Afla totul despre preeclampsia in sarcina – ce o cauzeaza, care sunt simptomele la care trebuie sa fii atenta si in ce consta tratamentul, in randurile de mai jos.
CUPRINS
Preeclampsia este definita ca un sindrom sistemic care se caracterizeaza prin hipertensiune arteriala si proteinurie in timpul sarcinii – nivel cresc de proteine urinare. Excretia urinara a 300 mg de proteine in 24 ore este definita ca proteinurie majora. Sindromul poate afecta mai multe sisteme si organe. Mai este numita si toxemie gravidica. In general, poate sa apara in jurul celei de-a 20-a saptamani de sarcina. Preeclampsia trebuie tratata corespunzator, deoarece chiar si o usoara crestere a tensiunii arteriale poate pune viata in pericol.
Eclampsia este o complicatie grava a preeclampsiei, insa din fericire, rara, ce apare cand hipertensiunea duce la convulsii in sarcina. Poate duce la coma si chiar deces. Apare in general cand preeclampsia nu este tratata.
Rareori, preeclampsia se dezvolta dupa nasterea unui copil, o stare cunoscuta sub numele de preeclampsie postpartum. Hipertensiunea indusa de sarcina si toxemia sunt termeni vechi pentru preeclampsie.
Exista numerosi factori de risc care determina cresterea predispozitiei unei femei gravide de a dezvolta preeclampsie, si anume:
Exista o serie de simptome asociate cu preeclamspia, dar in unele cazuri se poate dezvolta fara ca mama sa observe vreun simptom. In consecinta, este absolut necesar ca viitoarea mamica sa isi monitorizeze tensiunea arteriala in timpul sarcinii. Tensiunea arteriala care este de 140/90 sau mai mare este anormala si necesita tratament si interventie.
Simptome si semne care trebuie luate in considerare:
Tensiunea arteriala crescuta se poate dezvolta incet sau poate avea un debut brusc. Monitorizarea tensiunii arteriale este o parte importanta a ingrijirii prenatale, deoarece primul semn al preeclampsiei este de obicei o crestere a tensiunii arteriale. Tensiunea arteriala care depaseste 140/90 mm Hg sau mai mult este anormala.
Asigurati-va ca mergeti periodic la consultatii medicale, pentru monitorizarea inclusiv a tensiunii arteriale. Adresati-va medicului daca prezentati o crestere a tensiunii arteriale masurate la domiciliu, dureri severe de cap, afectarea vederii brusc, dureri sub coaste, afectarea respiratiei.
Deoarece durerile de cap, greata si durerile sunt semne obisnuite in timpul sarcinii, este dificil de stiut cand simptomele noi fac parte pur si simplu din simptomele sarcinii sau daca acestea pot indica o problema grava – mai ales daca este prima sarcina.
Preeclampsia usoara este diagnosticata de obicei in jurul saptamanii 20 de sarcina si daca:
In cazul preeclampsiei usoare, daca vorbim de saptamana 40 de sarcina sau mai mult, medicul poate induce travaliul. Intre saptamana 37 si cea de-a 40-a, medicul va induce travaliul daca colul uterin este dilatat suficient. Daca nu, se administreaza medicamente pentru a pregati colul uterin si se monitorizeaza atent sarcina, tratand simptomele.
Preeclampsia severa este o problema grava. Diagnosticul de preeclampsie severa necesita caracteristicile de baza ale preeclampsiei usoare, precum si unele indicii ale unor probleme suplimentare cu mama sau copilul.
Semne de preeclampsie severa:
Preeclampsia severa necesita spitalizare. Nasterea indusa este initiata daca:
Daca dezvoltati preeclampsie severa inainte de a 28-a saptamana de sarcina, mama si copilul au un risc crescut de complicatii grave, cum ar fi probleme ale mamei (eclampsie, edem pulmonar, insuficienta renala, AVC- accident vascular cerebral) sau ale fatului (deces, nastere prematura, necesitatea de terapie intensiva neonatala, afectarea nasterii, hemoragii cerebrale, BPOC).
Preeclampsia severa se dezvolta rar in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina. Cand apare, este de obicei la femeile care au antecedente de hipertensiune cronica, boli de rinichi sau diabet zaharat de tip I insulino-dependent. Daca preeclampsia severa se dezvolta la 28 pana la 36 de saptamani de sarcina, riscurile sunt similare cu cele de mai sus, dar ratele sunt substantial mai mici. Pentru preeclampsie severa, la 33 de saptamani sau mai mult, se recomanda, de obicei, nasterea imediata.
Cauza exacta a preeclampsiei implica mai multi factori. Se considera ca origine ar sta la nivelul placentei. In timpul sarcinii, se dezvolta vase noi de sange pentru a trimite eficient sange catre placenta. La femeile cu preeclampsie, aceste vase de sange nu par sa se dezvolte sau sa functioneze corect, fiind mai inguste decat vasele de sange normale si reactioneaza diferit la efectele hormonilor.
Astfel, cauzele preeclampsiei pot fi:
Pentru a diagnostica preeclampsia, trebuie masurata in primul rand tensiunea arteriala, precum si semnele de complicatii.
O valoare a tensiunii arteriale de 140/90 mmHg sau mai mult este anormala in timpul sarcinii. Cu toate acestea, o singura citire a tensiunii arteriale nu inseamna ca aveti preeclampsie. Aceasta trebuie masurata de mai multe ori pentru a se putea stabili acest diagnostic.
Alte teste pentru preeclampsie:
In prezent, nu exista un tratament concret pentru preeclampsie, in afara de nasterea indusa. Daca aveti preeclampsie, cel mai bun tratament este, de obicei, evitarea activitatilor intense, odihna si relaxarea si tratarea simptomelor.
Pot fi prescrise medicamente, cum ar fi antihipertensive, corticosteroizi si anticonvulsive. In cazurile severe de preeclampsie, se poate apela la operatia cezariana sau nasterea indusa, in functie de stadiul sarcinii si de starea de sanatate a mamei si copilului. Daca sarcina nu este suficient de avansata pentru nastere, se va monitoriza problema pentru a preveni complicatiile. Trebuie retinut ca netratarea preeclampsiei si a simptomelor poate afecta considerabil fatul, dar si mama.
De cele mai multe ori sunt necesare medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale. Aceste medicamente, numite antihipertensive, sunt utilizate pentru a scadea tensiunea arteriala daca este prea mare. Uneori se pot administra corticosteroizi, mai ales in cazul preeclampsiei severe sau a sindromului HELLP, pentru a imbunatati temporar functia ficatului si trombocitele.Se pot oferi si medicamente anticonvulsive, daca preeclampsia este severa, cum ar fi sulfatul de magneziu, pentru a preveni convulsiile.
Preeclampsia severa poate necesita internarea in spital, pentru o monitorizare atenta.
Preeclampsia nu poate fi prevenita in totalitate, dar se poate reduce riscul de a dezvolta aceasta problema. E necesara monitorizarea permanenta a tensiunii arteriale de-a lungul vietii, pentru a depista la timp eventualele fluctuatii sau cresteri. Obezitatea este un factor de risc pentru preeclampsie, astfel ca mentinerea la o greutate sanatoasa este utila in reducerea acestui risc.
Daca aveti diabet zaharat, asigurati-va ca stabilizati si controlati nivelul glucozei din sange inainte de a ramane gravida si la inceputul sarcinii pentru a reduce riscul de a dezvolta preeclampsie.
Este important ca pe durata sarcinii sa mergeti periodic la controale pentru o monitorizare si supraveghere medicala corecta.
Alte sfaturi:
Desi preeclampsia poate duce la probleme serioase in timpul sarcinii, de cele mai multe ori sarcina este dusa fara probleme mari pana la final. Daca sunteti diagnosticata cu preeclampsie la sfarsitul sarcinii, medicul poate recomanda inducerea imediata a travaliului. In cazuri grave, este posibil sa fie indusa nasterea chiar daca fatul nu este dezvoltat suficient, in cazul in care aceasta este cea mai buna decizie, pentru a nu pune in pericol viata mamei sau a fatului.
Dupa nastere, poate dura ceva timp inainte ca hipertensiunea arteriala si alte simptome de preeclampsie sa se reduca. Preeclampsia dispare de obicei dupa nastere. Cu toate acestea, daca aveti preeclampsie severa, complicatiile pot sa apara inca in primele zile si astfel veti continua sa fiti atent monitorizata. Este posibil sa trebuiasca sa continuati sa luati medicamente pentru a scadea tensiunea arteriala. Daca copilul s-a nascut devreme sau este mai mic decat este normal, poate fi necesar sa fie monitorizat atent.
Nasterea in cazul preeclampsiei severe poate atrage dupa sine anumite complicatii posibile, cum ar fi convulsiile, accidentul cerebral vascular si posibile leziuni cerebrale la copil sau nasterea prematura.
Cand apare preeclampsia, atat mama cat si sugarul sunt expusi riscului unor complicatii grave de sanatate, incluzand:
Cu cat preeclampsia este mai grava si cu cat apare mai devreme in timpul sarcinii, cu atat sunt mai mari riscurile pentru mama si copil.
Nasterea prin cezariana poate fi necesara daca exista anumite riscuri, sau poate fi necesara nasterea naturala indusa.
Sindromul HELLP este reprezentat de hemoliza (afectarea hematiilor din sange), cresterea enzimelor hepatice si numarul scazut de trombocite. Este o tulburare a ficatului si a coagularii sangelui care apare cel mai frecvent dupa nastere, dar poate aparea in orice moment dupa saptamana a 20-a de sarcina.
Sindromul HELLP:
Sindromul HELLP apare estimativ la 1 – 2 sarcini din 1000. Aproximativ 2 din 10 femei gravide (20%) cu preeclampsie sau eclampsie dezvolta sindromul HELLP.
Semnele si simptomele sindromului HELLP includ:
Femeile care au sindrom HELLP aproape intotdeauna trebuie sa nasca cat mai curand posibil, chiar daca copilul se naste prematur, inainte de saptamana 37 de sarcina. Este necesara nasterea inainte de termen de obicei, deoarece complicatiile HELLP se pot inrautati si pot dauna atat mamei, cat si bebelusului.
Preeclampsia poate afecta circulatia in placenta. Daca placenta nu are suficient sange, copilul primeste mai putin oxigen si nutrienti. Acest lucru poate duce la afectarea cresterii. Este posibil sa existe mai putin lichid in jurul copilului in uter. Daca placenta este grav afectata, acest lucru poate fi fatal pentru bebelus. Monitorizarea are drept scop depistarea cazurilor in care fatul este expus unui risc major.
Din nefericire, dezvoltarea preeclampsiei intr-o sarcina va expune unui risc crescut de a se dezvolta din nou conditia – si acest lucru este valabil mai ales pentru femeile care dezvolta o forma severa de preeclampsie, inainte de saptamana 30 de sarcina.
In general, 1 din 6 femei care au avut preeclampsie o vor avea si intr-o sarcina viitoare. In cazul femeilor care au avut anterior preeclampsie sau eclampsie, 1 din 2 femei va avea preeclampsie si la a doua sarcina daca bebelusul este nascut inainte de saptamana 28 de sarcina si 1 din 4 daca bebelusul s-a nascut inainte de saptamana 34 de sarcina.
Alti factori care ar putea creste riscul de recidiva includ hipertensiunea arteriala sau diabetul zaharat dupa prima sarcina, fertilizarea in vitro sau graviditatea cu sarcina multipla.
Referinte:
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…