Infertilitatea masculina – cauze si solutii

infertilitatea masculina

Infertilitatea poate afecta atat femeile, cat si barbatii. Iata care sunt posibilele cauze pentru infertilitatea masculina, metode de diagnostic si tratament.

CUPRINS:
  1. Ce reprezinta infertilitatea masculina?
  2. Simptomele infertilitatii masculine
  3. Cauzele infertilitatii masculine
  4. Metode de diagnostic
  5. Tratament

Ce reprezinta infertilitatea masculina?

Aproximativ 1 din 6 cupluri se confrunta cu infertilitate, ceea ce inseamna ca nu au reusit sa conceapa un copil, chiar daca au avut relatii sexuale frecvente, neprotejate timp de un an sau mai mult. In pana la jumatate dintre aceste cazuri, infertilitatea masculina joaca cel putin un rol partial. Infertilitatea masculina poate fi cauzata de productia scazuta de sperma, functia anormala a spermatozoizilor sau blocaje ce impiedica eliberarea spermei. Anumite boli, leziuni, problemele cronice de sanatate, stilul de viata si alti factori pot contribui la infertilitatea masculina.

Notiuni de anatomie si fiziologie

In mod normal, organismul unui barbat produce celule numite spermatozoizi. In timpul sexului, ejacularea duce la eliberarea de sperma. Sistemul reproducator masculin produce, stocheaza si transporta spermatozoizii. Hormonii controleaza acest lucru. Sperma si testosteronul sunt produse in cele doua testicule. Testiculele se afla in scrot. Cand spermatozoizii parasesc testiculele, ajung intr-un tub in spatele fiecarui testicul – numit epididim. Chiar inainte de ejaculare, sperma trece din epididim intr-un alt set de tuburi – canale deferente. Fiecare canal deferent duce de la epididim catre spatele vezicii urinare. Acolo, fiecare canal deferent se alatura canalului vezicii seminale formand canalul ejaculator. Cand ejaculati, sperma se amesteca cu lichid din prostata si veziculele seminale – formandu-se materialul seminal. Apoi, se deplaseaza prin uretra si iese din penis. Fertilitatea masculina depinde de productia normala de sperma si de actul sexual. Pentru ca femeia sa ramana insarcinata, sperma trebuie sa ajunga in vagin, sa se deplaseze prin colul uterin pana la nivelul uterului si la trompele uterine. Acolo, daca un spermatozoid si un ovul se intalnesc, se produce fertilizarea.

Simptomele infertilitatii masculine

Principalul semn al infertilitatii masculine este incapacitatea de a concepe un copil. Este posibil sa nu existe alte semne sau simptome evidente. In unele cazuri, totusi, o problema de baza, cum ar fi o boala mostenita, un dezechilibru hormonal, vene dilatate in jurul testiculelor sau o afectiune care blocheaza trecerea spermei provoaca semne si simptome. Semnele si simptomele pe care le puteti observa includ:
  • probleme cu functia sexuala – de exemplu, dificultati la ejaculare sau volum redus de lichid ejaculat, dorinta sexuala redusa sau dificultati in mentinerea unei erectii (disfunctie erectila);
  • durere, umflaturi sau un nodul in zona testiculului;
  • crestere anormala a sanilor (ginecomastie);
  • diminuarea parului facial sau corporal sau alte semne ale unei anomalii cromozomiale sau hormonale;
  • numar de spermatozoizi mai mic decat cel normal (mai putin de 15 milioane de spermatozoizi pe ml de material seminal).
Consultati medicul daca nu ati putut concepe un copil dupa un an de relatii sexuale regulate, neprotejate sau daca aveti oricare dintre simptomele mentionate mai sus.

Cauzele infertilitatii masculine

Fertilitatea masculina este un proces complex. Pentru a se obtine o sarcina, in ceea ce priveste partenerul de sex masculin sunt necesare urmatoarele:
  • sa aiba o productie de sperma sanatoasa;
  • sperma trebuie transportata in material seminal pentru a fi ejaculata prin penis;
  • trebuie sa existe suficienta sperma in materialul seminal – daca numarul de spermatozoizi din sperma este scazut, scad sansele ca unul dintre spermatozoizi sa fertilizeze ovulul;
  • spermatozoizii trebuie sa fie functionali si capabili sa se miste – daca miscarea (motilitatea) sau functia spermatozoizilor este anormala, este posibil ca spermatozoizii sa nu poata ajunge sau patrunde in ovul.

Cauze medicale pentru infertilitatea masculina

Problemele cu fertilitatea masculina pot fi cauzate de o serie de probleme de sanatate si tratamente medicale:

Varicocel

Varicocel inseamna umflarea venelor care dreneaza testiculul. Este cea mai frecventa cauza reversibila a infertilitatii masculine. Desi nu se cunoaste motivul exact pentru care varicocelul provoaca infertilitate, poate fi legat de fluxul sangvin anormal. Varicocelul duce la reducerea cantitatii si calitatii spermei.

Infectii

Unele infectii pot interfera cu productia de sperma sau calitatea spermei sau pot provoca cicatrici ce blocheaza trecerea spermei. Acestea includ inflamatia epididimului (epididimita) sau a testiculelor (orhita) si unele infectii cu transmitere sexuala, inclusiv gonoree sau HIV. Desi unele infectii pot duce la leziuni testiculare permanente, cel mai adesea problema poate fi gestionata eficient.

Probleme de ejaculare

Ejacularea retrograda apare atunci cand materialul seminal intra in vezica in timpul orgasmului in loc sa iasa prin varful penisului. Diferite probleme de sanatate pot provoca ejaculare retrograda, inclusiv diabet, leziuni ale coloanei vertebrale, unele medicamente si interventii chirurgicale ale vezicii urinare, ale prostatei sau uretrei.

Anticorpi care ataca sperma – infertilitatea imunologica

Anticorpii anti-spermatozoizi sunt celule ale sistemului imunitar care identifica in mod gresit spermatozoizii ca fiind invadatori daunatori si incearca sa-i elimine.

Testicule necoborate

In unele cazuri, in timpul dezvoltarii fetale, unul sau ambele testicule nu reusesc sa coboare din abdomen in sacul care contine in mod normal testiculele (scrot). Aceasta problema poate fi asociata cu scaderea fertilitatii.

Dezechilibre hormonale

Infertilitatea poate rezulta din tulburari ale testiculelor in sine sau dintr-o anomalie care afecteaza alte sisteme hormonale, inclusiv hipotalamusul, hipofiza, tiroida si glandele suprarenale. Nivelul scazut de testosteron (hipogonadism masculin) si alte probleme hormonale pot fi cauze posibile.

Defecte ale tuburilor care transporta sperma

Tuburile care transporta sperma pot fi blocate din diverse cauze, inclusiv leziuni cauzate de interventii chirurgicale, infectii anterioare, traumatisme sau dezvoltare anormala, cum ar fi fibroza chistica sau afectiuni mostenite similare. Blocajul poate aparea la orice nivel, inclusiv in interiorul testiculului, in tuburile care dreneaza testiculul, in epididim, in canalele deferente, in apropierea canalelor de ejaculare sau in uretra.

Defecte cromozomiale

Anumite tulburari mostenite, cum ar fi sindromul Klinefelter – in care un barbat se naste cu doi cromozomi X si un cromozom Y (in loc de unul X si unul Y) – determina dezvoltarea anormala a organelor de reproducere masculine. Alte sindroame genetice asociate cu infertilitatea includ fibroza chistica si sindromul Kallmann.

Probleme cu actul sexual

Acestea pot include probleme de declansare sau de mentinere a unei erectii suficiente pentru actul sexual (disfunctie erectila), ejaculare precoce, act sexual dureros, anomalii anatomice, cum ar fi o deschidere uretrala sub penis (hipospadias) sau probleme psihologice sau de relatie care afecteaza actul sexual.

Anumite medicamente

Terapia de substitutie a testosteronului, utilizarea pe termen lung a steroizilor anabolizanti, medicamentele pentru cancer (chimioterapie), unele medicamente pentru ulcer, unele medicamente pentru artrita si alte medicamente pot afecta productia de sperma si pot reduce fertilitatea masculina. De asemenea, productia si calitatea spermei pot fi afectate si de unele medicamente pentru depresie, probleme digestive, infectii, tensiune arteriala crescuta.

Tumori

Cancerele si tumorile non-maligne pot afecta direct organele de reproducere masculine, prin glandele care elibereaza hormoni legati de reproducere, cum ar fi glanda pituitara sau prin cauze necunoscute. In unele cazuri, interventiile chirurgicale, radioterapia sau chimioterapia pentru tratarea tumorilor pot afecta fertilitatea masculina.

Interventii chirurgicale anterioare

Anumite interventii chirurgicale pot impiedica patrunderea spermei in lichidul ejaculat, inclusiv vasectomia, operatii la nivelul scrotului sau testiculelor, operatii de prostata si interventii chirurgicale abdominale efectuate pentru cancerul testicular si rectal etc.

Factori de mediu

Supraexpunerea la anumite elemente de mediu precum caldura, toxinele si substantele chimice poate reduce productia de sperma sau functia spermei. Cauzele specifice includ:
  • Produse chimice industriale – Expunerea prelungita la anumite substante chimice, pesticide, erbicide, solventi organici si vopseluri poate contribui la un numar scazut de spermatozoizi.
  • Expunere la metale grele – Expunerea la plumb sau la alte metale grele poate provoca, de asemenea, infertilitate.
  • Expunerea la radiatii – Expunerea la radiatii poate reduce productia de sperma, desi in cele din urma va reveni la normal. In caz de doze mari de radiatii, productia de sperma poate fi redusa permanent.
  • Supraincalzirea testiculelor – Temperaturile ridicate pot afecta productia si functionarea spermatozoizilor. Desi studiile sunt limitate si neconcludente, utilizarea frecventa a saunelor sau a hidromasajului se considera ca poate afecta temporar numarul de spermatozoizi.

Alti factori de risc pentru infertilitatea masculina includ:

  • consumul de droguri si alte substante – steroizii anabolizanti luati pentru stimularea fortei si cresterii musculare pot determina micsorarea testiculelor si scaderea productiei de sperma, iar utilizarea cocainei sau a marijuanei poate reduce temporar numarul si calitatea spermatozoizilor;
  • consumul de alcool – consumul de alcool poate reduce nivelul de testosteron, poate provoca disfunctii erectile si poate reduce productia de sperma;
  • fumatul – barbatii care fumeaza pot avea un numar mai mic de spermatozoizi decat cei care nu fumeaza – de asemenea, fumatul pasiv poate afecta fertilitatea masculina;
  • greutatea – obezitatea poate afecta fertilitatea in mai multe moduri, avand un impact direct inclusiv asupra spermatozoizilor si provocand modificari hormonale care reduc fertilitatea.

Metode de diagnostic

Daca ati incercat sa concepeti timp de aproximativ 12 luni fara succes, cel mai bun lucru pe care il puteti face atat tu, cat si partenera, este sa mergeti la medic pentru un control amanuntit. S-ar putea sa fie necesare mai multe teste pentru a determina cauza infertilitatii. In unele cazuri, nu se identifica niciodata o cauza. Diagnosticarea problemelor de infertilitate masculina implica de obicei:
  • examen fizic general si analiza istoricului medical – include examinarea organelor genitale si adresarea de intrebari cu privire la orice afectiuni mostenite, probleme cronice de sanatate, boli, leziuni sau interventii chirurgicale care ar putea afecta fertilitatea – de asemenea, medicul va poate intreba despre obiceiurile sexuale si despre dezvoltarea sexuala in timpul pubertatii;
  • analiza materialului seminal – se vor obtine prode de material seminal pentru analiza in laborator – probele pot fi obtinute prin masturbare si ejaculare intr-un recipient sau prelevare prin tehnici medicale – sperma este apoi trimisa la laborator pentru a masura numarul de spermatozoizi prezenti si pentru a cauta orice anomalii in forma (morfologia) si miscarea (motilitatea) spermatozoizilor, precum si semne de infectie.

Alte analize si proceduri de diagnostic folosite

Medicul poate recomanda teste suplimentare pentru a depista cauza infertilitatii. Acestea pot include:
  • ecografie scrotala – poate ajuta medicul sa vada daca e vorba de varicocel sau alte probleme in testicule si structurile de sustinere;
  • ecografie transrectala – pentru a examina prostata si pentru a cauta semne de blocaje ale tuburilor care transporta material seminal;
  • teste hormonale – se analizeaza hormonii produsi de glanda pituitara, hipotalamus si testicule, hormoni ce joaca un rol cheie in dezvoltarea sexuala si productia de sperma;
  • analiza urinei post-ejaculare – spermatozoizii din urina pot indica spermatozoizi care circula inapoi in vezica in loc sa iasa din penis in timpul ejacularii (ejaculare retrograda);
  • teste genetice – atunci cand concentratia spermei este extrem de scazuta, ar putea exista o cauza genetica;
  • biopsie testiculara – implica prelevarea de probe din testicul cu un ac; biopsia are doua roluri – de identificare a cauzei infertilitatii si de a colecta spermatozoizii pentru reproducere asistata;
  • teste ale functiei spermei – o serie de teste pot fi facute pentru a analiza cat de bine supravietuieste sperma dupa ejaculare, cat de bine pot patrunde spermatozoizii intr-un ovul si daca exista vreo problema de atasare la ovul.

Tratament

Adesea, nu se poate gasi o cauza exacta a infertilitatii. Chiar si cand cauza exacta nu este clara, medicul va poate recomanda tratamente sau proceduri care pot duce la conceptie.
Tratamentele pentru infertilitatea masculina includ:

Interventie chirurgicala – in functie de cauze

De exemplu, un varicocel poate fi adesea corectat chirurgical, iar un canal deferent obstructionat poate fi reparat. Vasectomiile anterioare pot fi inversate uneori. In cazurile in care nu exista sperma in lichidul ejaculat, spermatozoizii pot fi deseori preluati direct din testicule sau epididim folosind tehnici de prelevare a spermei.

Tratarea infectiilor

Tratamentul cu antibiotice poate vindeca o infectie a tractului reproducator, dar nu restabileste intotdeauna fertilitatea.

Tratamente pentru probleme cu actul sexual

Medicatia sau consilierea psihologica pot ajuta la imbunatatirea fertilitatii in probleme precum disfunctia erectila sau ejacularea precoce.

Tratamente hormonale si medicamente

Medicul va poate recomanda medicamente de inlocuire a hormonilor sau alte tratamente in cazul in care infertilitatea este cauzata de niveluri ridicate sau scazute ale anumitor hormoni sau probleme cu modul in care organismul foloseste hormonii.

Tehnici de reproducere asistata

Tehnicile de reproducere asistata implica obtinerea spermei prin ejaculare normala sau prelevare medicala, in functie de caz. Spermatozoizii sunt apoi introdusi in tractul genital feminin sau folositi pentru a efectua fertilizare in vitro sau injectarea intracitoplasmatica a spermei. In injectarea intracitoplasmatica a spermei (ICSI), un singur spermatozoid este injectat intr-un ovul, intr-un mediu de cultura special. In cazuri rare, problemele de fertilitate masculina nu pot fi tratate si este imposibil pentru un barbat sa aiba un copil. Medicul va poate sugera sa luati in considerare utilizarea de sperma de la donator sau adoptarea unui copil. Referinte: (1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/male-infertility/symptoms-causes/syc-20374773 (2) https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/m/male-infertility (3) https://www.healthymale.org.au/mens-health/male-infertility (4) https://www.healthline.com/health/fertility#natural-treatments (5) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17201-male-infertility
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *