Afla de ce apar sinuzitele direct de la domnul Dr. Boris Smoc, medic primar ORL Spitalul Clinic de Urgenta Louis Turcanu – Timisoara. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.
Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.
De ce apar sinuzitele?
– transcriere video interviu cu Dr. Boris Smoc –
Dr. Boris Smoc:
Sinuzitele, per ansamblu, reprezinta inflamatia sinusurilor si a mucoasei nazale. Datorita acestei continuitati dintre mucoasa nazala si mucoasa sinusala, se foloseste tot mai mult, in majoritatea clasificarilor, termenul de rinosinuzita.
Rinosinuzitele toate cele pe care vi le-am spus (cele acute) se manifesta prin obstructie nazala, blocaj nazal, congestie nazala, secretii. Rinoreea anterioara – cand secretiile vin in fata, pacientul isi sufla nasul. Rinoreea posterioara – pacientul simte secretiile care coboara in gat.
Ele se mai manifesta si prin durere la nivelul fetei, senzatia de presiune, prin tuse. Extrem de rar apar si alte modificari dar numai la nivelul complicatiilor.
Referitor la sinuzitele cronice, durata acestor simptome este de mai mult de douasprezece saptamani – si anume a obstructiei nazale, a congestiei nazale, a rinoreei anterioare, a rinoreei posterioare, a senzatiei de presiune faciala. Toate acestea sunt mai mult decat douasprezece saptamani.
La sinuzitele cronice avem semne patognomonice pe tomografia computerizata – aceasta este metoda de electie pentru sinusuri. Cand este nevoie facem tomografia computerizata, si in sinuzitele cronice vom avea o ingrosare a mucoasei sinusurilor.
In forme mai grave, apar semne de modificari edematoase, de degenerescenta polipoida a mucoasei sinusale, si atunci vom studia daca este sau nu nevoie de tratamentul chirurgical prin chirurgie endoscopica rinosinusala.