Ce este rinosinuzita si care sunt metodele de tratament? | Intrebari frecvente

Ce este rinosinuzita si care sunt metodele de tratament

Afla ce este rinosinuzita si care sunt metodele de tratament direct de la domnul Dr. Silviu Albu, profesor universitar doctor. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Ce este rinosinuzita si care sunt metodele de tratament?

–  transcriere video interviu cu Dr. Silviu Albu –

Dr. Silviu Albu:

Rinosinuzita este o inflamatie a mucoasei care captuseste fosele nazale si sinusurile paranazale. Daca vorbim de rinosinuzita, trebuie sa remarcam un progres NET al medicinei. Daca in New York-ul anilor 1900, unul din patru sau cinci decese era reprezentat de complicatiile endocraniene ale sinuzitelor si otitelor, situatia s-a schimbat dramatic. Macar si numai pentru acest fapt, specialitatea noastra trebuie mentinuta si retinuta de restul populatiei.

Cateva mituri in legatura cu diagnosticul rinosinuzitei: majoritatea pacientilor se prezinta catre noi si catre colegii mei din ambulator pentru dureri de cap de tip “sinuzita”. Si aici este o confuzie – si pentru a ilustra aceasta confuzie, aduc in discutie o statistica elocventa din Statele Unite, de unde a pornit aceasta confuzie. In randul practicienilor din Statele Unite, era obiceiul de a diagnostica sinuzita prin cefaleea aceea care se proiecteaza in zona anterioara a fetei si a fruntii. Ei au intreprins sistematic o investigatie radiologica prin examen computer tomograf la nivel national. Si din 5.000 de pacienti cu un astfel de diagnostic initial, s-a confirmat doar la 5% dintre ei diagnosticul de sinuzita. Si de aici a pornit o cautare si o rafinare a termenilor si s-a constatat si s-au impus la nivelul comunitatii medicale criterii de diagnostic. Si astea sunt foarte bine sa fie retinute de catre pacientii care ni se adreseaza.

In primul rand, sinuzita se defineste prin infundare si secretie colorata la nivelul nasului. Cefaleea este al treilea si cel mai nespecific dintre simptome. Si cefaleea are anumite caracteristici, deci nu este o durere pulsatira, o durere ucigatoare, ci e acea senzatie de plin, de “cap greu”, pentru ca este o inflamatie la nivelul sinusurilor. Dar retineti in primul rand infundarea si secretia colorata. Acestea definesc, in primul rand, simptomatologia rinosinuzitelor, si asta trebuie sa stie pacientul care se adreseaza unui medic si sa-si rafineze cautarea. Asta ajuta foarte mult, atat pacientul cat si medicul curant.

Daca acestea sunt suspiciunile clinice, el este categoric confirmat prin examinarile paraclinice – si aici intervine triunghiul diagnostic in care pacientul nostru nu trebuie sa fie pierdut in “Triunghiul Bermudelor” ci trebuie recuperat si restabilit si redat societatii intr-o stare buna de functionare. Diagnosticul clinic se completeaza prin examenul endoscopic facut de catre practicianul orelist si este confirmat in examenul imagistic. Examenul imagistic intareste o suspiciune clinica. Deci asta trebuie subliniat – se merge in sensul clinic-paraclinic, nu de la paraclinic catre clinic. Deci pacientul cand are o acuza, in primul rand se adreseaza si il indemn sa se adreseze celui mai apropiat medic practician si el stabileste oportunitatea si indicatia unui examen CT. De ce vorbesc acest lucru? Pentru ca in practica curenta intalnim foarte des cazurile cand pacientul isi face initial un CT si se prezinta apoi cu el medicului practicant. In general, pentru a-l scuti de un timp pierdut si pentru a-i oferi rapid si eficient o solutie pentru problemele sale, e recomandabil a merge initial la medicul specialist.

cursuri puericultura

Sinuzitele prezinta o importanta problema de sanatate publica si voi sublinia acest lucru prin statistici oferite atat din Europa cat si din Statele Unite. In Europa 10% pana la 12% din populatia adulta este diagnosticata cu rinosinuzita cronica. In Statele Unite, 15% din populatia lor adulta sufera de aceasta afectiune. Nici China nu este scutita. In China s-a constatat ca 8% si 10% din populatia intregii Chine sufera de rinosinuzita cronica. Va dati seama ca este deja o imensa populatie, o imensa “armata” care au toti nasul infundat si sufera groaznic. Cheltuielile legate de aceasta suferinta in Statele Unite ajung la aproximativ 5 miliarde de dolari anual – cheltuielile de sanatate, atat costurile directe cat si costurile indirecte. In plus, calitatea vietii acestor pacienti este groaznica. Prin instrumente specifice si extrem de sensibile de masurare a calitatii vietii s-a constatat ca calitatea vietii acestor pacienti cu rinosinuzita este la fel de scazuta ca a celor cu boli groaznice, boli incurabile cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva in stadiul 4, sau BPOC-ul, deci ei sufera groaznic. Din aceste motive, atentia comunitatii medicale este intens concentrata pentru remedierea acestei suferinte.

Principii de tratament. In primul rand, paradigma de tratament s-a schimbat. Aceasta suferinta nu este in primul rand o infectie – este o inflamatie si asta schimba dramatic regulile jocului. Pentru ca nu antibioticul este esential, ci este indicat, in anumite cazuri, sub supraveghere medicala si in anumite faze ale suferintei. De exemplu, in rinosinuzita acuta, antibioticul [este recomandat] numai in anumite forme de rinosinuzita si nu reprezinta prima alegere. Ci prima alegere este drenajul si eliminarea secretiilor. Va imaginati ca sinusul este ca o sticla, peste care este un dop insurubat. Obiectivul tratamentului este de a desuruba acest dop, pentru a se goli sticla, nu de a introduce ceva in sticla sa scoatem dopul. Ci sa desurubam dopul. Avem la dispozitie o serie de mijloace medicamentoase. Fie ca sunt aplicate pe cale locala, cum ar fi spalaturile saline, cu solutie izo sau hipertona, fie ca sunt decongestionantele dar sunt folosite cu precautie si cu arcimonie timp de o saptamana (pentru a nu crea dependenta), sau o serie de substante mucolitice care fluidizeaza si fac mucusul mai usor de eliminat. Si asa suferinta pacientului este mult redusa.

miababy magazin

Retineti deci: ii indemn si ii sfatuiesc pe pacientii nostri sa se adreseze cu caldura medicului specialist din teritoriul, care cu siguranta va sti sa aleaga si sa implice in mod precis si sa nu faca abuz de antibiotice care, dintr-un prieten si indiscutabil dintr-un element care a salvat si a dus mai departe omenirea, sa nu-l transforme intr-un dusman, cum de multe ori se intampla in societatea contemporana. De ce este periculos sa abuzam? Pentru ca obisnuim organismul cu aceste mijloace de tratament si atunci cand avem nevoie, nu le mai avem la dispozitie.

In cazul suferintei cronice – aici este rolul medicului specialist care sa indice, la fel, modalitatea precisa de tratament. Trebuie sa retinem ca si rinosinuzita cronica este o suferinta medico-chirurgicala. Deci chirurgia este doar capatul, este “sfarsitul drumului”, nu este elementul initial. Doar in caz de esec al terapiilor medicamentoase se ajunge la chirurgie. Deci trebuie sa combatem acel mit: “sinuzita = chirurgie”. De aceea se dezvolta medicina, pentru a indeparta pe cat posibil spectrul interventiilor chirurgicale si de a le face cat mai delicate, cat mai tintite suferintei si cat mai minim invazive.

Despre autor

Dr. Silviu Albu

Profesor universitar, doctor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *