Femeile pot intampina de-a lungul vietii dureri de sani sau mastalgie, o problema des intalnita. Afla tot ce trebuie sa stii despre durerile de sani, de la cauze si pana la tratament si intrebari frecvente, totul in articolul de mai jos.
CUPRINS:
Durerea de sani sau mastalgia este o problema des intalnita la femei. Durerea apare cel mai adesea in partea superioara, exterioara a sanului. Trebuie subliniat faptul ca durerea este foarte rar asociata cu cancerul. Mastalgia este, in general, clasificata ca fiind ciclica (asociata cu menstruatiile) sau non-ciclica. Durerile non-ciclice pot proveni de la san sau pot proveni din alta parte, cum ar fi muschii sau articulatiile din apropiere, si pot fi resimtite in san. Durerea poate varia de la disconfort minor pana la durere severa, in unele cazuri.
Durerile la nivelul sanilor pot fi simtite ca greutate sau durere, o senzatie de intepatura sau arsura. Poate fi simtita in orice parte a sanului si se poate raspandi si in zonele din apropiere.
Iata care sunt principalele cauze ale durerii de sani:
Durerea de san poate rezulta din purtarea unui sutien necorespunzator sau de slaba calitate. Un sutien prea strans sau prea slabit poate comprima sanii sau nu ii sustine corect, ducand la disconfort. Un studiu realizat la Universitatea Portsmouth a constatat ca 80% dintre femei poarta dimensiunea gresita la sutien (70% purtand o marime prea mica si 10% purtand una prea mare). Sutientul nepotrivit poate fi incomod, poate cauza dureri si este vizibil nepotrivit (aluneca sau sanii sunt presati). Un sutien de dimensiune nepotrivita poate cauza leziuni si durere.
Inainte de menstruatie, sanii pot deveni sensibili si dureroasi. Acest lucru este dat de faptul ca inainte de ciclul menstrual, nivelul hormonilor se schimba (estrogenul va creste). Este vorba de o durere ciclica, adica apare regulat dar trece, si este de cele mai multe ori normala in timpul perioadei menstruale. De obicei, durerea se reduce dupa finalul menstruatiei.
Femeile pot, de asemenea, suferi de dureri de sani in timp ce trec prin perioada menopauzei, deoarece aceasta tranzitie implica fluctuatii ale hormonilor care pot afecta sanii, si chiar terapia de substitutie hormonala poate cauza aceste simptome.
Activitatea fizica poate provoca dureri de sani, mai ales daca vorbim de activitate fizica intensa, fara incalzire corespunzatoare. Efectul apare mai des in cazul exercitiilor care pun presiune pe piept, pe umeri sau pe muschii pectorali, cum ar fi ridicarea greutatii sau impingerea in sus, durerea fiind durere musculara.
Schimbarile fibrochistice ale sanului pot determina sensibilitate sau durere in sani, din cauza formarii de chisturi sau tesuturi fibroase umplute cu lichid. Este posibil sa existe si scurgeri mamare. Este o problema care afecteaza deseori femeile intre 20-50 ani, dar nu este asociata cu riscul de cancer mamar.
Mastita este o infectie dureroasa a sanului, destul de frecventa in timpul alaptarii, din cauza infundarii canalelor de lapte. Simptomele pot include febra, dureri, oboseala si modificari la nivelul sanului – caldura, roseata, umflare, durere.
Uneori, modificarea canalului sau a glandelor mamare poate duce la formarea chisturilor mamare. Acestia sunt saculeti cu lichid care pot fi moi sau fermi, si uneori, dar nu de fiecare data, pot cauza durere. De multe ori se maresc in perioada menstruatiei si se reduc odata cu perioada menopauzei. Un chist este diferit de o tumora si nu este cancer.
Anumite medicamente pot contribui la dezvoltarea durerii de san. Medicamentele care sunt legate de astfel de dureri includ:
De asemenea, acest efect il pot avea si medicamentele diuretice, steroizii sau tratamentele pentru infertilitate.
O interventie chirurgicala la nivelul sanilor si formarea tesutului cicatrician pot duce la dureri de sani. Durerea poate rezulta din afectarea sau inflamatia nervilor, poate afecta suprafata sanului sau poate fi profunda. La scurt timp dupa interventia chirurgicala, durerea poate fi severa.
Efectele pe termen lung pot include:
Costocondrita sau sindromul costosternal este o inflamatie a cartilajului care leaga coastele si sanul.
Poate sa apara si in cazul artritei, iar artrita la nivelul gatului sau spatelui superior poate, de asemenea, sa duca la durere sau amorteala in piept. Aceasta nu are legatura cu sanul, dar provoaca o durere intensa care poate fi confundata cu durerea de san.
Majoritatea cancerelor de san nu cauzeaza durere. Cu toate acestea, cancerul de san de tip inflamator si unele tumori pot duce la disconfort la san. Trebuie contactat medicul daca durerea persista, daca apare un nodul care nu dispare, daca apar scurgeri mamare sau alte semne de afectare a sanului. Trebuie subliniat, insa, ca durerile de san nu sunt, de obicei, legate de cancer.
Cauzele durerii de san pot include si:
Alti factori care pot contribui la durerile de san includ marimea sanilor, dieta, stilul de viata etc.
Durerea poate fi unilaterala (doar un san) sau bilaterala (ambii sani).
Durerile de san pot fi impartite in general, insa, in doua tipuri de dureri: dureri ciclice si non-ciclice.
Acesta este cel mai frecvent tip de dureri de san si este asociata cu ciclul menstrual. Durerea este probabil legata de sensibilitatea tesutului mamar la hormoni si acest lucru poate fi diferit in fiecare san. De obicei, durerea apare cu 3-7 zile inainte de menstruatie, desi unele femei pot experimenta sensibilitate incepand din mijlocul ciclului de ovulatie si poate continua pana la inceputul menstruatiei.
De obicei, durerea ciclica:
Durerea de san non-ciclica este mai frecventa la femeile in varsta. Exista doua tipuri de dureri mamare non-ciclice:
Durerea non-ciclica:
Durerea musculo-scheletica localizata la nivelul sanului – Poate fi data de iritarea unor nervi din regiunea toracica sau de leziuni. De obicei este unilaterala, este mai severa la efort si se caracterizeaza prin presiune pe o zona a peretelui toracic. Este data de multe ori de accidentari sau traumatisme la nivelul sanului.
Este indicat un consult medical daca:
Medicii evalueaza durerea de sani prin localizarea durerii si evaluarea modelului, inclusiv intensitatea si durata. Evaluarea va include antecedentele medicale, examenul fizic si, in unele cazuri, o mamografie (radiografie a sanului) dupa 50 de ani (sau mai devreme daca exista un risc crescut de cancer mamar) sau o ecografie.
Examinarea fizica implina analiza sanilor si a ganglionilor limfatici. Mamografia este un examen cu raze X a tesutului mamar. Este indicata doar daca se constata umflaturi sau o ingrosare anormala a tesutului.
In situatii mai rare poate fi indicata o scanare RMN sau o biopsie.
Iata ce presupune tratamentul durerilor de sani:
Iata care sunt principalele solutii naturiste pentru mastodinie sau sani durerosi:
Iata careva solutii naturiste pentru nodulii durerosi la san:
Durerea la un singur san poate fi si data de fluctuatii hormonale, dar de cele mai multe ori poate fi data de o leziune, traumatism sau de o infectie la nivelul sanului. In astfel de cazuri, trebuie examinat sanul pentru a depista eventuale chisturi, noduli sau formatiuni la nivelul sanului. E nevoie de un consult medical, mai ales daca apare si o umflatura, roseata, scurgeri sau ingrosarea pielii. Poate fi de multe ori vorba de o mastita, o infectie a sanului frecventa la femeile care alapteaza.
De multe ori, sensibilitate sanilor apare cu 3-4 saptamani inainte de diagnosticarea sarcinii, din cauza schimbarilor hormonale ce apar. Odata cu aceste cresteri hormonale, sanii se umfla si devin deseori durerosi. Aceasta crestere a hormonilor face ca sanii sa retina mai multe lichide si sa se simta sensibil, greoi si durerosi, mai mult decat inainte de menstruatie.
De cele mai multe ori, intepaturile in ambii sani sunt date de cauze hormonale – in apropierea menstruatiei, de exemplu. Intepaturile intr-un singur san pot sa apara si in urma unui traumatism mamar, in urma interventiei chirurgicale la nivelul sanului, din cauza unor medicamente (cum ar fi antidepresive, pilule contraceptive, terapia de substitutie hormonala etc.), a expunerii la temperaturi joase etc.
Durerea unui singur san in alaptare poate fi data de angorjarea sanilor – cand sanii devin excesiv de plini, fiind tari si durerosi. Aceasta este asociata deseori cu atasarea incorecta la san. De asemenea, durerea poate fi data de blocarea canalelor de lapte, de purtarea de sutiene prea stramte sau de mastita. Mastita (inflamatia la nivelul sanului) apare atunci cand un canal este blocat sau poate fi de cauza infectioasa.
Cresterea nivelului de hormoni in timpul sarcinii stimuleaza fluxul sangvin si provoaca modificari ale tesutului mamar, ceea ce poate face sanii sa devina umflati, inflamati si neobisnuit de sensibili la atingere. Motivul principal al durerii este cresterea hormonilor, cum ar fi estrogenul si progesteronul, ceea ce duce la modificarea sanilor. Impreuna cu efectele cresterii hormonale, sanii devin mai grei si mai mari, ceea ce provoaca durere si disconfort. Durerea apare astfel din cauza cresterii sanilor (chiar cu o marime sau doua) si a sensibilitatii crescute. Cel mai bun remediu este sa cumparati cateva sutiene bune, care sa sustina sanii, astfel incat sa nu ii preseze.
Hormonii prezinta fluctuatii in timpul unui ciclu menstrual normal. Momentul exact al modificarilor hormonale variaza de la o femeie la alta. Estrogenul si progesteronul cresc in timpul celei de-a doua jumatati a ciclului – zilele 14 – 28 intr-un ciclu tipic de 28 de zile. Estrogenul se afla in mijlocul ciclului, in timp ce nivelurile de progesteron cresc in saptamana dinaintea menstruatiei. Aceasta durere este durere ciclica.
Daca va apropiati de menopauza, s-ar putea sa aveti si sanii durerosi. Menopauza este un proces de tranzitie cand menstruatiile se reduc si in cele din urma se opresc din cauza modificarilor hormonale din corp. Modificarea nivelului hormonilor estrogen si progesteron este cauza obisnuita a durerii de san in timpul perimenopauzei si menopauzei. Riscul de dureri este mai mare in cazul administrarii de medicamente cum ar fi inhibitor selectiv de recaptare a serotoninei (SSRI), diuretice, preparate digitalice sau spironolactona, daca este prezenta si o infectie a sanului, daca sunt chisturi sau noduli.
Usturimea la ambii sani poate fi data de obicei de modificari hormonale, dar pot fi si semn de leziune, infectie, inflamatie sau alta problema, mai ales daca este prezent si un nodul, sau scurgeri, decolorarea sanului sau modificari ale mamelonului.Usturimea poate fi data si de mastita, de angorjarea sanilor, de o problema de circulatie la nivelul sanului, de ruptura unui implant mamar siliconic, de anumite medicamente sau de o interventie chirurgicala la nivel mamar.
Senzatia de arsura in sani poate fi daca de multe ori de chisturile mamare – care produc uneori, dar nu de fiecare data, durere si sensibilitate. De asemenea, cauzele pot fi paresteziile, care produc senzatie de arsura si amorteala in extremitati, dar uneori si la nivelul pieptului, fiind resimtite si la nivelul sanilor, de costocondrita (o afectiune in care cartilajul din jurul coastelor si a osului mamar devine inflamat), fluctuatiile hormonale, mastita, si in rare cazuri poate fi un semn de cancer mamar ce determina inflamarea tesutului limfatic.
Sensibilitatea sanilor este mai frecventa in perioada premenstruala, in sarcina, alaptare si la menopauza. De asemenea, sensibilitatea poate fi data de purtarea unui sutien nepotrivit (prea mare sau prea mic), de o problema la nivelul musculaturii, de anumite medicamente hormonale, de modificari fibrochistice ale sanului, de o infectie la nivelul tesutului mamar, cum e mastita sau de un chist.
Referinte:
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
View Comments
De aproape o lună sunt o durere in sanul drept am fost și am facut o ecografie la care din pacate se vede ca ar fi ceva numai ca nu se stie până ce nu fac alte investigatii.Tin sa mentionez ca am doar 32 de ani și am doi copii.Nu am alte semne vizibile la nivelul sanului doar aceea durere care este usoara nu este intensă.Ar putea și asociată cu o formă de cancer? Ar trebui sa ma sperie aceea ecografie? Ce as putea sa fac mai departe pt ca sunt foarte speriată și imi este teama.
Bună nu știu de ce mi sa împietrit un șan și e dureros în zona mamelonului ..nu alăptez de aproape un an . Oare ce cauza ?
Mă dor țâțele și sfârcurile după menstruație !
De ce oare ?!
Nu port sutien.