Care sunt cauzele obstructiei nazale si cum se stabileste indicatia chirurgicala pentru adenoidectomie | Intrebari frecvente

Care sunt cauzele obstructiei nazale si cum se stabileste indicatia chirurgicala pentru adenoidectomie

Afla care sunt cauzele obstructiei nazale si cum se stabileste indicatia chirurgicala pentru adenoidectomie direct de la doamna Dr. Isabela Lupu, medic primar ORL pediatrie. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Care sunt cauzele obstructiei nazale si cum se stabileste indicatia chirurgicala pentru adenoidectomie

–  transcriere video interviu cu Dr. Isabela Lupu –

 

Dr. Isabela Lupu:

Cea mai frecventa cauza la copii de obstructie nazala, din punct de vedere chirurgical, ca sa spunem asa, este aparitia rinoadenoiditei cronice hipertrofice.

Aceasta consta in aparitia unui tesut asemanator tesutului amigdalian, care se dezvolta in rinofaringe. Este primul tesut care intra si reactioneaza in conditiile aparitiei unui alcigen pe cale respiratorie, sau a unui alergen. Acolo, tesutul inflamat, tesutul limfoid se inflameaza, se mareste, si apare obstructie la nivelul foselor nazale.

Copilul va deveni un copil care respira oral, care nu respira pe nas, care are un facies caracteristic – gurita cascata – noi ii spunem facies adenoidian, cu incisivii inainte, cu prognatism de maxilar, si atunci trebuie sa stabilim exact cand este vorba de indicatie chirurgicala pentru operatia de rinoadenoidita cronica.

Operatia se numeste adenoidectomie. Spuneam ca un copil daca raceste de cel putin patru-sase ori pe an, daca asociaza fenomene inflamatorii si complicate la nivelul amigdalelor, sau daca asociaza otite, sau daca apare tot din cauza obstructiei o otita seroasa datorita dezvoltarii adenoizilor spre orificiile de deschidere a tubei auditive, si bineinteles daca exista obstructie completa, sau cvasi-completa, atunci se indica operatia de adenoidectomie.

cursuri puericultura
Despre autor

Dr. Isabela Lupu

Medic primar ORL pediatrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *