afectare respiratorie, digestiva – sunt mai mari. Deci trebuie sa avem grija sa nu-i imbolnavim. Acesti copii nu se imbolnavesc afara, ca e frig, ca l-a „tras curentul”, ca alte-mituri-populare-romanesti. Se imbolnavesc de la oameni bolnavi. Deci mamicilor cu copii prematuri, si nu numai lor, tuturor mamicilor le recomand atentie la musafiri! Pentru ca vine cineva caruia ii curge un pic nasul, tuseste, zice ca n-are nimic. A tusit, a stranutat, orice infectie se transmite prin aerosoli. Tusesti, stranuti, imprastii microbi. Vine, ti-a imbolnavit copilul, si dupa aia de vina esti tu ca nu i-ai pus 3 caciulite in cap. Mai ales cand vin sarbatorile si toata lumea primeste musafiri si toti vor sa vada copilasul. Si cu cat copilul este mai mic, este vedeta casei. Si atunci trebuie sa ai grija sa-ti selectezi bine musafirii.

Nu trebuie sa pui o cusca pe copilul respectiv, dar trebuie sa ai grija sa nu vina nimeni racit, ca iti va imbolnavi copilul. Trebuie sa ai grija sa nu te imbolnavesti nici tu, ca daca tu stai cu copilul si esti bolnav, ai toate sansele sa-i dai raceala respectiva. In rest, vaccinarile nu tin cont de varsta de gestatie. Se urmareste acelasi plan de vaccinari ca si la copilul la termen, numai ca statusul neurologic, dezvoltarea ulterioara depinde, cum am spus, de aceasta varsta corectata. Si trebuie sa intelegeti ca faptul ca s-a nascut inainte de termen nu inseamna un handicap. Nu inseamna ca copilul ala este, cum sa spun eu, singur in transee. Numai ca trebuie sa fim un picut mai atenti la el. Asta este totul.

Despre autor

Dr. Adrian Craciun

Medic primar pediatru in cadrul Sectiei de Neonatologie a Spitalului Cantacuzino din Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.