Inteligenta emotionala la copii – importanta si dezvoltare

inteligenta emotionala

banner-tiny-love-miababy

Inteligenta emotionala este unul dintre subiectele foarte populare din psihologie in prezent. Iar un accent foarte mare este pus pe familiarizarea copiilor cu emotiile si cu modalitati sanatoase de a le gestiona. La ce se refera inteligenta emotionala, cat e de importanta si cum poate fi invatata de catre copii aflati din acest articol.

Cuprins:

(1) Ce este inteligenta emotionala?
(2) De ce este importanta inteligenta emotionala?
(3) Cum se dezvolta inteligenta emotionala la copii?
(4) Cum pot parintii sa sustina dezvoltarea inteligentei emotionale la copii?

Ce este inteligenta emotionala?

Inteligenta emotionala este capacitatea unei persoane de a percepe, procesa si regla informatiile privind emotiile proprii si ale celorlalti, si de a folosi aceste informatii in gandirea si actiunile proprii si pentru a le influenta pe ale celorlalti.

Conceptul de “inteligenta emotionala” a devenit extrem de popular odata cu aparitia cartii psihologului Daniel Goleman – “Inteligenta emotionala: de ce poate fi mai importanta decat IQ?” ( 1995).

banner-tiny-love-miababy

Mult timp, cand se vorbea de inteligenta, se punea accentul pe aspectele cognitive, in special memoria si abilitatile de rezolvare de probleme. O serie de studii au aratat ca inteligenta emotionala este foarte importanta, si ca daca doar un IQ ridicat nu asigura succesul individului in viata, ci ca succesul ar fi influentat mult mai mult de o combinare a celor doua tipuri de inteligenta.

Inteligenta emotionala – componente

Inteligenta emotionala cuprinde cinci componenete:

1. Constientizarea de sine – persoana intelege emotiile pe care le simte la un moment dat si modul in care aceste emotii ii influenteaza pe ceilalti.

2. Auto-reglarea – este capacitatea de a controla raspunsul la propriile emotii si de a cantari posibilele consecinte inainte de a actiona impulsiv.

cursuri puericultura

3. Motivatia – persoana isi poate atinge obiectivele, in ciuda emotiilor sau starilor afective negative pe care le simte.

4. Empatia – capacitatea de a intelege emotiile si perspectiva altor persoane.

miababy magazin

5. Abilitatile sociale – se refera la capacitatea de a construi si gestiona relatiile.

In ceea ce priveste copii, echiparea lor cu abilitatile ce tin de inteligenta emotionala pare sa fie esentiala atat in copilarie, cat si pentru viata lor de viitori adulti.

Un copil cu o inteligenta emotionala ridicata e mult mai capabil sa isi inteleaga emotiile, sa se linisteasca, sa se inteleaga si sa relationeze mai bine cu ceilalti, formand relatii mai stranse. El isi poate controla mai bine impulsurile, chiar si atunci cand circumstantele ii pot fi potrivnice.

inteligenta-emotionala-copii

De ce este importanta inteligenta emotionala pentru copii?

Emotiile sunt o parte esentiala a personalitatii noastre, de aceea e important sa le cunoastem si sa invatam sa le gestionam adecvat. Inca din perioada copilariei traim o paleta larga de emotii, iar daca acestea sunt exprimate liber si validate de catre parinti, daca avem modele sanatoase de gestionare a emotiilor din partea parintilor, avem sanse mult mai mari sa ne dezvoltam inteligenta emotionala.

Inteligenta emotionala ii ajuta pe copii, iar apoi pe viitorii adulti:

 • sa se inteleaga pe ei insisi si pe ceilalti;
 • sa comunice mai bine;
 • sa gestioneze mai usor emotiile neplacute cu care se confrunta si sa gaseasca mecanisme sanatoase de a le face fata;
 • sa fie mai motivati in conditii de stres;
 • sa dezvolte si sa mentina relatii sociale.

Studiile arata ca persoanele cu o inteligenta emotionala ridicata sunt in general mai empatice, coopereaza mai bine cu ceilalti, dezvolta relatii mai satisfacatoare si mai pline de afectiune si au o stare de sanatate fizica si mentala mai buna decat cei cu un nivel mai redus al inteligentei emotionale.

Cum se dezvolta inteligenta emotionala la copii?

Fiecare copil are un ritm diferit al dezvoltarii inteligentei emotionale. De aceea, nu exista un model liniar, unic, despre cum ar trebui sa arate inteligenta emotionala la o anumita varsta. Exista insa cateva aspecte care marcheaza evolutia inteligentei emotionale, care sunt comune majoritatii copiilor:

 • dezvoltarea constientizarii emotiilor proprii, apoi ale celorlalti;
 • recunoasterea, identificarea, perceptia si intelegerea emotiilor – din tonul vocii, expresiile faciale, limbajul corporal etc.; copiii pot atribui aceste emotii celorlalti si le pot denumi (furios, trist, bucuros etc.);
 • numirea si descrierea emotiilor; treptat, vocabularul lor va include si numele emotiilor si vor putea sa descrie ce si cum simt folosind cuvintele;
 • dezvoltarea empatiei fata de emotiile celorlalti;
 • controlul si gestionarea propriilor emotii – copiii invata despre cand si cum e potrivit sa reactioneze atunci cand simt anumite emotii;
 • intelegerea cauzelor emotiilor lor si ale celorlalti;
 • intelegerea legaturii dintre emotii si comportamente (“X a facut ceva pentru ca simte o anume emotie”).

Dezvoltarea inteligentei emotionale nu este limitata la perioada copilariei, desi este ideal sa fie dezvoltata atunci, pentru ca cei mici sunt mult mai flexibili in ceea ce priveste emotiile. Aceasta capacitate se poate dezvolta insa si mai tarziu, la adolescenta sau la varsta adulta.

inteligenta-emotionala-metode

Cum pot parintii sa sustina dezvoltarea inteligentei emotionale la copii

Modelul parintilor si climatul emotional din familie

Copiii invata inteligenta emotionala in primul rand prin observare. Daniel Goleman considera ca familia este primul si cel mai bun loc in care copiii invata sa fie inteligenti emotional. Comportamentul parintilor si practicile lor de parenting, precum si climatul emotional din familie au un impact foarte important asupra inteligentei emotionale a celor mici.

Ce puteti face in aces sens:

 • Acceptati-le emotiile si validati-le, chiar si pe cele pe care avem tendinta sa le consideram negative. De multe ori, parintii si-ar dori ca cei mici sa experimenteze doar emotiile placute, sa fie fericiti tot timpul. Este insa sanatos sa experimentam toate emotiile, iar cand parintii accepta ca micutii pot fi si furiosi, si suparati, si anxiosi, copiii invata ca e normal sa se simta si asa.
 • Fiti exemple pentru cei mici pentru modul de a va gestiona emotiile. De exemplu, daca la masa copilul arunca mancarea pe jos, in locul unui ton ridicat cu care ii spuneti sa se opreasca, puteti incerca pe un ton calm, dar ferm, sa ii spuneti ca va supara cand arunca cu mancare. Emotiile neplacute nu trebuie reprimate, ci acceptate si gestionate.
 • Cand sunt inca mici, numiti emotiile lor si descrieti cum se simt emotiile in corp (de exemplu “Pari furios. Esti rosu la fata si corpul tau e incordat”). Pe masura ce cresc, incurajati-i sa identifice si ei emotiile si manifestarile corporale care le insotesc.
 • Impartasiti cu cei mici propriile emotii. In situatii diverse, spuneti-le cum va simtiti si incurajati-i si pe ei sa isi exprime verbal emotiile.

5 pasi de baza pentru parinti (Institutul Gottman)

Cercetatorii de la Institutul Gottman propun 5 pasi de baza pentru parinti pentru a-si putea ajuta copiii sa gestioneze emotiile.

1. Constientizati propriile voastre emotii si fiti atenti la emotiile copiilor. Cei mici nu pot exprima inca ceea ce simt, de aceea e important sa priviti in context pentru a identifica indicii ale emotiilor lor. Daca, de exemplu, cel mic e suparat fara un motiv aparent, ganditi-va la ce s-a intamplat inainte in acea zi care sa-l fi afectat (un incident la gradinita, o cearta intre parinti la care a asistat).

2. Priviti emotiile celor mici ca pe niste ocazii de conectare si invatare. Daca, de exemplu, copilul are o frica de dentist, vorbiti cu el despre ce simte, linistiti-l si pregatiti-l inainte de vizita, povestindu-i cum se va desfasura.

3. Ascultati cu atentie si empatie modul in care copiii isi exprima emotiile si asigurati-i ca intelegeti prin ceea ce trec. Dati-le exemple similare din experienta voastra, ca ei sa observe ca sunt intelesi si ca nu sunt singurii care traiesc acele emotii negative.

4. Dupa ce ii ascultati cu atentie, numiti emotiile lor, pentru ca ei sa isi dezvolte vocabularul emotional (de exemplu: “Esti suparat din cauza asta, asa e?”)

miababy magazin

5. Ajutati-i sa invete sa gestioneze emotiile, punand limite comportamentelor nepotrivite si incurajand abilitatile de rezolvare de probleme (de exemplu: “Inteleg ca esti furios pentru ca sora ta iti tot darama turnul, dar nu e in regula sa o lovesti. Ce altceva poti sa faci atunci cand te infurii?”)

inteligenta-emotionala-dezvoltare

Metode active de dezvoltare a inteligentei emotionale

De asemenea, parintii ii pot invata pe copii inteligenta emotionala prin metode active: jocuri, povesti, carti despre emotii. Exista numeroase metode, important ese sa le alegeti pe cele care vi se potrivesc cel mai bine.

 • Cand cititi sau urmariti desene animate ori filme, discutati cu copiii despre ceea ce simt personajele. Incurajati-i sa recunoasca emotiile dupa expresiile fetei si limbajul corporal.
 • Folositi papusi sau jucarii de plus pentru a pune in scena jocuri de rol, in care sa ilustrati scene din viata copilului, in care a trecut prin emotii puternice. Oferiti-i in cadrul jocului modele de gestionare a emotiilor.
 • Urmariti cu copiii filmul animat “Inside Out”, despre cinci emotii principale care traiesc in mintea unei fetite de 11 ani. Discutati apoi filmul si importanta fiecarei emotii, chiar si a celor pe care le consideram negative.
 • Exista o serie de jocuri educative pe tema emotiilor, pe care le puteti juca alaturi de copii sau de intreaga familie. Acestea cuprind fie cartonase cu expresii faciale ce exprima emotii, exemple de activitati pentru intelegerea emotiilor, fise de colorat cu emotii, jocuri de carti sau de tip boardgames cu emotii etc.

Cateva exemple de jocuri cu emotii:

 • Cutia mea cu emotii
 • Provocarea emotiilor
 • 100 de activitati pentru intelegerea emotiilor copilului tau
 • Emotiile fluturasului (carti de joc)
 • Cutiuta cu emotii jucause
 • Jocul emotiilor – Cum ma simt azi?

In multe tari din lume, inteligenta emotionala face parte din curricula obligatorie din gradinite si scoli, aceasta fiind considerata cel putin la fel de importanta ca materii principale. In Romania, inteligenta emotionala nu este o materie de studiu obligatorie. Exista insa cateva optionale sau ateliere cu activitati dedicate copiilor pentru dezvoltarea inteligentei emotionale, la care ii puteti inscrie pe cei mici.

Referinte:

(1) Is Emotional Intelligence Relevant for Kids? (Games, Cartoons + Toys) – https://positivepsychology.com/emotional-intelligence-for-kids/
(2) Emotional Intelligence: What It Means for Kids – https://www.understood.org/en/friends-feelings/empowering-your-child/building-on-strengths/the-importance-of-emotional-intelligence-for-kids-with-learning-and-thinking-differences
(3) How to Strengthen Your Child’s Emotional Intelligence – https://www.gottman.com/blog/strengthen-childs-emotional-intelligence/
(4) The Importance of Emotional Intelligence – https://positivepsychology.com/importance-of-emotional-intelligence/
(5) 5 Ways to Bolster Your Child’s Emotional Intelligence – https://www.gottman.com/blog/5-ways-to-bolster-your-childs-emotional-intelligence/

Despre autor

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *