Infectiile in sarcina – riscuri pentru mama si fat

infectiile in sarcina

Infectiile in sarcina pot fi periculoase atat pentru mama, cat si pentru fat. Iata cateva exemple de infectii in sarcina, ce complicatii pot da si ce implica tratamentele.

CUPRINS:

1. Riscul de infectii in sarcina
2. Infectii in sarcina – ce riscuri prezinta pentru copil si mama?
3. Exemple de infectii in sarcina
4. Tratamente si preventie

Riscul de infectii in sarcina

Sarcina poate face femeile mai predispuse la anumite infectii, iar unele infectii pot fi mai severe in sarcina. Chiar si infectiile usoare pot duce la boli grave la femeile insarcinate. Unele infectii care apar in timpul sarcinii prezinta in primul rand un risc pentru mama. Alte infectii pot fi transmise copilului prin placenta sau in timpul nasterii. Atunci cand se intampla acest lucru, copilul risca si aiba si unele complicatii. Modificarile la nivel hormonal si ale functiei sistemului imunitar pot face o femeie mai vulnerabila la infectii si complicatii grave.

Bolile infectioase sunt tulburari cauzate de microorganisme patogene (de exemplu bacterii, virusuri, ciuperci, paraziti) care pot fi transmise direct sau indirect din diferite surse (de la o persoana la alta, de la animale, din mediu, alimente, apa etc). Unele infectii pot fi daunatoare, dar unele pot fi inofensive, insa toate pot fi prevenite. Anumite grupe de pacienti, inclusiv femeile insarcinate, pot fi, de asemenea, mai susceptibile la infectii.

Sepsisul este o afectiune care pune viata in pericol, cauzata de un raspuns neobisnuit de sever la o infectie. Duce la inflamatie severa in organism si, potential, la insuficienta de organ si risc de deces. Este important sa incercati sa preveniti infectiile in timpul sarcinii pentru a minimiza riscurile atat pentru mama, cat si pentru copil.

cele mai comune infectii in sarcina

Imunitatea in sarcina si infectiile

In timpul sarcinii, sistemul imunitar se modifica astfel incat sa te poata proteja atat pe tine, cat si pe copil de boli. Diferite parti ale sistemului imunitar sunt imbunatatite, in timp ce altele sunt suprimate. Acest lucru creeaza un echilibru care poate preveni infectia la copil fara a compromite sanatatea mamei. In ciuda acestor mecanisme de protectie, o femeie este mai predispusa la infectii care in mod normal nu provoaca boli grave. In timpul sarcinii, sistemul imunitar trebuie sa lucreze mai mult, deoarece trebuie sa sustina si sanatatea copilului, ceea ce poate creste riscul de infectii.

Modificarile functiei imune, cum ar fi reducerea activitatii celulelor T si B si a activitatii celulelor natural killer si cresterea activitatii celulelor dendritice, pot cauza acest risc mai mare de infectie. Severitatea unor infectii poate creste, de asemenea, odata cu avansarea sarcinii. Complicatiile infectiilor severe in timpul sarcinii pot include nastere prematura, greutate mica la nastere, malformatii congenitale, probleme de invatare si chiar risc de pierdere a sarcinii. Prevenirea, depistarea precoce si tratamentul sunt vitale pentru minimizarea si eliminarea acestor complicatii.

cursuri puericultura

Modificarile organismului in sarcina si infectiile

Pe langa modificarile functiei imunitare, modificarile hormonale pot creste si riscul de infectie. Aceste fluctuatii ale nivelurilor hormonale afecteaza adesea tractul urinar, de exemplu. Pe masura ce uterul se extinde in timpul sarcinii, pune mai multa presiune asupra ureterelor. Intre timp, organismul creste productia de progesteron, care relaxeaza muschii ureterului si ai vezicii urinare. Ca urmare, urina poate ramane in vezica prea mult timp. Acest lucru creste riscul de a dezvolta o infectie a tractului urinar.

exemple de infectii in sarcina

Infectii in sarcina – ce riscuri prezinta pentru copil si mama?

„Transmiterea verticala” este un termen care se refera la transmiterea infectiilor de la mama la copil in sarcina. Aceste infectii pot aparea in timp ce fatul este inca in uter („in utero”), dar si in timpul nasterii si imediat dupa nastere. O infectie congenitala este o infectie care traverseaza placenta pentru a infecta fatul. Multi agenti infectiosi pot provoca infectii congenitale, ducand la probleme in dezvoltarea fatului, cum ar fi microcefalia sau alte efecte.

miababy magazin

Infectiile perinatale se refera la infectiile care apar pe masura ce copilul trece prin canalul de nastere infectat. Infectiile pot aparea si prin contaminarea cu materii fecale in timpul nasterii. Exemple de infectii perinatale sunt gonoree, Chlamydia, infectia cu virusul herpes simplex, cu virusul papiloma uman (negi genitali), HIV, infectii cu streptococi de grup B etc. Infectiile transmise de la parinte la copil dupa nastere sunt cunoscute sub denumirea de infectii postnatale. Aceste infectii se pot raspandi si in timpul alaptarii prin microbii infectiosi gasiti in laptele matern.

Unele infectii care apar in timpul sarcinii pot fi riscante in primul rand pentru mama. Acestea includ infectii ale tractului urinar, vaginita si infectii postpartum. Unele infectii sunt deosebit de daunatoare atat pentru mama, cat si pentru copil. Acestea include sifilis, listerioza, hepatita, HIV, infectii cu streptococ de grup B etc.

Infectiile pot afecta un copil in curs de dezvoltare intr-unul dintre urmatoarele trei moduri:

  • pot afecta starea mamei, facandu-i corpul mai putin capabil sa sustina copilul sau necesitand utilizarea de medicamente care pot afecta fatul;
  • pot afecta in mod direct copilul, provocand modificari care duc la anomalii la nastere;
  • pot declansa un travaliu prematur sau un avort spontan.

Infectiile in sarcina – exemple de infectii in sarcina

Infectia cu citomegalovirus

Citomegalovirusul este un virus comun prezent in multe fluide corporale care se poate raspandi prin contact apropiat, cum ar fi sarut sau folosirea obiectelor personale, precum si prin contact sexual. De obicei, virusul nu provoaca probleme grave de sanatate, dar odata ce este in corpul unei persoane, ramane acolo toata viata si se poate reactiva in momente diferite. O femeie insarcinata poate sa nu stie nici macar ca are infectia si poate transmite virusul la fat, provocand infectia congenitala cu citomegalovirus. Infectiile cu citomegalovirus sunt frecvente la copiii mici. Infectia poate fi periculoasa in timpul sarcinii, deoarece poate cauza probleme fatului, ca afectarea auzului, deficiente de vedere sau orbire, dificultati de invatare si epilepsie.

Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este o boala cauzata de un parazit care poate fi prezent in fecalele pisicilor sau in asternutul folosit pentru pisici. Boala este de obicei usoara, dar daca parazitul trece de la o femeie insarcinata la fatul in curs de dezvoltare, poate provoca dizabilitati intelectuale, risc de orbire sau alte probleme. Riscul este mai mare daca infectia apare in al treilea trimestru. Vezi aici mai multe informatii despre toxoplasmoza in sarcina.

infectii comune in sarcina

Hepatita B

Hepatita B este o infectie care afecteaza ficatul. Multi oameni cu hepatita B nu vor prezenta niciun semn de boala, dar pot fi purtatori si pot infecta alte persoane. Virusul se raspandeste prin relatii sexuale neprotejate cu o persoana infectata si prin contact direct cu sangele infectat. Daca aveti hepatita B sau sunteti infectat in timpul sarcinii, puteti transmite infectia copilului la nastere.

Hepatita C

Virusul hepatitei C infecteaza ficatul. Multi oameni cu hepatita C nu au simptome si nu stiu ca sunt infectati. Virusul se transmite prin contact direct cu sangele infectat. Hepatita C se poate transmite, de asemenea, prin relatii sexuale cu un partener infectat. Daca aveti hepatita C, puteti transmite infectia copilului, desi riscul este mult mai mic decat in ​​cazul hepatitei B sau HIV.

Boala a cincea a copilariei

A cincea boala a copilariei este cauzata de parvovirusul de tip B19. Virusul provoaca o boala comuna a copilariei care se raspandeste cu usurinta de la o persoana la alta. Copiii care sufera de aceasta boala au de obicei febra si o eruptie rosie pe obraji – de aceea se numeste si boala obrajilor palmuiti. Parvovirusul B19 de obicei nu cauzeaza probleme femeilor insarcinate sau fatului, dar in cazuri rare, femeia ar putea avea un avort spontan sau fatul ar putea dezvolta anemie.

Rubeola

Infectia cu rubeola in timpul sarcinii poate provoca probleme cu sarcina, precum si malformatii congenitale la sugar. Infectia cu rubeola in primele saptamani de sarcina creste riscul de leziuni grave, ce pot afecta ochii, inima si alte organe. Ulterior, dupa saptamanile 11-17 riscul de afectare este mai scazut, dar tot prezent. Riscurile sindromului congenital rubeolic includ avort spontan, defecte congenitate si anumite probleme la fat – probleme cu nima, probleme de auz sau de vedere, anemie, hepatita, probleme tiroidiene etc.

Varicela

Varicela in timpul sarcinii poate fi periculoasa atat pentru mama, cat si pentru copil. Simptomele infectiei includ febra, leziuni si mancarim ale pielii, eruptii rosii cu pustule, somnolenta, dureri de cap etc. In primul trimestru poate cauza sindrom de varicela fetala, iar riscul de defecte congenitale e de pana la 1% In al doiea trimestru virusul ramane in sistemul bebelusului, iar riscul de probleme si complicatii creste la 2%. In al treilea trimestru riscul de malformatii este de pana la 25%.

Listerioza

Listerioza este o infectie grava cauzata de obicei de consumul de alimente contaminate cu un anumit tip de bacterii. Infectia in timpul sarcinii poate duce la pierderea sarcinii, nasterea prematura sau infectia nou-nascutului – infectie care pune viata in pericol. Listerioza este cel mai adesea asociata consumului de branzeturi moi si lapte crud.

Infectii cu streptococ de grup B

Streptococul de grup B de obicei nu provoaca simptome sau infectii severe. Cu toate acestea, femeile care au infectia la nastere, o pot transmite copilului. Infectia izbucnita timpuriu apare cand copilul se imbolnaveste in decurs de 2 ore de la nastere. Complicatiile includ meningita, pneumonie, septicemie. Infectia izbucnita tarziu apare in decurs de o saptamana pana la cateva luni de la nastere si complicatia asociata este de obicei meningita.

Vaginoza bacteriana

Vaginoza bacteriana este o infectie bacteriana a vaginului usor de tratat de obicei. Simptomele includ mancarimi, senzatie de arsura sau durere la nivelul vaginului sau vulvei, miros neplacut la nivel vaginal, scurgeri vaginale anormale etc. Daca boala este lasata netratata in timpul sarcinii, poate provoca travaliu prematur, nastere prematura si copil cu greutate mai mica la nastere.

riscurile infectiilor in sarcina

Infectii uterine in timpul sarcinii

O infectie uterina poate fi periculoasa din mai multe motive. Infectia poate afecta placenta, poate afecta starea copilului in curs de dezvoltare, poate provoca travaliu prematur sau poate duce la anomalii la nastere. De asemenea, infectiile uterine pot face travaliul mai periculos si mai dificil. Infectiile uterine se dezvolta adesea atunci cand bacteriile din vagin ajung in uter, asa ca o infectie vaginala netratata este un factor de risc pentru infectiile uterine.

Raceala, gripa si alte infectii virale respiratorii

De obicei, raceala nu este grava, dar este important sa cresteti aportul de lichide si sa gestionati simptomele. Medicamentele se administreaza doar la indicatiile medicului. Vezi aici mai multe despre raceala in sarcina. In timp ce gripa este o boala usoara pentru majoritatea oamenilor, poate fi foarte grava pentru femeile insarcinate. Femeile insarcinate sunt mai predispuse la complicatii grave ca urmare a gripei. Gripa in sarcina, lasata netratata, poate cauza complicatii atat pentru mama, cat si pentru fat – risc de travaliu prematur, nastere prematura, pneumonie si chiar defecte congenitale. Citeste si despre COVID-19 si sarcina – riscuri si recomandari.

miababy magazin

Infectii urinare

Infectiile urinare pot fi mai frecvente in sarcina, deoarece este mai greu in timpul sarcinii sa goliti complet vezica urinara. Infectiile urinare de obicei nu sunt grave. Insa, este important sa informati medicul la primele simptome de infectii urinare. Complicatiile includ risc de travaliu prematur, greutate redusa la nastere, infectii renale, sepsis, preeclampsie, anemie etc.

Infectia cu Chlamydia

Infectia cu Chlamydia in timpul sarcinii este asociata cu un risc mai mare de nastere prematura si complicatiile asociate. Daca infectia este prezenta si netratata in momentul nasterii, poate duce la infectii oculare sau pneumonie la sugar.

Sifilisul

Sifilisul poate fi transmis de la mama infectata la fat in timpul sarcinii. Infectia a fost legata de nastere prematura si alte complicatii. Sugarii netratati pot sa dezvolte probleme la multe organe, inclusiv creier, ochi, urechi, inima, piele. Toate femeile insarcinate ar trebui sa fie testate pentru sifilis in timpul primei vizite prenatale.

Gonoreea in sarcina

Infectia cu gonoree netratata in timpul sarcinii a fost legata de risc de avort spontan, nastere prematura si greutate mica la nastere, ruptura prematura a membranelor si infectia lichidului amniotic. Gonoreea poate infecta, de asemenea, un copil in timpul nasterii, pe masura ce trece prin canalul de nastere.

Infectia cu herpes

Femeile insarcinate care se infecteaza cu herpes genital la sfarsitul sarcinii au un risc mai mare de a transmite infectia la fat. Riscul de infectie este foarte mare in timpul nasterii. Infectiile cu herpes la nou-nascuti sunt grave si pot pune viata in pericol. Infectia cu virusul herpes in timpul sarcinii sau in momentul nasterii poate duce la leziuni ale creierului, orbire si leziuni ale altor organe.

Infectiile in sarcina – tratamente si preventie

Tratamentele pentru infectiile in sarcina se bazeaza pe analiza dintre beneficii si riscuri.Unele medicamente pentru infectii sunt in general considerate sigure in timpul sarcinii. Alte medicamente antibacteriene, inclusiv tetraciclinele si fluorochinolonele, pot cauza probleme la fat. Medicii iau in considerare, de asemenea, daca tratamentul este probabil sa aiba vreun beneficiu.

Infectiile in timpul sarcinii pot fi prevenite. Luarea unor masuri de precautie simple poate contribui in mare masura la reducerea posibilelor riscuri pentru mama si copil:

  • Spalati-va in mod regulat pe maini cu apa si sapun – mai ales dupa ce ati folosit baia, inainte de a manca sau de a gati, cand va intoarceti in casa de afara etc.
  • Gatiti bine alimentele, mai ales carnea si aveti grija la igiena ustensilelor de bucatarie.
  • Nu consumati produse lactate nepasteurizate sau crude.
  • Nu impartiti tacamurile, paharele si obiectele personale.
  • Evitati contactul cu fecale de pisici sau alte animale.
  • Luati masuri pentru a preveni infectiile cu transmitere sexuala.
  • Evitati contactul cu persoane bolnave si luati legatura cu medicul daca aveti simptome de infectii sau credeti ca ati fost expusa la o boala contagioasa. Cu cat o infectie este diagnosticata si tratata mai devreme, cu atat riscul este mai mic pentru tine si copilul tau.

Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/pregnancy/infections.html
(2) https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/pregnancy-complicated-by-disease/infectious-disease-in-pregnancy
(3) https://www.hindawi.com/journals/idog/2013/752852/
(4) https://www.nichd.nih.gov/health/topics/pregnancy/conditioninfo/infections
(5) https://www.uspharmacist.com/article/infectious-diseases-in-pregnancy

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *