Iti doresti un copil si planuiesti o sarcina? Iata cateva recomandari pentru viitoarele mamici – cum te pregatesti pentru o sarcina, ce analize trebuie sa faci si ce schimbari in stilul de viata – pentru a avea o sarcina sanatoasa.
CUPRINS:
1. Consult preconceptional
2. Schimbari in stilul de viata
Daca incercati sa aveti un copil sau doar va ganditi la asta, nu este prea devreme pentru a incepe sa va pregatiti pentru sarcina. Sanatatea inainte de sarcina se concentreaza pe lucrurile pe care le puteti face pentru a creste sansele de a avea o sarcina sanatoasa. Pentru unele femei, pregatirea corpului pentru sarcina dureaza cateva luni. Pentru alte femei, ar putea dura mai mult. Iata care sunt pasii importanti pentru a va pregati pentru o sarcina sanatoasa:
Daca va ganditi la o sarcina, mergeti la medic pentru un consult preconceptional. Acesta va va oferi sfaturi de specialitate cu privire la planificarea sarcinii. Perioada de preconceptie este de obicei cu 3 – 6 luni inainte de sarcina.
Medicul va dori sa discute istoricul de sanatate si despre orice afectiuni medicale pe care le aveti in prezent, care ar putea afecta o sarcina. De asemenea, discutati despre orice probleme in sarcinile trecute, medicamentele pe care le luati in prezent, vaccinarile de care ati putea avea nevoie si masurile pe care le puteti lua inainte de sarcina pentru a preveni anumite probleme, inclusiv malformatii congenitale. Se vor face analize pentru diferite infectii si probleme medicale ce pot afecta sarcina.
Un control preconceptional seamana mult cu un control general anual, dar include ingrijiri suplimentare orientate spre planificarea sarcinii. Iata cateva dintre lucrurile la care va puteti astepta in timpul consultului:
E bine sa faceti o lista cu subiecte si intrebari pentru medic, sa nu omiteti nimic. Asigurati-va ca discutati cu medicul despre problemele de sanatate pe care le aveti in prezent si cat de bine sunt gestionate. Unele dintre aceste boli includ: boli cu transmitere sexuala, diabet, boli tiroidiene, hipertensiune arteriala si alte boli cronice. Discutati cu medicul si despre obiceiurile si situatiile care pot afecta sarcina – fumatul, consumul de alcool, administrarea unor medicamente, stres, expunerea la substante chimice etc. Vezi aici ce analize obligatorii trebuie facute oricarei gravide.
Administrarea anumitor medicamente in timpul sarcinii poate provoca malformatii congenitale grave. Acestea includ unele medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala si fara prescriptie medicala si suplimente pe baza de plante. Daca intentionati sa ramaneti insarcinata, trebuie sa discutati cu medicul despre intreruperea anumitor medicamente inainte de a ramane gravida si asigurati-va ca luati doar acele medicamente care sunt permise si necesare.
Ar trebui sa discutati cu medicul inainte de a incerca sa concepeti daca aveti afectiuni medicale, cum ar fi astm, diabet, epilepsie, tromboza venoasa profunda etc. Sarcina afecteaza unele boli, iar altele pot afecta copilul in curs de dezvoltare. Este posibil sa fie necesar sa schimbati sau sa incetati sa luati medicamentele obisnuite pe baza de reteta.
Este foarte important sa primiti ingrijire inainte de sarcina daca:
Sanatatea partenerului este la fel de importanta ca a mamei atunci cand incercati sa aveti un copil. Probleme de sanatate, cum ar fi obezitatea, depresia sau stresul, precum si factorii ce tin de stilul de viata, cum ar fi fumatul si consumul de alcool, sunt doar cateva dintre elementele care pot afecta fertilitatea masculina.
Colectarea istoricului de sanatate al familiei poate fi importanta pentru sanatatea sarcinii. Anumite probleme medicale in sarcina si la fat au o baza ereditara. Alte motive pentru care oamenii apeleaza la consiliere genetica includ faptul ca au avut mai multe avorturi spontane, probleme de fertilitate sau o afectiune genetica ce a aparut in timpul unei sarcini anterioare. Medicul va poate indruma stre consiliere genetica de specialitate daca aveti antecedente familiale de tulburari genetice sau cromozomiale, cum ar fi fibroza chistica sau sindromul Down. Citeste mai multe despre sarcina si fertilitatea dupa avort.
Sanatatea orala este o parte importanta a sanatatii generale. In plus, modificarile hormonale – ca sa nu mai vorbim de gustarile mai frecvente legate de poftele in sarcina si de greturile matinale – in timpul sarcinii pot afecta dintii si gingiile. Asadar, sunt importante obiceiurile bune de periaj dentar si e important sa mergeti la dentist pentru a trata orice probleme inainte de a ramane gravida.
Acidul folic este esential in sarcina si e bine ca administrarea sa inceapa cu cel putin o luna inainte de sarcina. Poate ajuta la prevenirea defectelor congenitale majore la nivelul creierului si coloanei vertebrale la bebelus. Aflati mai multe despre acidul folic.De asemenea, puteti creste aportul alimentar de folat. Sursele importante de folat includ legume cu frunze verzi si cereale fortificate.
De asemenea, medicul va poate recomanda si alte suplimente prenatale – inclusiv suplimente de iod si vitamina D. Iodul este un nutrient esential pentru dezvoltarea creierului la bebelus. Necesarul de iod creste in timpul sarcinii si uneori este dificil sa obtineti suficient iod numai din dieta. De asemenea, corpul are nevoie de vitamina D pentru a mentine niveluri sanatoase de calciu si pentru a dezvolta oasele si dintii bebelusului.
Fumatul si consumul de alcool pot provoca multe probleme in timpul sarcinii pentru mama si fat, cum ar fi nasterea prematura, defecte congenitale si moartea sugarului. Daca incercati sa ramaneti gravida si nu puteti opri consumul de alcool si fumatul, solicitati ajutor de specialitate. Citeste aici despre fumatul in sarcina.
Vezi aici un articol cu recomandari utile pentru renuntarea la fumat.
Alcoolul traverseaza placenta si ajunge la fat. In primul trimestru alcoolul poate afecta dezvoltarea inimii, creierului si fetei bebelusului. In sarcina ulterioara, poate afecta cresterea si dezvoltarea creierului. Cand vine vorba despre sarcina, nu a fost stabilita o limita inferioara sigura pentru consumul de alcool – e bine sa evitati complet alcoolul.
Evita substantele chimice daunatoare, cum ar fi substantele chimice sintetice, ingrasamintele, insecticidele etc. Aceste substante pot afecta sistemele de reproducere. Expunerea chiar si la cantitati mici in timpul sarcinii poate duce la anumite probleme. Citeste aici mai multe despre toxinele in sarcina. Unele medii de lucru pot avea un impact asupra fertilitatii. Este posibil sa va riscati sanatatea sau sanatatea bebelusului daca lucrati cu raze X, substante chimice sau plumb. Adresati-va medicului sau la locul de munca daca sunteti expusa in mod constant la oricare dintre acestea. Angajatorul este obligat in mod legal sa va ofere un mediu de lucru sigur.
Persoanele care sunt supraponderale sau obeze prezinta un risc mai mare de aparitie a multor afectiuni grave, inclusiv complicatii in timpul sarcinii, boli de inima, diabet de tip 2 si anumite tipuri de cancer etc. Cheia pentru atingerea si mentinerea unei greutati sanatoase nu este legata de modificarile dietetice pe termen scurt – diete drastice. Este vorba despre un stil de viata care include o alimentatie sanatoasa si activitate fizica regulata. Daca sunteti subponderala, supraponderala sau e vorba de obezitate, discutati cu medicul despre modalitati de a ajunge si de a va mentine la o greutate sanatoasa inainte de a ramane gravida.
O dieta formata din alimente nutritive va poate ajuta sa va controlati greutatea. E important sa aveti o alimentatie cat mai sanatoasa, echilibrata si variata. Evitati consumul de alimente intens procesate, cu adaos mare de zahar si sare. Incercati sa consumati cat mai multe alimente naturale, gatite in moduri sanatoase.
Chiar daca nu este nevoie sa va gestionati greutatea, ar trebui sa faceti exercitii fizice ca parte a rutinei in timp ce va pregatiti pentru sarcina. Daca aveti deja o rutina, probabil ca o puteti continua pana la sarcina. Cereti sfatul medicului inainte de a incepe orice rutina de exercitii noi.
Sanatatea mentala este modul in care gandim, simtim si actionam. E normal sa avem stari de ingrijorare si anxietate uneori, dar daca aceste stari persista si va afecteaza viata de zi cu zi, e important sa solicitati ajutor de specialitate. Citeste aici si despre anxietatea in sarcina.
Partenerul joaca un rol important in sarcina – si inainte. Incurajarea si sprijinul emotional pot fi cu adevarat utile si importante, mai ales daca va schimbati stilul de viata pe masura ce va pregatiti pentru sarcina. De asemenea, sanatatea partenerului este importanta atunci cand vine vorba de a ramane insarcinata. Dieta si stilul de viata pot reduce numarul spermatozoizilor si calitatea materialului seminal. Unele lucruri care pot afecta fertilitatea la barbati includ:
Citeste si despre Viitorii tatici – pregatirea pentru bebe si rolul lor in sarcina.
Pentru a ramane gravida, trebuie sa va monitorizati ovulatia. Ovulatia apare atunci cand un ovul este eliberat din ovar. Dupa oprirea metodelor contraceptive, fertilitatea poate reveni imediat sau poate dura – depinde de metoda contraceptiva folosita. Incepeti sa va urmariti ciclul menstrual. Prima zi de menstruatie marcheaza inceputul unui nou ciclu menstrual. Perioada fertila este atunci cand sansele de a concepe sunt cele mai mari. Puteti utiliza o aplicatie de urmarire a fertilitatii pentru a va ajuta. Puteti urmari si anumite semne privind fertilitatea, cum ar fi temperatura bazala sau examinarea mucusului cervical. De asemenea, sunt disponibile teste de ovulatie.
Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/preconception/planning.html
(2) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/preconception/art-20046664
(3) https://www.nhs.uk/pregnancy/trying-for-a-baby/planning-your-pregnancy/
(4) https://www.whattoexpect.com/getting-pregnant/preparing-for-pregnancy/
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…