bebelusul la 11 luni

Bebelusul la 11 luni

bebelusul la 11 luni

Bebelusul la 11 luni – mai activ pe zi ce trece, mai atent la tot ce se intampla in jur, mai sociabil. Iata cum creste si se dezvolta bebe la 11 luni, ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia lui, cat trebuie sa doarma si cum pot parintii incuraja dezvoltarea lui.

CUPRINS:

1. Dezvoltarea bebelusului la 11 luni
2. Ingrijirea bebelusului la 11 luni
3. Cresterea bebelusului la 11 luni
4. Alimentatia bebelusului la 11 luni
5. Simturile bebelusului la 11 luni
6. Somnul bebelusului la 11 luni
7. Plansul si comunicarea bebelusului la 11 luni
8. Articole utile

 

Dezvoltarea bebelusului la 11 luni

Bebelusul la 11 luni este in continua miscare si se imbunatateste coordonarea ochi-mana. Majoritatea bebelusilor de aceasta varsta pot sta in sezut fara ajutor, se tarasc, se rostogolesc, merg de-a busilea si chiar pot face primii pasi fara sprijin.

Pentru ca au o mai buna coordonare mana-ochi, pot incepe sa se hraneasca mai bine singuri, apuca mai bine alimente intre degetul mare si aratator, poate introduce obiecte intr-un recipient si sa le scoata. Pe masura ce inteleg permanenta obiectelor, vor putea gasi cu usurinta obiecte ascunse. Incep si sa imite comportamentele celor mari.

La 11 luni vorbim de eruptie dentara – primii dintisori care erup sunt in general incisivii centrali de pe axilarul inferior (6-10 luni), incisivii centrali de pe maxilarul superior (8-12 luni), incisivii laterali de pe maxilarul superior (9-13 luni), urmati de incisivii laterali de pe maxilarul inferior (10-16 luni).

In saptamana 37 a avut loc saltul mental 6 – categorii, cand cel mic invata ca anumite pobiecte pot fi grupate. Incurajati dezvoltarea copilului prin activitati care sa stimuleze cognitia – citit, carticele senzoriale, vorbiti-i cat mai mult, jocuri pentru 11 luni, activitati Montessori 11 luni etc.

bebe 11 luni

Ingrijirea bebelusului la 11 luni

  • Copilul invata sa mearga si sa fie tot mai activ, astfel ca e esential sa securizati casa, pentru a preveni accidentarile.
  • La 11 luni se recomanda control periodic de rutina si vaccinare conform schemei de imunizare – vaccin DTPA-VPI-HIB-HEP B si Vaccin pneumococic conjugat.
  • Schimbati scutecul copilului cat mai des pentru a preveni iritatiile de scutec.
  • Unii parinti aleg sa inceapa antrenamentul la olita sau toaleta. Chiar daca cel mic nu face la olita, puteti incepe sa ii explicati ce este olita, cum se foloseste, ce scop are, pentru a ajuta copilul sa isi formeze un instinct.
  • Folositi produse de ingrijire blande cu pielea sensibila a copilului pentru a preveni iritatiile.

Cresterea bebelusului la 11 luni

Bebelusul la 11 luni este mult mai activ si astfel va arde mai multe calorii. Se observa o stagnare a cresterii in greutate, ceea ce e normal. Daca esti insa ingrijorat cu privire la stagnare sau cel mic pierde in greutate, discuta cu medicul pediatru. In general, conform datelor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, bebelusul la 11 luni cantareste aproximativ 7,7-11,5 kg daca e baietel si 7-11 kg daca e fetita. Cand vorbim de greutate bebe 11 luni, aceasta depinde si de alimentatie, genetica, somn etc. Lungimea unui copil la 11 luni este in medie de 70,2-78,9 cm daca e baietel si 68-77,5 cm daca e fetita. Perimetrul cranian in aceasta perioada creste cu aproximativ 0,3 cm pe luna. La 11 luni, circumferinta craniana e de aproximativ 43,4-48,2 cm daca e baietel si 42-47,1 cm daca e fetita.

dezvoltarea la 11 luni

Alimentatia bebelusului la 1 luni

Ce mananca bebe la 11 luni? La 11 luni se recomanda continuarea alaptarii la san – aproximativ 3-4 alaptari pe zi – sau formula de lapte praf -700 – 950 ml / zi . La acestea se adauga alimente conform planului de diversificare. Incurajati bebelusul sa incerce alimente noi, noi gusturi, texturi si arome in mod regulat.

Diversificarea la 11 luni

Copilul are nevoie de o alimentatie diversificata care sa contina cereale, fructe, legume, proteine, lactate. Copilul poate in general sa manance singurel cu degetelele unele alimente. Evitati alimentele cu pericol de sufocare, ca nuci, boabe intregi de strugure, alimente dure sau lipicioase. Evitati sa ii dati suc, cu exceptia cazului in care a fost recomandat de un medic pediatru din motive medicale, cum ar fi constipatia. E important si cate scaune are un bebe de 11 luni, consistenta si aspectul lor.

Alimentele indicate includ legume – cartof, fasole verde, mazare, sfecla, conopida, morcov etc. Sunt recomandate si fructe, fainoase, orez, galbenus de ou, carne etc. Se recomanda piureuri pentru bebelusi – piure de piersica, piure de morcov, cartof si sfecla, fulgi de cereale cu lapte. Un meniu bebe 11 luni poate sa includa si omleta din galbenus, branzica de vaci si branzica calcica, ciorbita, budinca de dovlecel sau alte legume, supe, dovleac copt, mamaliguta cu branzica, paste cu sos, chiftelute de legume etc.

Consumul de alimente finger food si autodiversificarea sunt un mod distractiv pentru cel mic de a se acomoda cu mancarea. Chiar daca se face multa dezordine, permiteti-i sa incerce el singur, sa experimenteze, pentru a asocia masa cu ceva placut. Nu fortati copilul sa consume anumite alimente.

Bebe si obiceiurile de masa

E important si sa obisnuim copilul cu masa in familie. S-a dovedit ca masa de familie este asociata cu trasaturi pozitive, cum ar fi IMC-uri mai scazute si efecte psihologice pozitive la copii. Ora de masa este o modalitate excelenta de a modela manierele la masa. Incepeti prin a invata copilul sa foloseasca tacamuri, oferiti-i sa bea dintr-o cescuta cu cioc etc.

La aceasta varsta, copilul va incepe sa arate o preferinta pentru anumite alimente si poate sa evite sau sa refuze anumite alimente. Incercati iar a doua zi alimentul respectiv sau peste cateva zile, pentru ca gusturile celui mic se modifica.

Simturile bebelusului la 11 luni

Bebelusul la 11 luni vede mai clar, vede mai bine culorile, poate urmari mai bine obiecte in miscare sau la distante mai mari. Asculta sunetele din jur si poate sa priveasca si sa asculte in acelasi timp. Dezvolta preferinte specifice pentru gusturi si texturi, prezinta curiozitatea si exploreaza modul in care functioneaza lucrurile.

Somnul bebelusului la 11 luni

La aceasta varsta, majoritatea bebelusilor de 11 luni pot dormi toata noaptea, fara hranire, si pot avea doua somnuri cu un total de 2 – 2 ore jumatate pe zi, plus 11-12 ore noaptea. Multi copii pot face trranzitia la un singur somn de zi. Varsta medie pentru trecerea la un singur somn este de 15-18 luni.

Unii bebelusi pot trece printr-o usoara regresie a somnului si la 11 luni, posibil legata de un ritm de crestere sau doar o perioada de tranzitie. Asta deoarece micutul invata sa mearga si se adapteaza la un stil de viata mai activ. De la aceasta varsta cel mic incepe si sa viseze realmente, pentru ca la nivel subconstient incepe sa proceseze informatiile din timpul zilei. Se recomanda o rutina pozitiva de somn. De asemenea, copilul trebuie pus in patutul sau cat e inca treaz, dar somnolent, pentru a adormi singur.

comunicarea la 11 luni

Plansul si comunicarea bebelusului la 11 luni

Bebelusul la 11 luni are propriile emotii – ii plac anumite lucruri si ii displac altele. Invata sa isi foloseasca emotiile pentru a obtine ceea ce vrea si intelege sensul cuvantului „nu”. Plange in general pentru ca simte un disconfort – durere, scutec murdar, foame, sete, somn, suprastimulare, teama etc. Uneori vrea pur si simplu sa fie luat in brate sau are nevoie de atentia ta.

Participa la conversatii in stilul sau, cunoaste sensul anumitor cuvinte, poate indica lucruri sau obiecte, se poate concentra mai mult asupra unui lucru etc. Spune sunete si chiar leaga unele sunete, pe masura ce creierul sau se dezvolta tot mai mult. E esential sa incurajati copilul sa comunice, sa ii explicati sensul cuvintelor si sa incurajati limbajul. Incurajati-l sa pronunte corect anumite sunete, folositi in discutiile cu el sensul corect al cuvintelor si evitati folosirea excesiva a cuvintelor in limbajul bebelusilor.

Ajutati copilul sa se descurce cu sentimentele pe care le are si sa preia controlul asupra mediului sau. Laudati copilul pentru alegerile bune pe care le face. Vorbiti cu calm de fiecare data si atribuiti cuvinte fiecaror indicatii sau actiuni.

Articole utile

Eruptiile dentare la copii: Cand apare febra de la dinti?
Graficele de crestere ale copilului
Alimentatia artificiala a bebelusului
Jucarii bebelusi – 10 sfaturi pentru a alege jucarii sigure pentru copilul tau
Salturile mentale la copii – saptamanile minune
Puseuri de crestere la copii – ghid complet pentru mamici
Alaptarea la san | Tot ce trebuie sa stii
Mancare bebelusi – Ghid complet pentru alimentatia bebelusilor
Diversificarea naturala – Totul despre autodiversificare
5 Sfaturi pentru siguranta bebelusului in casa