Articole

Conflictele intre frati – de ce apar si cum le putem gestiona

Conflictele intre frati sunt adeseori inevitabile si totodata o sursa de frustrare pentru parinti, mai ales atunci cand acestea tind sa apara frecvent. De ce si cand apar si ce pot face parintii pentru a le gestiona?

Cuprins:

1. Conflictele intre frati – informatii generale
2. De ce si cand apar conflictele intre frati?
3. Conflictele intre frati – ce pot face parintii?

Conflictele intre frati – informatii generale

Desi parintii isi doresc ca ai lor copii sa se inteleaga bine, sa coopereze si ideal, sa fie cei mai buni prieteni, conflictele dintre ei sunt de cele mai multe ori inevitabile.

Relatia unui copil cu fratele/sora lui este foarte importanta pentru dezvoltarea sa. Aceasta relatie este una dintre legaturile de baza, din care are multe de invatat (sa imparta, sa fie empatic, sa fie generos etc.). De asemenea, relatiile dintre frati sunt printre cele mai de durata relatii din viata cuiva, iar daca acestea sunt pozitive si apropiate, aduc un impact semnificativ asupra calitatii vietii.

In orice relatie apar conflicte, cu atat mai mult in cele foarte apropiate, cum sunt cele dintre frati. De la rivalitatea provocata de venirea pe lume a fratelui mai mic care poate starni gelozie la cel mai mare, pana la fratii adulti, care s-au mutat de mult din casa parintilor, dar continua sa intre in conflicte atunci cand se reintalnesc, conflictele intre frati sunt normale si apar la orice varsta.

Desi sunt neplacute pentru intreaga familie, conflictele au si beneficii pentru copii. Conflictele cu fratii ii ajuta pe copii:

  • sa rezolve problemele cu care se confrunta;
  • sa negocieze si sa faca compromisuri;
  • sa gestioneze opinii diferite de ale lor;
  • sa coopereze;
  • sa isi sustina punctul de vedere;
  • sa invete cum sa isi controleze impulsurile agresive.

La copiii mici conflictele e bine sa fie gestionate de un adult care sa ii indrume, pentru a obtine aceste beneficii.

De ce si cand apar conflictele intre frati?

Conflictele intre frati pot lua diverse forme: porecliri, tachinari, jigniri, minciuni, certuri, inghionteli, ascunderea unor obiecte importante care apartin fratelui, imbranceli, batai.

La baza conflictelor dintre frati pot sta numeroase motive. Cele mai generale includ:

  • gelozia pe celalalt frate;
  • nevoia de atentie din partea parintilor;
  • plictiseala – iar tachinarea, poreclirea sau enervarea fratelui poate fi un prilej de iesire din monotonie;
  • dorinta de conectare cu sora/fratele.

Sursa conflictelor difera in functie de varsta si de nivelul de dezvoltare al copiilor.

  • Copiii mici inca invata autoreglarea, negocierea, cooperarea. De aceea ei pot reactiona foarte impulsiv atunci cand nu le sunt indeplinite nevoile sau cand fratele sau sora incearca sa le ia o jucarie sau un obiect care le apartine.
  • La varsta scolara, copiii incep sa interiorizeze concepte precum corectitudinea si egalitatea. De aceea vor fi mai reactivi atunci cand cred ca ei si fratii lor nu sunt tratati la fel sau ca ceilalti au tratamente preferentiale.
  • Adolescentii isi doresc mai multa independenta. De aceea o posibila cauza a conflictelor dintre frati ar putea fi ca trebuie sa aiba grija de fratii mai mici sau sa petreaca timp cu ei.

Factori care pot contribui la conflictele intre frati

  • Temperamentul copiilor. Relatiile dintre frati si implicit conflictele dintre ei sunt influentate de trasaturile lor, de sensibilitatea si flexibilitatea lor.
  • Diferenta de varsta dintre frati. De exemplu, cand fratii sunt de varste apropiate, e mai probabil sa petreaca mai mult timp impreuna si sa intre in competitie mai des decat fratii intre care este o diferenta de varsta mai mare. Acestia din urma au interese diferite, fac activitati diferite si e mai putin probabil sa intre in competitie.
  • Un mediu familial si un stil de parenting fie foarte permisiv, fie foarte autoritar si restrictiv, incurajeaza de obicei tensiunea si conflictele intre frati. Cand parintii sunt foarte stricti si folosesc pedepse fizice, copiii invata prin modelare comportamentul agresiv si se vor comporta la randul lor agresiv. In familiile foarte permisive, pe de o parte copiii pot simti ca nu primesc suficienta atentie din partea parintilor. Acesta e deseori un motiv pentru aparitia de conflicte intre frati. Pe de alta parte, lipsa unor reguli care sa le ghideze comportamentul poate contribui la mai multe conflicte.
  • Perioadele dificile, de tranzitie sau de criza prin care trec copiii sau intreaga familie. Venirea pe lume a unui nou frate, mutarea, intrarea in colectivitate sau mersul la scoala, divortul etc. duc in general la intensificarea conflictelor dintre frati.

Conflictele intre frati – ce pot face parintii?

Pentru parinti este frustrant si dureros sa vada ca fratii nu se inteleg, ca se cearta, ca se insulta sau ca se bat. Iata cateva recomandari pe care psihologii le fac parintilor atunci cand apar conflicte intre copii.

In general

  • Petreceti timp individual cu fiecare dintre copii, facand impreuna activitati din zona lui de interes.
  • Unele conflicte pot aparea pe fondul unor nevoi neimplinite ale copiilor (foame) sau in anumite situatii care ii fac mai reactivi (furie, frustrare, oboseala). Daca observati acei stimuli care preced conflictele intre frati, puteti interveni inainte ca acestea sa inceapa. Ii puteti ajuta sa isi implineasca acea nevoie. Sau daca observati ca se confrunta cu o emotie care le provoaca disconfort, ajutati-i sa le numeasca. Acesta este un pas important in dezvoltarea inteligentei emotionale. Apoi sa se linisteasca. De exemplu, sa respire adanc, sa numere inapoi de la 10 la 1, sa deseneze pentru a reduce frustrarea etc.
  • Ajutati-i sa isi dezvolte empatia, tratandu-i la randul vostru cu empatie.
  • Incercati sa nu faceti comparatii intre copii, pentru ca acestea pot rani copiii si afecta relatia dintre ei.
  • Stabiliti care sunt regulile familiei voastre si reamintiti-le copiilor atunci cand este nevoie. In cazul conflictelor, regulile de care ar trebui sa fie constienti pot fi: “violenta/bataile nu sunt permise”, “nu injuram”, “ne vorbim intotdeauna politicos”.
  • Cultivati mai degraba cooperarea decat competitivitatea dintre frati, prin activitati pe care sa le faca impreuna, in loc de fiecare individual, pentru a vedea cine a facut mai bine.
  • Petreceti timp impreuna ca familie, creati ritualuri de familie si faceti activitati placute pentru toti. In aceste moduri puteti crea un climat cald si afectuos. Acesta ajuta la reducerea tensiunii dintre copii si a unor potentiale conflicte.
  • Mentineti mereu comunicarea deschisa cu copiii. Astfel ei vor sti ca intotdeauna pot vorbi cu parintii si pot primi ajutor atunci cand ei nu stiu cum sa gestioneze o situatie.

Cand au loc conflictele intre frati

  • In primul rand, incercati sa ramaneti calmi. In conflictele dintre copiii de varste mici, interveniti pentru a-i ajuta sa invete sa negocieze, sa ajunga la o rezolvare a situatiei. La cei mai mari si la adolescenti, se recomanda sa evitati sa interveniti imediat. (Exceptie: daca sunt violenti verbal sau fizic. Daca nu au ajuns acolo, ci se tachineaza, se cearta, dar situatia nu a scapat de sub control, incercati mai degraba sa observati ce se intampla, in loc sa ii opriti imediat.
  • Pentru a discuta pe marginea a ce s-a intamplat, asteptati intai sa se linisteasca copiii. Apoi veti putea sa apelati la partea lor rationala.
  • Ascultati ambele puncte de vedere, evitati sa fiti partinitori cu unul dintre copii, pentru a nu acutiza mai mult conflictul dintre ei.
  • La varste mici, ajutati-i sa invete sa rezolve situatia. Aflati de ce se cearta, ce isi doreste fiecare si ce idei si solutii au pentru a o rezolva.
  • Pe masura ce cresc, lasati-i sa rezolve singuri conflictul. In acest fel, invata cum sa gestioneze singuri astfel de situatii, fara sa se bazeze pe interventia parintelui.

Ca adulti ne poate fi greu sa intelegem de ce copiii se cearta sau se bat constant. In conceptia noastra, lucrurile s-ar putea rezolva mult mai usor vorbind si negociind.

Daca am avut frati sau surori si apareau si intre noi conflicte, ne putem aminti care erau metodele care ne ajutau si care nu. Pe baza lor, putem decide ce sa facem sau sa spunem la randul nostru cu copiii proprii.

De asemenea, copiii invata de la parintii si adultii importanti din viata lor cum sa gestioneze conflictele, cum sa negocieze si sa fie empatici. Putem fi un exemplu pozitiv pentru ei prin modul in care reusim sa rezolvati cu calm si intelepciune situatiile tensionate cu care ne confruntam la randul nostru.

Referinte:

(1) Coping with Sibling Rivalry – https://centerforparentingeducation.org/library-of-articles/sibling-rivalry/coping-sibling-rivalry/
(2) Sibling Rivalry – https://kidshealth.org/en/parents/sibling-rivalry.html
(3) How to Reduce Sibling Conflict – https://ifstudies.org/blog/how-to-reduce-sibling-conflict
(4) Teenage sibling fighting – https://raisingchildren.net.au/pre-teens/behaviour/sibling-fights/sibling-fighting

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago