Alaptarea dupa implanturi mamare

alaptarea dupa implanturi mamare

banner-tommee-tippee-miababy

Alaptarea dupa implanturi mamare – afla daca este afectata alaptarea de implanturile mamare, daca implanturile sufera modificari in timpul sarcinii si recomandari utile.

CUPRINS:

1. Cum afecteaza sarcina implanturile mamare?
2. Pot alapta daca am implanturi mamare?
3. Recomandari si sfaturi

Cum afecteaza sarcina implanturile mamare?

Sarcina si alaptarea pot modifica forma, dimensiunea si aspectul sanilor. In cazul femeilor cu implanturi mamare, aceste modificari pot ridica o serie de semne de intrebare: Voi putea sa alaptez daca am implanturi? Cum vor arata implanturile mele dupa sarcina si alaptare?

banner-tommee-tippee-miababy

In sarcina, implanturile in sine vor fi bine – chiar si atunci cand tesutul mamar creste si se modifica odata cu nivelurile de progesteron si estrogen in timpul sarcinii. Sarcina va schimba deseori forma tesutului mamar, dar implanturile vor ramane la fel. Modificarile hormonale din timpul sarcinii afecteaza structura sanilor, dar nu au in general niciun efect asupra implantului. Presiunea cauzata de cresterea tesutului mamar este foarte putin probabil sa provoace ruperea implanturilor si schimbarea formei. Insa, modificarile tesutului mamar, la care se adauga cresterea in greutate in timpul sarcinii, pot uneori slabi tesutul mamar, deoarece sanii se extind, apoi se pot contracta. Asta poate duce la schimbarea formei uneori.

implanturile si sarcina

Pot alapta daca am implanturi mamare?

Raspunsul scurt este „da” – cu unele exceptii. Femeile isi maresc de obicei sanii din motive estetice. Implanturile mamare sunt folosite pentru a creste dimensiunea sanilor, dar si pentru reconstructie dupa indepartarea unui san sau a unei parti a sanului. Implanturile nu afecteaza neaparat capacitatea de a alapta in viitor. Atat timp cat sanii contin tesut mamar functional inainte de operatie si operatia nu include o incizie in jurul areolei, ar trebui sa puteti produce lapte matern si sa alaptati. Cu toate acestea, in timp ce interventia chirurgicala la san nu inseamna ca nu puteti alapta, nu exista nicio garantie ca mama va avea o cantitate suficienta de lapte. De asemenea, aportul de lapte poate fi limitat daca incizia facuta in timpul interventiei la san distruge nervii din san si mamelon.

In cazul in care se fac implanturi pentru reconstructie dupa o mastectomie sau din cauza sanilor subdezvoltati, este posibil sa nu existe suficient tesut mamar functional in san pentru a obtine un aport suficient de lapte. In aceste situatii, este posibil sa nu puteti alapta chiar si inainte de operatia de marire a sanilor. Mastectomia partiala sau totala poate duce la indepartarea tesutului mamar si la deteriorarea nervilor implicati in lactatie. De asemenea, este posibil ca unele mame sa fi avut sanii subdezvoltati (hipoplazie mamara) inainte de implanturi.

Productia de lapte si alaptarea dupa implanturi mamare depind de o serie de factori:

cursuri puericultura

Localizarea inciziei si tipul interventiei

Localizarea inciziei si tehnica utilizata pentru a insera un implant afecteaza modul in care pot fi afectati nervii, glandele, canalele sau aportul de sange din san. De exemplu, o incizie in jurul marginii areolei este mai probabil sa afecteze nervul esential pentru sensibilitatea mamelonului si reflexul de eliberare a laptelui matern.

Un alt factor care poate avea impact asupra lactatiei poate fi modul in care s-a efectuat interventia chirurgicala. In timpul interventiei chirurgicale de marire a sanilor, implanturile mamare sunt plasate intr-un spatiu fie sub tesutul mamar, fie sub muschii pieptului, intr-un mod care nu interactioneaza cu functia canalului mamar. Astfel, corpul ar trebui sa poata produce lapte matern postpartum si ar trebui sa poti alapta in mod normal. Cu toate acestea, depinde de modul in care a fost efectuata interventia chirurgicala. Exista o serie de tehnici chirurgicale diferite pentru a introduce un implant mamar. Introducerea implantului pe sub san este in prezent cea mai populara tehnica –  implantul este plasat sub tesutul sau muschiul mamar. Aceasta tehnica lasa tesutul glandular si nervii intacti, astfel incat metoda are un impact mai mic asupra productiei de lapte.

miababy magazin

Cand incizia se face la axila, tehnica implica introducerea implantului sub muschi printr-o incizie sub brat. Tehnica lasa tesutul glandular si nervii intacti. In cazul inciziei in jurul mamelonului, pot exista efecte ca stimularea redusa a mamelonului si dificultati la alaptare. O incizie in jurul mamelonului si areolei este mai probabil sa afecteze nervul care declanseaza reflexul de curgere.

pot alapta daca am implanturi

Pozitia si dimensiunea implantului

Un alt factor de luat in considerare daca ati suferit o interventie chirurgicala de marire a sanilor este locul in care se afla implantul in san. Daca se afla deasupra muschilor pectorali, poate uneori sa exercite presiune asupra tesuturilor care produc lapte si sa afecteze lactatia. In aceasta situatie, implantul mamar ar putea inhiba cresterea tesutului care produce lapte si poate pune presiune pe canalele de lapte, impiedicand iesirea laptelui din san si, prin urmare, impiedicand golirea eficienta a sanului.

Modificari ale sensibilitatii mamare

In urma interventiei chirurgicale de marire a sanilor, sanii pot deveni durerosi si extrem de sensibili chiar si la atingerea normala, ceea ce face alaptarea dificila. Mamele care au suferit o interventie chirurgicala la nivelul sanului si mamelonului pot fi mai predispuse la vasospasm mamelonar (o senzatie dureroasa de arsura in mamelon). Unele mame se pot confrunta cu pierderea senzatiei sau amorteala la nivelul mamelonului din cauza nervilor deteriorati. Acest lucru poate afecta reflexul necesar productiei de lapte si poate ingreuna atasarea la san.

Este sigura alaptarea pentru bebe cand ai implanturi?

Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, nu au existat rapoarte clinice recente privind riscurile implanturilor de silicon la asupra alaptarii si sanatatii bebelusilor alaptati. Nu exista metode pentru detectarea precisa a nivelurilor de silicon din laptele matern. Cu toate acestea, implanturile mamare prezinta anumite riscuri pentru mama, cum ar fi:

  • posibilitatea de a avea nevoie de interventii chirurgicale suplimentare pentru corectii sau eliminare;
  • contractura capsulara, care apare atunci cand tesutul cicatricial se formeaza in jurul implantului;
  • modificari ale senzatiei in san si mamelon;
  • dureri de san;
  • ruperea implanturilor.

probleme cu alaptarea dupa implanturi siliconice

Recomandari si sfaturi

  • Solicitati sfatul medicului daca aveti probleme cu productia de lapte sau cu atasarea copilului la san. Citeste aici mai multe despre alaptarea la san.
  • Femeile care au suferit o interventie de marire a sanilor trebuie sa fie, de asemenea, foarte atente la semnele de infectii ale sanilor, ca mastita, deoarece poate creste riscul de contractura capsulara, care apare atunci cand tesutul cicatricial se strange in jurul implantului.
  • Asigurati-va ca informati medicul ca aveti implanturi mamare, astfel incat sa poata monitoriza cresterea in greutate a bebelusului si sa se asigure ca hranirea are loc fara probleme. Daca aveti o cantitate redusa de lapte, poate fi necesar sa suplimentati cu formula.

Voi avea mai putin lapte daca am implanturi mamare?

In timpul operatiei de introducere a implanturilor mamare exista riscul ca unele canale si unii nervi sa fi fost deteriorati, ceea ce poate duce la scaderea productiei de lapte. Implanturile mamare pot fi plasate sub tesutul mamar si peste muschiul pe care se afla sanul sau sub muschi – fie complet, fie partial. Localizarea si amploarea inciziilor vor determina cat de mult va fi afectata productia de lapte.

Cand implanturile mamare sunt inserate sub pliul sanului sau sub brat, exista un risc mai mic de deteriorare a nervilor si a canalelor de lapte. Uneori, implanturile sunt inserate la marginea areolei. O incizie pe sau in jurul perimetrului areolei prezinta un risc mai mare de deteriorare a canalelor si a nervilor. Daca senzatia mamelonului a fost afectata, asta poate afecta atat productia de lapte, cat si eliberarea laptelui.

De asemenea, lactatia depinde si de structura si sanatatea sanilor inainte de interventie. Unele femei sunt predispuse in mod natural la o productie mai redusa de lapte.

Referinte:

(1) http://www.med.umich.edu/1libr/Gyn/Lactation/BreastfeedingAfterBreastImplants.pdf

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK44780/

(3) https://www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/maternal-or-infant-illnesses/breast-surgery.html

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *