Fumatul in sarcina

fumatul in sarcina

Daca planuiesti sa faci un copil sau esti deja insarcinata, e momentul sa renunti la fumat! Afla ce riscuri implica fumatul in sarcina din articolul urmator.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Riscurile fumatului in sarcina asupra femeii
  3. Riscurile fumatului in sarcina asupra fatului
  4. Fumatul pasiv in sarcina
  5. Renuntarea la fumat

Informatii generale

Daca planuiesti sa faci un copil sau esti deja insarcinata, e momentul sa renunti la fumat pentru ca efectele fumatului pot fi foarte grave pentru fat. Nu doar ca vei avea mai multa energie dupa renuntarea la fumat, dar vei reduce considerabil riscurile la care te expui pe tine si pe copil din cauza fumatului.

Fumul de tigara contine multe substante chimice nocive atat pentru cel care fumeaza, cat si pentru cei din jurul lui. Dintre cele peste 7.000 de substante chimice din fumul de tigara, cel putin 250 sunt cunoscute a fi extrem de nocive, inclusiv cianura de hidrogen, monoxidul de carbon si amoniacul – iar dintre acestea, 69 sunt cunoscute drept cancerigene, si includ:

  • acetaldehida;
  • arsenicul;
  • benzenul;
  • beriliul;
  • cadmiu;
  • formaldehida;
  • clorura de vinil etc.

Dependenta de tigari si de alte produse pe baza de tutun este similara dependentei produse de droguri, cum ar fi heroina si cocaina. Nicotina este prezenta in mod natural in planta de tutun. Cantitatea de nicotina care ajunge in organism este determinata de modul in care o persoana fumeaza un produs pe baza de tutun si de continutul de nicotina. Nicotina este absorbita in fluxul sangvin prin mucoasa de la nivelul gurii si plamanilor si se deplaseaza la creier in cateva secunde, iar efectele tigarilor se resimt in intregul organism.

Nu este niciodata prea tarziu sa renunti la fumat, mai ales cand urmeaza sa aduci pe lume un copil. Beneficiile lasatului de fumat pentru sanatate apar dupa primele 20 de minute de la ultimul fum de tigara. La fel de important este si sa eviti expunerea la fum de tigara, pentru ca fumatul pasiv este de asemenea un factor de risc major in sarcina.

Riscurile fumatului in sarcina asupra femeii

Avort spontan

Fumatul in timpul sarcinii este asociat cu risc mai mare de avort spontan (intreruperea involuntara a unei sarcini inainte de 20 de saptamani de gestatie). Mecanismele de la baza legaturii dintre fumat si riscul de avort spontal includ  insuficienta placentara, oxigenul cronic redus la fat si efectele toxice directe ale constituentilor din fumul de tigara. Nicotina afecteaza inclusiv calitatea ovulului si dezvoltarea embrionara.

Sarcina ectopica

Fumatul activ creste riscul de sarcina ectopica (implantarea unui ovul fertilizat in afara uterului, de obicei in tuburile uterine). De „vina” este nicotina care incetineste miscarea ovulului fertilizat in tuburile uterine si afecteaza functia trompelor uterine, crescand riscul de sarcina ectopica. Femeile care fumeaza au, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta boala inflamatorie pelvina, care este asociata cu risc mai mare de sarcina ectopica.

cursuri puericultura

Complicatii ale sarcinii si nasterii

Fumatul afecteaza dezvoltarea si functia sanatoasa a cordonului ombilical si a placentei si creste riscul de anomalii care afecteaza nasterea si sarcina. Poate duce la ruperea membranelor prematur (ruperea sacului amniotic inainte de travaliu), placenta previa (cand placenta este atasata de peretele uterin sau deasupra colului uterin) sau placenta abruptio (separarea prematura a placentei de peretele uterului). Acestea cresc riscul de nastere prematura, de hemoragii la nastere si chiar riscul de deces la nastere.

Nasterea prematura

Fumatul este o un factor de risc pentru nasterea prematura (nastere la mai putin de 37 de saptamani de gestatie). Mecanismele de la baza pot fi riscul mai mare de infectii vaginale (ca vaginita bacteriana, care este un factor de risc pentru nastere prematura) si cresterea sensibilitatii mamei la stimuli ce duc la contractii uterine. De asemenea, fumul de tigara poate afecta colagenul, ceea ce duce la slabirea membranelor, ce poate creste la randul ei riscul de nastere prematura sau placenta previa.

miababy magazin

Fumatul si fertilitatea

Fumatul va poate impiedica sa ramaneti gravida in primul rand. Femeile care fumeaza pot avea dificultati in a ramane insarcinate si calitatea ovulelor poate fi afectata. Renuntarea la fumat poate imbunatati fertilitatea. Femeile care renunta la fumat inainte de conceptie sau cel tarziu in primele trei luni de sarcina reduc considerabil riscul ca bebelusul sa se nasca prematur.

Fumatul si osteoporoza

Fumatul de tigara a fost identificat ca un factor de risc pentru osteoporoza, fumul de tigara afectand densitatea minerala osoasa. Fumatul nu este o cauza directa a osteoporozei, dar impreuna cu alti factori poate creste predispozitia unei femei spre aceasta problema de sanatate. Fumul de tigara genereaza cantitati uriase de radicali liberi – molecule care afecteaza apararea naturala a organismului. Rezulta o serie de efecte negative la nivelul tuturor celulelor, inclusiv celulele si hormonii implicati in sanatatea oaselor.

Fumatul si cancerul

Compusii chimici din fumul de tigara ajung in sange si pot fi un factor de risc astfel pentru numeroase boli, inclusiv minimum 15 tipuri de cancer, printre care cancerul de san, cancerul cervical si cancerul ovarian. Fumatul creste riscul de cancer prin afectarea ADN-ului, inclusiv a unor gene cheie care confera in mod normal protectie impotriva cancerului.

fumatul in sarcina riscuri

Riscurile fumatului in sarcina asupra fatului

Fumatul in timpul sarcinii expune copilul la substante chimice nocive. De fiecare data cand mama fumeaza, copilul fumeaza si el, deoarece nicotina si alte substante chimice trec prin placenta si ajung direct la fat. De asemenea, fumatul reduce fluxul de sange catre copil. Tigarile pot restrictiona alimentarea esentiala cu oxigen a copilului, astfel ca inima lui trebuie sa lucreze mai intens de fiecare data cand mama fumeaza. Lipsa de oxigen poate avea efecte extrem de grave pentru copil.

Fumatul in timpul sarcinii poate duce la un risc mult mai mare de:

  • avort spontan;
  • nastere prematura – prematuritatea atrage dupa sine o serie de riscuri, ca disfunctii vizuale si auditive, risc mai mare de tulburari mintale, probleme de invatare si de comportament si alte complicatii;
  • greutate mica la nasterea – poate fi asociata uneori cu intarziere in dezvoltare, probleme cu auzul sau vederea etc.;
  • probleme cu inima sau plamanii;
  • defecte congenitale – fumatul in timpul sarcinii creste riscul ca bebelusul sa se nasca cu defecte congenitale, mai ales malformatii cardiace.

Daca acestea sunt probleme in timpul vietii intrauterine, efectele nocive se pot manifesta si dupa nastere, si includ urmatoarele riscuri:

  • risc de 3 ori mai mare de sindrom de moarte subita infantila;
  • tulburari respiratorii, ca astmul;
  • obezitate;
  • hipertensiune arteriala;
  • alergii;
  • risc mai mare pentru anumite forme de cancer;
  • probleme cu urechile;
  • probleme ulterioare de invatare, probleme de comportament si chiar IQ mai slab.

Complicatii fetale

Fumul de tigara contine foarte multe substante chimice toxice. Cand fumezi, aceste substante chimice sunt absorbite in sange si sunt transmise copilului prin cordonul ombilical. Monoxidul de carbon inlocuieste oxigenul din sange, reducand cantitatea de oxigen disponibila pentru fat, iar nicotina duce la ingustarea vaselor de sange, reducand fluxul de sange prin cordonul ombilical si cantitatea de nutrienti furnizate copilului.

Principalele complicatii fetale asociate cu fumatul includ:

  • ruptura prematura a membranelor;
  • nastere prematura;
  • avort spontan;
  • afectarea placentei;
  • moarte fetala – risc de mortalitate a fatului in uter.

Efecte pe termen lung

Efectele fumatului asupra copilului nenascut se pot continua si cu efecte pe termen lung asupra cresterii si dezvoltarii lui. Bebelusii si copiii ale caror mame au fumat in timpul sarcinii au un risc mai mare de:

  • sidromul de moarte subita infantila;
  • astm, pneumonie, bronsita sau alte infectii la nivelul plamanilor sau urechii;
  • alergii;
  • probleme de comportament ca ADHD etc.

fumatul pasiv in sarcina

Fumatul pasiv in sarcina

Fumatul pasiv poate fi nociv pe durata sarcinii, atat pentru mama, cat si pentru fat, crescand riscul de:

  • sindrom de moarte subita infantila;
  • avort spontan;
  • prematuritate;
  • greutate mica la nastere;
  • bronsita ulterioasa sau pneumonie, astm, tuse, respiratie suieratoare, alergii etc.;
  • malformatii congenitale etc.

Fumul de tigara afecteaza de asemenea functia pulmonara, functia cardiaca si creste riscul pentru anumite forme de cancer. Copiii mici sunt mai sensibili la efectele asupra sanatatii ale fumului de tutun, deoarece plamanii lor sunt mai mici si mai delicati, iar sistemul lor imunitar inca se dezvolta. Mai ales in timpul sarcinii, dar nu numai, evitati sau limitati expunerea la fum de tigara.

Tigarile electronice in sarcina

Tigarile electronice (denumite si e-tigarete) vin in diferite dimensiuni si forme, si contin o baterie, un dispozitiv de incalzire si un cartus pentru a tine lichidul. De obicei, lichidul contine nicotina, arome si alte substante chimice. Dispozitivul alimentat de la baterie incalzeste lichidul din cartus intr-un sistem cu aerosol pe care utilizatorul il inhaleaza. Desi aerosolii de tigar electronice au, in general, mai putine substante nocive decat fumul de tigara, tigarile electronice si alte produse care contin nicotina nu sunt sigure in timpul sarcinii.

Nicotina ramane un pericol pentru sanatate pentru femeile gravide si pentru copiii in curs de dezvoltare si poate afecta creierul si plamanii copilului. Mai mult decat atat, unele dintre aromele folosite in aceste tigari pot fi extrem de daunatoare pentru un copil in curs de dezvoltare.

Renuntarea la fumat

Avantaje

Iata care sunt beneficiile renuntarii la fumat pentru femeile gravide sau care vor sa aiba un copil:

  • se reduce riscul de complicatii in timpul sarcinii si nasterii;
  • se reduce riscul de nastere prematura, avort sau moarte fetala;
  • se reduce riscul ca cel mic sa fie afectat ulterior de probleme cu respiratia, cu functia cardiaca sau altele;
  • copilul este mai putin predispus riscului de subponderalitate – greutate mica la nastere;
  • se reduce riscul de moarte subita infantila;
  • mama are mai putine riscuri pentru sanatate, inclusiv cand vorbim de boli de inima, boli pulmonare, cancer etc.;
  • mama va avea mai multa energia si va respira mai usor.

Renuntarea la fumat in orice moment in timpul sarcinii poate ajuta. Copilul va incepe sa primeasca mai mult oxigen chiar si la o zi dupa ce mama a renuntat la acest viciu. Trebuie subliniat ca renuntarea inainte de sarcina ofera cele mai mari beneficii pentru copil, fata de renuntarea mai tarzie.

miababy magazin

Cum sa renunti la fumat

Decizia de a renunta este primul pas. Iata cateva sfaturi pentru a continua cu aceasta decizie de a renunta la fumat:

  • Evita acele situatii care iti cresc dorinta de a fuma. Scapa de toate tigarile pe care le ai in casa.
  • Petrece timp cu nefumatori si in locuri unde fumatul este interzis.
  • Stabileste un obiectiv si creeaza o recompensa pentru indeplinirea acestuia. De exemplu, daca renunti pentru o anumita perioada de timp, cu banii pe care i-ai fi cheltuit pe tigari cumpara ceva pentru bebelus.
  • Alege o zi concreta in care sa incepi acest program de renuntare la fumat. Nu amana ziua si nu te razgandi. Intre momentul deciziei si ziua de renuntare, lasa-ti timp pentru a te obisnui cu ideea.
  • Schimba-ti rutina si obiceiurile. De exemplu, daca asociai ceaiul sau cafeaua cu tigarile, inlocuieste aceste bauturi cu sucuri de fructe.
  • Poti sa faci o lista a tuturor motivelor pentru care vrei sa renunti la fumat si pastreaz-o mereu la indemana.
  • Fii pregatita pentru unele simptome de sevraj. Cand renunti la fumat, pot sa apara simptome ca stare de rau, greata, migrene, anxietate, iritabilitate, cauzate de lipsa de nicotina cu care organismul s-a obisnuit. Aceste simptome ating un prag maxim de obicei la 12-24 ore si se reduc treptat in 2-4 saptamani.
  • Arunca toate scrumierele, brichetele si obiectele care iti amintesc de fumat.
  • Schimba-ti periuta de dinti cu una noua. Spala toate hainele care ar putea avea miros de tutun.
  • Noteaza in calendar fiecare zi in care ai reusit cu succes sa te abtii de la fumat. Asta te va motiva sa mergi mai departe cu obiectivul tau.
  • Fii optimista si pozitiva. Discuta cu ceilalti despre asta, despre obiectivul tau si roaga-i sa te ajute sa rezisti tentatiilor.
  • Unele persoane sunt ingrijorate ca vor lua in greutate cand renunta la fumat. Evita consumul alimentar crescut si este bine sa faci alegeri sanatoase. Aceasta crestere in greutate dupa renuntarea la fumat apare de obicei deoarece obiceiul de a fuma este inlocuit cu altul de a manca sau de a rontai mereu anumtie gustari.

fumatul in sarcina cum sa renunti la fumat

Renuntarea la fumat vine cu o serie de efece negative si la nivel mental, ca stari de anxietate, depresie, stres, neliniste. Dependenta emotionala si psihica ii impiedica pe multi sa isi urmeze obiectivul de a renunta la fumat. Poti apela la un consilier sau un psiholog, precum si la grupuri de suport.

Terapia de substitutie cu nicotina  in sarcina 

Cel mai bine este ca femeile gravide sau care isi doresc sa ramana insarcinate sa renunte complet la fumat si la orice forma de nicotina, insa daca acest lucru nu este posibil brusc, se poate incepe cu aceasta forma de terapie. Inainte de a folosi aceasta terapie de subtitutie cu nicotina in sarcina, discuta cu medicul despre posibilele riscuri si recomandari.

Terapia de substitutie cu nicotina

Aceasta este o metoda sigura si eficienta de administrare a nicotinei pentru a gestiona nevoia de a fuma, fara toate celelalte substante chimice nocive continute in fumul de tigara. Atunci cand utilizati astfel de produse in sarcina, mama si copilul sunt inca expusi la nicotina, dar nicotina este furnizata la niveluri mai mici decat prin tigarile obisnuite, fara toate celelalte substante chimice nocive continute in fumul de tigara. Aceste produse sunt disponibile sub diferite forme, cum ar fi guma de mestecat pentru renuntarea la fumat, pastilele sau plasturi pentru renuntarea la fumat.

Pentru femeile gravide, este mai bine sa se utilizeze guma sau pastile in loc de palsturi, deoarece acestea au o doza mai mica de nicotina.

Riscul de a te reapuca de fumat dupa nastere

Multe femei care renunta la fumat in timpul sarcinii se reapuca la scurt timp dupa nastere. Daca renunti la fumat in timpul sarcinii, este bine sa recunosti nevoia de a fuma iar si sa intervii la timp inainte de a redescoperi acest viciu. Fumatul in timpul alaptarii este extrem de nociv pentru copil. De asemenea, fumatul pasiv pericliteaza starea generala de sanatate a celor mici.

Fumatul si alaptarea

Se recomanda evitarea fumatului in timpul alaptarii. Elementele chimice din fumul de tigara trec prin laptele matern, ajung la copil si afecteaza sanatatea acestuia. De asemenea, fumatul reduce si productia de lapte, afecteaza compozitia si gustul. 

Referinte:

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *