Bebelusul la 5 luni
Bebelusul la 5 luni – iata tot ce trebuie sa stii despre dezvoltarea fizica si cognitiva a copilului la aceasta varsta, cum este somnul unui copil la 5 luni, ce mananca bebe la aceasta varsta, daca se poate incepe diversificarea sau nu si multe alte sfaturi.
CUPRINS:
1. Dezvoltarea bebelusului la 5 luni
2. Ingrijirea bebelusului la 5 luni
3. Cresterea bebelusului la 5 luni
4. Alimentatia bebelusului la 5 luni
5. Simturile bebelusului la 5 luni
6. Somnul bebelusului la 5 luni
7. Plansul si comunicarea bebelusului la 5 luni
8. Articole utile
Dezvoltarea bebelusului la 5 luni
Luna 5 este o perioada de tranzitie pentru bebe – in saptamana 19 a avut loc sau are loc acum saltul mental 4 – despre evenimente si recunoasterea unor secvente de evenimente. Te poti astepta ca el sa faca primele sale incercari de discurs. De asemenea, se pregateste pentru a incepe sa se tarasca, ceea ce inseamna ca trebuie sa fii pregatita pentru noua mobilitate a micutului tau.
Bebe se rostogoleste mai usor de pe spate pe burtica, astfel ca trebuie supravegheat mereu. Se dezvolta forta in manute si tine mai strans obiecte, le trage spre el sau le ridica cu palma si le muta. Pune greutate pe picioare daca e tinut, isi sustine capul singurel si cand e pus pe burtica impinge in coate.
Inva mai bine despre cauza si efect – ca actiunile sale duc la reactii din partea adultilor, si incepe sa se bucure de asta. De asemenea, inca nu stie despre permanenta obiectelor – va descoperi ulterior ca obiectele nu dispar permanent atunci cand nu sunt vazute. Acesta este si motivul pentru care plange cand nu te vede prin preajma.
Ingrijirea bebelusului la 5 luni
- Nu uita sa schimbi des scutecul celui mic. Asta pentru a preveni iritatiile de scutec si inrosirea pielii.
- Curata gingiile copilului cu o periuta speciala pentru gingii sau cu degetul, chiar daca inca nu au aparut dintisorii.
- Copilul trebuie transportat in masina in siguranta, in scaun de masina special pentru varsta sa.
- Evita excesul de produse de ingrijire pentru baita bebelusului pentru a preveni reactiile alergice si iritatiile.
- Acorda atentie majora igienei si sigurantei in casa, pentru ca in primul an de viata bebelusul este mai sensibil.
Cresterea bebelusului la 5 luni
La 5 luni bebe creste cu 113-142 g saptamanal, avand in general greutatea de 6,1-9,2 kg daca e baietel si 5,5-8,7 kg daca e fetita. In lungime creste cu aproximativ 2 cm luna asta, avand lungimea medie de 61,9-69,9 cm daca e baietel si 59,9-68,2 cm daca e fetita – bebe 5 luni greutate, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Perimetrul cranian creste cu aproximativ 0,6 cm pe luna, avand astfel in medie, tot conform OMS, circumferinta de 40,3-44,8 cm daca e baietel si 39-43,9 cm daca e fetita.
Dar toti bebelusii sunt diferiti. Atata timp cat acestia cresc asa cum e de asteptat in functie de graficul lor de crestere, nu va faceti griji prea mult cu privire la cresterea in greutate si nu incercati sa comparati copilul cu altii.
Cresterea depinde de multi factori, printre care:
- genetica (copiii tind sa semene cu parintii lor la inaltime);
- cantitatea si calitatea alimentelor pe care le mananca un copil;
- starea generala de sanatate;
- functionarea hormonilor care controleaza cresterea.
Pe baza graficului de crestere, medicul poate determina daca copilul creste asa cum este de asteptat. Daca in orice moment va preocupa greutatea sau cresterea copilului in general, discutati cu medicul.
Bebelus „dolofan”?
Cu toate preocuparile cu privire la obezitatea din copilarie, parintii se pot ingrijora ca bebelusul lor e prea dolofan. Supraponderalitatea poate afecta copilul, dar doar medicul poate face un diagnostic si poate oferi indicatii. Nu privati copilul de mancare in incercarea de a cauza pierderea in greutate. Pentru a creste si a se dezvolta asa cum trebuie, bebelusii au nevoie de alimentatie adecvata. In primul an, laptele matern sau formula trebuie sa fie in continuare principala sursa de hrana.
Se pot introduce alimente solide de la 4-6 luni pentru bebelusii alaptati si alimentati cu formula. Medicul va poate sfatui cu privire la alimentatia echilibrata.
Alimentatia bebelusului la 5 luni
Principala sursa de mancare bebe 5 luni este laptele matern si laptele praf.
Cantitatea de lapte matern sau formula pe care o bea copilul depinde daca mananca alimente solide si cat de mult. Daca bebelusul incepe doar sa experimenteze solidele, de exemplu, se va baza in principal pe laptele matern sau pe formula ca principala sursa de nutritie. Intre 4 si 6 luni, bebelusii vor fi in general alaptati la fiecare 3-5 ore. Solidele sunt doar un supliment in acest moment – laptele matern si formula vor satisface in continuare nevoile nutritive de baza ale bebelusului.
Diversificarea la 5 luni
Puteti lua in considrare, la indicatiile medicului, introducerea de alimente solide pentru bebelus daca arata semne ca e pregatit.
Cum vei sti daca bebelusul e pregatit? Academia Americana de Pediatrie recomanda inceperea diversificarii doar daca bebe prezinta urmatoarele semne:
- isi poate sustine capul;
- deschide gura spre mancare;
- poate lua cu manuta mancarea din lingura;
- si-a dublat greutatea de la nastere;
- poate tine o lingurita – chiar daca nu o tine bine;
- prezinta interes pentru mancare;
- poate sta singur in fundulet.
Alimentele cu care se poate incepe sunt cereale fortificate cu fier, amestecate cu lapte matern sau formula. Asezati lingura langa buzele copilului si lasati-l pe copil sa simta mirosul si sa guste. Nu va mirati daca aceasta prima lingura este respinsa. Asteptati un minut si incercati din nou. Majoritatea mancarii oferite bebelusului la aceasta varsta va ajunge pe masa sau pe hainute. Nu adaugati cereale in biberon, decat daca medicul va recomanda strict acest lucru, deoarece poate creste riscul de exces ponderal la copil si nu ajuta copilul sa invete cum sa manance alimente solide. Se pot oferi cereale – mai ales cereale de orez, porumb, tapioca, hrisca, fructe (mar, para, avocado, banana) si morcov, cartof, dovleac, pastarnac – piureuri pentru bebelusi.
Introduceti cate un aliment la un moment dat si asteptati cateva zile inainte de a incerca altul nou. Acest lucru va va permite sa identificati orice alimente la care copilul poate fi alergic.
Cat mananca bebelusul la 5 luni?
Copilul va avea nevoie de 5-6 alaptari sau 950-1200 ml lapte praf – cate 180-200 ml la fiecare hranire. La acestea se pot adauga 2-4 lingurite de cereale sau piure o data pe zi.
Alimente de evitat daca se incepe diversificarea
Copiii au un risc mai mare de a dezvolta alergii alimentare daca unul sau mai multi membri ai familiei prezinta alergii sau afectiuni legate de alergii, cum ar fi alergii alimentare, eczeme sau astm. Discutati cu medicul despre orice istoric familial de alergii alimentare. Posibilele semne de alergie la alimente sau reactii alergice includ eczema si disconfort gastric, diaree, varsaturi.
Pentru reactii alergice mai severe, cum ar fi umflare sau dificultatile de respiratie, consultati imediat medicul. Daca bebelusul la 5 luni are vreun tip de reactie la un aliment, nu oferiti din nou acel aliment pana nu discutati cu medicul.
- De asemenea, nu ii dati miere decat dupa varsta de 1 an. Mierea poate contine anumiti spori care, desi sunt inofensivi pentru adulti, pot provoca botulism la bebelusi.
- Nu oferiti lapte de vaca inainte de varsta de 1 an. Laptele de vaca nu raspunde nevoilor nutritionale ale unui sugar – nu este o sursa buna de fier – si poate creste riscul deficientei de fier.
- NU ii dati suc copilului inainte de varsta de 1 an. Sucul nu este o parte necesara a dietei copilului si nu este la fel de benefic precum fructul intreg. Prea mult suc poate contribui la probleme de greutate si diaree. Sucul poate creste si riscul de carii.
- Nu oferiti alimente care pot provoca sufocarea – bucati de legume, fructe etc. Finger foods NU se introduc de la 5 luni.
Simturile bebelusului la 5 luni
Exista un motiv pentru care bebelusul la 5 luni sau de varsta apropiata duce la gurita constant obiecte. Asta pentru ca gura unui bebelus are mai multe terminatii nervoase decat orice alta parte a corpului sau, asa ca este o modalitate perfecta de a experimenta.
Vazul se dezvolta mult mai bine si poate recunoaste o gama larga de obiecte, inclusiv obiecte mai mici si obiecte care se misca. Se poate concentra mai bine fara sa incruciseze ochii. Perceptia culorilor s-a imbunatatit si poate diferentia doua nuante ale aceleiasi culori. Prefera culorile primare, cum ar fi rosu, albastru si galben.
S-ar putea sa poata recunoaste ursuletul sau jucaria preferata dupa ce a vazut doar o parte din ea. In curand, va intelege ca obiectele inca exista chiar si cand nu le vede, le aude sau le atinge (permanenta obiectelor).
Somnul bebelusului la 5 luni
Bebelusul la 5 luni va dormi aproximativ 11,5-14 ore in 24 ore. Cantitatea totala de somn va include 2 (uneori 3) somnuri in timpul zilei, fiecare somn fiind de 30 minute pana la 2 ore.
Pentru a incuraja copilul sa intre intr-un ritm obisnuit de somn noaptea si pentru a preveni somn agitat la bebelusi de 5 luni, stabiliti o rutina de culcare. Incepeti cu o baie calda, poate chiar o poveste de seara, desi e prea mic pentru a intelege. Copilul trebuie pus in pat cand e somnoros, dar nu adormit complet. In felul acesta, el va invata cum sa se linisteasca si sa doarma, sa adoarma treptat singur.
Ziua copilul are de obicei 2 somnuri de zi – unul dimineata si unul dupa masa. Incercati sa nu amanati pana cand e prea obosit sau mofturos. E indicat sa il puneti in patut la primele semne de somnolenta.
Pe masura ce bebelusul incepe sa doarma mai mult noaptea si incepe sa se rostogoleasca in aceasta luna, aveti grija cu privire la siguranta micutului noaptea. Copilul trebuie sa doarma doar pe spate, nu si pe burtica la aceasta varsta, pentru a reduce riscul de sindrom de moarte subita la sugari.
Plansul si comunicarea bebelusului la 5 luni
De la aceasta varsta bebelusul la 5 luni invata mai bine sa isi exprime sentimentele si sa isi exprime dragostea si afectiunea in felul sau. Exemple ar fi ca ridica bratele spre tine cand vrea sa fie ridicat, plange cand iesi din camera, ofera in felul sau imbratisari si pupici. Poate rade de expresiile tale faciale amuzante si incearca sa te faca sa razi si tu.
Zambeste si pare vesel cand vede pe cineva cunoscut. De asemenea, isi misca puternic mainile, care este modul sau de a saluta persoana respectiva. O memorie mai buna pe termen lung este motivul acestui comportament social imbunatatit. De asemenea, arata anxietate fata de straini. Aceasta anxietate fata de oameni necunoscuti este o afisare primitiva a lipsei de incredere, ceea ce constituie elementele de baza pentru relatii complexe in viitor. Comunica cu cel mic, raspunde-i la sunete, citeste-i, jucati-va sau apelati la alte activitati pentru bebelusi.
Cand vine vorba de plans, bebelusii comunica mai intai astfel – plangand. Apoi invata sa scoata sunete si sa zambeasca. Plansul la 5 luni nu mai este insa principala forma de comunicare, astfel ca in general atunci cand plange inseamna ca experimenteaza un disconfort – nevoie de hrana, scutec murdar, somn sau oboseala, durere fizica etc.
Articole utile
Alimentatia artificiala a bebelusului
Alaptarea la san | Tot ce trebuie sa stii
Jucarii bebelusi – 10 sfaturi pentru a alege jucarii sigure pentru copilul tau
Piureuri pentru bebelusi – ghid complet si retete
Diversificarea alimentatiei bebelusului
Alergiile la copii
Lactatia – Lipsa sau scaderea lactatiei: cauze si solutii
Lanolina – ajutor de nadejde pentru mamici si bebelusi
15 Sfaturi pentru siguranta bebelusului in casa
5 Reguli pentru siguranta in masina a bebelusului
10 Greseli pe care le fac proaspetii parinti
Igiena corecta a dintilor bebelusilor