Articole

Durerile de ovare – care pot fi cauzele?

De ce apar durerile de ovare si cum se manifesta? Iata cate exemple de cauze posibile pentru dureri de ovare si cand ar trebui sa va adresati medicului.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Care pot fi cauzele pentru dureri de ovare?
3. Cand ar trebui sa mergi la medic?

Informatii generale

Multe femei se confrunta cu dureri de ovare la un moment dat. Ovarele sunt responsabile pentru producerea si eliberarea ovulelor necesare fertilizarii. Durerea ovariana, care este adesea resimtita la nivelul abdomenului inferior, pelvisului (durere pelvina) sau spatelui inferior, este legata de obicei de ovulatie si menstruatie. Cu toate acestea, cauzele pot fi si anumite probleme ginecologice, cum ar fi endometrioza sau boala inflamatorie pelvina.

Durerea de ovare poate fi acuta sau cronica. De asemenea, durerea ovariana poate fi continua sau sa vina si sa plece. Uneori se poate agrava la efort sau urinare. Chiar daca durerea nu este foarte severa, este important sa mergeti la medic daca durerile persista, pentru a putea gasi cauzele.

Care pot fi cauzele pentru dureri de ovare?

Iata cateva cauze posibile pentru durerile de ovare:

Cauze menstruale

Femeile pot experimenta durere sau disconfort in unul sau ambele ovare in anumite zile in timpul unui ciclu menstrual normal. Aceasta durere sub forma de crampe pe care o experimenteaza o femeie in timpul sau chiar inainte de menstruatie se numeste dismenoree si apare din cauza eliberarii de prostaglandine – substante asemanatoare hormonilor care, printre altele, contracteaza muschii – din uter.

Cauze legate de ovulatie

Unele femei pot simti disconfort in timpul ovulatiei. Durerea in timpul ovulatiei, cunoscuta si sub numele de Mittelschmerz, apare atunci cand un ovar elibereaza un ovul. In general, acest lucru se intampla cu aproximativ 14 zile inainte de urmatoarea menstruatie. Simptomele durerii de ovulatie includ:

  • dureri de ovare ce apar de obicei doar pe o parte a pelvisului si pot sa alterneze sau sa ramana constante de la luna la luna;
  • durerea variaza ca intensitate de la durere usoara constanta pana la durere severa.

Chist ovarian

Chisturile ovariene sunt mase pline cu lichid (spre deosebire de tumorile ovariene, care sunt solide), care se formeaza pe unul sau ambele ovare. Majoritatea chisturilor ovariene nu sunt periculoase si nu declanseaza simptome. Insa, in alte cazuri pot sa apara o serie de simptome, precum:

  • dureri pelvine si abdominale – inclusiv durere de ovare;
  • senzatie de plenitudine si greutate in abdomen;
  • balonare.

Majoritatea chisturilor ovariene sunt benigne, ceea ce inseamna ca nu sunt canceroase. In general, persoanele aflate la postmenopauza au un risc mai mare ca un chist ovarian sa fie malign sau canceros. Chisturile ovariene pot creste destul de mult uneori si risca sa se rupa. Un chist ovarian rupt poate provoca sangerare abundenta. Solicitati imediat asistenta medicala daca va confruntati cu:

  • dureri abdominale bruste si severe;
  • febra;
  • greata sau varsaturi;
  • piele rece sau umeda;
  • respiratie rapida;
  • ameteli.

Endometrioza

Endometrioza inseamna cresterea anormala a tesutului endometrial in afara uterului. Acest tesut poate creste oriunde in abdomen sau pelvis, inclusiv pe ovare si se comporta in acelasi mod ca si in timpul unui ciclu menstrual. Tesutul endometrial se formeaza in mod regulat in fiecare luna si dispare odata cu ciclul menstrual. Insa, in caz de endometrioza, tesutul endometrial care se afla in afara uterului reactioneaza in continuare la fluctuatiile hormonale si are ca rezultat sangerari usoare in interiorul pelvisului, in afara uterului, unde s-a dezvoltat tesutul.

Simptomele endometriozei includ:

  • dureri pelvine – inclusiv dureri de ovare;
  • dureri in timpul actului sexual;
  • flux menstrual anormal sau abundent;
  • dureri la urinare in timpul menstruatiei;
  • dureri la defectare in timpul menstruatiei.

Tratamentul endometriozei poate fi medicamentos sau chirurgical, in functie de cat de severa este starea.

Boala inflamatorie pelvina

Boala inflamatorie pelvina este o infectie care s-a raspandit la uter, ovare sau trompele uterine. Necesita antibiotice de obicei. Poate fi provocata de boli cu transmitere sexuala, cum ar fi Chlamydia sau gonoreea, precum si alte infectii care nu sunt cu transmitere sexuala.

Simptomele bolii inflamatorii pelvine includ:

  • dureri in abdomenul inferior – inclusiv dureri de ovare;
  • febra;
  • scurgeri vaginale anormale cu miros neplacut;
  • dureri sau sangerare in timpul actului sexual;
  • senzatie de arsura la urinare;
  • sangerari intre menstruatii.

Fibroame uterine

Fibroamele uterine sunt excrescente benigne care apar din mucoasa uterului. Pe langa disconfort sau presiune pelvina, o pacienta cu fibrom poate prezenta sangerari uterine anormale, dureri de spate, constipatie (daca un fibrom pune presiune pe intestin), dificultati urinare si risc de infertilitate.

Torsiunea ovariana

Ovarul este legat de peretele abdominal printr-un ligament subtire, prin care trec si vasele de sange si nervii care alimenteaza ovarul. Este posibil ca acel ligament sa se rasuceasca in anumite cazuri. Torsiunea este mai frecventa daca exista un chist pe ovar, deoarece chistul face ovarul mai greu sau mai mare decat de obicei. Torsiunea ovariana provoaca dureri severe si este o urgenta medicala. Fara tratament rapid, ovarul poate fi afectat permanent din cauza pierderii aportului de sange.

Durere care radiaza din alte zone

Este posibil ca o afectiune medicala de la nivelul unui alt organ sa provoace durere care pare ca provine din ovare. Acestea pot include apendicita, sarcina extrauterina, pietrele la rinichi, infectii ale tractului urinar, constipatia etc.

Tumori ovariene

Tumorile se pot forma in ovare, la fel cum se formeaza in alte parti ale corpului. Ele pot fi necanceroase (benigne) sau canceroase (maligne). Pot cauza dureri, dar si balonare sau presiune in abdomen, indigestie, diaree sau constipatie, nevoia frecventa de a urina etc.

Cand vine vorba despre cancerul ovarian, exista mai multe tipuri, inclusiv cancerul ovarian epitelial, cancerul ovarian cu celule germinale, cancerul ovarian cu celule stromale si carcinomul cu celule mici. Desi toate sunt clasificate drept „cancere ovariene” deoarece se refera la ovare, ele variaza ca origine, tratament si prognostic. Retineti, insa, ca de obicei durerile de ovare sunt date de cu totul alte probleme, care nu sunt cancer. Insa, este important sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect.

Cand ar trebui sa mergi la medic?

Orice durere pelvina neobisnuita sau persistenta trebuie sa ne trimita la medic. Este important sa depistati la timp cauza, inainte de a aparea complicatii. Mergeti la medic daca aveti simptome noi sau diferite in regiunea pelvina, fie la menstruatie, fie intre menstruatii.

Mai precis, daca aveti oricare dintre aceste simptome, asigurati-va ca solicitati asistenta medicala:

  • dureri pelvine persistente sau severe;
  • cicluri menstruale mai lungi de 38 de zile sau mai scurte de 24 de zile;
  • menstruatii care dureaza mai mult de 7 zile;
  • sangerare menstruala foarte intensa;
  • flux menstrual cu cheaguri de sange mari;
  • sangerari sau spotting intre menstruatii;
  • sangerari dupa menopauza;
  • sangerari in timpul actului sexual sau dupa;
  • scurgeri vaginale anormale etc.

Este important sa mergeti la medic pentru a depista cauza acestor simptome. Se va face un control ginecologic, iar medicul poate recomanda anumite analize de sange, test Papanicolau sau alte proceduri pentru a gasi cauzele durerii. Tratamentele depind de cauzele identificate.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/women/guide/ovarian-pain-causes-diagnosis-treatments
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/320408
(3) https://www.healthline.com/health/womens-health/ovary-pain

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o săptămână ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

5 luni ago