Boala obrajilor palmuiti – boala a cincea a copilariei – iata care sunt cauzele si factorii de risc, semnele si simptomele frecvente, care sunt metodele de tratament si preventie indicate.
CUPRINS:
1. Ce este boala obrajilor palmuiti?
2. Cauzele aparitiei bolii obrajilor palmuiti
3. Simptome ale bolii obrajilor palmuiti
4. Diagnostic pentru boala obrajilor palmuiti
5. Tratament pentru boala obrajilor palmuiti
6. Complicatii
7. Preventie pentru boala obrajilor palmuiti
Ce este boala obrajilor palmuiti?
Boala obrajilor palmuiti, numita si boala a cincea a copilariei sau eritem infectios, este o afectiune eruptiva usoara, cu febra scazuta sau fara, cauzata de parvovirus B19. Focarele tind sa apara la sfarsitul iernii si la inceputul primaverii, dar pot exista cazuri sporadice ale bolii pe tot parcursul anului.
In general, este o boala virala destul de usoara. Isi are numele de la cel mai evident simptom – o eruptie rosie care face ca obrajii copiilor sa para ca au fost palmuiti – rosu in obraji si obraji care ard.
Cauzele aparitiei bolii obrajilor palmuiti
Boala a cincea a copilariei este o boala eruptiva cauzata de parvovirus B19. Acest virus infecteaza numai oamenii. Afecteaza de obicei sugarii si copiii mici. Intrucat virusul face parte din grupul bolilor normale din copilarie, un copil va fi imun odata ce infectia isi va face cursul.
Transmitere
Parvovirus B19 este transmis in principal prin contact direct cu secretiile respiratorii ale pacientilor infectati. Poate fi transmis si de la mama la fat in timpul sarcinii si prin sange sau produse din sange.
Perioada de incubatie
Perioada de incubatie este de 4 – 20 de zile.
Perioada de contagiozitate
O persoana cu infectie cu parvovirus este mai contagioasa inainte de aparitia eruptiei cutanate – fie in timpul perioadei de incubatie (timpul dintre infectie si debutul simptomelor), fie cand se confrunta doar cu simptome respiratorii usoare. Eruptia este rezultatul unei reactii a sistemului imunitar care apare dupa ce infectia a trecut, astfel incat, de obicei, copiii nu sunt contagiosi odata ce apare aceasta.
In gospodariile in care un copil are aceasta boala, un alt membru al familiei care nu a avut anterior parvovirus B19 are aproximativ 50% risc de a dezvolta infectia.
Durata
Eruptia dureaza de obicei 1 – 3 saptamani. Uneori la copii si adulti, umflarea articulatiilor si durerea din cauza bolii pot dura cateva luni.
Simptome ale bolii obrajilor palmuiti
Boala obrajilor palmuiti este o boala usoara cu eruptii cutanate, care apare mai frecvent la bebelusi (bebe rosu in obraji) si copii mici. O eruptie obisnuita apare pe fata, dand aspectul de „obraz palmuit”. Eruptia rosie stralucitoare incepe de obicei pe fata. Cateva zile mai tarziu, eruptia se raspandeste si petele rosii (de obicei de culoare mai deschisa) se extind pana la trunchi, brate si picioare. Eruptia tinde sa fie aspra initial – obraji rosii si aspri la bebelusi si copii – si apoi devine neteda. Febra si oboseala de grad scazut impreuna cu simptome ca de raceala preceda adesea aparitia eruptiei cutanate – la 7 zile de la contactul cu virusul. Eruptia poate cauza mancarime si, de obicei, dispare in 7 – 10 zile.
La adulti, boala este chiar mai usoara si poate prezenta doar dureri articulare si umflaturi.
Anumiti stimuli (inclusiv lumina solara, caldura, exercitiile fizice si stresul) pot reactiva eruptia pana cand se estompeaza complet. Poate dura 1 – 3 saptamani pana cand eruptia se reduce complet si, in acest timp, poate parea sa se agraveaza pana cand in sfarsit se reduce complet.
Alte simptome care apar uneori in a cincea boala includ ganglioni limfatici umflati, ochi rosii, dureri in gat, diaree si, mai rar, eruptii care arata ca basici sau vanatai.
Boala a cincea a copilariei vs Boala a sasea a copilariei (Roseola infantum)
Roseola infantum, cunoscuta si sub denumirea de boala a sasea, este o boala virala cel mai frecvent cauzata de herpesvirus 6 (HHV-6). Este cel mai frecvent la copiii cu varste cuprinse intre 6 luni si 2 ani. Primul simptom al roseolei este febra ridicata, care poate dura 3-5 zile. Dupa ce febra scade, eruptia cutanata se va dezvolta de-a lungul trunchiului si adesea pana la fata si spre extremitati.
Copiii cu boala a sasea vor avea rareori complicatii. Cea mai frecventa este o criza febrila ca urmare a febrei mari. Copiii care au un sistem imunitar compromis pot avea riscuri suplimentare.
Boala a cincea a copilariei vs Scarlatina
Scarlatina, ca si boala a cincea, este o cauza frecventa a eruptiilor rosii ale pielii la copii. Spre deosebire de boala a cincea, scarlatina este cauzata de bacterii, nu de un virus. Printre simptomele se numara febra cu debut brusc, durere in gat, chiar varsaturi. In decurs de o zi sau doua, va aparea o eruptie rosie cu mici umflaturi rosii sau albe, de obicei mai intai pe fata. Apoi se poate raspandi in trunchi si membre. La acestea se adauga limba cu aspect de capsuna.
Ca si boala a cincea a copilariei, scarlatina se transmite prin secretii respiratorii.
Diagnostic pentru boala obrajilor palmuiti
Diagnosticul se bazeaza pe istoric medical si examen fizic. Examenul fizic va include analiza eruptiei. Eruptia este unica pentru boala obrajilor palmuiti si poate fi suficienta pentru a face diagnosticul – aspect distinctiv. In unele cazuri, se pot face si analize de sange pentru a detecta anticorpi impotriva parvovirusului B19.
Spuneti-i medicului pediatru despre medicamentele pe care le poate lua copilul, deoarece eruptiile asociate cu boala a cincea pot arata ca eruptii cutanate care sunt efecte secundare ale anumitor medicamente.
Tratament pentru boala obrajilor palmuiti
Tratamentul va depinde de simptomele, varsta si sanatatea generala a copilului. De asemenea, va depinde de cat de severa este starea. Scopul tratamentului este de a ajuta la ameliorarea simptomelor. Majoritatea copiilor se fac bine fara tratament.
Daca cel mic are febra sau disconfort articular, medicul poate recomanda acetaminofen sau ibuprofen. Nu se va da ibuprofen copiilor mai mici de 6 luni. Nu le dati copiilor aspirina sau produse care contin aspirina. Antibioticele nu sunt utile pentru boala a cincea a copilariei, deoarece boala este cauzata de un virus, nu de o bacterie.
Sfaturile pentru a sustine recuperarea includ:
- odihna suficienta;
- consum adecvat de lichide;
- evitarea raspandirii bolii.
Daca sunteti gravida sau aveti un sistem imunitar slabit sau anumite tulburari de sange, consultati medicul. Este posibil sa aveti nevoie de controale suplimentare, teste sau tratament.
Complicatii
Parvovirus si anemia
Infectia cu parvovirus poate cauza complicatii grave pentru persoanele cu anemie, o afectiune in care celulele rosii din sange, care transporta oxigen in toate partile corpului, sunt folosite mai rapid decat maduva osoasa le poate inlocui. Infectia cu parvovirus la persoanele cu anemie poate opri producerea de globule rosii si poate duce la o criza de anemie. Persoanele cu anemie cu celule secera prezinta un risc mai mare.
Parvovirus la persoanele cu sistem imunitar slabit
Infectia cu parvovirus poate declansa, de asemenea, anemie severa la persoanele care au sistem imunitar compromis, care poate rezulta din infectie cu HIV, tratament anticancerigen sau medicamentele administrate dupa transplanturi de organe.
Infectie cu parvovirus in sarcina
Infectia cu parvovirus in timpul sarcinii afecteaza uneori globulele rosii la fat. Desi neobisnuit, acest lucru poate cauza anemie severa care ar putea duce la avort sau nastere prematura. Riscul fetal este cel mai mare in prima jumatate a sarcinii.
Preventie pentru boala obrajilor palmuiti
Parvovirusul este cel mai contagios in perioada de incubatie, cu pana la 2 saptamani inainte ca cel mic sa dezvolte eruptii cutanate sau alte simptome. Copilul nu este de obicei contagios dupa ce apare eruptia.
Nu exista niciun vaccin sau medicamente care sa previna infectia cu virusul care provoaca boala. Exista lucruri pe care le puteti face pentru a reduce riscul de a va imbolnavi sau pentru a preveni raspandirea catre alte persoane:
- spalati-va frecvent pe maini (cel putin 20 secunde), mai ales inainte de a atinge gura, nasul, ochii, dupa atingerea instalatiilor publice, cum ar fi balustrade, manere de usi, toaleta etc.;
- folositi un gel dezinfectant pe baza de alcool daca nu aveti acces la apa si sapun si daca mainile nu sunt vizibil murdare;
- tusiti si stranutati doar in batista;
- evitati grupurile si conectivitatea cat timp sunteti contagios;
- nu folositi in comun obiecte personale;
- cand aveti simptome respiratorii, purtati o masca chirurgicala, evitati sa mergeti in locuri aglomerate si solicitati imediat sfaturi medicale;
- curatati si dezinfectati regulat suprafetele atinse des, cum ar fi mobila, jucarii si obiecte comune;
- mentineti o buna ventilatie in interior.
Referinte:
(1) Fifth disease, link: https://kidshealth.org/en/parents/fifth.html
(2) Parvovirus infection, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/parvovirus-infection/symptoms-causes/syc-20376085
(3) Erythema infectiosum, slapped cheek syndrome, or fifth disease, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/169853.php
(4) Erythema Infectiosum (Fifth Disease), link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513309/
(5) Parvovirus B19 and fifth disease, link: https://www.cdc.gov/parvovirusb19/fifth-disease.html