Lipsa de calciu – simptome si tratament

lipsa de calciu

Calciul este esential pentru cresterea oaselor si mentinerea rezistentei lor. Deficitul sau lipsa de calciu este o problema care rezulta din cantitati insuficiente de calciu din organism. Mai multe despre acest subiect in randurile care urmeaza.

CUPRINS:

  1. Ce rol are calciul in organism?
  2. Surse naturale de calciu
  3. Lipsa de calciu – simptome
  4. Cauze ale lipsei de calciu
  5. Boli cauzate de lipsa de calciu
  6. „Caderea de calciu” – ce inseamna?
  7. Lipsa de calciu la bebelusi si copii
  8. Lipsa de calciu in sarcina

Ce rol are calciul in organism?

Calciul este esential pentru cresterea oaselor si mentinerea rezistentei lor. Suplimentele de calciu sunt un standard in tratarea si prevenirea osteoporozei si osteopeniei. Calciul este cel mai abundent mineral din corpul uman, depozitat mai ales in oase si dinti. Aproximativ 99% din calciul din organism se gaseste in schelet si in structurile dentare, mai ales sub forma de depuneri de calciu. Restul de 1 % ramase sunt stocate in sange si alte tesuturi din corp.

Calciul este necesar pentru controlul nivelului de magneziu, fosfor si potasiu in sange, deoarece aceste minerale actioneaza impreuna pentru a se echilibra unul pe altul. Calciul joaca, de asemenea, un rol important in contractia musculara, transmiterea mesajelor prin nervi si eliberarea hormonilor.

Calciul joaca un rol astfel in:

  • mentinerea sanatatii oaselor si dintilor;
  • reglarea functiilor musculare, cum ar fi contractia si relaxarea;
  • reflarea functionarii inimii;
  • coagularea sangelui;
  • transmiterea mesajelor catre sistemul nervos;
  • functie enzimatica.

Corpul obtine calciul de care are nevoie in doua moduri: prin consumul de alimente ce contin calciu si suplimente, si al doilea mod – cand concentratiile sangvine de calciu scad, calciul este preluat din oase si va fi inlocuit la un moment ulterior.

Doza zilnica necesara de calciu

Pentru a ramane in limitele normale de calciu si pentru a evita scaderea nivelului de calciu, in general se recomanda 1000 mg de calciu zilnic pentru barbati si femei sub 50 de ani. E nevoie de o crestere la 1200 mg pe zi pentru adultii cu varsta peste 50 de ani. Copiii necesita intre 200-700 mg pe zi, in functie de varsta, in timp ce adolescentii au nevoie de aproximativ 1300 mg pe zi de calciu pentru a sustine oasele lor inca in crestere.

Iata tabelul privind necesarul de calciu in functie de varsta:

Varsta Doza zilnica recomandata de calciu
0-6 luni 200 mg
7-12 luni 260 mg
1-3 ani 700 mg
4-8 ani 1000 mg
9-18 ani 1300 mg
19-50 ani 1000 mg
Barbati: 51-70 ani 1000 mg
Femei: 51-70 ani 1200 mg
> 70 ani 1200 mg
Adolescente insarcinate sau care alapteaza 1300 mg
Femei adulte insarcinate sau care alapteaza 1000 mg

Sursa: National Institutes of Health

Masurarea nivelului de calciu din organism

Nivelul de calciu din organism se masoara cu ajutorul unui test de sange, care masoara calciul din sange (calciu total masora calciul atasat de proteinele specifice din sange si  calciul ionizat este o parte dintr-un test de screening numit profil metabolic de baza care masoara diferite minerale si substante din sange, inclusiv calciu).

Calciul poate fi masurat si din urina. O cantitate mica de calciu circula in sange, iar restul se filtreaza prin rinichi si trece in urina. Daca nivelul de calciu din urina este prea mare sau prea scazut, aceasta poate insemna ca este vorba de o afectiune medicala, cum ar fi boala renala sau pietre la rinichi. Cele mai multe pietre la rinichi sunt formate din calciu.

Sursa naturale de calciu

Principalele produse alimentare bogate in calciu sunt produsele lactate precum laptele, branza si iaurtul. Cu toate acestea, multe surse non-lactate sunt de asemenea bogate in acest mineral.

Iata care sunt alimentele cu cel mai mare continut de calciu:

  • Lapte (mai ales laptele de capra), iaurt (iaurturile cu continut scazut de grasimi au adesea mai mult calciu) si branzeturi (mai ales cele mai tari – parmezanul are cel mai mare continut de calciu dintre branzeturi);
  • Varza kale, broccoli, spanac, rubarba si alte tipuri de legume cu frunze verzi si verdeturi;
  • Peste cu oase moi, ca sardinele;
  • Cereale (paine, paste, cereale nefortificate) si pseudo cereale ca amarantul;
  • Seminte – seminte de mac, seminte de chia, seminte de susan;
  • Leguminoase – fasole, linte;
  • Fructe oleaginoase – migdale, nuci etc.;
  • Produse fortificate, cum ar fi cereale, sucuri de fructe, soia, lapte de soia sau tofu.

Pentru a vedea cat calciu consumati, cititi etichetele produselor consumate pentru doza zilnica recomandata de calciu (DZR sau DV – in procente). Aceasta cantitate se bazeaza pe 1000 mg de calciu pe zi. De exemplu – 30% din DZR de calciu este egala cu 300 mg de calciu.

Vitamina D este esentiala pentru absorbtia calciului. Suplimentele de calciu se iau in asociere cu vitamina D. De asemenea, pentru a creste absorbtia calciului din alimente, acestea trebuie asociate cu surse de vitamina D, cum ar fi peste, ficat, galbenus de ou. Multe alimente sunt fortificate cu vitamina D, ca sucurile de fructe, laptele etc.

lipsa de calciu surse naturale de calciu

Lipsa de calciu – simptome

Ce inseamna lipsa de calciu?

Deficitul sau lipsa de calciu este o problema care rezulta din cantitati insuficiente de calciu din organism. Apare adesea din cauza aportului redus de calciu din alimentatie pe o perioada extinsa de timp. Lipsa vitaminei D, a fosforului si a magneziului poate provoca, de asemenea, deficit de calciu alimentar.

Exista, in general, doua tipuri de lipsa de calciu si anume

  • Deficitul de calciu alimentar – cauzat de aportul inadecvat de calciu, care duce adesea la depozitele de calciu epuizate in oase, subtierea si slabirea oaselor si osteoporoza;
  • Hipocalcemia – o afectiune caracterizata de un nivel scazut de calciu in sange si apare adesea ca efect secundar al medicamentelor, cum ar fi diuretice, tratamente medicale pentru boli cum ar fi insuficienta renala.

Primele semne ale lipsei de calciu

Principalele simptome ale lipsei de calciu includ:

  • fragilitatea oaselor si risc de fracturi sau osteoporoza;
  • probleme de coagulare;
  • slabiciune si oboseala;
  • spasme musculare;
  • iritabilitate;
  • intarzieri in cresterea si dezvoltare;
  • tulburari cardiace ce implica tensiunea arteriala si ritmul cardiac.

Un motiv pentru care un nivel redus de calciu poate duce la simptome negative este ca organismul utilizeaza „rezervele de calciu” din os atunci cand alimentatia nu asigura aportul necesar. Corpul prioritizeaza folosirea acestor rezerve, folosindu-le pentru functiile cardiace sau nervoase, privand oasele de dozele necesare.

Simptome severe ale lipsei de calciu

Deficitul de calciu in stadiul incipient nu poate determina simptome. Cu toate acestea, simptomele se vor dezvolta odata ce starea progreseaza. Simptomele severe ale hipocalcemiei includ:

  • confuzie sau pierdere de memorie;
  • spasme musculare;
  • amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor, picioarelor si fetei;
  • stari depresive;
  • halucinatii;
  • fracturi osoase la traumatism minor sau fara traumatism.

Lipsa de calciu pot afecta toate partile corpului, ducand inclusiv la unghii fragile, piele uscata si subtire etc. Uneori primul simptom al deficitului de calciu sever este o fractura neasteptata sau pierderea unui dinte. Daca deficitul de calciu este foarte sever sau acut, pot aparea spasme musculare sau crampe, furnicaturi sau senzatie de arsura in jurul gurii si degetelor, spasme faciala si ticuri, convulsii si tremur. Pierderea calciului din oase se numeste osteopenie atunci cand este o forma usoara, sau osteoporoza atunci cand este severa.

Cauze ale lipsei de calciu

Cauzele deficitului de calciu dietetic:

  • consumul insuficient de alimente bogate in calciu – corpul este „obligat” sa isi sustraga necesarul de calciu din oase pentru indeplinirea functiilor vitale;
  • deficitul de vitamina D, fosfor sau magneziu – nutrienti precum vitamina D, magneziu si fosfor imbunatatesc absorbtia de calciu si astfel carenta acestora poate duce de asemenea la deficit de calciu dietetic;
  • menopauza – menopauza duce la o scadere a nivelului de estrogen, care ajuta la mentinerea calciului in oase;
  • varsta – pe masura ce imbatranim, corpul nostru devine mai putin eficient in a absorbi calciului din alimente;
  • absorbtia ineficienta a calciului – anumite elemente pot interfera cu absorbtia calciului, ca un consum excesiv de grasimi, proteine sau zahar, insuficienta vitaminei D sau anumite medicamente.

Cauzele hipocalcemiei:

  • hipoparatiroidismul – glandele paratiroide ajuta la mentinerea si reglarea nivelului de calciu si fosfor; hipoparatiroidismul este caracterizat de niveluri scazute ale hormonului paratiroidian care are ca rezultat deficienta de calciu;
  • boli precum cancerul de san sau de prostata (care pot duce la lipsa de calciu), pancreatita sau septicemia;
  • proceduri medicale sau medicamente – anumite proceduri chirurgicale, cum ar fi indepartarea unei portiuni a stomacului, precum si medicamente precum diuretice si chimioterapie pot afecta negativ absorbtia de calciu, ceea ce duce la scaderea nivelului de calciu din sange;
  • probleme renale – anumite disfunctii renale pot avea ca rezultat cresterea cantitatii de calciu din urina.

Boli cauzate de lipsa de calciu

Deficitul de deficienti de alciu, atunci cand este lasat netratat, poate duce la mai multe probleme de sanatate. Nivelul inadecvat de calciu este asociat cu urmatoarele afectiuni:

  • osteoporoza – osteoporoza este o afectiune in care oasele pierd minerale mai repede decat corpul le poate inlocui, ceea ce duce la oase poroase, fragile si care se pot rupe usor;
  • boli cardiovasculare si hipertensiunea arteriala – aportul adecvat de calciu poate oferi protectie impotriva bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral, astfel ca deficitul de calciu poate creste riscul cardiovascular;
  • riscul de cancer – unele studii sugereaza ca aportul adecvat de calciu din alimente poate reduce riscul de aparitie a cancerului de colon sau rect, dar mai sunt necesare cercetari in acest sens;
  • preeclampsia – preclampsia este o afectiune grava in care o femeie gravida dezvolta tensiune arteriala ridicata si probleme la rinichi care determina ruperea proteinelor in urina. Este o cauza principala de boala si deces la gravide si la nou-nascuti.

Suplimentele de calciu

In unele cazuri se recomanda suplimente de calciu care sa asigure necesarul organismului. Aceste suplimente pot avea si efecte adverse, precum constipatia. De asemenea, excesul de calciu poate duce la hipercalcemie, ce poate cauza greata, varsaturi, stari de confuzie etc. Suplimentele de calciu pot sa interactioneze cu alte medicamente: de exemplu, dozele mari de calciu interfera cu absorbtia unei varietati de medicamente.

Trebuie sa evitati sa consumati cantitati mari de calciu – fie in alimentatie, fie ca supliment – in decurs de 2-4 ore de la administrarea unui antibiotic precum tetraciclina sau chinolona. Dupa administrarea alendronatului, a risedronatului sau a altui medicament de bifosfonat pentru osteoporoza, trebuie sa asteptati cel putin 30 de minute inainte de a consuma o cantitate mare de calciu. Excesul de suplimente de calciu a fost asociat cu un risc mai mare de pietre la rinichi.

Tipuri de suplimente de calciu

Cele doua forme principale de suplimente de calciu sunt carbonatul si citratul. Carbonatul de calciu este cel mai ieftin si, prin urmare, de multe ori o prima alegere buna. Alte forme de calciu in suplimente includ gluconatul si lactatul. In plus, unele suplimente de calciu sunt combinate cu vitamine si alte minerale.

Calciul elementar este esential deoarece este cantitatea reala de calciu din supliment. Este ceea ce corpul absoarbe pentru cresterea osului si pentru alte beneficii pentru sanatate. De exemplu, carbonatul de calciu contine calciu elementar 40%.

Suplimentele de calciu sunt disponibile intr-o varietate de forme, inclusiv tablete, capsule, tablete masticabile, siropuri si pulberi. Toate varietatile de suplimente de calciu sunt mai bine absorbite atunci cand sunt administrate in doze mici (500 mg sau mai putin) in timpul meselor.

Calciul lactic contine 13% calciu elementar, gluconatul de calciu contine 9% calciu elementar si citratul de calciu contine 21 % de calciu elementar.

Elemente care cresc absorbtia calciului:

  • vitamina D;
  • proteinele alimentare;
  • lactoza;
  • aciditatea alimentelor.

Elemente care reduc absorbtia si asimilarea calciului:

  • acidul oxalic si acidul fitic (acidul oxalic se gaseste in legume si verdeturi ca spanacul, rubarba, iar acidul fitic in stratul extern al cerealelor);
  • sodiul in exces;
  • mediul alimentar alcalin;
  • excesul de grasimi.

lipsa de calciu caderea de calciu

„Caderea de calciu” – ce inseamna?

Caderea de calciu se traduce printr-o scadere a  concentratiei ionilor de calciu din sange sub nivelul de 4 mg/dl.  Pentru un adult, valoarea normala se situeaza intre 4,5- 5,5 mg/dl. Se dezvolta atunci cand concentratia de calciu seric ionizat scade rapid si este foarte rar intalnita in hipocalcemia cronica.

Caderea de calciu se manifesta prin:

  • spasme musculare;
  • tremur;
  • afectarea vederii;
  • irascibilitate;
  • transpiratii abundente;
  • dureri abdominale;
  • spasm laringian;
  • probleme de memorie si halucinatii;
  • palpitatii si stare de sufocare;
  • spasme carpopedale (contractii severe ale musculaturii din maini si picioare);
  • furnicaturi la nivelul gurii.

Cea mai obisnuita cauza a hipocalcemiei este hipoparatiroidismul, care apare atunci cand organismul secreta o cantitate mai mica decat media hormonului paratiroidian (PTH). Nivelurile scazute ale PTH conduc la scaderea nivelului de calciu din organism. Alte cauze sunt deficitul alimentar de calciu sau vitamina D, unele medicamente, stresul, anxietatea, exercitiile intense, nivel anormal de magneziu sau fosfat, boli renale, diaree, constipatie etc.

Lipsa de calciu la bebelusi si copii

Cauze ale lipsei de calciu la cei mici:

  • anumite medicamente ca gentamicina pot reduce nivelul de calciu;
  • hranirea cu lapte de vaca (la sugari) – corpul sugarului nu este capabil sa absoarba calciul din laptele de vaca in primul rand si laptele creste aciditatea corpul si calciul este extras din oase ducand la pierderea calciului;
  • consumul redus de alimente bogate in calciu si vitamina D;
  • hipotiroidism congenital;
  • prematuritatea – copiii prematuri au un risc mai mare de hipocalcemie;
  • expunerea redusa la lumina soarelui – duce la deficit de vitamina D;

Simptomele lipsei de calciu la copii:

  • insomnii;
  • crampe musculare;
  • dureri musculare;
  • probleme de dezvoltare fizica;
  • tremur;
  • imunitate redusa;
  • transpiratii abundente;
  • iritabilitate;
  • unghii fragile;
  • intarziei in dezvoltarea dintilor sau dezvoltare deficitara;
  • pierderea poftei de mancare.

Calciul este esential pentru cresterea si dezvoltarea copiilor. Lipsa de calciu in copilarie are implicatii de lunga durata, deoarece masa osoasa a unui adult este determinata de calciul pe care il primeste de la dezvoltarea intrauterina pana la adolescenta. In plus, calciul ajuta, de asemenea, la functia musculara adecvata, functia inimii si transmiterea impulsurilor nervoase. Bebelusii si copiii au nevoie de calciu si vitamina D pentru a preveni o boala numita rahitism. Rahitismul reduce rezistenta oaselor.

Bebelusii isi iau necesarul de calciu din laptele matern sau laptele praf. Nu dati lapte de vaca sau alt tip de lapte copiilor mai mici de 1 an.

Lipsa de calciu poate afecta dezvoltarea functiei cerebrale ulterior in viata. La unii copii, valorile deficitului de calciu au fost strans legate de atacurile de anxietate, nervozitate si cefalee.

lipsa de calciu in sarcina

Lipsa de calciu in sarcina

In timpul sarcinii, bebelusul in curs de dezvoltare are nevoie de calciu pentru dezvoltarea de oase si dinti puternici. De asemenea, calciul ajuta copilul sa isi dezvolte o inima sanatoasa, si ajuta la dezvoltarea nervilor si a muschilor.

Femeile cu varsta cuprinsa intre 19 si 50 de ani au nevoie de 1.000 mg in timpul sarcinii, iar cele mai tinere au nevoie de 1300 mg. Bebelusul iti satisface nevoile de calciu, absorbandu-l din corpul mamei, in special spre trimestrul al treilea. In medie, fatul cere 30 g de calciu pana la sfarsitul perioadei de gestatie. Fatul necesita 50 mg pe zi in timpul celui de-al doilea trimestru si 250 mg pe zi in timpul celui de-al treilea trimestru.

Lipsa de calciu in sarcina este periculoasa, deoarece o femeie poate dezvolta o afectiune dentara, pana la pierderea dintilor, precum si osteoporoza precoce, iar copilul poate fi subdezvoltat si are un risc mai mare de rahitism. Deficienta de calciu in timpul sarcinii creste, de asemenea, riscul de avort spontan sau de nastere prematura, dezvoltarea hipertensiunii arteriale si a altor boli si complicatii.

Referinte:

Te-ar putea interesa si:

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *