Afla totul despre fertilizarea in vitro (FIV) din acest ghid complet. Descopera toate detaliile de care ai nevoie, de la ce pasi sunt de parcurs, la costuri, informatii despre programul national, avantaje si riscuri, precum si raspunsuri la intrebari frecvente despre FIV.
CUPRINS:
Fertilizarea in vitro (FIV) este un tratament de fertilitate in care sperma si ovulele sunt combinate intr-un laborator. Embrionii rezultati sunt evaluati pentru calitate si unul sau mai multi sunt plasati in uter prin cervix.
FIV este de departe cel mai frecvent utilizat tratament de inalta tehnologie pentru fertilitate, reprezentand peste 99% dintre procedurile de reproducere asistata.
In functie de situatie, FIV poate folosi:
Medicul poate, de asemenea, sa implanteze embrioni intr-un purtator surogat sau purtator de sarcina. Aceasta este o femeie care poarta copilul pentru un anumit cuplu.
FIV este indicata in urmatoarele cazuri:
Fertilitatea feminina poate fi afectata de:
Fertilitatea masculina poate fi afectata de:
25% dintre cazurile de infertilitate au la baza cauze inexplicabile.
Pregatirea. Initial, persoana sau cuplul va avea o prima discutie cu medicul pentru a stabili care sunt dorintele si nevoile, cauza pentru care apeleaza la aceasta procedura si alte considerente. Se va realiza un dosar FIV si o programare in acest sens.
Consultatiile. Inainte de inceperea FIV, femeile vor fi supuse testelor de analiza a rezervei ovariene. Aceasta implica prelevarea unei probe de sange si testarea acesteia pentru nivelul hormonului foliculo-stimulator. Rezultatele acestui test vor oferi informatii despre marimea si calitatea ovulelor. Ulterior, se va examina uterul prin ecografii si analize ginecologice. In cazul barbatilor, se vor efectua teste de analiza a spermei. In cazul in care sperma este slaba sau deteriorata, poate fi necesara o procedura numita injectia intracitoplasmatica a spermei (ICSI).
Procedura FIV. Pasii pentru aceasta procedura includ:
O procedura FIV poate depasi suma de 2500 – 3000 euro. Tarifele variaza in functie de metodele de fertilizare alese.
In general, preturile pentru FIV variaza de la aproximativ 8000 RON pentru procedurile standard, 9000-11000 pentru procedurile cu injectarea intracitoplasmatica a spermei si cu transfer. Se percep tarife suplimentare pentru crioconservare (aproximativ 1500 lei/an), pentru dezghetare, pentru analize, monitorizari hormonale, ecografii, recoltare chirurgicala a spermatozoizilor din testicul (aproximativ 1500 RON), monitorizarea sarcinii etc.
Programul national de fertilizare in vitro este realizat pentru cuplurile infertile care nu reusesc sa aiba copii. Criteriile de eligibilitate includ ca partenerii sa aiba calitatea de asigurat la sistemul public de sanatate, fara donarea de ovocite sau de sperma, fara posibilitatea de mama surogat, varsta partenerei sa fie intre 24-40 ani, femeia sa aiba un indice de masa corporala intre 20-25, iar rezerva sa ovariana sa fie una normala.
Fondurile sunt limitate, iar suma (6188 lei pentru o singura procedura) acopera doar o parte din costurile procedurii.
Inducerea ovulatiei si monitorizarea progresului – Un prim pas in FIV este tratamentul cu medicamente pentru fertilitate timp de mai multe luni pentru a ajuta ovarele sa produca mai multe ovule pentru fertilizare. Aceasta se numeste inducerea ovulatiei. Aceasta se face de obicei utilizand unul dintre doua tipuri similare de hormoni care elibereaza gonadotropina (agonist GnRH sau antagonist GnRH). Un mod de a controla ovulatia este administrarea timp de 10 zile de agonist si ulterior injectarea de hormoni de stimulare ovariana zilnic. Un alt mod este injectarea de FSH si apoi injectarea de antagonist GnRH dupa 5 zile. Dupa prima saptamana, medicul va masura nivelul de estrogen din sange si prin ecografii va vedea daca ovulele se maturizeaza in foliculi. In cea de-a doua saptamana, doza se poate modifica pe baza rezultatelor testului. Se vor efectua analize si ecografii pentru a masura si monitoriza productia de ovule.
Prelevarea ovulelor – Odata ce ovarele au produs ovule suficient de mature, medicul va preleva ovule din organism, o procedura chirurgicala minora (aspiratie foliculara) care se face la cabinetul medical sau la o clinica de fertilitate. Se introduce un tub subtire, gol, in vagin, ovar si foliculi, acul fiind conectat la un dispozitiv de aspiratie care va preleva ovule din fiecare folicul.
Colectarea si pregatirea spermatozoizilor – Sperma se colecteaza natural sau prin prelevarea direct din testicul.
Inseminare si fertilizare – Intr-un laborator, ovulele sunt amestecate cu spermatozoizii si se produce fertilizarea. Pentru sperma care are motilitate scazuta, spermatozoizii pot fi injectati direct in ovule pentru a facilita fertilizarea. Amestecarea spermei si a ovulelor se numeste inseminare. Aceasta etapa dureaza 48 – 120 de ore. Dupa aproximativ 2 pana la 5 zile dupa fertilizare sunt selectate cele mai bune ovule fertilizate. Cand ovulul fertilizat se divide, se formeaza un embrion. Embrionii sunt clasificati pe masura ce se dezvolta.
Transferul embrionar – Dupa aproximativ 2-5 zile dupa recoltarea ovulelor, unul sau mai multi embrioni sunt introdusi in uter (acest lucru se numeste transfer de embrioni). Medicul foloseste un tub subtire introdus prin cervix in uter pentru a introduce embrionul direct in cavitatea uterina. Calitatea embrionilor se poate schimba in timp ce se dezvolta.
Implantarea embrionului si testul de sarcina – Sarcina apare daca oricare dintre embrioni se ataseaza de mucoasa uterului. Femeile care trec prin procedura de FIV trebuie sa beneficieze de suplimentare cu hormonul progesteron timp de 8 – 10 saptamani dupa transferul de embrioni. Progesteronul este un hormon produs natural de catre ovare, care ajuta la ingrosarea mucoasei uterului. Acest lucru faciliteaza implantarea embrionului. Dupa proximativ 12-14 zile dupa transferul de embrioni, femeia se va intoarce la clinica pentru un test de sarcina.
Este posibil sa aveti crampe in timpul procedurii. Se recomanda, in general, odihna dupa implantare.
Se va urma tratament cu progesteron 8-10 saptamani dupa transferul de embrioni. Dupa 12-14 zile de la transfer, se va stabili o consultatie pentru efectuarea unui test de sarcina.
Contactati medicul urgent daca va confruntati cu:
Succesul FIV depinde in mare masura de tipul, durata si severitatea problemei de infertilitate la persoanele care urmeaza tratament.
In general, ratele de succes ale unui ciclu FIV variaza in medie intre 30-35%.
Iata care sunt principalele avantaje ale FIV:
Iata ce riscuri poate avea fertilizarea in vitro:
Pe durata sarcinii, medicul va monitoriza nivelul hCG (gonadotropina corionica umana, un hormon de sarcina) in primele cateva saptamani. In timpul stadiilor incipiente ale sarcinii FIV, veti observa ca nivelul hCG creste; acesta este un semn foarte bun si indica faptul ca sarcina avanseaza bine.
Iata care sunt nivelurile indicate de hCG in fiecare saptamana de sarcina (saptamanile sunt calculate de la ultima perioada menstruala):
Daca nu sunteti insarcinata, valorile trebuie sa fie mai mici de 5,0 mIU / ml. In cazul in care valorile sunt mai mari decat se asteapta in timpul sarcinii, este posibil sa asteptati gemeni sau tripleti.
Se va monitoriza adesea si nivelul de estrogen si semnele de hiperstimulare ovariana, riscurile de malformatii congenitale, nivelul de progesteron, si se vor efectua ecografii.
Fertilizarea in vitro poate fi o optiune de tratament pentru femei, urmatoarele cazuri:
Nu exista un numar limita de fertilizari in vitro pe care le poate face o femeie. Cercetatorii au descoperit ca aproximativ doua treimi (65,3%) dintre paciente vor avea succes dupa 6 sau mai multe cicluri de FIV.
Daca un ciclu FIV a esuat, sunt necesare investigatii amanuntite pentru a depista cauza, pentru a creste eficienta unui al doilea ciclu.
Nu exista o limita de varsta reala pentru femeile care vor sa aiba o fertilizare in vitro, in prezent varsta nu este o bariera in calea sansei de a avea un copil. Nu exista o limita superioara legata de varsta femeilor care vor sa recurga la tratamente pentru infertilitate, dar de obicei nu este recomandata femeilor cu varsta peste 50 de ani. In unele tari, sunt si anumite reglementari juridice privind varsta maxima la care femeile sa apeleze la FIV.
Dupa o anumita varsta, chiar daca vorbim de ovule de la donatoare, trebuie sa se tina cont si de starea de sanatate a viitoarei mame si de calitatea materialului genetic.
Referinte:
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
View Comments
Buna seara! Cat rezista un blastocist in uter pana sa se implanteze in urma transferului prin FIV.
Multumesc!