Viitorii tatici – pregatirea pentru bebe si rolul lor in sarcina

viitorii tatici

Viitorii tatici au un rol foarte important in sustinerea mamei in perioada sarcinii. Si pe masura ce sunt alaturi de partenerele lor, se pregatesc si ei pentru intalnirea cu bebe si noua etapa de viata care urmeaza.

Cuprins:

1. Pregatirea pentru rolul de tata
2. Sustinerea mamei pe durata sarcinii
3. Gestionarea emotiilor si grijilor de viitor tata
4. Informatii administrative pentru viitorii tatici

Pregatirea pentru rolul de tata

Venirea pe lume a unui copil este unul dintre cele mai importante evenimente de viata, deopotriva pentru mame si tati.

In perioada sarcinii, toata atentia celorlalti este, asa cum e de asteptat, pe viitoarele mame. Dar nu inseamna ca rolul partenerilor lor, viitorii tatici, nu este foarte important, atat dupa ce se naste bebelusul, dar si in sarcina.

Viitorii tatici si implicarea – ce arata studiile?

Studiile arata ca implicarea viitorilor tatici reduce foarte mult nivelul de stres al viitoarelor mame. Iar reducerea stresului are un impact pozitiv deopotriva asupra mamei, sarcinii si copilului. De asemenea, tatii care se implica inca din perioada sarcinii au tendinta sa ramana implicati si dupa venirea pe lume a copilului. Te termen lung, acesti copii s-a observat ca au o dezvoltare emotionala si sociala mult mai buna decat a copiilor ai caror tati nu s-au implicat in cresterea lor.

Din fericire, tendinta tatilor astazi este de a se implica mai mult, de a petrece mai mult timp alaturi de copiii lor decat o faceau parintii sau bunicii lor. Cercetarile din domeniul dezvoltarii copilului arata ca cei mici au nevoie de relatii stabile cu ambii parinti. Iar dezvoltarea lor e mult mai buna atunci cand tatii petrec timp cu ei, se joaca cu ei, le ofera atentie si afectiune.

Conectarea cu bebelusul inca din timpul sarcinii

Spre deosebire de viitoarele mame, tatii nu au in fiecare senzatii sau simptome care sa le aminteasca de sarcina. Abia cand sarcina avanseaza si burta mamei incepe sa se vada mai bine, le poate fi mai usor sa constientizeze ca vor avea un copil si sa se conecteze cu el chiar din perioada prenatala.

Inca din al doilea trimestru de sarcina, bebelusii incep sa auda si sa recunoasca vocile. Deci daca viitorii tatici le vorbesc, le canta, sunt sanse mari ca bebelusii, dupa nastere, sa reactioneze pozitiv cand vor auzi vocea tatalui.

cursuri puericultura

Insotirea mamelor la vizitele la medicul ostetrician contribuie, de asemenea, la dezvoltarea unui sentiment de conexiune al tatalui cu bebelusul. Ascultarea batailor inimii lui, observarea cresterii si dezvoltarii lui cu ajutorul ecografiilor contribuie la aceasta conexiune.

Sustinerea mamei pe durata sarcinii

Pentru viitoarea mama, care deseori trece prin stari emotionale diverse, sustinerea partenerului este foarte importanta. De fapt, sarcina poate fi o perioada epuizanta deopotriva fizic si emotional. Iar primul si cel mai important sprijin vine din partea partenerului de viata. Ce pot face concret viitorii tatici?

miababy magazin

Insotirea mamei la medic si participarea la cursurile prenatale

Controalele de rutina la medicul obstetrician si cursurile prenatale sunt un prilej de a sustine mama, de a fi alaturi de ea. Cursurile prenatale sunt foarte utile si pentru a afla la ce sa te astepti si cum sa te pregatesti pentru nastere si viata cu un nou-nascut. De la cum sa sustii partenera in timpul travaliului pana la cum sa schimbi un scutec, cum se desfasoara baia nou-nascutului, cum sa il ingrijesti – aceste informatii pot fi de baza, mai ales in cazul tatilor care asteapta primul copil. Totodata, participarea la astfel de cursuri poate fi o ocazie de a cunoaste alti viitori parinti, de a socializa sau chiar lega noi prietenii.

Informarea despre alaptare

Desi pare a fi un subiect care le priveste doar pe mame, ele au nevoie de sustinerea tatilor. Uneori un debut dificil si dureros al alaptarii poate duce la incheierea lui prematura, daca mamele nu au si sprijinul partenerilor lor.

Sanatatea emotionala a viitoarei mamei

Pe durata sarcinii, viitoarele mame trec, de obicei, printr-o serie de modificari ale dispozitiei, puse pe seama schimbarilor hormonale implicate de sarcina. O comunicare deschisa si onesta despre ce simt ambii parteneri ajuta la reducerea emotiilor negative si stresului resimtit in aceasta perioada mai vulnerabila.

Nu in ultimul rand, pentru mamele care isi doresc ca viitorii tatici sa asiste la nastere, prezenta lor in sala de nasteri (acolo unde e posibil acest lucru), le ajuta sa gestioneze mai usor anxietatea si sa faca fata mai bine durerilor.

Gestionarea emotiilor si grijilor de viitor tata

Nu doar viitoarele mame trec printr-o varietate de emotii pe durata sarcinii, ci si viitorii tatici. De la aflarea vestii ca va deveni tata pana la venirea pe lume a copilului, viitorul tata poate trece prin mai multe stari si emotii – bucurie, soc, nerabdare, grija, teama, indoiala etc. Este normal sa fie asa, pentru ca nasterea unui copil este un eveniment care schimba complet vietile parintilor sai. Cand sarcina nu a fost planificata, aceste emotii si trairi pot fi mult mai variate si intense.

Asteptarile privind viata cu un copil

„Voi fi capabil sa am grija de un copil?”, „Cum o sa ma descurc?”, „Nu am experienta cu copiii” sunt doar cateva dintre gandurile si ingrijorarile care pot trece prin mintea unui viitor tata. Toate aceste ganduri, emotii si ingrijorari sunt normale pentru un eveniment cu un impact atat de puternic asupra vietii unui viitor parinte.

E important sa avem asteptari realiste despre ce inseamna viata cu un copil. Sa nu ne lasam influentati de imaginile din reclame, cu bebelusi care dorm perfect linistiti. Si nici de experientele negative pe care le-am auzit de la alti parinti.

Comunicarea dintre viitorii parinti

Pe masura ce viitorii tatici sunt alaturi de mame, mergand cu ele la controalele medicale, cursuri prenatale sau citind despre nou-nascuti, se pregatesc si ei pentru viitorul rol.
Vorbiti despre schimbarile care vor aparea in vietile noastre odata cu nasterea copilului si planificati, acolo unde este posibil, diverse aspecte. De exemplu:

  • Cum veti imparti sarcinile ce tin de copil si activitatile domestice?
  • Cine din familie va poate oferi sprijin?
  • Ce provocari pot sa apara si cum le puteti gestiona?

Planificarea acestor aspecte nu exclude situatiile neprevazute care pot aparea, insa pot reduce din stresul si ingrijorarea pe care le simtiti acum.

Dupa ce copilul se naste, parintii invata alaturi de nou-nascut. Cum sa il hraneasca, cum sa ii faca baie sau sa il schimbe. Toate acestea devin naturale, mult mai usoare si parte din rutina zilnica. Important pentru tatici e sa fie acolo, sa se implice si sa ajute cu tot ce pot mamele, care de cele mai multe ori sunt obosite, lipsite de energie, afectate poate de tristetea postnatala (baby blues). Chiar daca pentru tati pare ca mama se descurca mult mai bine cu copilul, ca stie de ce are nevoie cel mic, nici ea nu este obisnuita si are nevoie de tot sprijinul partenerului sau.

Nu in ultimul rand, sprijinul prietenilor care sunt la randul lor tati poate fi de un real folos pentru cei care urmeaza sa fie tatici.

Informatii administrative pentru viitorii tatici

Zilele libere pentru tati

In Romania, taticii au dreptul la 5 zile de concediu la nasterea unui copil, pe care si le pot lua oricand in primele opt saptamani de la nasterea copilului. Ca document doveditor, tatii trebuie sa prezinte la locul de munca certificatul de nastere al copilului.

Cursul de puericultura

Tatii pot beneficia de inca 10 zile lucratoare libere, daca participa la un curs de puericultura. Acest concediu se poate lua o singura data, adica la un singur copil. Pentru aceasta tatii trebuie sa participe la un curs de puericultura. Exista mai multi furnizori de astfel de cursuri, unele sunt gratuite, altele contra cost, iar in urma participarii, tatii primesc o diploma sau un certificat de participare. Pe baza acestuia se acorda cele 10 zile libere tatalui.

Referinte:

(1) Becoming a Dad: Advice for Expectant Fathers – https://www.zerotothree.org/resources/1838-becoming-a-dad-advice-for-expectant-fathers
(2) Supporting your partner during pregnancy – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/supporting-your-partner-during-pregnancy
(3) Being a dad – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/being-a-dad
(4) Advice for dads to be – https://www.familylives.org.uk/advice/pregnancy-and-baby/becoming-a-dad/advice-for-dads-to-be/

Despre autor

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *