Incompatibilitatea Rh apare atunci cand o femeie gravida, a carui tip de sange este Rh-negativ, este expusa la sange Rh-pozitiv de la fatul ei, ducand la dezvoltarea de anticorpi de catre mama. Acesti anticorpi au potentialul de a traversa placenta si se ataseaza de celulele rosii din sange fetal, ducand la hemoliza sau distrugerea celulelor rosii din sangele fatului. Acest lucru face ca fatul sa devina anemic, ceea ce poate duce la boala hemolitica a nou-nascutului. In cazuri severe, poate fi necesara o transfuzie intrauterina de sange pentru fat pentru corectarea anemiei.
Citeste si lista cu analizele complete pentru sarcina.
Grupele de sange si factorul Rh
Fiecare persoana are un tip de grupa de sange (O, A, B sau AB) si un factor Rh, fie pozitiv, fie negativ. Tipul de sange si factorul Rh inseamna pur si simplu ca sangele unei persoane are anumite caracteristici specifice. Tipul de sange este dat de anumite molecule particulare numite antigene si anticorpi. Anticorpii sunt prezenti in plasma, iar antigenele pe suprafata celulelor sangvine rosii (eritrocite).
Factorul Rh este o proteina care se gaseste pe celulele rosii din sange. Daca proteina factorului Rh este prezenta pe celule, persoana are Rh-pozitiv.
- Tipuri de sange pozitiv: A +, B +, 0+ si AB +
- Tipurile de sange negativ: A-, B-, O- si AB-
- Factorii Rh sunt determinati genetic.
Un copil poate avea tipul de sange si factorul Rh al fiecarui parinte sau o combinatie a ambilor parinti. Factorii Rh urmeaza un model comun de mostenire genetica. Gena Rh-pozitiva este dominanta (mai puternica) si chiar si atunci cand este asociata cu o gena Rh-negativa, gena pozitiva preia controlul. Daca o persoana are gene + +, factorul Rh in sange va fi pozitiv. Daca o persoana are genele + -, factorul Rh va fi, de asemenea, pozitiv. Daca o persoana are genele – -, factorul Rh va fi negativ.
Un copil primeste o gena de la tata si una de la mama:
- Daca genele factorului Rh al unui tata sunt + +, iar ale mamei sunt + +, bebelusul va avea una + de la mama si una + de la tata. Copilul va fi: + + Rh pozitiv;
- Daca genele factorului Rh al unui tata sunt + +, iar ale mamei sunt – -, copilul va avea una + de la tata si una – de la mama. Copilul va fi: + – Rh pozitiv;
- Daca genele tatalui sunt + – Rh pozitiv, iar ale mamei sunt + – Rh pozitiv, bebelusul poate fi ++ Rh pozitiv, + – Rh pozitiv, – – Rh negativ;
- Daca genele tatalui sunt — si ale mamei sunt + -, copilul poate fi: + – Rh pozitiv, – – Rh negativ;
- Daca genele tatalui sunt — si ale mamei sunt – -, copilul va fi: – – Rh negativ.
Problemele cu factorul Rh apar atunci cand factorul Rh al mamei este negativ si iar al copilului este pozitiv. Uneori, o incompatibilitate poate aparea atunci cand mama este de tip O si copilul este A sau B.
Un Rh-pozitiv sau Rh-negativ nu afecteaza sanatatea dumneavoastra, dar va poate afecta copilul in timpul sarcinii daca aveti Rh-negativ si copilul dumneavoastra are Rh-pozitiv. Puteti afla daca aveti Rh-pozitiv sau negativ cu un test de sange. Daca aveti Rh-negativ, partenerul dvs. poate fi testat pentru a afla tipul lui Rh.
De ce factorul Rh conteaza in timpul sarcinii?
Probleme pot aparea daca mama are Rh-negativ, iar copilul are Rh-pozitiv. Deoarece mama nu are aceasta proteina speciala in corpul ei, sistemul imunitar o va percepe ca o substanta straina si posibil daunatoare. Odata ce este expusa la sange cu Rh-pozitiv (deoarece celulele fetale circula prin sistemul ei sangvin in timpul sarcinii sau la nastere), corpul ei va produce anticorpi care pot „ataca” proteina Rh. Se spune ca ea este sensibilizata la antigenul Rh. In cele mai multe cazuri, aceasta sensibilizare nu se va produce pana la nastere, ci intr-o prima sarcina.
Cum afecteaza anticorpii Rh fatul?
Anticorpii de la o mama sensibilizata la Rh pot traversa placenta si pot intra in fluxul sanguin fetal. Acesti anticorpi distrug apoi unele dintre celulele sangelui copilului si provoaca anemie fetala, numita boala hemolitica. Deoarece sarcina celulelor rosii este de a transporta oxigen in jurul corpului, boala hemolitica este destul de grava. Hematiile fetale pot trece in circulatia mamei, sau mama poate prezenta un raspuns imun in urma expunerii la antigenul D (raspunsul primar apare dupa prima expunere, iar la a doua expunere se declanseaza asa-numitul conflict imunologic). De asemenea, anticorpii materni imuni pot trece la fat.
Ce este testarea factorului Rh si cand este facuta?
Tuturor femeilor gravide le este testat factorul Rh din probele de sange prelevate dintr-o vena in brat, de obicei la prima vizita prenatala. Daca fatul are Rh pozitiv sau Rh negativ, nu exista antigene straine asupra celulelor rosii din sangele fetal pentru a provoca mobilizarea sistemului imunitar al mamei impotriva lor. Daca aveti Rh negativ, tatal copilului va fi testat pentru a determina daca are Rh pozitiv sau negativ. Daca partenerul dvs. se dovedeste a avea Rh negativ, fatul dvs. va avea si el negativ Rh, ceea ce inseamna ca organismul mamei nu va considera copilul dvs. „strain”. Daca partenerul dvs. este Rh pozitiv, totusi, exista o posibilitate semnificativa ca fatul sa mosteneasca factorul Rh de la el, creand o incompatibilitate intre dumneavoastra si copil.
Aceasta incompatibilitate nu este, de obicei, o problema la o prima sarcina, deoarece nu exista inca anticorpi pentru factorul Rh al copilului. Dar odata ce reactia imuna a protectiei naturale a mamei incepe si se produc anticorpi in timpul primei sarcini sau al nasterii (sau avortului), ei raman in sistemul ei. Aceasta nu este o preocupare pana la o alta sarcina cu un alt copil cu Rh+. In timpul sarcinii ulterioare, acesti anticorpi ar putea traversa placenta in circulatia bebelusului si ar putea ataca celulele rosii din sangele fetal, provocand o usoara (daca nivelul anticorpilor materni este scazut) anemie sau una foarte grava (daca nivelul anticorpilor materni este mare) la fat.
Ce este incompatibilitatea de grup/Rh sau boala hemolitica?
Fiecare celula din corp are numeroase antigene pe suprafata sa. Un astfel de antigen prezent adesea pe suprafata celulelor rosii din sange este factorul Rh, prezentat anterior.
Majoritatea oamenilor mostenesc factorul Rh (avand deci Rh pozitivi), in timp ce alti oameni nu au acest factor (au Rh negativi). Daca aveti Rh pozitiv sau Rh negativ nu conteaza foarte mult in general, cu exceptia cazului in care este vorba de sarcina. Daca mama cu Rh negativ poarta un copil cu Rh pozitiv (care a mostenit factorul Rh de la tata), celulele rosii ale mamei nu se potrivesc cu ale copilului. Daca celulele sanguine Rh pozitive intra in circulatia mamei, sistemul lor imunitar le poate vedea ca „straine” – si, intr-un raspuns imun normal, mobilizeaza sistemul de anticorpi pentru a ataca acest element „strain” care pare sa invadeze celulele ei. Aceasta este cunoscuta sub numele de incompatibilitate Rh.
Boala hemolitica este un tip periculos de anemie. Anemia apare atunci cand o persoana nu are suficiente globule rosii sangvine sanatoase pentru a transporta oxigen la restul corpului.Aceasta problema este caracterizata de valori anormal de scazute de celule rosii in sange. Cele mai multe cazuri sunt cauzate de deficit de fier (lipsa de fier). Boala de Rh (numita si incompatibilitatea Rh) apare cand sangele dumneavoastra este Rh negativ, iar sangele copilului dumneavoastra este Rh-pozitiv. Aceasta inseamna ca sangele dvs. si sangele bebelusului nu prezinta compatibilitate, deci nu se pot amesteca. Daca se amesteca, corpul tau produce anticorpi Rh care pot trece prin placenta in corpul bebelusului, unde ataca si distrug celulele rosii din sange.
Intr-o prima sarcina, sensibilizarea Rh este mai putin probabila. De obicei, devine o problema doar intr-o sarcina viitoare cu un alt copil cu Rh pozitiv. In timpul acestei sarcini, anticorpii mamei traverseaza placenta pentru a lupta impotriva celulelor Rh pozitive din corpul copilului. Deoarece anticorpii distrug celulele rosii din sange, copilul poate deveni anemic. Anemia poate duce la alte complicatii, inclusiv icter, insuficienta cardiaca si afectarea organelor.
Cum este diagnosticata boala hemolitica?
Identificarea timpurie a mamei cu Rh negativ este foarte importanta. Apoi, riscurile pentru copil pot fi determinate prin testarea sangelui ambilor parinti (mama cu Rh negativ, tatal cu Rh pozitiv). Boala poate fi diagnosticata daca o sarcina anterioara a dus la un copil cu Rh pozitiv. Pe langa un istoric medical complet si examinare fizica, procedurile de diagnosticare pentru boala Rh pot include:
- testarea prezentei anticorpilor Rh pozitivi in sangele mamei;
- ecografia pentru detectarea maririi organului sau a fluidului ce se acumuleaza langa fat;
- amniocenteza – un test efectuat pentru a determina tulburarile cromozomiale si genetice si anumite defecte congenitale. Testul implica introducerea unui ac prin peretele abdominal si uterin in sacul amniotic pentru a preleva o proba de lichid amniotic.
- prelevarea de sange din cordonul ombilical fetal in timpul sarcinii pentru a analiza anticorpii, bilirubina si anemia la fat;
Tratamentele pentru boala Rh pot include:
- transfuzia de sange intrauterin cu celule rosii din sange in circulatia bebelusului.
- nasterea prematura – in cazul in care fatul dezvolta complicatii.
Poate fi prevenita sensibilizarea la antigenul Rh?
Daca aveti sange Rh negativ si nu aveti deja anticorpi pentru factorul Rh, vi se va administra o injectie cu imunoglobulina Rh (RhoGAM, RhIg sau imunoglobulina anti-D) la aproximativ 28 de saptamani de gestatie. Acesta este un produs special dezvoltat, care poate impiedica reactia anticorpilor Rh negativi ai mamei sa reactioneze la celulele Rh pozitive. Multe femei primesc imunoglobulina anti-D in jurul celei de-a 28-a saptamani de sarcina, cu exceptia cazului in care mama are sangerari vaginale, traume sau o amniocenteza inainte de 28 de saptamani. Dupa nasterea copilului, o femeie trebuie sa primeasca o a doua doza de medicament in decurs de 72 de ore daca copilul are Rh pozitiv. RhIg distruge orice anticorp anti-Rh care intra in circulatia mamei inainte ca sistemul imunitar sa devina sensibilizat. Acest lucru ajuta la protejarea viitorului copil cu Rh pozitiv.
Vaccinul cu imunoglobulina anti-D se va administra si in caz de sarcina ectopica sau avort (inclusiv avort spontan).
Prezint sensibilizare la Rh
Daca sunteti sensibila la Rh (ati format anticorpi), bebelusul dvs. va efectua teste regulate pentru a se evalua amploarea bolii hemolitice. Unii copii nu necesita tratamente. Uneori poate fi recomandata nasterea prematura a copilului. In cazurile cele mai grave, in cazul in care copilul nu este suficient de dezvoltat pentru a fi nascut, poate fi tratat cu o transfuzie de sange in timp ce se afla inca in uter. Acest lucru este foarte rar.
Daca aveti Rh negativ si nu vi s-a administrat RhoGAM in timpul sarcinii anterioare si testele arata ca ati dezvoltat anticorpi Rh capabili sa atace organismul fatului cu Rh pozitiv, se poate utiliza amniocenteza sau un test de sange neinvaziv pentru a verifica tipul de sange al fetusului. Daca fatul are Rh negativ, dumneavoastra si copilul dumneavoastra aveti tipuri de sange compatibile si nu exista motive de ingrijorare sau tratament. Daca fatul are Rh pozitiv si, prin urmare, este incompatibil cu tipul de sange, testele cu ultrasunete se vor efectua la 1-2 saptamani pentru a evalua starea fatului.
Daca la orice moment s-a dezvoltat anemia, poate fi necesara o interventie transfuzionala. Acest lucru se face printr-un ac mic plasat in cordonul ombilical fetal sub indrumare ecografica. Astfel de transfuzii fetale sunt foarte eficiente si asociate cu rezultate excelente. Din fericire, utilizarea RhoGAM a redus in mod considerabil necesitatea transfuziilor in cazul unor sarcini incompatibile la nivel de Rh la mai putin de 1%.
Sarcinile in care mama are Rh negativ, iar tatal are Rh pozitiv pot fi considerate in unele cazuri cu grad ridicat de risc si necesita monitorizare constanta. O femeie insarcinata care are Rh negativ se poate confrunta in anumite cazuri cu un risc mai mare de avort spontan, sarcina ectopica, dar monitorizarea atenta si administrarea tratamentului adecvat reduce riscul de complicatii.
Este esential sa iti cunosti Rh-ul, si pe al partenerului, iar daca ramai insarcinata sa efectuezi screening-urile si testele necesare pentru a depista la timp o eventuala incompatibilitate de Rh cu fatul.
Referinte:
- Rh Incompatibility in Pregnancy, link: https://embryo.asu.edu/pages/rh-incompatibility-pregnancy
- Rh factor blood test, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/rh-factor/about/pac-20394960
- Rh factor testing, link: https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/prenatal-testing-rh-factor/
- Rh disease, link: http://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=rh-disease-90-P02498
- Important Information for Rh (D) Negative Women, link: https://mytransfusion.com.au/sites/default/files/Prevention_of_Haemolytic_Disease_of_the_Newborn_Important_information_for_RhD_negative_women.pdf
- The Rh Factor: How It Can Affect Your Pregnancy, link: https://www.acog.org/Patients/FAQs/The-Rh-Factor-How-It-Can-Affect-Your-Pregnancy
14 Comments on “Rh negativ in sarcina | Tot ce trebuie sa stii”
Buna! Sunt Eva,nu inteleg de ce fatul poate avea rh- daca mama si tatal sunt rh+?
Legile Mendeliene ale eredității. A fost explicat fenomenul în articol. RH-ul este dat de genele moștenite de la părinți. Parintii pt avea genele + și -, având astfel rh pozitiv datorită faptului ca gena + este dominantă. Astfel, in cazul in care ambii părinți au rh pozitiv dar format din gene + -, pot da naștere unui copil cu – -.
Sunt însărcinată în 6 săptămâni la a doua sarcina, prima naștere a fost prin cezariana, menționez ca sunt după 10 ani însărcinată și am rh negativ iar soțul meu are rh pozitiv, ce riscuri pot fin în sarcina. Va mulțumesc.
Ce inseamna cand la o fata gravida ii iese la Analize că are B2 pozitiv? Este rau sau nu este de rau ca are acel rezultat?
Cum este posibil ca copilul sa aibă grupa 01 și rh negativ când părinții au grupa 01 și rh pozitiv
Anticorpi prezenti in sarcina ám 16 saptami si a scazut nr la anticorpi e bun sau e periculos?
Buna , am născut in 2013 , și de atunci ma dor mâinile , a-mi amorțesc și de la cot in jos de cele mai multe ori parca cineva a-mi baga cuțite in ele !! Sa fie de la sarcina , din cauza ca eu am rh negativ și soțul pozitiv ?? Mulțumesc
Buna seara soțul are grupa A Rh-pozitiv eu am grupa 01 Rh-negativ mentionez ca am nascut o fetita in 2018 perfect sănătoasă care are si ea la randul ei grupa O1 Rh-negativ. Astăzi am aflat ca sunt însărcinată din nou .Ar trebui să mă îngrijoreze?
Buna ziua.Sunt mama cu grARhnegativ,am o fata cu grupa si rh la fel.A nascut o fetita in2016 tot cu gr si rh ca si noi.Specific,ca ginerele este cu rh pozitiv.Acuma este insarcinata in 3 luni si 2 saptamani.ce trebuie sa faca fata mea?Va rog daca se poate sa ne spuneti cum trebuie sa procedam?Va multumesc!
Buna ziua.Sunt mama cu grARhnegativ,am o fata cu grupa si rh la fel.A nascut o fetita in2016 tot cu gr si rh ca si noi.Specific,ca ginerele este cu rh pozitiv.Acuma este insarcinata in 3 luni si 2 saptamani.ce trebuie sa faca fata mea?Va rog daca se poate sa ne spuneti cum trebuie sa procedam?Va multumesc!
@ Eva: Acest lucru se poate intampla pt ca atunci cand in istoricul ambilor parinti a existat cel putin cate un stramos (poate foarte indepartat) care a avut Rh negativ.
Orice caracteristica a noastra e formata din 2 jumatati: 1/2 mostenita de la mama si 1/2 de la tata.
Astfel, Rh pozitiv poate insemna: ++ (cand de la ambii parinti ati mostenit cate un +) sau + – (cand de la un parinte ati mostenit un + si de la celalalt un -)
Daca aveti + – (deci Rh pozitiv), ii puteti transmite copilului dvs. Fie un +, fie un –
Daca si sotul dvs. are + – (deci tot Rh pozitiv), si el ii va transmite fie un +, fie un –
Daca dvs. ii transmiteti un -, iar sotul tot un -, copilul va avea – – ( deci Rh negativ).
@ Marius: Asa cum am raspuns si mai sus:
Daca mama are Rh pozitiv de tip + -, ea va transmite doar jumatate din acesta copilului – deci fie un +, fie un –
Daca si tatal are Rh pozitiv de tip + -, si el va transmite doar jumatate din acesta copilului – deci fie un +, fie un –
Daca mama transmite – si tatal transmite -, copilul va avea – -, deci Rh negativ.
Tocmai ce am nascut iar eu am rh negativ si copilul pozitiv.Bebelusul e bine dar pe parcurs se poate întâmpla cu el ceva.
Buna in 2016 am nascut o fetita cu plobleme din cauza ca am avut rh negativ si sotul rh pozitiv si fetita are grupa mea de sânge și sunt din nou insarcita si chiar mie frica să-l mai fac pe al doilea ce ma sfătuiți ca am auzit ca se poate trata si pot sa nasc un copil sănătos ce ma sfatuiti