Dismenoree – cum se poate trata durerea menstruala

dismenoree

Dismenoree – este termenul medical pentru menstruatii dureroase. Dismenoreea este impartita in doua categorii: dismenoree primara si dismenoree secundara.

CUPRINS:

1. Ce este dismenoreea?
2. Simptome
3. Diagnostic
4. Cauze si factori de risc pentru durerile menstruale
5. Complicatii
6. Tratamentul dismenoreei
7. Dismenoreea si infertilitatea

Ce este dismenoreea?

Daca de obicei vorbim de crampe menstruale usoare, alteori e vorba de dureri menstruale insuportabile care pot afecta activitatile zilnice si pot fi un simptom al unor afectiuni mai grave. Dismenoreea este o afectiune menstruala manifestata prin crampe menstruale severe si frecvente si durere asociata cu menstruatia. Poate fi clasificata ca primara sau secundara.

DISMENOREE PRIMARA

Dismenoreea primara este definita de crampe menstruale dureroase in absenta oricarei patologii pelvine vizibile care ar putea explica aceasta stare. In dismenoreea primara, simptomele sunt cauzate de contractiile uterine care, de obicei, incep in timpul adolescentei, dupa inceperea ciclurilor menstruale si pot fi o afectiune ce persista pe tot parcursul vietii.

Simptomele tind sa dureze doar 1-2 zile si se crede ca sunt cauzate de prostaglandine, substante  gasite in multe tesuturi ale corpului. Prostaglandine stimuleaza contractiile muschilor uterului in timpul menstruatiei. Aceste contractii comprima vasele de sange in uter, intrerupand temporar alimentarea cu sange si privand tesuturile de sange, ceea ce declanseaza durerea.

DISMENOREE SECUNDARA

In dismenoreea secundara, simptomele sunt cauzate de o alta afectiune medicala prezenta in organism, cum ar fi boala inflamatorie pelvina sau endometrioza si, de obicei, are un debut ulterior. In dismenoreea secundara, menstruatia dureroasa este insotita de o patologie pelvina vizibila care explica durerea. Este termenul folosit pentru menstruatiile dureroase care au drept cauze unele probleme sau stari cum ar fi:

  • endometrioza;
  • inflamatia trompelor uterine;
  • fibroame etc.

Mai mult de 50% dintre femeile care au ciclu menstrual si au trecut de pubertate sunt afectate de dismenoree, 10-12% dintre acestea avand dismenoree severa cu afectarea activitatilor zilnice obisnuite timp de 1-3 zile pe luna. Dismenoreea este mai frecventa la femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 24 de ani, majoritatea episoadelor severe aparand inainte de varsta de 25 de ani.

cursuri puericultura

Simptome

dismenoree simptome

Simptomele cele mai frecvente ale dismenoreei sunt:

  • crampe in abdomenul inferior;
  • dureri abdominale si de spate (regiunea lombara);
  • durere ce iradiaza spre picior;
  • greata, varsaturi si diaree;
  • oboseala;
  • slabiciune;
  • dureri de cap.

Simptome specifice in dismenoreea primara

In caz de dismenoree primara, apar crampe abdominale intense, persistente, si uneori sunt insotite de dureri de spate, dureri de cap, dureri de coapse, diaree, constipatie, greata, varstaturi, ameteli, balonare etc. Multe dintre aceste simptome sunt atribuite sindromului premenstrual, dar au aceeasi sursa ca dismenoreea.

miababy magazin

Simptome specifice in dismenoreea secundara

Simptomele dismenoreei secundare includ durerea pelvina si dureri de spate, spasme intre menstruatii, durere in timpul actului sexual sau dupa, o scurgere vaginala anormala, febra sau frisoase, urinari frecvente etc.

Iata care elementele care pot indica dismenoree secundara:

  • dismenoreea care apare in primele 1 – 2 cicluri dupa menarha;
  • dismenoreea incepand cu varsta de 25 ani;
  • debutul dismenoreei dupa ce anterior nu au fost prezente dureri menstruale;
  • anomalii pelvine depistate la examenul fizic;
  • durerea nu se reduce cu medicamente usoare sau contraceptive etc.

De multe ori, dismenoreea secundara este asociata si cu menstruatii intense, sangerari in timpul actului sexual, scurgeri vaginale anormale, menstruatii neregulate etc.

Diagnostic

Un istoric medical si examinarea fizica sunt de obicei suficiente pentru a stabili diagnosticul de dismenoree primara. Istoricul inseamna durerea tip crampe la menstruatie, iar examinarea fizica este data de un examen pelvin detaliat. Este de obicei posibila diferentierea dismenoreei de sindromul premenstrual pe baza istoricului pacientului. Durerea asociata cu sindromul premenstrual este, in general, legata de sensibilitatea sanilor si de balonarea abdominala, mai putin de durere si crampe pelvine si abdominale. Simptomele sindromului premenstrual incep inainte de ciclul menstrual si se reduc la scurt timp dupa inceperea fluxului menstrual.

Un diagnostic de dismenoree poate fi sigur numai atunci cand medicul exclude alte tulburari menstruale, afectiuni medicale sau medicamente care pot provoca sau agraveaza afectiunea.

Investigatii specifice

Investigatii specifice utile pentru a stabili diagnosticul de dismenoree:

  • Ecografia – utilizeaza unde de inalta frecventa si un computer pentru a crea imagini ale vaselor sangvine, tesuturilor si organelor. Ecografiile sunt folosite pentru a vizualiza organele interne si funcitonarea lor si pentru a evalua fluxul sangvin din vase.
  • RMN – o procedura de diagnostic care foloseste o combinatie de magneti, unde de radiofrecventa si un computer pentru a produce imagini detaliate ale organelor si structurilor din organism.
  • Laparoscopie – o procedura chirurgicala in care un laparoscop, un tub subtire cu o lentila si o sursa de lumina, este inserat printr-o incizie in peretele abdominal pentru a examina zona pelvina si abdomenul.
  • Histeroscopie – o examinare vizuala a colului uterin si a interiorului uterului, utilizand un instrument de vizualizare (histeroscop) inserat prin vagin.

Cauze si factori de risc pentru durerile menstruale

Cauza dismenoreei depinde de tipul problemei de la baza.

dismenoree si durerile menstruale

Cauze pentru dismenoreea primara

Dismenoreea primara este durerea asociata cu menstruatia, care nu are alta cauza medicala. Perioada de durere care incepe in decurs de 6 – 12 luni de la prima menstruatie este, de obicei, dismenoree primara. Durerea abdominala in zona inferioara cu care se confrunta multe femei in timpul menstruatiilor este cauzata de contractiile musculaturii uterului. Modificarile hormonale din momentul menstruatiei sunt responsabile pentru acest lucru. In general, persoanele cu dismenoree primara sufera de contractii uterine ca rezultat al unui dezechilibru chimic in organism, in special prostaglandina si acidul arahidonic, substante chimice care controleaza contractiile uterului.

Factori de risc

Cu cat este mai mare concentratia de prostaglandine, cu atat durerea este mai severa. Factorii de risc pentru dezvoltarea dismenoreei primare includ:

  • menstruatie incepand cu varsta de 11 ani sau mai putin;
  • menstruatii prelungite;
  • obezitate;
  • consum de alcool si fumatul;
  • sangerare menstruala severa;
  • istoric familial de dismenoree primara;

Cauze pentru dismenoreea secundara

Dismenoreea secundara este cauzata de alte afectiuni medicale, cel mai adesea endometrioza, o afectiune in care tesutul care arata la fel ca tesutul endometrial se formeaza in afara uterului, de obicei pe alte organe ale sistemului reproducator. Cauzeaza sangerari interne, infectii si dureri pelvine. Alte cauze posibile ale dismenoreei secundare includ:

  • Boala inflamatorie pelvina
  • Fibroame uterine
  • Adenomioza
  • Sarcina anormala (de exemplu, avort spontan, sarcina ectopica)
  • Infectii, tumori sau polipi in cavitatea pelvina

In dismenoreea secundara, durerea poate continua pe durata sangerarii si uneori apare intre perioade. Durerea asociata cu dismenoreea secundara tinde sa se inrautateasca in timp.

Complicatii

Principalul simptom al dismenoreei este durerea. Durerea severa afecteaza productivitatea, desfasurarea activitatilor obisnuite si calitatea vietii. Durerea poate fi spasmodica (crampe pelvine ascutite la inceputul fluxului menstrual) sau durere congestiva (adanca, continua). La 5- 15% dintre femeile cu dismenoree primara, durerea este suficient de severa pentru a perturba activitatile zilnice si poate duce la afectarea grava a productivitatii la lucru sau la scoala.

Dismenoreea poate afecta considerabil calitatea somnului si poate duce la insomnii severe. Gradul sever de insomnie este asociat direct cu severitatea si durata dismenoreei.

Tratamentul dismenoreei

dismenoree medicamente

Tratament medicamentos pentru dismenoree

In general, pentru dismenoree primara se prescriu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene care se dovedesc a fi eficiente, ameliorand durerea in 65-100% dintre cazuri. Contraceptivele orale sunt o alta alegere eficienta si bine studiata de terapie, in special la femeile care doresc si prevenirea unei sarcini. Contraceptivele orale sunt eficiente in aproximativ 90% dintre cazurile de dismenoree primara.

miababy magazin

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene

Aceste medicamente functioneaza prin inhibarea producerii si eliberarii de prostaglandine. Prostaglandinele sunt responsabile pentru contractiile uterine dureroase si simptomele asociate dismenoreei primare, cum ar fi greata si diareea. Aspirina nu este utilizata pentru tratamentul dismenoreic, deoarece nu este suficient de eficienta in dozele uzuale.

Raspunsul la mdicamentele antiinflamatorii nesteroidiene apare, de obicei, in interval de 30 – 60 de minute. Pentru a fi eficiente, acestea trebuie luate inainte de declansarea durerii (daca este posibil) sau la inceputul durerii, pentru ca impiedica formarea prostaglandinelor, si pot preveni dezvoltarea durerii.

Astfel de medicamente includ ibuprofen, naproxen, acid mefenamic.

Contraceptivele orale

Contraceptivele orale sunt cea de-a doua linie de tratament pentru majoritatea pacientelor cu dismenoree, cu exceptia cazului in care se doreste o sarcina. Contraceptivele orale previn durerea menstruala printr-un mecanism diferit de medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene. Actiunea contraceptivelor orale este dubla: reducerea volumului de lichid menstrual si suprimarea ovulatiei. In general, poate dura pana la 3 cicluri pentru ca durerea sa scada considerabil.

Alte forme hormonale de contraceptie (cum ar fi inelul vaginal), precum si optiunile contraceptive pe termen lung, cum ar fi implanturile, injectiile si dispozitivele intrauterine care elibereaza hormoni pot ajuta, de asemenea. Aceste tratamente hormonale functioneaza prin subtierea mucoasei uterului. Acest lucru ajuta la reducerea cantitatii de prostaglandine eliberate in timpul menstruatiei si reduce intensitatea contractiilor uterului.

ATENTIE! Deoarece medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene si contraceptivele orale sunt eficiente si actioneaza prin mecanisme diferite, o combinatie a celor doua poate fi o optiune foarte eficienta in cazurile mai severe.

Tratament naturist pentru dismenoree

dismenoree remedii naturiste

Din motive necunoscute, aproximativ 10% dintre femeile cu dismenoree primara nu raspund la tratamentul cu medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene sau contraceptive orale. In plus, unele femei au contraindicatii la aceste medicamente pentru calmarea durerilor menstruale.

Solutii naturiste pentru ameliorarea durerii menstruale intense:

  • Pozitia corpului ghemuit poate ameliora crampele. Numita si pozitie fetala, este cu genunchii transi spre piept, in timp ce se poate plasa o sticla cu apa calda in zona pelvina.
  • Aplicarea unei sticle cu apa calda sau a unei alte forme de caldura usoara in zona abdominala inferiora poate reduce durerea. De asemenea, se pot folosi plasturi pentru durerile menstruale.
  • Aromaterapia si masajul pot reduce durerea pentru unele femei.
  • Sportul poate fi o modalitate de a reduce durerea menstruala prin productia de endorfine, analgezice naturale ale organismului.
  • Acupunctura si acupresura pot, de asemenea, ajuta la ameliorarea durerii.
  • Sistemele TENS – stimularea nervoasa electrica transcutanata sunt un tratament care utilizeaza curenti electrici de joasa tensiune pentru a ameliora durerea.

Chirurgia este o alta optiune posibila de tratament pentru dimenoree, daca durerea este cauzata de endometrioza, fibroame sau alte tipuri de aderente interne.

ATENTIE! A fi femeie nu inseamna ca trebuie sa ne obisnuim cu dureri menstruale insuportabile. Trebuie sa stim ca exista solutii in acest sens si ca durerea menstruala poate fi redusa.

Cand solicitam ajutorul medicului?

Solicitati ajutorul medicului daca:

  • durerea nu raspunde la tratamentele la domiciliu;
  • durerea se agraveaza;
  • durerea persista mai mult de 2 zile menstruale;
  • sangerarea menstruala se intensifica;
  • apare febra;
  • sunt prezente scurgeri vaginale anormale sau sangerari anormale intre menstruatii;
  • durerea a aparut brusc, dupa ce anterior menstruatiile erau nedureroase etc.

Dismenoreea si infertilitatea

Crampele menstruale intense pot fi cauzate de o serie de boli care afecteaza fertilitatea. Unele dintre aceste boli se dezvolta in timp, chiar in ani.

Cauzele posibile pentru crampele anormale ale menstruatiei, care pot duce la infertilitate, includ:

  • Endometrioaza – In caz de endometrioza, endometrul se dezvolta in locuri din afara uterului. Se estimeaza ca pana la 50% din femeile care nu reusesc sa ramana insarcinate pot avea endometrioza.
  • Fibroame – Sunt mase anormale de tesut care se dezvolta in interiorul musculaturii netede a uterului. De cele mai multe ori sunt non-canceroase. Aceste mase pot cauza dureri, infertilitate si uneori cresc riscul de avort spontan.
  • Chisturi ovariene – Chisturile sunt saculeti cu lichid care se formeaza cel mai frecvent in ovare, ducand la crampe dureroase. In timp ce chisturile nu sunt canceroase si cele mai multe se reduc de la sine, pot cauza probleme cu fertilitatea in cazul in care se formeaza in trompele uterine sau ovare, in special daca sunt mari.
  • Boala inflamatorie pelvina – Poate fi cauza pentru durerile menstruale si poate afecta fertilitatea. Este cea mai frecventa cauza a tuburilor uterine blocate.
  • Adenomioza – Apare atunci cand endometrul creste in interiorul musculatueii uterului. Aceasta este diferita de endometrioza, unde endometrul creste in afara uterului. Este, de asemenea, diferita de fibroame, care sunt o masa de tesut muscular.

Durerea la ovulatie este comuna, pana la 50% dintre femei avand cel putin un astfel de episod de-a lungul vietii, si 20% chiar in fiecare luna. Durerea la ovulatie care afecteaza activitatile de zi cu zi nu este normala. Durerea severa la ovulatie poate fi un simptom al endometriozei.

Referinte:
(1) The prevalence and risk factors of dysmenorrhea, link: https://academic.oup.com/epirev/article/36/1/104/566554
(2) Primary dysmenorrhea, link: https://www.aafp.org/afp/1999/0801/p489.html
(3) Dysmenorrhea and Endometriosis in Young Women, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3935015/
(4) Dysmenorrhea and related disorders, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5585876/
(5) Dysmenorrhea, link: https://www.glowm.com/section_view/heading/Dysmenorrhea/item/9
(6) https://www.mindbodygreen.com/0-27473/painful-periods-could-be-a-sign-of-infertility-heres-how-to-tell-if-something-is-off.html

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *