bebelusul la 3 luni

Bebelusul la 3 luni

bebelusul la 3 luni

Bebelusul la 3 luni trece printr-o etapa de dezvoltare si crestere rapida, in care invata sa se acomodeze mai bine la lumea din jur si isi dezvolta mai mult abilitatile sociale. Iata tot ce trebuie sa stii despre bebelusul la 3 luni.

CUPRINS:

1. Dezvoltarea bebelusului la 3 luni
2. Ingrijirea bebelusului la 3 luni
3. Cresterea bebelusului la 3 luni
4. Alimentatia bebelusului la 3 luni
5. Simturile bebelusului la 3 luni
6. Somnul bebelusului la 3 luni
7. Plansul si comunicarea bebelusului la 3 luni
8. Articole utile

Dezvoltarea bebelusului la 3 luni

Bebe la 3 luni se dezvolta tot mai mult si devine mai constient de lumea din jur. Se dezvolta musculara si forta la nivelul gatului, isi sustine mai bine capul cand e tinut in pozitie verticala. Se dezvolta si forta trunchiului, la fel ca piciorusele – intinde picioarele mai mult. Se imbunatateste coordonarea mana-ochi, poate apuca mai bine obiecte si le duce la gurita.

Este important ca bebe sa fie pus periodic pe burtica pentru a imbunatati coordonarea, musculatura si abilitatile motorii necesare pentru miscare. Se incepe cu cateva minute si se creste treptat durata. Copilul nu se lasa nesupravegheat. Incepe sa se rostogoleasca pe spate pentru ca genunchii devin mai puternici. Devine fascinat de alte chipuri, de zambete si de propria reflexie in oglinda. Isi descopera mainile si are tendinda de a suge degetele.

Fiecare copil este unic si se dezvolta in ritmul sau. Daca cel mic s-a nascut prematur (inainte de 37 de saptamani de sarcina), vei constata ca are nevoie de mai mult timp inainte sa poata face aceleasi lucruri ca si alti bebelusi de varsta lui. Acesta este motivul pentru care majoritatea bebelusilor nascuti prematur primesc doua varste de la medic:

  • varsta cronologica, calculata de la data nasterii copilului;
  • varsta corectata, calculata de la data scadenta.

Ar trebui sa masurati dezvoltarea copilului prematur in functie de varsta corectata, nu de data nasterii efective. Medicul va evalua, de asemenea, dezvoltarea copilului prematur din momentul in care ar fi trebuit sa se nasca.

In saptamana 12 are loc saltul mental 3 (tranzitii fine). Bebelusul la 3 luni incepe astfel sa detina mai mult control asupra corpului.

dezvoltare bebe 3 luni

Ingrijirea bebelusului la 3 luni

  • Scutecul se schimba cat mai des pentru a preveni iritatiile de scutec, si baita se poate face in fiecare zi. Se spala copilul dupa fiecare schimbare de scutec.
  • Daca folosesti produse de ingrijire pentru pielea bebelusului, alege produse special concepute pentru pielea lor fina si sensibila.
  • Pentru ca bebelusul la 3 luni se misca tot mai mult si incepe sa se rostogoleasca, nu trebuie lasat deloc nesupravegheat intr-un mediu care nu e perfect securizat pentru el.
  • In masina, bebe trebuie tinut doar in scaunul special – scaun auto grupa 0, 0+ sau grupa 0+/1.

Cresterea bebelusului la 3 luni

In primele luni, bebelusul poate trece prin episoade de crestere rapida, cu foame intensa – puseuri de crestere. La 3 luni are loc puseul 4 de crestere – cand bebe este mai infometat decat de obicei, mai ales noaptea. Daca alaptati, s-ar putea sa observati ca bebelusul vrea sa manance mai des (uneori la fiecare ora).

Care trebuie sa fie greutate bebe 3 luni? Un bebe de 3 luni cantareste intre 5-8 kg daca e baietei sau 4,6-7,4 kg daca e fetita. In luna 3 bebe creste cu aproximativ 900 g/luna. Lungimea unui bebelus de 3 luni este in general de 57-65 cm baietei si 55-63 cm fetite, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Perimetrul cranian pentru bebelusul la 3 luni este de aproximativ 38-42 cm baietei si 37-41 cm fetite.

Medicul va masura greutatea, lungimea si circumferinta capului copilului si va urmari cresterea pe o diagrama de crestere standardizata (tabel crestere bebe). In cazul in care copilul se naste prematur, retineti ca atat cresterea, cat si dezvoltarea nu trebuie comparate cu cele ale unui copil nascut la termen.

Alimentatia bebelusului la 3 luni

La 3 luni bebe trebuie hranit doar cu lapte matern si formula de lapte praf daca este cazul. Nu incepeti diversificarea! Laptele matern sau formula ii ofera copilului toti nutrientii necesari cresterii cand vorbim de alimentatie bebe 3 luni. De asemenea, la aceasta varsta copilul nu este suficient de dezvoltat fizic pentru a manca alimente solide – poate duce si la supraalimentare si crestere excesiva in greutate.

Se recomanda un aport suficient de vitamina D din suplimente sau formula pentru a preveni complicatiile date de deficienta acestei vitamine.

Copilul va consuma aproximativ 170-200 ml lapte la fiecare masa daca e hranit cu biberonul, sau daca e hranit la san trebuie de aproximativ 8 ori pe zi, cu alaptari de minimum 10 minute. E important sa stim si daca bebelusul este hranit corect si suficient. Asta se poate vedea si din cate scutece uda. Scutecul unui nou-nascut este un bun indicator al faptului ca este hranit sau nu suficient. Trebuie sa ude aproximativ 4-6 scutece zilnic. In general copiii de 3 luni au un scaun pe zi sau mai multe. Medicul va examina si diagramele de crestere pentru a monitoriza cresterea copilului.

crestere bebe 3 luni

Semne de foame copil

Acorda atentie semnelor de foame ale copilului. Un copil flamand de multe ori va plange. Dar cel mai bine este sa urmariti semnele de foame inainte ca bebelusul sa inceapa sa planga, ceea ce este un semn tarziu al foamei si poate face dificil pentru ei sa se linisteasca si sa manance.

Alte semne tipice de foame includ:

  • isi linge buzele;
  • scoate limba afara;
  • misca maxilarul in cautarea sanului;
  • duce frecvent mana la gurita;
  • deschide gura;
  • este agitat.

Simturile bebelusului la 3 luni

Auzul si vazul copilului de 3 luni se imbunatatesc. Bebelusii la aceasta varsta isi intorc capul si zambesc la sunetul vocilor parintilor si le place sa asculte tot felul de muzica si sunete. Prefera jucariile viu colorate si cu contraste, care sunt mai usor de observat. E fascinat de propria reflexie in oglinda. Urmareste obiecte aflate in miscare, recunoaste obiecte si persoane familiare si se imbunatateste coordonarea mana-ochi. Ii place sa imite sunete pe care le aude, intoarce capul in directia sunetelor si zambeste la sunete ca vocea parintilor.

In ceea ce priveste simtul tactil, ii place sa atinga lucruri. Puteti stimula simtul tactil folosind o varietate de materiale – blana, tesatura, pasla, catifea. Puteti folosi si carti senzoriale bebe. De asemenea, ii place si sa fie atins si mangaiat, leganat pentru a se relaxa. E foarte important contactul piele pe piele, mai ales in timpul alaptarii.

Somnul bebelusului la 3 luni

somn bebe 3 luni

La 3 luni bebe incepe sa isi regleze somnul – doarme mai mult noapea si mai putin ziua. Sistemul nervos al copilului de 3 luni se maturizeaza, la fel ca sistemul digestiv. Aceste schimbari ar trebui sa ii permita copilului sa doarma o perioada de 6-7 ore la un moment dat, ceea ce se traduce printr-o noapte mai buna pentru tine. Daca se trezeste noaptea, asteptati aproximativ 30 secunde inainte de a merge la el. Asta pentru ca uneori copilul adoarme singur la loc. Asta poate ajuta copilul sa invete sa adoarma singur. Daca mergi la el, hranirea si schimbarea scutecului trebuie facute pe intuneric, pentru a nu-i afecta ciclul de somn mai mult. Cei mai multi dorm 11-12 ore noaptea si 3-4 ore ziua.

La fel cum este important sa vedeti semnele de foame ale bebelusului, este util sa fiti atent si la semnele ca ii e somn. Asta inseamna ca bebe se freaca la ochi, e agitat etc. Multi parinti ar putea lua in considerare mutarea copilului in propria camera la aceasta varsta daca copilul doarme toata noaptea.

Nu se recomanda antrenamentul pentru somn sau sleep training inainte de 4-6 luni. Cu toate acestea, se poate incepe cu formarea unei rutine de somn sanatoase, cum ar fi baita inainte de culcare.

Plansul si comunicarea bebelusului la 3 luni

bebe la 3 luni

Varsta de 3 luni este denumita de unii psihiatri si drept etapa de „ecloziune”, cand bebelusi incep sa reactioneze mai mult la lumea din jur. O parte a acestui proces implica interactiunea cu oamenii si zambetul catre cei din jur – zambete sociale. Devine mai comunicativ si mai expresiv si imita unele miscari si expresii faciale.

Plansul nu mai e principala metoda de comunicare

Cea mai frecventa cauza pentru plansul bebelusului in primele 3 luni este sa va avertizeze ca trebuie sa restabileasca un contact fizic strans cu tine. Cand raspunzi la plansul bebelusului cu incredere, caldura si afectiune, se va simti in siguranta si, de obicei, se va calma mai repede.

Deja plansul incepe sa nu mai fie singura metoda de comunicare – chiar incepe sa planga maximum 1 ora pe zi. Daca plansul dureaza mai mult si ti se pare excesiv, discuta cu medicul pediatru. Pe langa plans sau in loc de plans, bebe incepe sa comunice si in alte moduri. Asta implica mormaieli si sunete vocale. Discuta cu bebe si implica-l in conversatii raspunzand la aceste sunete. Nu folosi doar aceleasi sunete, ci foloseste cuvinte si fraze pentu a-i explica ce se intampla: „Acum vom schimba scutecul”, „E timpul pentru masa” etc.

Vorbeste cu copilul in timp ce te joci cu el si in timpul activitatilor cotidiene, cum ar fi schimbarea scutecului si imbracarea. Inca nu poate repeta niciun cuvant, dar incepe sa stocheze toate informatiile din memoria in curs de dezvoltare rapida.

Motive de plans la bebe 3 luni

Motivele fizice pentru plans sunt usor de inteles si pot fi:

  • nevoia de schimbare a scutecului;
  • nevoia de hrana;
  • nevoia de somn;
  • durere de burtica;
  • prea cald sau prea rece.

O nevoie emotionala inseamna ca bebelusul are nevoie de ajutor in gestionarea sentimentelor, deoarece bebelusii sunt prea mici pentru a face asta singuri. Acestea sunt sentimente de:

  • singuratate;
  • furie;
  • frica;
  • tristete;
  • suprastimulare.

activitati bebelusul la 3 luni

Cum raspunzi la plans?

Cele mai bune metode de a raspunde la plans sunt:

  • foloseste o voce calma;
  • canta o melodie linistitoare;
  • mangaie copilul;
  • lasa copilul sa iti vada fata si ochii;
  • leagana usor copilul.

Plansul este un mod normal pentru copilul tau de a comunica atunci cand are nevoie de tine pentru a-i oferi dragoste, atentie, confort si liniste.

Lectura la bebe

Poti incepe sa ii citesti copilului, poate fi una dintre activitati pentru bebe la 3 luni. Chiar daca nu intelege inca povestea, lectura e o modalitate excelenta de a imbunatati conexiunea cu cel mic si poate ajuta la dezvoltarea abilitatilor lingvistice pe viitor. Schimba tonul vocii si canta-i pentru a percepe schimbarile de tonalitate. Evita insa suprastimularea sau sa il obosesti – trebuie pentru relaxare. De exemplu, poti include povestea de seara in rutina de somn, inainte de culcare. Poti alege carti textile sau carti cu imagini mari pentru bebe.

Alte activitati bebe 3 luni includ jocuri de ritm – ca jocul cu tobele (puteti folosi boluri de plastic, lemn sau metal), folosirea de clopotei, gadilatul usor, gimnastica pentru bebe usoara, jucarii tip marioneta pentru degetele etc.

Articole utile

Botezul crestin – traditii, obiceiuri si informatii utile pentru parinti
Sterilizatoare biberoane – cum alegi sterilizatorul potrivit | Ghid util pentru mamici
Caria de biberon – de ce apare si cum se poate preveni
Iritatia de scutec
Graficele de crestere ale copilului
Etapele dezvoltarii copilului – ghid pentru parinti
Salturile mentale la copii – saptamanile minune
Jucarii bebelusi – 10 sfaturi pentru a alege jucarii sigure pentru copilul tau
Scaunul auto pentru copii – cum sa il aleg
Decalotarea la baietei – sfaturi pentru parinti