Saptamana 28 de sarcina

Saptamana 28 de sarcina

Saptamana 28 de sarcina

Afla tot ce se intampla in saptamana 28 de sarcina, cu se simptome te vei confrunta, ce modificari au loc in organismul tau si cum se dezvolta fatul, in acest articol. Citeste si despre al treilea trimestru de sarcina si sarcina pe saptamani.

Felicitari! Ai trecut cu bine si de al doilea trimestru de sarcina. La 28 saptamani, fatul are dimensiunea unei vinete. Auzul copilului este si mai bun, si ochii continua sa se dezvolte. Acum poate clipi. Unii specialisti sugereaza ca la aceasta varsta fatul poate visa: undele cerebrale masurate pot aratat ca bebelusii au diferite cicluri de somn, inclusiv faza REM, cand apar visele. Copilul cantareste acum aproximativ 1 kg si masora cam 25 cm in lungime.

saptamana 28

Simptome:

  • urinari frecvente – odata cu trimestrul 3 de sarcina creste si mai mult nevoia de a urina decat anterior, deoarece copilul este mai mare si pune o presiune mai mare pe vezica urinara;
  • schimbari de dispozitie;
  • sensibilitate mamara;
  • modificari ale pielii – vergeturi, hiperpigmentare etc;
  • contractiile Braxton Hicks – sunt modul prin care organismul se pregateste de nastere (acestea contractii sunt numite contractii false si sunt resimtite ca niste crampe menstruale usoare, nedureroase si de scurta durata).

La 28 de saptamani se efectueaza in general o serie de teste si investigatii de rutina, ca masurarea indicilor antropometrici ai mamei, tensiunea arteriala, analize de urina, inaltimea fundului uterului, ritmul cardiac fetal etc. Inaltimea fundului uterin este intre 26 si 30cm. Este important sa efectuezi toate testele prescrise de medic.

Se testeaza factorul Rh (daca nu s-a testat pana acum), care face parte din testarea normala a sangelui. Aproximativ 85% dintre femei au Rh pozitiv. Când mama are Rh pozitiv sau cand ambii parinti au Rh identic, nu sunt probleme. Problemele apar cand apare incompatibilitatea de Rh: dacă mama are Rh negativ iar tatal are Rh pozitiv. Daca fatul are Rh pozitiv, sangele lui poate face ca mama sa dezvolte anticorpi, ceea ce pentru o prima sarcina nu este mereu un pericol. Odata ce mama dezvolta anticorpi Rh, sarcinile viitoare prezinta riscul ca anticorpii Rh sa atace celulele rosii sangvine ale copilului si sa cauzeze anemie severa. Mamele care prezinta riscul de incompatibilitate Rh beneficiaza de imunoglobulina anti-D (Rh) in jurul saptamanii 28 de sarcina si la scurt timp dupa nastere.