Greva suptului – cauze si solutii

greva suptului la bebelusi

banner-tommee-tippee-miababy

Afla ce inseamna greva suptului la bebelusi, care sunt cauzele si ce e de facut in cazul in care bebelusul refuza biberonul sau prefera doar un singur san. 

CUPRINS

  1. Ce este?
  2. Cauze si solutii
  3. Bebe refuza biberonul – ce e de facut?
  4. Bebe prefera doar un san – cum trebuie sa procedeze mamica?
  5. Greva suptului vs. intarcare naturala

Ce este greva suptului la bebelusi?

Copilul a supt fara probleme si dintr-o data refuza sanul? E o problema cu care se confrunta multe mamici, din pacate. Greva suptului este refuzul brusc din partea copilului de a mai suge lapte.

Greva suptului dureaza in general 2-4 zile, dar chiar si o saptamana sau mai mult. Cea mai rea parte este ca bebelusul va fi probabil foarte agitat si nemultumit. Poate sa apara la orice varsa si poate avea cauze variate. Uneori copilul se opreste din supt brusc si nu mai vrea sanul, sau refuza din start sanul cand vine momentul hranirii. Alteori, copilul nu refuza neaparat, dar este foarte agitat in timpul alaptarii si dificil de hranit. Incercati sa va mentineti calmul si sa va inarmati cu multa rabdare pentru a face fata situatiei. De asemenea, bebe trebuie linistit si ajutat sa se calmeze.

banner-tommee-tippee-miababy

Ce este greva suptului la bebelusi

Cauze si solutii pentru greva suptului

Este esential sa se cunoasca exact cauza pentru care bebe refuza sanul, pentru a sti ce e de facut in continuare, pentru a trata direct cauza problemei.

Mastita

Cand o mama are mastita, laptele are un gust mai sarat. Nivelul sarurilor din laptele matern creste, iar unii copii pot respinge sanul din aceasta cauza sau prefera sa suga doar de la sanul care nu e afectat.

Trebuie retinut faptul ca mastita nu afecteaza laptele matern in alt sens, si acesta este sigur pentru consum, fiind la fel de nutritiv. Daca nu puteti convinge bebelusul sa suga de la sanul afectat, continuati alaptarea la sanul sanatos si stoarceti laptele de la sanul cu mastita. Dupa tratarea mastitei, laptele matern va avea gust normal si bebe poate incepe iar sa suga de la acel san.

Mastita este o inflamatie a sanului ce apare atunci cand laptele nu este eliminat in mod eficient din san sau este produsa de o infectie. Daca este vorba de mastita infectioasa, aceasta trebuie tratata cu antibiotice. Mastita se manifesta prin sensibilitate a sanilor, dureri, cresterea presiunii la nivelul sanului, pielea se poate simti calda si poate fi rosie la nivelu sanului, poate aparea febra, si in mod sigur produce disconfort mamei.

cursuri puericultura

Eruptia dentara

Refuzul sanului poate fi dat si de eruptia dentara. Fiecare copil are o experienta diferita cu aparitia dintilor – unii copii au un disconfort minim, incat nu vor prezenta niciun simptom, in timp ce alti bebelusi se confrunta cu disconfort. In special, eruptia dentara provoaca umflarea gingiilor, ceea ce poate afecta suptul, astfel ca poate refuza sanul. Chiar daca bebe refuza sanul din cauza ca ii ies dintisorii, continuati sa il hraniti sau pompati laptele si incercati cu biberonul, cu o lingurita sau cu o canita speciala.

Infectii gripale

Daca copilul este bolnav, atunci in niciun caz nu trebuie intrerupta alaptarea, deoarece laptele matern contine anticorpi care pot combate infectiile si bolile si, in plus, acest lapte este digerat usor si rapid. Cand vorbim de infectii gripale, o problema care poate duce la greva suptului este data de congestia nazala. Alaptati copilul intr-o pozitie verticala sau semi-inclinata, pentru a va asigura ca bebe respira bine. Puteti folosi un aspirator nazal sau solutii speciale care sa desfunde nasul copilului si sa respire mai bine. De asemenea, durerile de gat pot face dificil suptul. Puteti stoarce laptele si sa i-l administrati cu ajutorul unei lingurite, a unei cescute sau a biberonului, daca prefera asa. Nu acordati copilului medicamente fara prescriptie medicala fara a consulta mai intai medicul.

miababy magazin

Inflamatii ale urechii

Greva suptului poate fi data si de faptul ca bebelusul are o infectie a urechii. Daca cel mic are o astfel de inflamatie, trebuie continuata alaptarea, pentru ca anticorpii din laptele matern sa lupte impotriva inflamatiei si infectiei. O inflamatie a urechii poate cauza presiune si durere si poate face ca cel mic sa refuze din acest motiv sa suga. Incercati in continuare sa ii oferiti sanul si incurajati alaptarea. Il puteti hrani dintr-o cescuta sau cu o lingurita.

Colicile

Cand bebe are colici, acesta are episoade de plans de aproximativ 3 ore pe zi, de 3 ori pe saptamana,  episoade ce persista de 3 saptamani. Pe langa plans, copilul poate avea si o serie de simptome gastrointestinale. Laptele matern este foarte benefic pentru copil din acest punct de vedere, si in plus, protejeaza sistemul imunitar al bebelusului si mucoasa intestinala. Pentru ca este agitat, copilul poate sa refuze sanul. Cand alaptati un copil cu colici, incercati sa gasiti pozitia cea mai confortabila pentru alaptare. Ajutati-l sa eructeze dupa masa pentru a diminua din disconfort.

Alte cauze

Alte cauze pentru care bebelusul refuza sanul pot fi:

  • Copilul este prea distras de anumiti factori in timpul hranirii – de aceea, este bine sa alaptezi intr-un loc linistit.
  • Copilul trece printr-un puseu de crestere.
  • Copilul este foarte obosit sau suprastimulat.
  • Atasarea incorecta la san
  • Supra-utilizarea unei suzete
  • Mama este agitata sau stresata si ii transmite copilul aceste stari negative, cauzandu-i agitatie
  • Poate fi vorba de frenul lingual, care il impiedica sa suga asa cum trebuie.
  • Fluxul de lapte matern este prea puternic sau prea mic.
  • Mama nu are suficient lapte.
  • Daca mama miroase altfel decat de obicei (de la deodorant, sapun sau un anumit parfum), acest lucru poate afecta modul in care bebelusul percepe alaptarea si poate refuza hranirea.
  • Separarea de mama un timp mai lung poate fi o cauza pentru greva suptului.

Greva suptului este o problema comuna a alaptarii si este aproape intotdeauna temporara. Continuati alaptarea si incercati sa hraniti copilul ori de cate ori este posibil. Oferiti-i toata grija si atentia, fiti blanda si calma. Pomparea excesului de lapte matern este necesara pentru a reduce disconfortul dat de acumularea de lapte in sani.

Contactul piele-pe-piele cu copilul, leganatul si faptul ca vorbiti cu el sunt elemente ce il pot relaxa si linisti. De asemenea, plimbarile scurte si baita pot favoriza alaptarea. Incercati sa alaptati intr-o camera linistita si luminata usor, fara galagie, TV sau muzica. Daca bebe refuza din cauza unor cauze fizice, incercati sa le reduceti prin tratamente recomandate de medic. Daca are nasul infundat, tineti-l in pozitie verticala in timpul alaptarii. Ar putea ajuta, de asemenea, sa aspirati mucusul bebelusului inainte de alaptare.

Cauze si solutii pentru greva suptului

Bebe refuza biberonul – ce e de facut?

Copilul poate sa refuze uneori sanul, dar si biberonul. Daca bebelusul refuza biberonul, poate fi o problema ce vizeaza copilul sau pot fi biberonul sau laptele de vina.

Verificati daca temperatura laptelui este una potrivita, in primul rand. Fiecare bebelus are preferinte in ceea ce priveste temperatura laptelui, in plus. Unii prefera laptele mai cald, in timp ce altii prefera laptele putin mai rece. De asemenea, ar putea fi blocat orificiul tetinei, ceea ce poate fi verificat prin simpla incercare de a scurge lapte din biberon. De asemenea, tetinele au orificii de dimensiuni variate, astfel ca e posibil ca bebe sa fie pregatit pentru o tetina cu un flux mai puternic de lapte. Verificati gustul laptelui. E posibil ca acesta sa aiba un gust neplacut sau un miros ciudat.

Copilul poate refuza biberonul si din alte cauze, cum ar fi un disconfort sau durere, o infectie sau alte probleme de sanatate. De asemenea, refuzul poate fi dat si de faptul ca cel mic este distras in timpul meselor de alte persoane, de televizor, de muzica, telefon sau alti factori. In plus, se poate ca cel mic sa fie satul si sa nu ii fie foame, sau daca a inceput diversificarea, sa fie mai interesat de alimentele solide sau de folosirea unei canite speciale.

Ce e de facut?

  • Hraniti copilul intr-un mediu linistit, calm, fara surse de distragere.
  • Asigurati-va ca laptele este proaspat, ca nu are un gust sau miros diferit, ca are temperatura potrivita si ca tetina nu este infundata. De asemenea, verificati ca debitul laptelui sa fie potrivit, nici prea mic, nici prea puternic.
  • Verificati ca biberonul sa nu fie defect, sa nu aiba zgarieturi sau fisuri care sa ii produca disconfort copilului.
  • Incercati sa va mentineti calmi si sa va inarmati cu rabdare.
  • Asigurati-va ca cel mic doarme eficient si ca nu ii sunt afectate rutinele de somn, care ar putea duce la refuzul alimentelor. Incercati sa hraniti copilul inainte de a fi foarte obosit si somnoros.
  • Asigurati-va ca bebelusului ii este cu adevarat foame si ca nu este satul.
  • E posibil ca bebelusul sa refuze biberonul pentru ca odata cu diversificarea este mai interesat de alimentele solide decat de lichide.

Bebe prefera doar un san – cum trebuie sa procedeze mamica?

Sugarii, in special copiii nou-nascuti, pot avea perioade in care prefera un singur san. In astfel de cazuri, copilul se agita, se indeparteaza sau pur si simplu refuza sa suga de la unul dintre sani. Copilul poate refuza un san pentru ca poate fi o problema la respectivul san  – fie laptele are alt gust, fie nu curge eficient lapte. Pe de alta parte, un copil se poate simti mai confortabil sa suga de la un anumit san pentru ca pozitia de supt poate fi mai placuta pentru el.

De asemenea, poate refuza sa stea pe o anumita parte pentru ca are el insusi un disconfort, cum ar fi durere la nivelul unei urechi etc. Copilul poate sa prefere un anumit san pentru ca sta mai confortabil pe o parte cand este hranit, pentru ca percepe anumite diferente la nivelul mamelonului, pentru ca exista diferente de flux intre cei doi sani sau pentru ca laptele de la un san are un gust mai diferit.

Incercati sa incurajati cu usurinta si rabdare bebelusul sa suga de la ambii sani. Puteti, de asemenea, sa incercati sa ii oferiti sanul respetiv atunci cand se trezeste si poate este inca destul de adormit incat sa nu il refuze. Incercati diferite pozitii de alaptare.

Daca alaptati in mod consecvent de la un singur san, pompati excesul de lapte din sanul celalalt pentru a mentine productia si pentru a preveni inflamatia si durerile date de stagnarea laptelui matern. Puteti folosi laptele pompat pentru a hrani copilul cu biberonul. De asemenea, verificati ca laptele de la sanul refuzat sa nu aiba un gust sau un miros diferit.

Greva suptului vs. intarcare naturala

Intarcarea poate fi planificata (controlata si decisa de mama) sau naturala (decisa de sugar). Intarcarea naturala are loc odata ce copilul incepe sa accepte cantitati mai mari si tipuri de hrana solida odata cu diversificarea, in timp ce este alaptat la cerere. Intarcarea naturala are loc de obicei la 18-24 luni. Daca bebelusul refuza treptat sanul, de la aceasta varsta, e posibil sa vorbim de intarcare naturala, dar daca refuzul este brusc, cel mai probabil vorbim de greva suptului.

Un refuz brusc de a suge poate sa apara in orice moment si din nefericire, este urmat adesea de intarcarea completa daca mama interpreteaza acest lucru ca o dorinta a copilului de a nu mai suge. In realitate, lucrurile stau altfel. Daca cel mic refuza sanul, asta nu inseamna neaparat ca bebelusul este gata sa fie intarcat si sa renunte la laptele matern. Uneori, bebelusii refuza brusc sa mai suga, numita si greva suptului, pentru care pot exista multe cauze, inclusiv eruptia dentara, o durere sau un disconfort, schimbarea gustului laptelui etc., discutate anterior.

Referinte:

miababy magazin
  • (1) Nursing strike, link: https://www.llli.org/breastfeeding-info/nursing-strikes/
  • (2) Nursing strikes, link: https://www.laleche.org.uk/nursing-strikes/
  • (3) When your baby won’t breastfeed, link: https://www.babycentre.co.uk/a8490/when-your-baby-wont-breastfeed
  • (4) Breast refusal, link: https://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/refusal.html
  • (5) Influenza (Flu), link: https://www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/maternal-or-infant-illnesses/influenza.html
  • (6) Nursing strike, link: https://www.babycenter.com/0_nursing-strike_8490.bc
  • (7) Why would a baby go on a breast-feeding strike?, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/breastfeeding-strike/faq-20058157
  • (8) How to Breastfeed a Colicky Baby, link: https://www.breastfeeding-problems.com/how-to-breastfeed-a-colicky-baby.html
  • (9) Bottle feeding problems, link: https://www.babycareadvice.com/article/detail/Bottle_Feeding_Problems
  • (10) Weaning from the breast, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2720507/
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *